Viszlát, kétharmad!

A vidék, a baloldal és a Jobbik

2017. november 02. - Viszlát!

A politika egészen más fénytörésbe kerül, ha nem fővárosi szemmel nézzük. És tegyük hozzá: a baloldal helyzete is egészen más fénytörésbe kerül. Amikor a különböző kisebb-nagyobb baloldali pártok képviselői arról győzködik egymást, hogy mennyire fontos az összefogás, ez alatt jellemzően baloldali összefogást értenek. Ennek Budapesten valóban nagy jelentősége lenne: ahogy az előző bejegyzésben is írtuk, az ellenzék számára amúgy nyerhető fővárosi választókerületekben a kisebb pártok önálló indulása a Fidesz jelöltjeinek kedvez. Azonban hiába jönne létre akár teljes baloldali összefogás – beleértve ebbe az LMP-t és a Momentumot is –, Budapesten kívül ez vajmi keveset érne. A vidéki körzetekben ugyanis nem attól kell tartani, hogy az elsősorban a fővárosban aktív kis pártok fogják elhalászni egymás elől a szavazókat. Hanem a helyben legerősebb baloldali jelölt és a Jobbik, hogy aztán a fideszes induló fusson be nevető harmadikként.

Ennek szemléltetése végett érdemes ismét a 2014-es választási eredményekhez fordulni. Mint azt többször is hangsúlyoztuk, legutóbb a 106 egyéni körzetből mindössze tízet tudott elvinni az ellenzék, míg 96 körzetet a Fidesz nyert meg, megszerezve ezzel a kétharmadot. Ebből a 96 körzetből azonban csak húszban nyertek 50 százalék fölötti eredménnyel a fideszes jelöltek, vagyis 76 helyen legalább elméleti esélye lett volna arra az ellenzéknek, hogy mandátumot szerezzen. A 76 „elméletileg nyitott” választókerületből 66 volt vidéki, és itt már korántsem az a tendencia érvényesült, mint Budapesten, vagyis hogy a második helyen rendre baloldali jelöltek végeztek. Egész pontosan 39 olyan körzet volt, ahol a fideszes jelölt után a baloldali összefogás jelöltje futott be másodikként, míg 27-ben jobbikos induló végzett a második helyen. Vagyis ha azt mondjuk, hogy 2014-ben az elméletileg nyitott vidéki választókerületekből minden harmadikban a Jobbik állította az erősebb ellenzéki jelöltet, azzal nem túlzunk, sőt még kisebbítjük is a pontos arányszámot a baloldal javára.

Vidéken tehát a Jobbik jelöltjeivel már 2014-ben is komoly tényezőként lehetett számolni, és ez még inkább így lesz 2018-ban. Ezt előrevetítette a 2015-ös tapolcai időközi választás is, amelyen a párt megszerezte az első egyéni parlamenti mandátumát, ráadásul nem egy „tipikus jobbikos” körzetben. Azóta pedig mind a Fidesz, mind a baloldal sokat tett azért – még ha szándéka ellenére is –, hogy alaposan megemelje a Jobbikot. Az előbbi a Vona Gábor ellen indított, indokolatlanul durva támadásokkal, az utóbbi pedig az elmúlt években mutatott teljesítményével, pontosabban a komolyan vehető politikai teljesítmény hiányával. Azt, hogy a baloldal nem végezte el a kormányváltáshoz szükséges politikai munkát, nehéz lenne túlhangsúlyozni. Olyannyira nem, hogy míg Budapesten úgy tűnik, talán túl sok is van a baloldalból – ha nem is a pártok támogatottságát, hanem a mennyiségüket tekintve –, addig számos vidéki településen a baloldal gyakorlatilag nincs is már jelen. És itt nemcsak a kis pártokra gondolunk, hanem a korábban mélyen beágyazott szocialistákra is. Érdemi terepmunka híján pedig a Jobbik előtt nyílik meg a terep azoknak az ellenzéki választóknak a körében, akiket kevésbé foglalkoztat a baloldal hosszadalmas útkeresése.

