Viszlát, kétharmad!

Ki mondja meg, hogy kik az esélyes ellenzéki jelöltek?

2018. március 06. - Viszlát!

A kormányváltás kulcsa a magas részvétel, továbbá az, hogy bármelyik pártra szavazunk is listán, egyéniben a legesélyesebb ellenzéki jelöltre adjuk a voksunkat. A Viszlát, kétharmad! következetesen ezt képviseli október óta, és most már erről beszélnek az újságírók és a politikusok is.

Jogos kérdés azonban, honnan fogja tudni a választó, hogy az ő körzetében ki a Fidesz esélyes ellenzéki kihívója. Vannak körzetek, ahol ezt nem nehéz megmondani. Például azok a budapesti jelöltek, akik 2014-ben is győzni tudtak, és most MSZP–Párbeszéd színekben indulnak, egész biztosan esélyesek. De ugyanígy nem nehéz megmondani, hogy Gyöngyösön Vona Gábor (Jobbik) az esélyes kihívó.

ties_unsplash.jpg

Vannak azonban olyan körzetek, ahol nem ilyen egyértelmű a helyzet. Ezekkel kapcsolatban egy dolgot tudunk kérni, amiből már mindenkinek kevés van: türelmet. A hódmezővásárhelyi lélektani fordulat újraírta a pártok stratégiáját, így elképzelhető, hogy több körzetben lesz együttműködés. És közben több olyan kezdeményezésről is hallani, amely a választók informálását szolgálja majd a körzetek erőviszonyait illetően. Még az is lehet, hogy a végén nem túl kevés információ lesz, hanem túl sok.

A végső szót tehát még nem lehet kimondani, sok minden fog eldőlni a következő egy-két hétben. Az alábbiakban 5 pontban foglaljuk össze, amit ebben a pillanatban felelősséggel állíthatunk:

1. A Közös Ország Mozgalom (KOM) 18 választókerületben készíttetett reprezentatív közvélemény-kutatást. Az így kapott eredmények folyamatosan látnak napvilágot. Természetesen a mérés sem perdöntő minden esetben, de például egyértelműen vezet az ellenzéki mezőnyben Pest megye 2. számú választókerületében Szél Bernadett (LMP), Budapest 18.-ban Molnár Gyula (MSZP) és Baranya 1.-ben Mellár Tamás (független). A kutatásokról a mozgalom Facebook-oldaláról és honlapjáról lehet értesülni.

2. A KOM méréseinek nagy előnye, hogy egy részük a legösszetettebb, többesélyes körzetekben készül. Vagyis ott, ahol az LMP-nek, valamint a kis pártoknak (Együtt, Momentum) egyáltalán elméleti esélyük lehet. Ahol nem készül KOM-mérés, ott a nagyobb formációk jelöltjeinek lehet esélyük, vagyis a Jobbik és a koordinált baloldal (MSZP–P, illetve DK) jelöltjeinek, illetve az utóbbi által támogatott függetleneknek (mint Kész Zoltán Veszprémben). Így máris nem négy-öt, hanem csak két jelölt közül kell választani.

3. Vannak karakteresen baloldali körzetek, és vannak olyanok, ahol már korábban is erős volt a Jobbik. Itt részben az előző választás eredménye is irányadó lehet (választókerületenként megtalálható a valasztas.hu-n), továbbá azt érdemes figyelni, mennyire száll harcba az adott körzetért a Jobbik, illetve a baloldal. Még a nagyobb pártok forrásai is végesek, és azokat az általuk nyerhetőnek vélt körzetekre fogják összpontosítani.

4. A körzetek nagy részéről a politológusok, szakértők elég jó elemzői tudással rendelkeznek. Biztosan lesznek, akik ezt a tudást nyilvánosságra is hozzák az elkövetkező hetekben. Sokan elfogultnak tartják a különféle intézeteket, de ha többen is publikálnak majd becsléseket, az kisebbíti a problémát. Ahol például egy baloldalinak tartott intézet a Jobbik jelöltjét hozza ki esélyesnek, ott ez nagy valószínűséggel így is van, és ugyanez igaz fordítva is.

5. Lesznek, sőt már vannak is olyan kezdeményezések, amelyek online szavazással szeretnék megtalálni az esélyes jelölteket. Ezzel a megoldással az a baj, hogy könnyen érvényesül a „buborékhatás”, ami erősen torzíthatja a végeredményt. Ahhoz, hogy egy online szavazás bármennyire is irányadó legyen, körzetenként (!) több ezer embernek kellene szavaznia. Azokat a kezdeményezéseket, amelyeknél ez a feltétel nem teljesül, sajnos senkinek sem tudjuk jó szívvel ajánlani.

Tekintsétek ezt az erre a hétre érvényes útmutatásunknak. Mi pedig követjük az eseményeket, és a Facebook-oldalunkon rögtön jelezzük, amint ennél többet tudunk mondani. Addig se feledjétek: a részvétel a fontos, abból lesz a győzelem! Még ha az utolsó pillanatban döntitek is el, kire adjátok a voksotokat, akkor is érdemes elmenni szavazni.

Jó reggelt, Magyarország! Viszlát, kétharmad!

(Fotó: Unsplash)

Kövess bennünket a Facebookon is, ott sokkal több tartalmat találsz! Katt ide!

ket_szavazat_005.png

A bejegyzés trackback címe:

https://viszlatketharmad.blog.hu/api/trackback/id/tr9313719588

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egy elszalasztott lehetőség 2018.03.07. 11:25:08

Most, hogy lezárult az ajánlási időszak, megvannak az egyéni jelöltek, és a pártlisták, idézzük fel még egyszer, utoljára, mi lett volna annak az Új Pólus koncepciónak lényege, amit Juhász Péter dobott be a köztudatba majd egy évvel ezelőtt (bár valami...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

api99 2018.03.07. 11:44:57

@kvp:
Ez egy nagyon jó meglátás.
Azért nem hiszem el, amit itt írogatnak az ilyen ballib blogokban. Ők is csak abban a statisztikában hisznek, amit maguk hamisítottak.
Nagyjából erről van itt szó.
Ez, meg a KO mozgalom is egy ballib kísérlet arra, hogy a jobbiktól szavazókat csábítsanak át. Másra nem is jó.
A Jobbikosok nagy része erre nem fogékony, de azért van ott pár 100ezer, akik simán átszavaznak.
Pedig a jelenlegi szavazókhoz kéne kb.500ezer és Jobbik kormány alakulna.

chrisred 2018.03.07. 12:08:39

@kvp: A választók szempontjából a legjobb az lenne, ha egyik politikai erônek se lenne abszolút többsége, így blokkolni tudnâk egymás puccsszerû kormányzati intézkedéseit.

konrada 2018.03.07. 12:14:46

...azért abban van valami megnyerő, mikor valamilyen irányban elfogult emberkék akarják megmondani, melyik mosóport vegyék a népek...;))

bigdata 2018.03.07. 13:11:20

@kvp: a jelen szabályok szerint a győztes jelölt pártja is kap töredékszavazatot (az első és a második helyezett közötti különbség mértékéig). Így az átszavazással mandátumot nyerő jelölt a listára is visz szavazatot. Jobbára persze kevesebbet, mint a szomorú 2., de visz. Viszont jobbikos jelölt önállóan nem sok körzetben esélyes a győzelemre.

Bolshevik 2018.03.07. 13:27:11

@kvp: "Igazabol itt most a jobbik ha akarja felaldozhatja magat a liberalis baloldal hatalomra juttatasaert "

Mekkora üzlet, ha én jobbikos lennék, kicsit sem érezném úgy, hogy elárultak.

chrisred 2018.03.07. 13:58:18

@Bolshevik: Csak abban a teljesen elméleti esetben, ha a ballibeket ezzel 99-nél több mandátumhoz segítik. Máskülönben a saját pártjuk lehetôségeit növelik, ha a Fidesztôl egyéni mandátumot vesznek el.

