Viszlát, kétharmad!

Előválasztás, összefogás, taktikai szavazás

2017. november 30. - Viszlát!

Előző bejegyzésünket követően egyeztetéseket kezdtünk a Közös Ország Mozgalommal (KOM), és kiderült, hogy az álláspontjaink közti különbség elsősorban retorikai természetű. Ez nem csekély különbség, hiszen a politikában a retorikának meghatározó szerepe van, de a különbségek ebben az esetben eltörpülnek amellett, hogy a cél közös: annak elősegítése, hogy a választók tudatosan és jól informáltan hozhassanak döntést 2018-ban. Tegnapi közös sajtótájékoztatónkon szó esett arról, hol vannak kapcsolódási pontok a két szervezet tevékenysége között (a teljes felvétel megtekinthető itt). De szó esett arról is, hogy nem baj, ha mindenki a maga módján beszél a közös célról, mert ahogy ma nem létezik „az ellenzék”, úgy nem létezik „az ellenzéki választó” sem. Ehelyett különböző beállítottságú ellenzéki – illetve nem kormánypárti – választók vannak, akiket különböző hangon, más-más hívószavakkal lehet eredményesen megszólítani.

Ennek kapcsán fontosnak tartjuk sorra venni, hogyan is állunk a közkézen forgó hívószavakkal, amelyeket az esélyes egyéni jelöltekre fókuszáló mozgalmak alkalmaznak. Legyen az első az előválasztás. A KOM álláspontjával kapcsolatos félreértéseket, amelyek a két héttel ezelőtti bejelentésüket követően elterjedtek a sajtóban, részben az „előválasztás”, „nulladik forduló" és hasonló kifejezések használata okozta. Ha úgy tekintünk egy reprezentatív közvélemény-kutatásra, mint ami egyfajta előválasztásként szolgál a versengő ellenzéki jelöltek között, azzal erősen túlterheljük ezt az egyébként hasznos és viszonylag objektív módszert. Az elején sokan úgy értették – bevalljuk, mi is –, hogy a KOM a „csak egy maradhat” elve alapján presszionálni akarja a kevésbé esélyes egyéni jelölteket a visszalépésre. Ma már jobban látszik, hogy a majdani közvélemény-kutatás alapján a KOM inkább ajánlatot kíván tenni: egyrészt a pártok felé, hol és hogyan érdemes koordinálniuk, másrészt a választók felé, ha a pártok részéről nem kerül sor erre a koordinációra.

Elképzelhető, hogy a baloldal számára valóban hasznos lett volna egy előválasztás, de mivel végül nem valósult meg, ez soha nem fog kiderülni. Így viszont az „előválasztás” kifejezéshez a baloldali útkeresés eddigi kudarca is hozzátapad. Ráadásul ennek használata egyesekben még mindig azt az illúziót keltheti, hogy – legalább választókerületi szinten – van remény az összefogásra, méghozzá a teljes ellenzéki összefogásra. Miközben többé-kevésbé egyértelmű, hogy a baloldal, a Jobbik, az LMP és a Momentum a politika logikájából következően nem hajthat végre teljes jelöltkoordinációt, mind a 106 választókerületben visszaléptetve az indulóikat egymás javára (eseti együttműködések persze elképzelhetők egyes pártok között). Aki ma reálisan gondolkodik, az több ellenzéki jelölttel számol a körzetek többségében, és ez a felállás aligha fog változni jövő tavaszig.

Ennek viszont sajnos vannak következményei az összefogás kifejezésre nézve is. Ezt mi is használtuk, sőt fontos szerepet szántunk neki, amikor úgy érveltünk, hogy a pártok összefogása – vagy egy pártok feletti összefogás – híján a választók összefogására van szükség. Ez nem jelent többet, mint hogy a szavazók megtehetik a pártok helyett, amire azok nem képesek: egy irányba szavazhatnak az egyéni választókerületekben, méghozzá az esélyesebb, a helyben erősebb ellenzéki jelöltre. Azt is be kell látnunk azonban, hogy az „összefogás” is erősen terhelt fogalom, méghozzá hasonlóképpen, mint az „előválasztás”. Egyrészt ehhez is hozzátapad a baloldal kudarca, másrészt – ha valaki nem jól érti, mit is akarunk üzenni „a választók összefogásával” – szintén túlzott várakozásokat ébreszthet. De a probléma ennél is többrétegű. A jelenlegi választási rendszer éppen azért káros a magyar politikai kultúrára nézve, mert természetellenes összefogáskényszerbe hozza az ellenzéki pártokat, meggátolva azok szerves fejlődését. Jellemző, hogy éppen azok a formációk állnak a legrosszabbul, amelyek (ismét) bementek az összefogás-zsákutcába: néhány hónappal a választás előtt még miniszterelnök-jelöltjük sincsen. Azok a pártok, amelyek ebből kimaradtak, jóval szervesebben tudtak építkezni, de közben ők is folyamatos nyomás alatt álltak az ellenzéki közvélemény részéről.