Nem véletlen, hogy Vona Gábor az utóbbi két évben úgy pozícionálta a pártját, hogy az minél kevésbé legyen taszító az átszavazási hajlandóságot mutató baloldali szavazók számára, és Botka László visszalépése óta minden eddiginél nyíltabban törekszik ennek a rétegnek a megszólítására. A 2018-as választás egyik legfontosabb kérdése az lesz, hogy mennyiben jár sikerrel ez a törekvés. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy ez nyílt versenyhelyzetet eredményez a Jobbik és a baloldal között, vagyis elméletileg is igen kicsi az esély bármiféle baloldali-jobbikos összefogásra. Ezért ha létrejönne is bármiféle választókerületi szintű összbaloldali együttműködés, a szavazatok még mindig két esélyes jelölt között oszlanának meg a vidéki választókerületekben. Ma egyszerűen nem látszik az a (párt)logika, amelynek mentén a Jobbiknak és a baloldalnak érdeke lenne összefogni. Márpedig ha ez nem történik meg, akkor választókerületi szinten megint csak a 2014-es ellenzéki szétszavazás forgatókönyve érvényesülhet. Tehát míg Budapesten több baloldali jelölt indulása ágyazhat meg a Fidesz kétharmadának, addig vidéken a baloldal és a Jobbik párharca.

Ha nem szeretnénk még egyszer ugyanabba a folyóba lépni, akkor felesleges a pártok összefogásában reménykednünk; ehelyett meg kell teremtenünk a választók összefogását. Ez azt jelenti, hogy míg listán arra szavazunk, akire a szívünk diktálja, addig az egyéni jelöltekre leadott szavazatunk esetében érdemes az eszünkre hallgatnunk. Azt javasoljuk, hogy ezt a szavazatunkat kezeljük egyfajta taktikai szavazatként, és pártszimpátiánktól függetlenül adjuk az ellenzék legesélyesebb helyi jelöltjére (a választók összefogásáról és a taktikai szavazásról ebben a bejegyzésben írtunk részletesebben). Az erősebb ellenzéki jelölt pedig 2018-ban számos vidéki körzetben a Jobbik jelöltje lehet. Vagyis könnyen előfordulhat, hogy a vidéken élő baloldali szavazók többet tehetnek a kétharmad ellen – és így az általuk támogatott oldal érdekében is –, ha egyéniben átszavaznak a Jobbik jelöltjére. 2014-hez képest ma már egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy vidéken számos baloldali szavazónak eleve ez a stratégiája.

Hozzá kell tenni azonban, hogy ez a logika fordítva is működik. Ha ugyanis egy körzetben a baloldal állít esélyesebb jelöltet, akkor a kétharmad elkerülése érdekében a jobbikos szavazóknak érdemes erre a jelöltre átszavazniuk. Ma talán ezt a szavazási stratégiát nehezebb elképzelni, mint a fordítottját. De minden jobbikos szavazónak érdemes feltennie magának a kérdést, vajon mivel segít többet a pártjának: azzal, ha mindenáron a Jobbik jelöltjére szavaz, akkor is, ha ezzel helyben a Fidesz jelöltjének és az újabb kétharmadnak kedvez? Vagy azzal, ha adott esetben hozzájárul egy baloldali jelölt parlamentbe jutásához, de ezzel összességében a Jobbik esélyeit növeli? Miközben azzal is lehet számolni, hogy biztosan lesznek olyan körzetek, ahol ez majd „kompenzálódik”, mivel vidéken a baloldaliak körében nagyobb – és egyre nagyobb – az átszavazási hajlandóság.

De vajon működhet-e ez a stratégia a gyakorlatban, amely mindkét ellenzéki térfél választóinak megfontolt és taktikus magatartását igényli? A kézenfekvő válasz erre az, hogy igen, hiszen már működött a 2015-ös időközi választásokon is, melyeket időközben megüresedett parlamenti helyek betöltésére írtak ki. Ráadásul két alkalommal is, ugyanabban a megyében, de ellenkező előjelű eredménnyel: míg Veszprémben a baloldal jelöltje felé irányult a jobbikos szavazatok egy része, addig Tapolcán a Jobbik jelöltje kapott szavazatokat a baloldalról.