GyMasa 2018.03.07. 14:37:04

@kvp:
...Igazabol itt most a jobbik ha akarja felaldozhatja magat a liberalis baloldal hatalomra juttatasaert es a fidesz kiszoritasaert...
Es, ezt forditva is elmondhatjuk:
Igazabol itt most a jobbik ha akarja felaldozhatja magat a fidesz hatalomban tartasaert es a liberalis baloldal kiszoritasaert.
Ez a valtozat hogy hangzik?

Sir Galahad 2018.03.07. 15:11:27

Azért arra felhívnám a figyelmet, hogy amennyire fellelkesítette az ellenzéki szavazókat a vásárhelyi történet, legalább annyira mozgósította a kormánypárti szavazókat. Így azért elég nehéz becslést készíteni.

chrisred 2018.03.07. 15:34:54

@Sir Galahad: Elég valószínûtlen, hogy azt a kormánypárti szavazót, akit nyolc év folyamatos kampány és a korlátlan forrásokból táplálkozó propaganda nem volt képes mozgósítani, pont egy polgármester választás eredménye aktivizál. Aminek a jelentôségét pont azok a források bagatellizálják, amikre hallgatni szokott.

api99 2018.03.07. 15:38:40

@chrisred:
és bedermedne az egész kormányzati rendszer...
köszi

chrisred 2018.03.07. 15:43:05

@api99: És ez még csak az elsô pozitív fejlemény lenne a sorban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.03.07. 16:51:37

"A körzetek nagy részéről a politológusok, szakértők elég jó elemzői tudással rendelkeznek. "
Ezen jót röhögtem. Mutass egy olyan politológust, aki pontosabban meg tudja jósolni az áprilisi eredményeket, mint a 2014-es adatok!

@kószák egyike: A Fidesz idén is nyerni fog, de az ellenzék megakadályozhatja az újabb kétharmadot, ha az MSZMP utódpártjai és a liberális törpepártok nem olyan bénák, mint az őszödi beszéd óta minden választáson...

@mathuska: Csak nehogy nagy pofáraesés legyen, amikor kiderül, hogy nem akarnak a jobbikosok Gyurcsányékra szavazni vagy a liberálisok Vonáékra...

@DZoli: Vásárhelyen a fideszes jelölt ellen egy volt fidelitasos indult, aki a keresztény, sokgyerekes konzervatív családmodellt képviseli, amiről a Fidesz papol. Az országos választásokon nem lesz minden kerületben a narancskomcsikat utáló jobboldaliak számára elfogadható jelölt...

@api99: A Jobbiknak csak akkor van esélye a kormányzásra, ha valami csoda folytán a Fidesz nem szerzi meg a többséget és akkor a Jobbik dönthet, hogy Orbánnal vagy Gyurcsánnyal lép koalícióra...

mathuska tudatosvalaszto2018.blog.hu 2018.03.07. 16:58:09

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
"Kiváncsi vagyok, mikor kezdődik a ballib gágogás arról, hogy Gulyást valójában a cigány Zorbán pénzeli."

pedig ez a gondolkodas tipikusan a kormanypartiakra jellemzo, hogy minden letezo dolog mogott sunyi nemzetellenes osszeeskuveselmeletet lattok. Rossz hirem, egy ellenzeki szavazo meg mindig jobban tud disztingvalni az esz ervek, illetve a netto baromsag es hazugsag kozott. neked ugy tunik ez nem megy.

Igen, a fidesz rendkivul jol, akar meg a 2014-es eredmenyet is felulmulhatja, sot, azaz a 2014-ben baloldal altal megnyert korzeteket egy reszet is visszakaparinthatja.

A kutatasoknak ellenben nem errol szolnak, hanem arrol, hogy helyben ki a legeselyesebb es legintegrativabb kihivo es hogy milyen konstrukcioban maximalizalhato az ellenzeki szereples sikeressege. Erre pedig kivaloan alkalmas.

Szerintem az ellenzek realisan is csak 10-30 korzetet tud megszerezni helyes koordinalassal (30 is inkabb csak elmeleti, azaz ha az osszes eselyes korzetet viszi) , es kb 5-ot, vagy annyit sem anelkul.

mathuska tudatosvalaszto2018.blog.hu 2018.03.07. 17:08:42

@Online Távmunkás: szerintem is lenyegeben minden a 2014-es valastasokhozhoz hasonlit. Talan annyi kulonbseg, hogy a fideesz meg hatasosabban hergeli most a sajat szavaotaborat (Soros, EU, IMF, ENSZ, migransok, muszlimok, ciganyok, Norveg alap, civil mozgalmak, CEU, es meg hosszu a sor milyen sok ellensegunk van), ez ellenzek meg tovabb fragmentalodott.

es igazabol komolyan nem ertem miert beszel Torok Gabor meg mindig minden forumot arrol, hogy a fidesz meg akar relativ kisebbsegbe is kerulhet. ennek kb zero eselye van. ugyanez a maszlag ment 4 eve is, latjuk milyen eredmennyel.

mathuska tudatosvalaszto2018.blog.hu 2018.03.07. 17:27:39

@DZoli: csodak nincsenek.majdnem minden valasztason 60-70% reszvetel volt, kiveve a 2002-est, amikor az mszp bevetette a Werber-fele gyulotkampanyt es a meccs rendkivul kielezett es kiszamithatatlan volt, akkor a lakossag >70%a ment el szavazni. Most nem a helyzet, ismetelt narancsuralom boritekolhato, a kormanyellenes szavazokat nem tudtak mozgositani az ellenzek keptelen a kozbeszedet tematizalni, es az a felelm pedig nem sok embert hoz lazba, hogy megint fidesz ketharmad lesz. Hodmezovasarhely sok szempontbol rossz pelda, nem lehet allandoan erre mutotagatni.

a KOM altaln vegeztett felmeresben a vizsgalt korzetekent 1000 valasztot kerdeznek meg, azaz osszesen 18.000 embert!! ilyen nagyszabasu es reszletes kozvelemenykutatas sosem volt Magyarorszagon. Az osszes intezet es a KOM-os meresek szerint is eleg pontosan megjosolhato a partlistas eredmeny.

az egyeni valasztasi keruletek kozul meg csak a billegokorzetekben vegeznek kutatast, ezekben is jo reszt keteselyes a kimenetel, a tobbiben tuti fidesz gyozelem varhato.
szoval szerintem kar remenykedni es hodmezovasarhelyezni,

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.07. 17:35:28

@mathuska:

"egy ellenzeki szavazo meg mindig jobban tud disztingvalni az esz ervek, illetve a netto baromsag es hazugsag kozott. neked ugy tunik ez nem megy"

Látom, nem olvasok ballib kommenteket...

DZoli 2018.03.07. 19:07:06

@mathuska: 2014-ben 61%-os volt a részvétel, április 8-án szinte biztos, hogy ennél magasabb lesz. Hódmezővásárhely lélektani fordulat volt, az ellenzéki tábor teljesen más hangulatban van, mint 4 éve, nem véletlen, hogy az LMP is nyitott lett a koordinációra, mert 2014-gyel ellentétben most látják az értelmét. 65% körüli részvételnél és minimális koordinációval a fideszes kétharmad gyakorlatilag teljesen kizárható, 70% körüli részvételnél az abszolút többségük is veszélybe kerül.
Hogy a közvéleménykutatásokból mennyire érdemes kiindulni az esélyeket illetően, arra Vásárhely megadta a választ.

Bogomil 2018.03.07. 19:11:23

@kószák egyike: Mi igazolja, hogy az Együtt jelöltje esélyesebb? A neve Neked sem jutott eszedbe... 2014-ben azért győzött, mert az MSZP és a DK is mögötte állt.

Naidefigyeljenekemberek 2018.03.07. 19:52:00

Nyomjátok a gázt az ellenzéki összefogásról!
Kell az ébresztő az elkényelmesedett fideszeseknek! :)

Az ellenzék győzelmi reményéről nagyon ellentmondásosak az elemzések.
Mondhatni értelmes ellenzéki nem hisz benne.

