Viszlát, kétharmad!

Öt pontban az esélyes ellenzéki jelöltekről

2018. február 08. - Viszlát!

Hogyan állítható meg áprilisban a Fidesz? Taktikai szavazással. Ha listán a kedvenc pártunkra szavazunk, egyéniben viszont a legesélyesebb ellenzéki jelöltre, akkor számos egyéni körzet átbillenthető az ellenzék javára. Ha a Fidesz 15–20 körzetet veszít, nem lesz kétharmada, ha 40–50 körzetet veszít, az egyszerű többsége is veszélybe kerülhet.

De honnan tudjuk, ki a körzetünkben a legesélyesebb ellenzéki jelölt? Sokan azt hiszik, hogy ezt nem lehet kideríteni, mert minden körzetben sok esélyes jelölt közül kell választani. A jó hír, hogy ez nem így van. Öt pontban elmondjuk, miért nem.

yellow_door_pixabay.jpg

1. Nincs rengeteg esélyes jelölt. A választáson rengeteg párt indít egyéni jelölteket, de csak töredéküknek van valóban esélye a győzelemre. Azt a képet, hogy egy-egy körzetben sok az esélyes jelölt, a média alakítja ki. A hírekben általában azokról a körzetekről hallunk, ahol több párt erős emberei indulnak egymás ellen. Ilyen például Budapesten az V. kerület, ahol Juhász Péter, Fekete-Győr András és Csárdi Antal áll fej-fej mellett. Ez azonban a körzetek elenyésző kisebbsége, a többiben ennél sokkal tisztább a kép.

2. Két körzetben van esélyes független jelölt. Jelen tudásunk szerint mindössze két körzetben van az esélyesek között független jelölt: Veszprémben (Kész Zoltán) és Pécsen (Mellár Tamás). Máshol nem tudunk esélyes függetlenekről, az országgyűlési választásokon még mindig a pártszínek meghatározók. Veszprémben az MSZP visszalépett Kész Zoltán javára, így ott tisztult a kép, Mellár Tamás körzetében pedig reprezentatív közvélemény-kutatás készül a Közös Ország Mozgalom (KOM) megbízásából.

3. Négy-öt körzetben van esélyes LMP-s jelölt. Míg 2014-ben az LMP egyéni jelöltjei nem voltak esélyesek a győzelemre, addig a párt számára hatalmas előrelépés, hogy 2018-ban néhány körzetben van elméleti esély LMP-s befutóra. Jellemzően ott, ahol a párt erős emberei indulnak, mint Szél Bernadett vagy Hadházy Ákos, és más pártok részéről történnek visszalépések a javukra. Azokban a körzetekben, ahol az LMP-nek van elméleti esélye, szintén készül reprezentatív közvélemény-kutatás a KOM megbízásából.

4. A többi körzet kétesélyes: Jobbik vagy baloldal. Ha a választó az esélyes ellenzéki jelöltre kíváncsi, és nem a fenti hat-hét körzet egyikében él, akkor viszonylag könnyű dolga van. A fideszes indulót ugyanis az egyéni körzetek túlnyomó többségében a Jobbik vagy a koordinált baloldal jelöltje szoríthatja meg. A választók többsége ma is pártszínek alapján szavaz, ezért legtöbb helyen nem rengeteg, hanem pusztán két esélyes jelölt közül kell kiválasztanunk az erősebbet. A taktikai szavazás nem előválasztás, ahol egy kisebb támogatottságú, de integratív jelölt is befuthat, hanem a legerősebb kihívó tovább erősítése.

5. A körzetek jellege segít a döntésben. Mint említettük, a többesélyes körzetekben biztosan készül közvélemény-kutatás. Ahol nem készül, ott eleve csak két ellenzéki jelölt közül kell választani. Annak megállapítása során pedig, hogy egy adott körzet a Jobbiknak vagy inkább a koordinált baloldalnak kedvez, az elemzői tudásra is támaszkodhatunk.

Mindez nem ad végleges választ a legesélyesebb jelöltek kérdésére, de máris sokat tisztult a kép. A választásig hátralévő két hónapban pedig még tovább fog tisztulni. Ahol több ellenzéki induló lesz, és nem készül helyi közvélemény-kutatás, ott sincs veszve semmi! Kövesd a Viszlát Kétharmad Mozgalom Facebook-oldalát, és juttasd el másokhoz is ezt az információt.