Egy országos választáson persze a pártszínek mindig jobban érvényesülnek. Ezért is fontos, hogy pontosan tudjuk, mi múlik 2018-ban a szavazatunkon. És ha nem akarjuk, hogy a választási térkép ismét narancssárgába boruljon, akkor listán szavazhatunk ugyan a szívünk szerint, de egyéniben az eszünk szerint érdemes szavaznunk. Hiába mondja ugyanis külön-külön a baloldal és a Jobbik is, hogy „Viszlát, Fidesz!”, ha a vége a Fidesz kétharmados győzelme lesz. Ezért mi, választók mondjuk inkább taktikusan azt, hogy „Viszlát, kétharmad!”, és ha elegen mondjuk egyszerre, akkor ki tudja, mekkorát szólhat.

Jó reggelt, Magyarország! Viszlát, kétharmad!

 

(Fotó: Index - fideszes kampányrendezvény Tapolcán: mégis lett ugribugri)

 

A választók összefogásával kapcsolatos javaslatunk itt olvasható, itt pedig arról tudhatsz meg többet, hogyan juttathatjuk el mindenkihez ezt az üzenetet. Ha nem akarsz lemaradni semmiről, kövess bennünket a Facebookon is!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://viszlatketharmad.blog.hu/api/trackback/id/tr2713145924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalay Miklós 2017.11.03. 00:45:26

Viszlát kétharmad, helló háromnegyed? Merthogy a szerencsétlen baloldal állapota alapján kb. ez a helyzet. Sajnos.

Na de mindegy, is. Akit kicsit közelebbről érdekelne a politikai (és gazdasági) bal- és jobboldal mibenléte, az ezt nézze meg:

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid073

(A legfelső sor a kép tetején, "Bal oldal - Jobb oldal". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

Érdekes lehet továbbá a Demokráciáról és diktatúráról, a demokrácia visszásságairól szóló rész is.

dare 2017.11.03. 01:11:07

Sajnos én se látok semmi esélyt arra, hogy a Jobbikkal közösen lépjen fel a baloldal, jó lett volna ha, de a racionalitás mást diktál.
Jó kis tündérmese lehetett volna pedig. :D
Ezért nagyon fontos lesz a tudatos választás, reméljük a baloldal nem követi azt a tendenciát amit ma is, hogy erős jelölteket indítanak egymás ellen, mert akkor könnyen indulhat Jobbikossal szemben is olyan közülük, aki előidézhet egy szavazók közötti erős megosztottságot.
Már látszik nem lesz ez fáklyásmenet, nehéz lesz megértetni melyik tábornak miért kell átszavaznia a másik jelöltre.
Nem beszélve a független jelöltekről, ahol azért remélem a pártok hátrébblépnek majd, ha esélytelennek mutatkoznak ellenük.
Jobbik+baloldal=Viszlát kétharmad
Ezt kell felfogni a sok szimpatizánsnak, és megbarátkozni a gondolattal.
Mondjuk a pártok is sokat tehetnek annak érdekében, ha nem indítanak erős jelölteket egymás ellen.
Így nagyon meg se kéne beszélnünk, adná magát a történet.
Reménykedjünk azért a könnyebbik út lehetőségében.

hidegsegg 2017.11.03. 03:46:00

Ti tényleg nem ebben az országban éltek?

DFK 2017.11.03. 06:05:59

@dare: ehhez a dk-nak és az mszp-nek be kellenne állni Vona mögé. Ugyanos a Jobbik tábora annyi mint a másik kettőé együtt. Milyen poziciót fogadna el Fletó egy Vona kormányban?

DFK 2017.11.03. 06:07:28

@hidegsegg: hát akik fél évvel a választások előtt jönnek rá, hogy nem a Nagykörútnál ér véget a világ...

Péterfy 2017.11.03. 07:30:04

A cikk írója és a kommentelők is megfeledkeznek egy nagyon fontos szempontról. Ez pedig a jelölt (mindegy hogy melyik oldalé) személyisége. Helyben sokkal többet tudnak egymásról az emberek, s a választók nem feltétlenül az alapján döntenek, hogy ki melyik párthoz tartozik, hanem hogy milyen EMBER. A személyes szimpátia pedig minden logikát felborít......