Dr.oid 2018.03.07. 21:15:13

A FIDESZT 3.14tschánrúgni csak akkor esélyes, ha mindenhol 1 (azaz egy) db. "ellenzéki" jelölt marad. Ha másként nem megy kő-papír-ollóval. :) Így a falusi nem túl képzett birka szavaZOO is eleve biztonsággal kiigazodna, másrészt neaggyisten még pluszban az eddig otthonmaradók is értelmét látnák hogy elmenjenek szavazni.

simonpali 2018.03.07. 21:18:44

@api99: Értem.Szóval a jelenlegi, jóindulattal kb 800 ezres Jobbik táborhoz hozzáadunk 500 ezer embert, kijön kb 1.3 millió, és ez le fogja győzni a kb 2.2 millió támogatóval rendelkező Fideszt.Ezt biztosan végig gondoltad?Úgy számszakilag..

mathuska tudatosvalaszto2018.blog.hu 2018.03.07. 23:02:32

@Naidefigyeljenekemberek: Errol papolok mar miota, nem lehet komolyan elhinni, hogy az ellenzek relativ kisebbsegbe tudna szoritani a fideszt

mathuska tudatosvalaszto2018.blog.hu 2018.03.07. 23:04:30

@DZoli: LMP azert nyitott a koordinaciora, mert komolyan fennall a veszelye az ellenzek megsemmisito veresegere. ezt mar kb mindenki belatja. Mertnek fogadni ra, hogy 65%-nal nem lesz magasabb a reszvetel, HMVasarhely ide vagy oda.

DZoli 2018.03.07. 23:09:10

@mathuska:

"LMP azert nyitott a koordinaciora, mert komolyan fennall a veszelye az ellenzek megsemmisito veresegere."

:D

Igen, Hódmezővásárhely után egy nappal az jutott eszébe az ellenzéknek, hogy még annál is nagyobb vereséget szenvedhetnek, mint amit addig gondoltak. Az eredmény ismeretében ez tök logikusan hangzik :D

mathuska tudatosvalaszto2018.blog.hu 2018.03.07. 23:47:13

@DZoli: Az mar tobb mint egy hete volt! Maradjunk annyiban, h az orszagos jeloltallitasi procedura utan 1 nappal, plussz amikor kezdenek szepen jonni a meresi adatok a korzetekrol. Egy kicsit azert jobban is tajekozodhatnal, ha nem sertelek meg

mathuska tudatosvalaszto2018.blog.hu 2018.03.08. 00:01:08

az LMP az egyuttmukodesi kezdemenyezest amugy is szerette volna minel tovabb elhuzni, mert deklaraltan tartalmi kampanyolast akart csinalni, nem azzal vagdalozni hogy ki-kinek javara kell hogy visszalepjen. Az, hogy az LMP mind a 106 oevk-ben tudott jeloltet induitani egyreszt erodemonstracio, masreszt jo alku alap. Sok ertelme vagy erdeke nem lett volna mar a jelolallitas ellott megegyezni. Most mar van mirol egyezkezni es adok-kapok szerint visszaleptetni. ezen felul nem veletlen az sem, hogy megvartak az elso kutatasi eredmenyek es nem vakon igergetnek korzeteket. Ezert, meg mas okbol is, de ugy gondolom, hogy az LMP nagyon celiranyos visszaleptetest fog csinalni korlatozott szamu valaszto keruletben.

A DK-val meg nem akarnak egy targyaloasztalhoz ulni, az mar tul nagy arcvesztessel jarna, az mszp viszont a parbeszeddel valo szovettsegevel nemikepp szalonkepesse valt, azaz javult annyira a renomeja, hogy a fidesz tulhatalom megakasztasa erdekeben dulore juthassanak.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2018.03.08. 01:06:37

Szerencsétlenek.. A szavazók 90 %-a nem követi a belpolitikát,nem olvas ilyen blogokat, nem fogja tudni, hogy ki a legerősebb ellenzéki jelölt a körzetében.
Egyébként sem godolja minden nem fideszes szavazó, hogy minden áron le kell váltani a Fideszt, pl. olyan áron, hogy a mocsok, rohadék ,országrontó ballibsi gyurcsányista bagázs a hatalom közelébe kerüljön. Ne gondoljátok már, hogy a ferencvárosi jobbikosok jó része Dúró Dóra helyett majd valami helyi DK-s patkányt fog behúzni a szavazólapon..

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2018.03.08. 01:09:30

@mathuska: Az LMP kurva nagyot bukhat, ha sok helyen visszaléptet jelöltet. Ekkor ugyanis nem fog a töredékszavazatok után kompenzációt kapni a listán, és ugye ők 5% körül billegnek. Nagyon nem mindegy..

mathuska tudatosvalaszto2018.blog.hu 2018.03.08. 02:03:20

@EU zászlót mindenhova!: Az LMP-nek max 2-4 helyen van realis eselye egyeniben labdabrugni. Ezert kizarolag celiranyosan fog visszaleptetni. Sok toredekszavazotot igy nem fog bukni. Egyebkent en arra szamitok, hogy az LMP jol, 10% korul fog szerepelni a valasztasokon.

mathuska tudatosvalaszto2018.blog.hu 2018.03.08. 02:21:52

@EU zászlót mindenhova!:

"A szavazók 90 %-a nem követi a belpolitikát,nem olvas ilyen blogokat, nem fogja tudni, hogy ki a legerősebb ellenzéki jelölt a körzetében."

szambol vetted ki a szot (annyit tennek hozza, hogy szerintem Budapesten talan mukodhet)

"Egyébként sem godolja minden nem fideszes szavazó, hogy minden áron le kell váltani a Fideszt, pl. olyan áron, hogy a mocsok, rohadék ,országrontó ballibsi gyurcsányista bagázs a hatalom közelébe kerüljön. Ne gondoljátok már, hogy a ferencvárosi jobbikosok jó része Dúró Dóra helyett majd valami helyi DK-s patkányt fog behúzni a szavazólapon.."

pontosan ez az en nagy dilemmam is, merthogy pont ez az en valasztokeruletem, es bar a fidesz nagyon, de nagyon a bogyomben van, viszont a DK-ra nem tudnek szavaznek anelkul h szembekopnem magam. bizonyos meghasonlottsagot erzek, hogy a fidesz ellenben pont arra a partra savazzak, akinek a vezere a teljes baloldalt szetverte es akinek egyebkent ez az egesz aldatlan helyzet koszonheto. De Duro Dorcira se szavaznek joerzessel. varom, mit hoz a KOM meres, max szarok az egeszbe es vmi eselytelen jeloltre voksolok.

DZoli 2018.03.08. 08:17:18

@mathuska: Nézd, mindenki tudja, hogy Hódmezővásárhely új viszonyokat teremtett, mert nyilvánvalóvá tette, hogy ha az ellenzék képes okos koordinációt végrehajtani, sokkal több körzetben lehet esélye legyőzni a Fideszt, mint azt a nyilvános pártpreferenciákból sejteni lehetett. Próbálhatod ezt eltagadni, csak nincs értelme.
Ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a Fidesz el fogja veszíteni a választást, de azt igen, hogy sokkal szorosabbá lehet tenni a versenyt, mint azt 2-3 hete bárki gondolta volna.

mathuska tudatosvalaszto2018.blog.hu 2018.03.08. 09:47:36

@DZoli: barcsak igazad lenne. Szamtalanszor kifejtettem, csakugy mint nalam sokkal okosabbak, hogy HMVH rossz pelda. Nem lehet az orszagra projektalni. A Jobbik, illetve a MSZP-P/DK blokk kizart, h egymas javara barhol visszalepjen, innentol kezdve nincs is mit tulgondolni. A videk nagy reszen a fidesz 50% v afelett all, az ellenzek viszont minimum ketpolusu (Bal-Jobbik). A billegokben (ami max 30 oevk) is a fidesz all jobban.

4 eve is ment ez a kormanyvaltok tobben vannak duma, csakhogy ez a gyakorlatban a centralis eroter elv miatt nem tud ervenyesulni.

Arra az ervedre, hogy a kozvelemenykutatok mennyire elszamoltak magukat, csak annyit tudok mondani, hogy sztem az orszagos politika sokkal de sokkal kiszamithatobb, meg az egyeni korzetekben is, mint a helyi valasztasok. ha megnezed a partok tamogatottsaga 4 alatt erdemben alig valtozott (szinte csak hibahataron belul), de inkabb csak a fidesz erosodott, plussz az utobbi OGY valasztason a kozvelemenykutatok mar nagyon pontos elorejelzest tudtak adni. Ezen felul minden intezet pocre ugyanazt meri, a KOM mar 9000 valasztot megkerdezve kozolt partpreferencia adatokat is.