Az „összefogás” tehát, bár jó hívószó lehet bizonyos körökben, olyan többletjelentést hordoz, amely a mai politikai kultúra egyik legneuralgikusabb pontjához kötődik. Ezért döntöttünk úgy, részben a KOM bejelentésének – és annak sajtóbeli értelmezésének – hatására, hogy a magunk részéről minél inkább az általunk tett javaslat lényegét, a taktikai szavazást fogjuk a jövőben hangsúlyozni. Azt, hogy bár 2014 óta csak egy választási forduló van, továbbra is két szavazatunk van. Az egyiket kezelhetjük elvi szavazatként, amit a pártlistára adunk le, a másikat pedig taktikai szavazatként, amit – ha a Fidesz túlhatalmának korlátozásában vagyunk érdekeltek – célszerű helyben a legerősebb ellenzéki jelöltre leadnunk. Az eszerint történő szavazás alkalmas lehet a legszorosabb körzetek átbillentésére, és ezzel az újabb fideszes kétharmad megállítására. Ráadásul minél többen szavazunk így, annál több körzetet és annál több mandátumot veszíthet a Fidesz: akár 50 százalék alá is szorulhat az országgyűlésben. Ezzel pedig új helyzet állna elő az általa monopolizált magyar politikában.

A „taktikai szavazással” az egyetlen probléma, hogy nem igazán szerethető fogalom. Látszólag csak negatív jelentéstartalma van, mert a politikát az elvek helyett a taktikára szűkíti le. A kérdés azonban ennél jóval összetettebb. Egyrészt a Fidesz állított elő kész helyzetet azzal, hogy önmagára – és az általa fenntartott „centrális erőtérre” – szabta a választási rendszert, taktikai lépésekre kényszerítve ezzel mind az ellenzéki pártokat, mind a nem kormánypárti választókat. Másrészt, ahogy azt minden alkalommal hangsúlyozzuk, az elveit mindenki továbbra is ugyanúgy képviselheti a listás szavazatával, a taktikai elem csak az egyéni szavazatnál lép be. Az utóbbi pedig több puszta opportunizmusnál: azt üzeni a választónak, hogy legyen bármilyen kilátástalan is a nagypolitika, helyben a maga szavazatával igenis tehet a változásért, felléphet a kormányzati túlhatalommal szemben.

Ahogy hangsúlyozni szoktuk, a 2018-as választás fejben dől el és helyben dől el. Ha „helyben”, vagyis egyéniben tudatosan szavazunk, akkor a szavazatunk nem fog elveszni. „Fejben” viszont azt is helyre kell tennünk, hogy a taktikai szavazás nem egyszerűen a Fidesz opponálásáról szól. Fel lehet, sőt fel is kell tölteni pozitív tartalommal, legyen az a hatalom észszerű korlátozásának vagy egy élhetőbb, elviselhetőbb politikai kultúrának az igénye. Mi is erre törekszünk a továbbiakban.

Jó reggelt, Magyarország! Viszlát, kétharmad!

 

(Fotó: Index - kis lépés, nagy ugrás)

 

Ha szívesen segítenéd a munkánkat, itt olvashatsz bővebben arról, hogyan tudod ezt megtenni. A Facebook-oldalunkat pedig itt tudod követni.

A bejegyzés trackback címe:

https://viszlatketharmad.blog.hu/api/trackback/id/tr5113406125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kec5kemert 2017.12.01. 09:54:18

"a taktikai szavazás nem egyszerűen a Fidesz opponálásáról szól."

De, arról szól. A pozitív tartalmakat nem a választóknak kell kidolgozniuk, hanem a pártoknak. Sőt: ebből az is következik, hogy aki pozitív dolgokat akar a stratégiai szavazás mögé tenni, az valójában egy új politikai formációt szeretne később létrehozni.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.01. 12:51:08

Én is taktikailag fogok szavazni. Fő célom a ballib ellenzék leváltása, így ehhez igazítom taktikámat is.