DFK 2017.11.03. 08:07:22

@Péterfy: a fenét, ott is csak a pártlogót nézik.

dare 2017.11.03. 09:04:55

@DFK: Nem fog beállni, ebbe a hamis illúzióba senki nem ringatja magát.
Ezek az elmélkedések csak a szavazók egyetértésével, vagy egyetnemértésével foglalkoznak.

dare 2017.11.03. 09:09:26

@Péterfy: Nincs elfelejtve, csak még nem tudja senki ki ki ellen indul a választáson.
Én is azt írtam, lehet lesz olyan független jelölt, aki erősebb lesz egy Jobbikos vagy Dk-s, vagy bármilyen indulónál.
Majd őket is figyelnünk kell.

Lajos Csánó 2017.11.03. 09:21:44

@dare: Ezért kellene "csak" 2 évre kérni a választók bizalmát!

dare 2017.11.03. 09:28:29

@Lajos Csánó: 1 napra se kérik.
Nekünk kell azon gondolkodnunk, kit találunk az adott választókerületben a legerősebbnek, és annak kell kampányolni.
Úgy, hogy a többi jelölt szavazói megértsék a lényeget.
Nagyon nehéz lesz.

ben2 2017.11.03. 09:36:57

A balos választókról még el tudom képzelni, hogy normális jelölt hiányában és a maximumra hergelt Orbán fóbiától vezérelve az ördög öregannyára is szavaznának, ha a fidesz ellen idul, de a jobbikosve vezérkarról már nehezebben hiszem el, hogy lemondanának pl. a töredékszavazatokról mondjuk az mszp vagy a dk javára, hogy a végén Fletóék jussanak több bizottsági helyhez.
Tehát szerintem Vonáék az erős körzeteikben ugyan dörgölődzni fognak a balos választókhoz, de az esélytelen körzeteket nem fogják feladni, így még ha lesz is némi hajlandóság a szavazóikban, hogy balra szavazzanak, a pártvezetés igyekszik majd lebeszélni őket.

dare 2017.11.03. 09:42:35

@ben2: Nem csak visszalépés esetén mondanak le a töredékszavazatokról?
Tehát ha indul mindenki, és mi koordináljuk a jelölteket, akkor azok nem maradnak meg?
Én úgy tudom megmarad.
Ezért egy picit könnyebb lesz alkudozni a szavazóikkal, ha tudják a listás szavazatuk megmarad.

inebhedj - szerintem 2017.11.03. 09:44:58

@Péterfy:

Nem, ilyen nincs, max. filmeken.

blah 2017.11.03. 09:47:35

nekem egy szó jut eszembe erről és az pedig a szánalmas...

dare 2017.11.03. 09:55:06

@blah: Nekem meg a vállalhatatlan szó ugrik be így hirtelen, de a kormányzásra értve.
Szükség van a kormánynak egy erős ellenzékre, de legfőképpen nekünk van rá szükség.
Még 4 évig ez a páváskodás nagyon sok embert elzavar az országból, kicsit konszolidálni kéne a nagyképűsködést.

nemecsekerno_007 2017.11.03. 09:57:48

- Na látjátok ezért nem jó ha egy országban ekkora különbségek vannak a régiók fejlettsége között.
- Mert ugye a demokrácia a többség akaratáról szól és egyelőre többen élnek vidéken.
- Csak meg kell nézni az ország infrastruktúráját és látszik, hogy mennyire egyoldalú és csak bizonyos területeket (főleg a fővárost és Nyugat-Mo-ot) szolgál ki.
- Nem költözhet mindenki a fővárosba v. az osztrák határhoz, az a latin-amerikai modell, mi meg Európában vagyunk.