Tovabba a baloldal is sokkalta szettagoltabb mint 4 eve, @EU zászlót mindenhova! mindket meglatasaval teljesen egyetertek, azaz ez a legeselyesebb ellenjelolt duma egyszeruen nem jut el a valasztokig, komolyan az atlag magyar valaszto azt se tudja peldaul, h kinek a miniszterelnok-jeloltje Karacsony Gergely.

Es ha csak magambol indulok ki, egy baloldali osszefogas jeloltjere (mint ami 4 eve volt) akar le tudtam volna adni a szavazatomat ha ezen mult volna fidesz hatalom gyengitese, de jelenleg csak DK-s jelolt van a korzetemben, rajuk viszont elvbol akkor sem fogok szavazni, ha tortenetesen ok adjak a legeselyesebb jeloltet.

api99 2018.03.08. 09:58:06

@Online Távmunkás:
Akkor van esélye (én max.10%-ot adok), ha lesz kb.500e ballib szavazó, aki a kormányváltást fontosabbnak tartja, mint a saját kedvenc pártját és a jobbikra húz kétszer.
Az egy nagyon valószínűtlen eset, hogy senkinek se legyen többsége /a választási rendszerünk ezt nem támogatja/
.
Az az agyament ötlet, hogy egyéniben a legvalószínűbb ellenzékire kell szavazni, listán meg a kedvesebbre meg tudja akadályozni a 2/3-ot, de nem alkalmas kormányváltásra.
A ballib ellenzéknek NULLA % esélye a nyerésre. A Jobbiknak legalább van valamennyi.
És ez azért van így, mert a jobbikos választó inkább húz a fideszre, minthogy mégegyszer mszpdk kormányközelbe kerüljön. A balosnak meg inkább fontosabb a kormányváltás. Minkét helyen a többségről beszélek, nem mindenkiről.

api99 2018.03.08. 09:59:45

@simonpali:
Te úgy látod, hogy 2014 óta csökkent a Jobbik támogatottsága ??
A jobbiknak jelenleg a felmérések szerint olyan 1,2-1,5milla választója van. A fidesznek 2 körül.
Igen, végiggondoltam

mathuska tudatosvalaszto2018.blog.hu 2018.03.08. 10:08:33

@api99:

"A ballib ellenzéknek NULLA % esélye a nyerésre. A Jobbiknak legalább van valamennyi."
Az allitas elso resz igaz, a masodik hamis. A Jobbiknak sincs.

"a jobbikos választó inkább húz a fideszre, minthogy mégegyszer mszpdk kormányközelbe kerüljön. A balosnak meg inkább fontosabb a kormányváltás"

ugyanezt igazolja KOM meres, amit mondasz

mathuska tudatosvalaszto2018.blog.hu 2018.03.08. 10:11:12

tobbek kozott azert nem tud nyerni a jobbik, mert egyeniben meg a baloldalnal is rosszabbul all, jo ha 5 korzetet elvisz, a baloldal viszont akar 10 helyen is eselyes lehet

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2018.03.08. 10:24:25

@DZoli: Hódmezővásárhelyt akkor lehetne kiterjeszteni az ország 106 választókörzetére, ha az ellenzék minden választókörzetben találna egy népszerű ,egykori fideszes, jobboldali jelöltet, akik független jelöltként hetekig külön-külön koncentrált médiafigyelmet kapnának a baloldali-liberális médiában.
Finoman fogalmazva idealisztikus elképzelés...:)

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2018.03.08. 10:35:15

@mathuska: "szambol vetted ki a szot (annyit tennek hozza, hogy szerintem Budapesten talan mukodhet)"

Ha Budapesten a Jobbik a baloldalnak akarna kedvezni, nem indítanának több helyen is olyan országosan ismert politikust, mint Dúró Dóra, vagy Hegedűs Lórántné.
Újpesten egyébként az is gondot fog okozni, hogy a Dk javára visszaléptetett népszerű helyi mszp-s függetlenként fog indulni..

"Az LMP-nek max 2-4 helyen van realis eselye egyeniben labdabrugni. Ezert kizarolag celiranyosan fog visszaleptetni."

Hát de az egész összefogósdi épp arról szólna, hogy minden kerületben koncentrálódjanak a szavazatok, vagyis az LMP-nek-kis pártként-sok helyen kellene visszalépnie, amiért néhány helyen visszalépést kapna cserében a nagyobb ellenzéki pártoktól. Így viszont sok töredékszavazattól esne el, ami a listás bejutásába kerülhetne..
(Egyébként a Tárki és a Závecz research is 5 % körülre méri őket a biztos szavazó pártválasztók között..)

DZoli 2018.03.08. 11:55:53

@EU zászlót mindenhova!: A helyzet - ahogy ez általában lenni szokott - nem fekete-fehér. Az, hogy a HMVH-i példát egy az egyben nem lehet átültetni április 8-ra, még nem jelenti azt, hogy egyáltalán ne lennének következményei az ogy-i választásokra.
1. A győzelem felrázta az ellenzéki tábort (mind a jobbikosokat, mind a baloldalt), sokkal inkább az a hangulat uralkodik, hogy van értelme elmenni szavazni, mint 2014-ben. Emiatt várhatóan magasabb lesz a részvétel, az ellenzéki szavazóknak nagyobb százaléka fog aktivizálódni. Ráadásul a Fidesz az 1300 oltalmazott, az Elios-ügy és HMVH miatt is sokkal sebezhetőbbnek tűnik, nem ülnek annyira a kommunikációs húzásaik, mint ahogy az elmúlt években megszoktuk; egyszerűen nincsenek jó formában, nem azt a magabiztosságot sugározzák, ami eddig jellemezte őket. Ez befolyással lehet a szavazótáboruk lelkesedésére.
2. 2014-ben semmilyen komolyabb közbeszéd nem folyt szavazatok megosztásáról, taktikai szavazásról, koordinációról. Ez ma sokkal inkább a gondolkodás homlokterében van, mind a médiában, mind a civil világban, mind a pártoknál, még a pártvezetők is nyíltan beszélnek róla. Emiatt biztosra vehető, hogy jóval nagyobb arányban fogják a választók tudatosan megosztani a szavazataikat, mint négy évvel ezelőtt, és ez sok helyen mandátumok sorsát fordíthatja meg. Hogy az ellenzéki választók hány százaléka lesz ebből a szempontból tudatos, nehéz megjósolni, de saccra 10 és 40% százalék közé tenném, és azt mondani, hogy ez nem lehet érdemi befolyással a végeredményre, butaság.
3. HMVH egy hagyományosan fideszes/jobboldali város. Ott Márki-Zay ideális jelöltnek számított, de ez nem jelenti azt, hogy az ország minden részében egy ugyanilyen független, keresztény, ex-fideszes jelölt tudná megszólítani az elégedetleneket. Egyrészt nem minden település hagyományosan fideszes (sőt, Budapest határozottan nem ilyen, de mondhatnám Dunaújvárost, Pécset és másokat), másrészt az csak egy feltételezés, hogy Márki-Zaynak kizárólag a katolikussága és/vagy ex-fideszessége volt, ami döntőnek bizonyult. Annyit tudnunk biztosan, hogy az elégedetlenek meglátták az esélyt egy erős kihívóban, és ezért sokkal többen megmozdultak, mint ahány embert korábban a pártok külön-külön képesek voltak elvinni szavazni. A hátralévő 1 hónapban még sok helyen kialakulhat olyan helyzet, hogy egyértelművé válik, ki az esélyes kihívó, és kellő mértékű átszavazási hajlandóság mellett ez meglepetés-eredményeket is okozhat.