Jó reggelt, Magyarország! Viszlát, kétharmad!

(Fotó: Pixabay)

Némi szünet után újra aktív a Viszlát, kétharmad! blog, de elsődleges kommunikációs csatornánk ma már a Facebook-oldalunk. Ezért mindenkinek javasoljuk, hogy kedveljen/kövessen bennünket ott is (katt ide)! Akit pedig az esélyes jelöltek érdekelnek, azoknak ajánljuk a Magyar Nemzet Online-nal közösen készülő választási sorozatunkat, a Billegő körzetet (katt ide).

Ahhoz, hogy népszerűsíteni tudjuk a közösségi médiában a taktikai szavazást, a kedvelések és megosztások mellett a támogatásotokra is szükségünk van. Ahogy áprilisban minden szavazat számít, úgy az ügy sikere szempontjából minden forint számít! Támogatást az alábbi számlaszámon tudunk fogadni; a technikai részleteket és a beérkezett összeggel kapcsolatos havi beszámolónkat lásd a Facebook-oldalunkon.

rajtad_mulik2.png

A bejegyzés trackback címe:

https://viszlatketharmad.blog.hu/api/trackback/id/tr5913644974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kószák egyike 2018.02.08. 15:18:52

Érdekes ezt olvasni különösen a mai hír tükrében:
24.hu/belfold/2018/02/08/okos-ellenzeki-egyuttmukodes-nelkul-sima-fidesz-ketharmad-lesz/

Az ég, vagy bárki, de óvjon minket!

Brix 2018.02.09. 11:57:36

Az ellenzék legnagyobb célja az lehet, hogy leszorítsák a Fideszt relatív többségre. Most inkább az egyszerű többség a valószínű, mert elkéstek az egyeztetéssel és a ziccerereket sem tudják belőni, lsd: Tiborc-ügy...2/3 sem lesz, szerintem...

Berelhetoreklamfelulet 2018.02.09. 12:30:33

2/3 nem lesz, de kormány váltás sem lesz. Hogy összefog-e az ellenzék vagy nem, ezen nem változtat semmit.
Az "ellenzék"i pártok nagy része a bejutásért fog küzdeni.

Az opciók így néznek ki kb.:
<eldobom a szavazatom egy mikropártra> <jobbik> <fidesz>

arabok balrol 2018.02.09. 12:30:41

de csak egy ketto eselyes.....h a parlamentbe jusson

a miniszterelnoki posztra 1 db. ember eselyes, de az nem a ti emberetek

ha ha ha

arabok balrol 2018.02.09. 12:33:45

@kószák egyike: alacsony reszvetelnel sima 2/3 a fidesznek

ellenzeki osszefogas nelkul sima 2/3

ES NEM LESZ OSSZEFOGAS ES NEM LESZ MAGAS RESZVETEL

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.09. 13:42:25

Szerintem a Fidesz mindent meg fog tenni, hogy NE legyen kétharmada.

vajdasagi 2018.02.09. 13:49:03

@kószák egyike: Ne az égtől, vagy bárkitől várjuk, hanem önmagunktól. Te hány embert győztél már meg eddig, hogy kire szavazzon, és hányat fogsz még meggyőzni a következő 2 hónapban?

Nálem ezek a számlálók nem nullát mutatnak ám. És Nálad?

arabok balrol 2018.02.09. 14:04:29

@vajdasagi: en mar legalabb 20 embert meggyoztem h a fideszre szavazzon

8at el is viszek kocsival szavazni

vajdasagi 2018.02.10. 15:19:51

@arabok balrol: Én úgy gondolom, hogy Te:

a) pénzért hazudsz

vagy

b) olyan buta vagy mint a föld.

Harmadik magyarázat nem lehet.

Boross Bence 2018.02.12. 14:32:39

Van recept a kétharmad ellen? Szakértők és civilek vitája Baló György műsorában.

www.youtube.com/watch?v=PBYDaED_Oxs

Nézd meg!
süti beállítások módosítása