Ennek az egésznek a politikai vetületén meg kár síránkozni.

blah 2017.11.03. 09:58:04

@dare: nekem nem szívügyem a fidesz kicsit sem, de amit ezek a pártok művelnek az nagyon amatőr...

ben2 2017.11.03. 10:01:02

@dare:
Attól mert nem mond le a jelölt még a töredékszavazatokat aszerint kapják, hogy hányan szavaztak rá egyéniben.
A Jobbik azzal jár a legjobban, ha minél jobban elhúz a baloldal előtt, mert ezzel mint az egyetlen esélyes váltópárt indulhat neki a következő ciklusnak.
Ha a Jobbik több szavazatot kap, mint a balos gittegylet összes pártja együttvéve, akkor a következő ciklus arról fog szólni, hogy a ballibek meggyőzik magukat, hogy össze kell fogniuk a Jobbikkal a sátánorbán ellen.
Így a Jobbiknak többet érnek a töredékszavazatok, mint a fidesz kétharmad megakadályozása.
Sőt azt is meg merem kockáztatni, hogy egy fidesz kétharmad még előnyösebb is lenne a Jobbiknak, mert így könnyebben szedné össze 2022-re a protest szavazatokat a "zsarnokság ellen", mintha sima pártok közötti versenyben kellene.

dare 2017.11.03. 10:02:48

@blah: Nekem mondod, én is látom.
De jó lenne ha a jelenlegi Fidesz is megtapasztalná milyen egy erős ellenzék mellett kormányozni.
Talán kevesebb lenne a hatalmi gőg, amivel csak nyerhetünk.

2017.11.03. 10:04:37

A szalámi taktika működik. A fidesz simán be fogja húzni a 9/10-et.

blah 2017.11.03. 10:06:31

@dare: így kell kinéznie egy demokráciának... sokan elfelejtik, hogy a választók és a pártok nem egy oldalon állnak, nekünk az az érdekünk ha rá tudnak lépni egymás faszára ha a helyzet úgy kívánja.

dare 2017.11.03. 10:10:01

@ben2: Ezt másként látom.
Én is azt hittem meggyengül a Fidesz 18-ra, erre fel megerősödött.
Aki 2022-ben gondolkodik a "zsarnoskág" elleni harcra, az ellőheti az összes puskaporát is.
Viszont ha a szavazóik most hajlandóak némi kompromisszumra, akkor ez a meccs még nem lesz lefutott 22-re.

dare 2017.11.03. 10:19:02

@blah: Nekünk az az érdekünk,hogy addig taposgassák egymás szerveit, amíg az számunkra a lehető legjobb döntéseket hozza ki belőlük.
Most jeleleg az van, hogy én tudom jobban.
És ez elég egyoldalú.

wasserkopf 2017.11.03. 10:54:04

Egyszerűen taktikai és stratégiai képtelenség a jobbikkal "összefogni".
Stratégiailag azért kibaszott nagy ökörség, mert a jobbik ugyanolyan IMMORÁLIS, politikai mezbe öltöztetett VÁLLALKOZÁS, mint a fideszmaffia, vele egy új politikai elitbe visszatérne simicska(!!!), és ráadásul még egy rakás őrült is náci zavaros eszmékkel.
A jobbikos elit csak úgy különböztethető meg az orbánmaffiától, hogy túlnyomó részük KOMOLYAN GONDOLJA a dohos neonáci-újfasiszta-sovén megoldásokat.
Taktikailag jóval többet hozna orbán leváltásához, ha mindenféle együttműködés nélkül rátolnák a választáskor a jobbikot a fideszre, és a gyogyósok-elmeháborodottak szavazata oszlana meg valamilyen törésvonal mentén a zázrivec-csapat és az orbánmaffia közt.
Ami fontos volna, hogy a hátralévő fél évben a nácimentes ellenzék találja meg a nemfővárosi emberek problémáit, és vázoljon fel megoldásokat, tegyen javaslatokat, kezdjen párbeszédet, és végre tanuljon meg beszélni olyan nyelven az embereket érdeklő dolgokról, amit az emberek is értenek, használnak. Mert a jobbik egyetlen előnye ezeddig csakis az, hogy a vidéki emberek problémáiról tudnak közérthető módon beszélni. Csak általában egetrengető baromságokat, náci-nyilas-fasiszta alapvetéseket.
Ha a választások utánra sikerül legalább egy patthelyzetet elérni az már siker, mert így rákényszerülne a szavazópolgárok és pártok többsége a valós problémákra valós megoldásokon gondolkodni.

ben2 2017.11.03. 10:54:59

@dare:

Egy dolog biztos: hiába nagyobb a protest szavazói tábor mint a kormánypárti, ha a Fidesz törzsszavazói nem pártolnak el vagy vesztenek az aktivitásukból, akkor a jobbikra és ballikra szakad ellenzék nem tudja leváltani a kormányt.
De még ha valami koordinált indulással össze is állnának, működésképtelen koalíció lenne a vége.