GyMasa 2018.03.08. 12:06:19

@EU zászlót mindenhova!:
...Ha Budapesten a Jobbik a baloldalnak akarna kedvezni, ...
Nekem csak annyi a kerdesem, hogy a Jobbik-balik osszefosas megoldotta-e a szoveges feladatot:
- Magyarorszagon orszaggyulesi valasztasok lesznek.
Elenk igeny van a kormanyvaltasra.
Azonban ez csak okos osszefogassal valosithato meg.
Az osszefogast tervezo partokrol tudjuk, hogy ideologiailag nem tulsagosan azonos a nezopontjuk.
Kozvelemenykutatsok alapjan azt is tudjuk, hogy az egyik vegletet kepviselo partbol a szavazok 20%-a hajlando a masik vegletet kepviselo partokra szavazni, igeny eseten, a masik vegleten allo partok eseten ugyanez az arany 25%.
Vajon erdemes-e az osszefogast ebben a formaban vegigcsinalni a partoknak, vagy jobb eredmenyt ernenek el egyeni indulassal?
(En attol tartok, hogy meg ezt a szamitast SEM vegezte el senki...)
index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/03/06/zavecz_kutatas_kormanyvaltas_szandek/
(Es, ez nem kormanypropaganda, hanem az ellenzekinek tartott index.)

Amugy pedig en ezt mondom mar jo egy eve:
- Nagy kerdes, hogy a Jobbik kozepre huzodasa magaban mekkora lemorzsolodast fog okozni?
- Ezen felul ugye az mar latszik, hogy a Jobbikos szavazok 80%-a semmilyen korulmenyek kozott nem fog demokratikus baloldali jeloltre atszavazni.
Szerintem naluk teljesen realis forgatokonyv egy "csakazertis" a fideszre szavazas.
(Hiaba, ez van, ha az os-ellenseggel kellene egy oldalon "harcolni")
- A demokratikus ellenzek eseten HMV_ig ugy lattam, hogy a jobbikra nem szavazo 75% inkabb majd otthon marad, de azota ebben nem vagyok biztos. Most inkabb a nem-atszavazast latom realisnak (marmint, ha ottmarad a sajat part jeloltje is a szavazolapon)

GyMasa 2018.03.08. 12:11:19

@DZoli:
4. A HMVhelyi zako ugyanakkor felrazta a fideszeseket is!

DZoli 2018.03.08. 12:26:08

@GyMasa: Ennek egyelőre semmilyen jelét nem látom. A számok alapján a fideszesek ugyanolyan számban mentek el szavazni most Hegedűsre, mint ahányan 2014-ben az ogy. választáson(!) Lázárra (mindössze 300 szavazatnyi volt a különbség), ami azt mutatja, hogy a fideszes mozgósítás csúcsra volt pörgetve. Abban szinte mindenki egyetért, hogy a Fidesz a táborát már nem fogja tudni bővíteni, csak abban bízhat, hogy akik egy egybites sorosozós kommunikáció ellenére nem fordultak el tőlük, azokat egyben tudják tartani.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2018.03.08. 15:00:13

@DZoli: " A győzelem felrázta az ellenzéki tábort (mind a jobbikosokat, mind a baloldalt)"

Ahogy a Fidesz táborát is. Van olyan gyengén fideszes kötődésű ismerősöm, aki a nagy fölény tudatában hajlamos lett volna átszavazni az Lmp-re, hogy bejussanak. Azt mondta, Hódmezővásárhely után már nem kockáztat..

" 2014-ben semmilyen komolyabb közbeszéd nem folyt szavazatok megosztásáról, taktikai szavazásról, koordinációról. Ez ma sokkal inkább a gondolkodás homlokterében van, mind a médiában"

Jól látható, hogy egyik ellenzéki erő sem érdekelt az "összefogásban", és mindegyik a saját pecsenyéjét sütögeti. Persze ezt nem kommunikálhatják, tehát szavak szintjén továbbra is az "egyeztetés és koordináció" híveiként szeretnének feltűnni.
Az Lmp túl sok töredékszavazatot bukna a visszaléptetésekkel, ami a bejutásába kerülhet, a Jobbik nem akar egy platformra kerülni Gyurcsánnyal. Gyurcsányék pedig titokban egy Fidesz-Jobbik koalíciótól tartanak. A kis 1 %-os pártocskák pedig súlyos állami támogatásokat bukhatnak a visszaléptetésekkel.

" Annyit tudnunk biztosan, hogy az elégedetlenek meglátták az esélyt egy erős kihívóban, és ezért sokkal többen megmozdultak,"

Csakhogy most nem lesz egyetlen erős kihívó a körzetekben. A mezei szavazó bemegy, és egy csomó jelöltet fog látni a papiroson, amelyből egyet behúz..

DZoli 2018.03.08. 15:25:23

@EU zászlót mindenhova!:

"Van olyan gyengén fideszes kötődésű ismerősöm"

Szóval van 1 db ismerősöd, értem :) Nekem meg van két ismerősöm, az egyik világ életében szoci szavazó volt, a másik 2010-ben még a Fideszre, 4 éve a Fidesz és az LMP között megosztva szavazott, most viszont listán mindketten a Jobbikra fognak szavazni, egyéniben pedig vagy a DK-sra vagy a jobbikosra, attól függ, melyiknek lesz több esélye nyerni.
Lehet egyéni példákkal előhozakodni, egy hónap múlva pedig meglátjuk, milyen trendek valósultak meg országos szinten.

GyMasa 2018.03.08. 15:55:46

@DZoli:
..most viszont listán mindketten a Jobbikra fognak szavazni, ...
EZ ám a stabil értékrend!
Mint kőszikla a tornádó közepén :-D

DZoli 2018.03.08. 15:59:03

@GyMasa: Abból a szempontból, amiről beszélünk, semmi jelentősége.

2010-ben félmillió szoci szavazott át a Fideszre.

GyMasa 2018.03.08. 16:25:24

@DZoli:
És, hány szavaz idén a csúnyanáci jobbikra?
Ha érted, mire gondolok :-D

mathuska tudatosvalaszto2018.blog.hu 2018.03.08. 17:48:37

@api99:
www.kireszavazzunk.hu/

ez engem is nagyon meglepett, de a jobbik tenyleg nem all rosszul videken.
azert ez egy kicsit becsapos, mert nem a legintegrativabb jeloltet mutatja, csak az elsodleges preferenciakat.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2018.03.08. 17:57:13

@DZoli: Nem reprezentatív mintának szántam természetesen, de Hódmezővásárhely éppúgy aktivizálja a fideszes tábort, mint a nem fideszest. Szerintem Hvh előtt fennállt az esélye például, hogy kissé "elalszik" a fideszes tábor, hisz 2006 ősze óta gyakorlatilag mindent megnyert a Fidesz. " Úgyis nyerünk, nem megyek most el.." Na ez tuti nem lesz Hvh után..

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2018.03.08. 18:01:05

@GyMasa: Különösen pl. a borsodi romák köreiben..Egy egyszerű cigány embernek igen nehéz lesz elmagyarázni, hogy miért is kellene neki helyi a jobbikos "színnhedd"-re szavaznia..

mathuska tudatosvalaszto2018.blog.hu 2018.03.08. 18:06:53

@EU zászlót mindenhova!:
azert nem mindent, az idokozi valasztasokat peldaul sorra elbukta (kiveve az atombiztos fideszes solymart..

egyebkent en is igy gondolom, mindket tabort ugyanugy aktivizalhatja (elvben), de akkor se lesz magas valasztasi reszvetel (mert egyik oldal sem lelkesul be annyira, mint pld 2002-ben, h erdemi valtozas lehessen, a bizonytalanok meg inkabb nem mennek el valasztani mert mindket oldaltol undorodnak), de meglatjatok!

mathuska tudatosvalaszto2018.blog.hu 2018.03.08. 18:17:23

@DZoli: a levezetesed nagyon logikusnak tunik, csak sajnos a gyakorlatban nem fog mukodni. korrupcios botranyok 2014-es kampanyban is voltak boven, bar igaz, akkor az mszp is masszivan erintett volt.