Ad Dio 2017.12.01. 12:54:26

Továbbra sem tudni, hogy hogyan fog kiderülni, hogy ki a "legesélyesebb ellenzéki jelölt". Márpedig ez a kulcsa mindennek... nem pedig az, hogy hogyan hívjátok az eljárást...

libsi nóta bárki unja 2017.12.01. 13:00:18

"az „összefogás” is erősen terhelt fogalom, méghozzá hasonlóképpen, mint az „előválasztás”. Egyrészt ehhez is hozzátapad a baloldal kudarca, ..."

E heti kvízkérdésünk: mi az amihez még nem tapad a baloldal kudarca? Megfejtéseket kérjük "elqúrtuk" jeligével küldeni a sóhivatalba

BobAlice 2017.12.01. 13:28:59

Az ellenzék csak az értelmiséget tudja megszólítani, a prolik számára semmilyen hívószava nem maradt. A prolik eddig az MSZP-re és a Jobbikra szavaztak, de már ezek sem tudják megtartani őket, mert a Fidesz a sokkal inkább proli-kompatibilis.
Az értelmiség számarányából következően összefogással vagy anélkül sem képes a kétharmad megdöntéséhez elegendő képviselőt delegálni. Ha az értelmiség hatni akar a folyamatokra, akkor át kell hidalnia azt az értelmi szakadékot, ami a prolik és köztük vannak. Ez nehéz dolog, a mai fideszes proli gőgös, azt hiszi mindent jobban tud, facebook-tájékozott. Mindig talál magyarázatot arra, hogy miért lapos a Föld, és miért hülyék a tudósok. Németh Szilárd mindent kimond, amit csak szeretnének.

Észre kéne venni tehát, hogy a politikában már nem jobb-bal, libsi-konzi tengely van, hanem proli-értelmiség tengely. A fideszes proletárdiktatúrát csak úgy lehet leváltani, ha az értelmiség közérthető víziót nyújt a műveletlen tömegeknek.

Boross Bence 2017.12.01. 13:33:02

Az LMP-s Reflektor blogon az LMP szempontjából értékelik a taktikai szavazás ötletét:

reflektor.blog.hu/2017/11/28/hany_egyeni_korzetet_nyerhet_az_lmp

Összefoglalva: 4 oevk-ban talán el tudják érni, hogy LMP-s jelölt tűnjön a legesélyesebb nem fideszesnek, mert kellően nagy név, a többi körzetben viszont biztosan bukják a töredékszavazatokat, ami a listás mandátumokat csökkenti, így valószínűleg nekik nem éri meg.

libsi nóta bárki unja 2017.12.01. 14:25:04

"az elveit mindenki továbbra is ugyanúgy képviselheti a listás szavazatával, a taktikai elem csak az egyéni szavazatnál lép be. "

Ez kb. olyan mintha azt mondanád, hogy mindenki szabadon szeretheti úgy általában a nőket, de feleségül csak egy bizonyos párt soraiból választhat

Így a moszkvai sztriptiztáncosnő esete fog kijönni (ha valaki még nem ismerné a viccet akkor elmesélem)

libsi nóta bárki unja 2017.12.01. 14:32:26

@BobAlice:
Ez a fideszes csürhedék aljanép semmiből nem ért, csak a gumibot szavából. Ha ez sem elég jöhet a gumilövedék, vízágyúval leöblítve

Majd Mi megmutattyuk, mer mi ojan értelmiségiek vagyunk

Jazo 2017.12.01. 15:09:06

Nekem is az jutott az eszembe, hogy ha a pártok nem fognak össze a kormányváltás érdekében, akkor a választóknak kellene...de sajna erre nincs technika. Jelenleg én aszerint gondolkodok, hogy a ha lesz egy nagyobb összefogás, akkor arra szavazok, vagy a jobbikra, mint elvileg legnagyobb ellenzéki pártra. Jobb ötletem nincs jelenleg.

libsi nóta bárki unja 2017.12.01. 15:45:36

@Weißkopf:
Sztriptizbárt nyitnak Moszkvában a szovjet elvtársak a züllött nyugatról érkezők devizás szórakoztatására. De csak nem akar beindulni a forgalom, ezért vizsgálatot rendelnek el hogy miért nem megy a bolt. Az illetékes elvtársakból összeállított bizottság pedig megállapítja, hogy a hiba nem lehet a sztriptiztáncosnőben, hiszen már 50 éve párttag