Az egyetlen esélyes ellenzéki stratégia tehát az, hogy az egyik ellenzéki blokk annyira elhúz a másik előtt, hogy a kisebbik kénytelen kapitulálni.
Ha a Jobbik 2018-ban mondjuk másfélszer annyi szavazatot kap, mint a baloldal, akkor onnantól nem lesz kérdéses, hogy a 2022-es kormányváltás azon fog múlni, hogy a baloldal beáll-e a jobbik mögé vagy sem.
És pont az a lényeg, hogy onnantól már nem a pártok döntik el, hogy akarnak-e a Jobbikkal kormányozni, hanem a szavazóik fognak szépen átszivárogni a Jobbikhoz, akár akarják a ballib pártok, akár nem.
Így viszont a Jobbik nem kényszerül koalícióba, mert a választási rendszernek köszönhetően ha csak kicsit is beelőzi a Fideszt, már meglesz a parlamenti többsége.

Ezzel szemben bármilyen formális vagy fű alatti összefogás a jelenlegi baloldallal a Jobbik számára súlyos veszteségeket okozhat, mert a baloldal bénázása és a borítékoható kudarc a Jobbikra is ráragadhat, azaz könnyen az "impotens ellenzék" skatulyában találhatja magát.
Márpedig egy olyan Jobbik, amiről az lesz az átlagszavazók véleménye, hogy "ezek ugyanolyan hülyék mint a szocik csak még nácik is" nem lesz kormányváltó tényező a következő ciklusban, ezért Vonáék igyekeznek még a látszatát is elkerülni bármilyen szövetségkötésnek.

DFK 2017.11.03. 11:19:45

@wasserkopf: az a baloldal, amelyik 27 éve nem érti a vidék problémáit, azokat ignorálja, miért tudna fél év alatt ráhangolódni erre a témára?

dare 2017.11.03. 11:41:53

@ben2: Olyan érzésem van, mintha elbeszélnénk egymás mellett.
Amiket leírtál azok nagyrészt igazak, és a fejtegetés is megvalósulhatna ha...
De ezzel most nem foglalkoznék, én most a szavazók átcsoportosításáról beszélek pártoktól függetlenül, amiben sehol nem írtam olyat, hogy a baloldal és a Jobbik meg fog egyezni a jelöltindításról.
Nem is várom el tőlük.
Csak annyit írtam ne indítsanak erős jelölteket egymás ellen, ha ez lehetséges.
Szó sincs semmilyen szövetségkötésről.
Ez inkább arról szól, egy ellenféllel akarnak versenyezni, vagy a minél több, annál jobb elv érvényesül majd.
Nem kell kiállniuk és azt mondaniuk: Megegyeztünk a Jobbikkal, együtt indulunk koordináltan!
Senki, hangsúlyozom SENKI nem ezt várja tőlük.
Csak valami szintű könnyítést a szavazóknak, ez már azért egy elfogadható kérés mind a Jobbik, mind a baloldal szimpatizánsai számára.