HMVH-jelenseget a media tartja mestersegen felszinen, holott szerintem nincs akkora jelentosege, mint ahogy azt a ballib media probalja eladni.

erdekes viszont az, ahogyan a kozvelemenykutato cegek, melyeknek inkabb a partsemlegessegukat kene mutatni, ilyen szinten beszalltak az ellenzek megsegitesebe

DZoli 2018.03.08. 19:51:54

@mathuska: Hogy mi fog működni a gyakorlatban, és mi nem, arról fölösleges most polemizálni, mert úgyis meglátjuk a hátralévő 1 hónapban és április 8-án.
A "HMVH-jelenséget" nem kell mesterségesen a felszínen tartani, mivel már a választás előtt is országos figyelem övezte, mind az ellenzéki sajtó, mind a kormánypropaganda részéről. Miniszterek kampányoltak a fideszes jelölt mellett, Orbán is beszállt a kampányba, és egy fideszes fellegvárban, másfél hónappal a rendes választás előtt az ellenzéki induló simán elverte a fideszest. Ez országos szenzáció, ami még a Fidesz választási kampányára is hatással volt, még Orbán is azt mondta utólag, hogy ez volt az előválasztás. Nem az ellenzéki média próbálja a felszínen tartani, inkább a kormányközeli elemzők próbálják most úgy interpretálni, mintha nem történt volna semmi érdekes (ami az ő szempontjukból teljesen érthető).
Az pedig, hogy a közvéleménykutató cégek kinek hogyan segítenek be, évtizedes probléma. Amikor a Nézőpont és a Századvég konkrétan a Fidesz zsebében vannak, megmosolyogtató azon lamentálni, hogy mit csinál a többi. Egyébként meg nem tudom, mi alapján mondod, hogy besegítenek az ellenzéknek. Konkrét információid vannak, hogy hamis adatokat szolgáltattak, vagy csak feltételezed?

api99 2018.03.08. 20:01:35

@GyMasa:
Rengetegszer lekommenteltem már itt a számításomat.
5milla szavazó, 2 milla fityisz, 1,2-1,5 milla jobbik, maradék ballib.. szavazó. A jobbikos inkább húz a fityiszre, minthogy mszpdk még egyszer kormányközelbe kerüljön. A balos valószínűleg inkább otthon marad (ha nem hajlandó átszavazni)
Szerintem a 25% magasabb a balosoknál. A jobbik kb jó lehet.
Csak akkor van esélye kormányváltásnak (max.10%), ha 500e balos szavazó átszavaz a jobbikra. A ballib oldalnak NULLA % esélye van a nyerésre.

DZoli 2018.03.08. 20:13:42

@api99: Senki nem is gondolja, hogy a baloldal egyedül kormányt tudna alakítani. A cél a Fidesz kétharmadának a megakadályozása, illetve ha nagyon jól sikerül a mozgósítás a Jobbiknak és a baloldalnak is, akkor talán az abszolút többsége elvétele is.

mathuska tudatosvalaszto2018.blog.hu 2018.03.08. 20:32:09

@DZoli:
Meglatjuk kinek lesz igaza, en csak a sajat gondolataiat mondtam el a dolgokrol, nem vagyok politologus se szociologus vagy kulonosebben hozzaerto.
Igy erzem es a korabbi valasztasok alapjan ez a tapasztalatom. valamint az, hogy igen hajlamosak vagyunk a sajat vagyainkat kivetiteni, amikor velemenyt alkotunk. Egyreszt szerintem borzaszto hiba ekkora tudatossagot feltetelezni a valasztoktol. a fidesz a szuperjol bevalt receptjet alkalmazza, lekenyerezes (rezsi csokkentes, Erzsebet utaljavny, masik oldalrol migrns fobia, felelemkeltes). Az egyszeru uzenetek mindig jobban hatottak a valasztokra, mint az, hogy akadalyozzuk meg a fidesz ketharmados gyozelmet. Most komolyan.. Es a baloldal/jobbik mivel razna fel a szavazokat, foleg azokat akik eddig is mely undorral viseltettek a politika iranyaba??

a kozvelemny kutatok beszallnak az ellenzek segitsegebe. Nem azt allitom, hogy adatokat hamisitanak. Sot!! A valasztasok elotti meresek az egyes kutatok hitelessegenek pontossaganak legjobb tesztje. Pusztan azt akartam ezzel modani, hogy egyre tobb kozvelemnykutato ceg kifejetten fokuszal arra a kerdesre, hogy az egyeni valaszto keruletekben melyik ellenzeki jelolt szamit a legeselyesebbnek,

KOM: zavecz, median
Republikon: 24.hu csatater korzetek
Iranytu: kireszavazzak.hu

majd irj ram a valasztasok utan, ha nem felejted el.

DZoli 2018.03.08. 20:41:29

"egyre tobb kozvelemnykutato ceg kifejetten fokuszal arra a kerdesre, hogy az egyeni valaszto keruletekben melyik ellenzeki jelolt szamit a legeselyesebbnek"

És ez mit bizonyít? :D A Fidesz szándékosan olyan választási rendszert hozott létre, amelyikben csak akkor van esély valamilyen szinten korlátozni a hatalmát, ha kellő számú egyéni körzetet elhoz az ellenzék. A legtermészetesebb dolog, hogy ezzel foglalkozik a média. A Závecz és a Medián pedig azért készít ilyen kutatásokat, mert a KOM elkezdett rá gyűjteni, és megrendelte tőlük. Nem kell ehhez semmilyen titkos összeesküvés, egyszerűen csak mindenki végzi a munkáját. :D

GyMasa 2018.03.08. 22:20:52

@api99:
...Rengetegszer lekommenteltem már itt a számításomat...
Eddig nem tünt fel, de bocs!
...5milla szavazó, 2 milla fityisz, 1,2-1,5 milla jobbik, maradék ballib.. szavazó...
Olyan sok ballib szavazó lenne?
... A jobbikos inkább húz a fityiszre, minthogy mszpdk még egyszer kormányközelbe kerüljön. A balos valószínűleg inkább otthon marad (ha nem hajlandó átszavazni)...
Pontosan ezt írtam én is már többször!
Furcsa, hogy milyen nagyvonalúak átlépnek azon a tényen, hogy a Jobbik az smzp elkúrásai és inkompetenciája miatt jött létre.
De, majd meglátjuk!
...Szerintem a 25% magasabb a balosoknál...
És, az fog segíteni?
Mert az ördög pontosan az ilyen apróságokban van!
Hogy 25% már elég, vagy 70% kell?
Nem abban, hogy:
- "az ellenzéki szavazók száma magasabb, mint a fideszé - TEHÁT a kormánynak mennie kell"
...A jobbik kb jó lehet...
Hát, nem tudom, nekem nem tűnik jónak, de majd meglátjuk!
Főleg az érdekel még, hoyg vajon a jobbik középretolódása az ártott-e a szavazaoaik számának.
Szerintem sok ős-jobbikos már ettől hányingert kap, amire nem túl jó lépés még a szocikkal összeborulni.
...Csak akkor van esélye kormányváltásnak (max.10%), ha 500e balos szavazó átszavaz a jobbikra...
De, az csak 2 millio. És, ahogy írtad:
- 2 millió fidesz szavazó
- 1,5 millió jobbik szavazó
- 1,5 millió balos szavazó.
Ekkor viszont elvileg 500k jobbikos is átszavazhatna a baloldalra (igaz, a statisztika szerint csak 300k lenne meg.
VIszont a 1,5 millió balos szavazatának a 25%-a is csak 360k.
Tehát így sincs meg a kellő szám...
... A ballib oldalnak NULLA % esélye van a nyerésre. ..
Az előbbiek szerint viszont akkor a jobbiknak sincs.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2018.03.08. 22:32:26

@mathuska: Az időköziket, no igen..,amelyek után rendre hatalmas ellenzéki áttöéseket vizionáltak egyesek, aztán ehhez képest a Fidesz mindig behúzta szépen a parlamenti és az önkormányzati választásokat is.
Egyébként az időközik kapcsán sokan egyfajta érzéki csalódás áldozatai. A ballibsi média mindig a fideszes vereségeknek adott hangsúlyt, egyéb esetekben csak a kötelező közlésre szorítkozott..