Ez a taktikai szavazás pont ilyen ötlet. Ha nem szimpatikus az egyéni jelölt, a fax se fog szavazni rá csak azért, mert ő viseli az "ügyeletes ellenzéki" karszalagot

Boross Bence 2017.12.01. 15:49:06

@Jazo: De, van rá technika. Azt kell csinálni, mint a veszprémi és a tapolcai választáson, mégpedig kb. 34 oevk-ban. A többiben mindenki arra szavaz, akire akar, és gyilkolhatják egymást nyugodtan az ellenzékiek, de a 34 csatatérkörzetben minden eszközzel arra kell koncentrálni, hogy az ellenzéki választók megtanulják és elfogadják a hátralévő 5 hónapban a taktikai szavazást. Nyilván a pártok - minden szólam ellenére - ebben ellenérdekeltek, ezért kellenek a civilek, de persze a helyzet is adhatja úgy magát, hogy nem kell ez a rásegítés sem.

Weißkopf 2017.12.01. 16:40:41

@libsi nóta bárki unja: Értem. (A viccet.) A szavazáskor viszont nem a jelölt szimpatikus vagy antipatikus volta kellene, hogy döntő legyen, hanem annak a felismerése, hogy ha 2 vagy akárhány párt úgy döntött, közös jelöltet indít Orbán-Semjén embere ellen, akkor tetszik vagy nem az illető képe, rá KELL szavaznom, ha nem akarom a Fidesz-KDNP hatalmát meghosszabbítani.

Boross Bence 2017.12.01. 17:00:55

@Weißkopf: Általában a jelöltek személye érdektelen. Kérdezz meg találomra tíz embert, hogy tudja-e, ki az országgyűlési képviselője, majd mondja meg, hogy 2014-ben melyik pártra szavazott! Ha országosan ismert ember indul, akkor az maximum 10%-ot tud javítani a párt körzetben várt eredményén.

OkoskaTo:rp 2017.12.01. 18:34:20

Elég jól lehetne szerintem kommunikálni azt is, hogy megint kétfordulós szavazás következik. Az első fordulóban mindenki a Fidesz leváltására szavaz, a második fordulóban pedig (már fair választási szabályok mellett) a kedvenc pártjára.

libsi nóta bárki unja 2017.12.01. 18:38:27

@Weißkopf: @Boross Bence:
Nehéz annál mélyebbre süllyedni, mint amikor a Jobbikos választó rászavaz egy pesti migrincspátyolgató libsimajomra, vagy épp fordítva, csak azért hogy pártvezetők hatalmi érdekeit tolja. Ha ez számotokra reális forgatókönyv, akkor saját szavazóitokat nézitek birkának, nem kell őket a fidesz oldalán keresni

Az egyéni jelöltek pedig az egyetlen remény arra, hogy valami újat hozzanak a pártpolitikától befülledt hazai parlamentbe. Aki ezt a lehetőséget akadályozza, az csak egy még fülledtebb, ráadásul működésképtelen parlamenti összetétel mellett korteskedik

Weißkopf 2017.12.01. 19:05:52

@libsi nóta bárki unja: köszönjük, bölcs rabbi, a jó tanácsot.

libsi nóta bárki unja 2017.12.01. 21:53:35

@Weißkopf:
Tanácsügyben mindig számíthattok rám, csak szóljatok időben amikor kezd kiformálódni a Gyurcsány-Vona koalíció

Boross Bence 2017.12.02. 12:24:04

@libsi nóta bárki unja: Nem érdekelnek az ideológiák, sem a címkéid. Az érdekel, hogy ne legyen újabb kétharmada Orbánnak. Az ellenzék béna, ez az elképzelés pedig működhet. Ennyi.

Péter Walter 2017.12.03. 09:02:13

5.5 millió szavazónál a Fidesz kb.40 mandátumot fog szerezni az országos listán, az ellenzék 63-at. Ha 40 körzetre fókuszálnátok, és ezeket ellenzéki jelölt nyerné, akkor a töredékszavazatokkal számított eredmény 50-50% körül lenne és ekkor bármi lehetséges. Figyeljétek meg, március közepén a Gyurcsány és a Vona meg fog állapodni 35-40 körzetben egymás javára való visszalépésről. Még az Orbán is ezt mondja, márpedig ő mindent tud,

Bognár Attila · http://kulsohaz.blog.hu 2017.12.20. 03:12:23

@BobAlice: "... az értelmiség közérthető víziót nyújt a műveletlen tömegeknek."

Szerintem meg: - az értelmiség igazán művelhetne azon a tömegen...
süti beállítások módosítása