Bafana 2017.11.03. 11:53:18

@ben2: Teljesen egyetértek Veled, magam is így gondolom. De valamit nem vettél figyelembe. Ha el is tűnik 18 után a sok kis balfasz párt, Viktor gondoskodni fog róla, hogy legyen mindig szar, amely a felszínre emelkedik. Sőt! Az Mszp megszűnése vagy szenvedve vergődése is ott van Viktor kezében. Neki elemi érdeke, hogy legyen vagy 15 párt a baloldalon, mint ellenfél. A szocik is ugyanezt csinálták, lásd a 20 kisgazdapárt létrehozását, vagy az MDF és a kereszténydemokraták nyolcba darabolását.
A képlet egyszerű, aki el akarja zavarni Viktorékat, az a Jobbikra szavaz. Ha Viktor most veszít, akkor ÖRÖKRE elhúz a hatalomból. Aztán lehet majd 22-re a Jobbikot kihívni a szociknak, vagy annak, aki marad baloldalon.

ben2 2017.11.03. 12:01:29

@wasserkopf:

Először is melyik politikai pártról nem mondható el, hogy immorális, politikai mezbe öltöztetett vállalkozás?
Az MSZP-t eleve politikai vállalkozásnak találta ki az akkori MSZMP KB, a DK az ország leggátlástalanabb politikai vállalkozójának magánszektája.
Az újak közül a Momentum is vállalkozási szemlélettel indult, bár ők legalább megpróbálnak "fiatal starup, tisztes szándékkal" alapon működni, meglátjuk meddig tartják magukat.
A mikropártok mindegyike valamely leamortizált politikus magánvállalkozása (Fodor Gábor, Bokros, Gémesi, Pukli, Bajnai - őt távollétében Juhász "fütyülős" Péter helyettesíti).
Egyedül az LMP indult valódi mozgalomként, az meg éppen a szemünk láttára válik vállalkozássá.

A Jobbik rátolása a Fideszre stratégia azért működésképtelen, mert ha a pártok szavazótábora nem a protest-kormánypárti alapon oszlik meg, hanem mondjuk a neonáci-posztkomcsi ideológiai törésvonal mentén, akkor a Fidesz simán lenyeli a Jobbik szavazótáborának nagy részét.

A másik, hogy a baloldali szavazótábor max. pár százaléka idegenkedik őszintén a náci-rasszista eszméktől, a nagy többség amolyan szalon-antiszemita (értsd: zsidózik, de ha rajtakapják, akkor csak viccelt) és alig burkoltan rasszista.
Elég csak akármelyik balos blog hozzászólásai között körülnézni és garantáltan belefutsz egy "felcsúti vajda" vagy "csüngőhasú cigány geci" szövegbe, és nem hogy a balos fórumozók nem küldik el az anyjába, de még csak ki sem moderálják. Azaz az ilyen duma a baloldali közbeszédben nagyon is elfogadottnak számít, ha az a megfelelő személy ellen irányul.
Ha ehhez hozzávesszük, hogy vidéken a cigányellenességnek, a déli határszélen pedig a migránsellenességnek a személyes, mindennapi élettapasztalat is a táptalaja, akkor belátható, hogy ha a politikai törésvonalat mesterségesen eltolják amolyan náci-liberális ideológiai irányba, akkor nagyon hamar egy masszív, 80%-os blokk fog szembenállni egy belvárosi értelmiségi klubbal.

"Ami fontos volna, hogy a hátralévő fél évben a nácimentes ellenzék találja meg a nemfővárosi emberek problémáit, és vázoljon fel megoldásokat, tegyen javaslatokat, kezdjen párbeszédet, és végre tanuljon meg beszélni olyan nyelven az embereket érdeklő dolgokról, amit az emberek is értenek, használnak."

Ez remek lenne, de kb. olyan naív kívánalom (és annyit is ér), mint amikor a szépségkirálynők a világbékért könyörögnek.
De még ha másnapra az egész baloldali elit kibújna önmagából és a vidéki emberek valódi problémájára fókuszálna is garantáltan elkésett próbálkozás lenne a választásokig.

ben2 2017.11.03. 12:13:43

@dare:

Egyrész a fű alatti koordináció legkisebb jelére a kormánypárti propaganda rögtön kész tényként tálalná a Jobbik- baloldal szövetséget, nem kell nekik nyíltan felvállalni.
Elég pl. egyetlen sértett jobbikos jelölt, akit azért léptetnek vissza egy gyengébb javára, hogy esélyt adjanak a balosnak, az aztán garantáltan végighaknizná a kormánypárti sajtót, hogy a Jobbikban eldöntött tény, hogy a szocikkal akarnak kormányozni.
A ballib propaganda is ezt csinálta amúgy 2010 előtt, azaz kész tényként tálalták a fidesz-jobbik (értsd: neonáci) koalíciót, merthogy az alsóbasznádi képviselőtestületben az egyik fideszes egyszer együtt szavazott a jobbikossal.