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2018.03.08. 22:36:18

@DZoli: Ha sikerült volna az Mszp romjain egy tisztességes, valóban következetes szociáldemokrata elvek mentén politizáló baloldali néppártot létrehozni, akkor lenne esély egyéni körzetekben is. Ez azonban nem sikerült, részben azért mert Gyurcsány megtorpedózta az ilyen törekvéseket, legutóbb Botka megbuktatásával.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2018.03.08. 22:45:58

@api99: Csakhogy a számaid eléggé falsak. A jelentősebb közvéleménykutatók 50 % köülire becslik a fideszes szavazótábort a biztos szavazók között, ami olyan 2,5 milló szavazó. A Jobbikot pedig 20 % alá, ami 1 millió alatti szavazót jelent..

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2018.03.08. 22:49:11

@DZoli: Ha a Fidesz-valami csoda folytán- kisebbségbe szorulna a parlamentben április 8 után, akkor több mint valószínű , hogy Fidesz -Jobbik koalíció következne, csaxólok..

api99 2018.03.08. 22:52:01

@GyMasa:
ezek nagyjábóli számok. mindig +/- egy kevés.
Abban bíztam, hogy a fityisz megy még lefelé -ezekkel a hülye kampányaival.
.
A gond az, hogy mindenhol ezt a baromságot nyomják, hogy egyéniben az esélyesre, listán a kedvesebbre szavazz.
Ez egyenesen vezet az újabb fityisz kormányhoz. Talán. Talán megakadályozza a 2/3-ot.

api99 2018.03.08. 22:53:16

@EU zászlót mindenhova!:
A "jelentősebb" közvéleménykutatók mindig csak a szavazás előtt mondják meg, amit valójában mérnek. Addig manipulálnak.
A jobbikot eddig mindig alul mérték.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2018.03.08. 23:48:02

@api99: Az Mszp-Szdsz, és a Fidesz-Fkgp koalíciót is sokan lehetetlennek tartották. Az érintett felek pedig keményen tagadták ennek lehetőségét, egészen a választás másnapjáig..

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2018.03.08. 23:51:46

@api99: Mindig megy a szöveg, hogy a kk.-k rosszul mérnek, meg befolyásolnak, aztán a választási eredmények többnyire kirajzolják az előre mért adatokat.
A Jobbikot akkor mérték alul, amikor még szélsőséges jobboldali pártnak számítottak.Ez a párt már rég domesztikálódott annyira, hogy szimpatizánsai felvállalják pártszimpátiájukat..

DZoli 2018.03.09. 00:06:50

@EU zászlót mindenhova!: És én azt nem is bánnám, feltéve hogy a Jobbik kemény feltételekhez kötné a megegyezést, és komoly ellensúlya lenne a Fidesznek a kormányon belül. Én egyébként reálisabb forgatókönyvnek tartanék egy Fidesz-LMP koalíciót, már a ciklus közben is ők segítették ki Orbánt pl. az alkotmánybírák ügyében.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2018.03.09. 00:19:09

@DZoli: Nyilván a Fidesz is inkább az LMP-vel bútorozna össze. Kérdés, hogy a mandátumaik száma elegendő lenne e..?

mathuska tudatosvalaszto2018.blog.hu 2018.03.09. 03:01:04

@DZoli: Nem a KOM-os medianra es Zavecz-re gondoltam, az tiszta sor: megrendelest teljesitenek, hanem mondjuk az Iranyture es Republikonra. de tuti biztosra veszem, hogy a tobbi kutatoceg is csinal felmeresek stikaban. Az iranytu peldaul mar fel eve gyujti az adatokat. es nem hiszem, hogy megrendelesre. Egyebkent pedig az, hogy egyertelmuve teszik az eselyes jeloltet nagyban befolzasolhatja a valasztasok kimenetelet is

DZoli 2018.03.09. 07:47:45

@mathuska:

"Az iranytu peldaul mar fel eve gyujti az adatokat. es nem hiszem, hogy megrendelesre. Egyebkent pedig az, hogy egyertelmuve teszik az eselyes jeloltet nagyban befolzasolhatja a valasztasok kimenetelet is"

Hát ez borzalmas! Micsoda erkölcstelenség! :D

GyMasa 2018.03.09. 10:33:05

@api99:
...ezek nagyjábóli számok. mindig +/- egy kevés...
OK, ertem, de ez nekem meg mindig nem mutatja azt, hogy honnan lesz meg a kormanyvaltashoz szukseges szavazattobbseg.
...Abban bíztam, hogy a fityisz megy még lefelé -ezekkel a hülye kampányaival...
Mondjuk, en mar kinosan kerulom - meg az indexen is - a kampanyanyagokat, mert nekem mar nincs gyomrom ezeket 1x meghallgatni sem...
...A gond az, hogy mindenhol ezt a baromságot nyomják, hogy egyéniben az esélyesre, listán a kedvesebbre szavazz...
Hat, mert MATEMATIKAILAG ez az egyetlen esely van arra, hogy a kormanyt levaltsak.
Mondjuk en nem latom, hogy UTANA mit akarnak (egyaltalan mit tudnak) csinalni a maximum egyszeru tobbsegukkel, es az egymasra tulnyomorest ideologiailag meroleges vilagnezetukkel, de ezen eleg lesz majd akkor szorakozni, ha egyaltalan eljutnak odaig.
...Ez egyenesen vezet az újabb fityisz kormányhoz. Talán. Talán megakadályozza a 2/3-ot...
En is igy latom. Bar meg a 2/3 megakadalyozasa sem lenne kulonosebben extra teljesitmeny, mert most sincs.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2018.03.09. 11:29:58

@GyMasa: "Mondjuk en nem latom, hogy UTANA mit akarnak "

Semmit.. Gyurcsány is elismerte Fialának, hogy ebben az esetben valszeg hamar előrehozott választások lennének, vagyis ő se gondolkodik a Jobbikkal való közös koalícióban. Mondjuk az érzés kölcsönös..:)

api99 2018.03.09. 11:34:49

@GyMasa:
Egészen kicsi különbséget várnék. Ha a fityisz beesik 2 milla alá, és a jobbik megkapja azt a kb.500e plusz szavazatot balról, akkor van esélye nagyobbnak lenni a fityisznél. De talán itt is írtam már, erre nem látok 10%-nál nagyobb esélyt.
"..matematikailag ez az egyetlen esély.."
Nos, éppen nem. Ez két dologra jó: 1.megakadályozzák a 2/3-ot; 2.szavazatokat szipkázzanak el a jobbiktól azzal a felkiáltással, hogy itt a ballib jelölt esélyesebb. Nos én egyszerűen nem hiszek azoknak a kutatásoknak, statisztikáknak, amiket a ballibek hamisítanak.
A fidesz kb.90%-os kormányon maradási esélye mellé van 10%-a a jobbiknak a váltásra. A ballibeknek nulla az esélye erre.
De ezzel a kampánnyal tudnak elszedni a jobbiktól valamennyi szavazót az biztos.
A teljes viszlátkétharmad kampány teljesen téves.
"en nem latom, hogy UTANA mit akarnak"
Felületes elképzelések vannak, hogy visszaállítják a jogállamot, alkotmányt módosítanak, elszámoltatnak stbstb. Nem tudom elképzelni, hogy a jobbik együtt működne ezekkel.
Új választások lennének, ha a fidesz 50% alá menne - legalábbis, ha hiába próbálna megvenni egyes képviselőket, vagy nem tudna eleget.
50%+1 szavazattal meg pont úgy tennének a többiekre /meg a lakosságra/, mint eddig.

api99 2018.03.09. 11:37:22

@EU zászlót mindenhova!:
Nézz vissza, a manipulálási szándék mindenhol kirajzolódik a választások előtt. Aztán, hogy nehogy beégjenek, egészen közel a választásokhoz ráállnak a ténylegesen valószínű értékekre. De addig manipulálási céllal eltérítik az adataikat.

api99 2018.03.09. 11:39:42

@EU zászlót mindenhova!:
"Az Mszp-Szdsz, és a Fidesz-Fkgp koalíciót is sokan lehetetlennek tartották"
A jobbik szavazóinak valami felmérés szerint olyan 20%-a hajlandó csak átszavazni, tehát 80% nem.
Gondolod, hogy meg merné lépni a jobbik a szavazói 80%-ával? Én kétlem.
De bakker, ha mégis igazad lenne......

GyMasa 2018.03.09. 11:47:48

@EU zászlót mindenhova!:
...Semmit.. Gyurcsány is elismerte Fialának, hogy ebben az esetben valszeg hamar előrehozott választások lennének, vagyis ő se gondolkodik a Jobbikkal való közös koalícióban. Mondjuk az érzés kölcsönös..:)..
Hat, ezek igazan kivalo kilatasok...
Foleg azert, mert akkor -ismerve a fleto fele "problemakezelest" - ez garancia lenne egy ujabb fidesz 2/3-ra.
Vagy rosszul latom?
Ha meg jol latom, akkor kurvara nem ertem, mi ertelme van, hiszen ezzel az egesszel tulajdonkeppen csak arconkopik a valtozast igenylo valasztoikat.

api99 2018.03.09. 11:55:26

@GyMasa:
Pontosan. Ezt igen jól fogalmaztad meg.
Az egyetlen esély ha átszavaznak a jobbikra a ballibek - és nem csak 25%-uk. Szerintem ez is egy fals szám, én olyan 40-50%-ra teszem a hajlandóságukat. De ilyen 'viszlát..'kampánnyal a valagukban tényleg kérdéses.

GyMasa 2018.03.09. 12:12:26

@api99:
...A jobbik szavazóinak valami felmérés szerint olyan 20%-a hajlandó csak átszavazni, tehát 80% nem.
Gondolod, hogy meg merné lépni a jobbik a szavazói 80%-ával? Én kétlem.
De bakker, ha mégis igazad lenne......
Sajnos, nem erted...
Nezd meg, hol van ma a szdsz meg az fkgp?
Na, UGYANEZ var BARMELYIK partra, aki van annyira hulye, hogy tarsuljon barmelyikkel a fidesz-mszp kozul.
Tehat, ha lenne egy mszp-jobbik vagy fidesz-jobbik osszefogas, akkor az igen jo esellyel a jobbik halalt jelentene.
A legrosszabb, amit ma, Magyarorszagon egy part tehet, az az, ha BARMILYEN szinten kozosseget vallal ezzel a ket parttal.
Sajnos ezert ertelmetlen az osszes "osszefogas" jellegu probalkozas, (legalabbis, amiben a msz(m)p es a hasadvanyai barmilyen leosztasban erintettek), ugyanis minden ujonnan alakulo formacio automatikusan elvesziti vele az integritasat.
Ha NORMALIS rendszervaltast akarunk (aminek a kormanyvaltas sajnos kovetkezmenye lesz, es nem az oka) akkor fel kell nonie egy olyan politikai eronek, aki
- rendelkezik programmal
- orszagos jelenlettel
- Es az elen egy karizmatikus enyeg all, aki tudja kepviselni a formaciot. (egy igazi allamnö/allamferfi)

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2018.03.09. 15:05:50

@GyMasa: Fiala is csak kapkodta a levegőt a válasz után. Látni kell hogy Gyurcsány arra játszik, hogy lehetőleg egyedül maradjon a baloldalon. Ez az elsődleges játéka. A kormányváltás jelenleg másodlagos az ő szemében. Számára az lenne a legjobb szceárió, ha az Mszp és az LMP is kiesne a parlamentből.

GyMasa 2018.03.09. 15:14:14

@EU zászlót mindenhova!:
Tehat, o is a "lassu viz partot mos" elvet koveti...
Mondjuk az eleg nagy kar, hogy az orszag sorsa lathatoan csak sokadrangu fontossaggal bir az ertekrendjeben :-)

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2018.03.09. 15:14:47

@mathuska: "A mögöttünk hagyott másfél év időközi választásainak egyik legfőbb érdekessége, hogy a Fidesz igazából csak egy olyan körzetet veszített el (Tapolca és környéke), ahol a 2000-es években domináns pozícióban volt."

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2018.03.09. 15:17:09

@GyMasa: "Csak egy maradhat.." ,mint a Hegylakóban..:) Ha már nincs esélye egy baloldali kormánynak, legalább tisztuljanak le a dolgok, és ő maradjon az egyedüli baloldali parlamenti párt.

GyMasa 2018.03.09. 15:29:35

@EU zászlót mindenhova!:
Kar, hogy azzal az orszag nincs kinn a vizbol....
:-(

mathuska tudatosvalaszto2018.blog.hu 2018.03.09. 16:13:07

Minden jel azt mutatja, hogy az osszefogosdibol csak Gyurcsany fog kimaradni, 5% koruli partlistas helyukkel es 1-2 egyeni mandatummal, alig hiszem, hogy dominans szerepre torne.

mathuska tudatosvalaszto2018.blog.hu 2018.03.09. 16:18:45

@EU zászlót mindenhova!: "Összességében a 16 kiemelt jelentőségű időközi választás közül a baloldal hatot, a Jobbik és a független jelöltek négyet-négyet, a Fidesz–KDNP pedig kettőt nyert. Ugyanezekben a körzetekben 2014-ben a következő volt a helyzet: a Fidesz–KDNP öt, a baloldal három, a függetlenek három, a Jobbik két helyen nyert, míg három körzetben szavazategyenlőség miatt kellett újra szavazni."

mathuska tudatosvalaszto2018.blog.hu 2018.03.09. 16:20:29

Es ebben Hodmezovasarhely sincs meg benne

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2018.03.09. 20:04:22

@mathuska: Igen, kérdés, hogy milyen szinezetű körzetekben.. Valamint, hogy volt olyan, hogy valahol a DK vagy a szocialisták jelöltje nyert, nem pedig valami "közös baloldali" jelölt?

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2018.03.09. 20:06:11

@GyMasa: Miért, ha megalakulna egy Mszp-Dk-Lmp-Jobbik kormánykoalíció, azzal kint lenne?

GyMasa 2018.03.09. 22:13:15

@EU zászlót mindenhova!:
Nyilván nem. Én MA nem látok értelmes ÉS kormányképes helyettesítőt a fideszre.
Talán 4 év múlva az LMP-Jobbik- kétfarkú kutyapárt felnő a helyzethez, de ahhoz az kell, hogy pedánsan kimaradjanak az "összefogásból".

mathuska tudatosvalaszto2018.blog.hu 2018.03.10. 06:29:09

@GyMasa: ketkarku?? na ne nevettes
LOL magas labda volt

danesdzsu2 2018.03.14. 19:28:08

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Ha úgy érzed, hogy szükségét, hogy beszállj a magyar választási kampányba, alapíts inkább pártot, mert a jelenlegi módszer komolytalan.

Lali Lila 2018.03.23. 19:42:02

@Sir Galahad: Vásárhelyen sem volt gond a fideszes mozgósítással, talán 1000-rel több szavazatot kaptak mint legutóbb, csak hát a változást akarók lemosták őket. ezért fosnak most Orbánék, ebben a migráncsozós/sorosozós propagandában nincsenek tartalékok.

Sir Galahad 2018.03.27. 11:33:07

@Lali Lila: Egyrészt az látható, hogy a vásárhelyi vereség megnövelte az egyébként elkényelmesedett Fidesz-tábor szavazási hajlandóságát. Vásárhelyen persze ment a mozgósítás, de az egyetlen város, ugyanezt az egész ország minden településén egyszerre rettentő nehéz lenne megcsinálni. Másrészt: írod, hogy a migráncsozós/sorosozós propagandában nincsenek tartalékok. Szerintem vannak, hiszen emlékezz rá, a hasonló témájú kvótanépszavazás alkalmával jóval több szavazót sikerült urnához szólítani, mint a meglévő Fidesz-tábor. Most ezt próbálják meg megismételni. Ráadásul én nem tudok más témát mondani, amivel egyrészt a saját táborát a Fidesz szavazásra buzdíthatja, másrészt esetleg plusz embereket is szerezhet. Ha te tudsz, kíváncsian várom.

DFK 2018.04.20. 16:45:56

Most már tudjuk a választ: a választók mondják meg.
süti beállítások módosítása