Másrészt fentebb már leírtam, hogy a Jobbiknak valójában fű alatt sem éri meg segíteni a balosokat. A Jobbiknak egy megsemmisült baloldal komolyabb érdeke, mint a fidesz kétharmad megakadályozása.
Ettől még a szavazótáborok prioritása persze lehet más és szembe mehetnek a pártjaik stratégiájával, de szvsz a jobbik minden meg fog tenni, hogy lebeszélje a szimpatizánsait az átszavazásról.

dare 2017.11.03. 13:09:30

@ben2: Ezt a megsemmisült baloldalt nem igazán értem.
Ahhoz a szavazóiknak is el kéne tűnniük, amire semmi garancia nincs, ha a 4 évvel későbbi társadalmi összetételt vizsgáljuk.
Erre nem lehet alapozni, építeni, csak egy kártyavárat.
Ettől még lehet igazad, csak véleményem szerint nagyon felelőtlen ez hozzáállás, mivel bármikor megalakulhat egy megfontoltabb jobb, vagy bal, vagy középpárt.
Akkor viszont ez a forgatókönyv kuka lesz.

ben2 2017.11.03. 13:39:01

@dare:

Megsemmisült baloldal alatt azt értem, hogy még az eleve nem túl nagy elvárásaikat, hogy pl. legalább a baloldali pártok szavazatait összeadva megelőzzék a Jobbikot is sikerüljön alulmúlniuk.
Ez azt jelentené, hogy a baloldali pártoktól még a maradék szavazóik nagy része is elfordult vagy passzivitásba vonult.

Ha tehát a következő ciklusban az egyetlen komolyan vehető ellenzéki párt a Jobbik marad, akkor bárkire, aki a Jobbik ellen agitál rá lehet majd sütni, hogy Orbán szekerét tolja.
Ugyanez történt 1990-1994 között az MSZP-vel: 1993-ra szépen behúztak az élre és onnantól hiába mondták az ellenzékben maradt rendszerváltó pártok, hogy ha le is akarják váltani az MDF-et légyszi ne a posztkomcsikra, a választók tömegével szavaztak az MSZP-re, mert az volt az MDF kormány ellenpólusa.
A balos sajtó meg kikiáltott mindenkit szélsőjobbosnak, akinek nem tetszett, hogy 4 évvel a rendszerváltás után ugyanazok kormányoznak, akik miatt egyáltalán rendszert kellett váltani.

Egy új jobbközép párt megalakulása ezen nem oszt vagy szoroz, mert egy kétpólusú rendszerben, amivé a balosok kiesésével a politikai paletta redukálódna nem a program vagy az ideológia dominálna, hanem hogy elhiszik-e a választók, hogy ha egy adott pártra szavaznak, akkor annak lesz-e bármi jelentősége.

Az ellenzék legnagyobb problémája jelenleg ugyanis pont az, hogy egyik párt sem tudja bizton kijelenteni, hogy bármi lényeges változást okozna, ha rá szavaznának.
Ez a Jobbikra is igaz és ebből csak úgy tud kikeveredni, ha a baloldal minél nagyobb vereséget szenved 2018-ban, tehát a Jobbiknak egyáltalán nem érdeke, hogy akár töredékszavazatokat is átpasszoljon a baloldalnak.

De mondom, ez csak a pártlogika, amit nem feltétlenül kell követnie a választóknak, viszont elég valószínű, hogy a pártok aszerint fognak kampányolni, hogy a választóik az ő stratégiájukat támogassák, akár elősegíti ez a Fidesz kétharmadát, akár akadályozza.

dare 2017.11.03. 13:59:16

@ben2: Ezt mondom én is, hogy a pártlogikát a váasztóknak felül lehet írni.
Ha sokan azt látják majd,hogy mindegyik párt elengedte a mostani választást, és csak a következőre koncentrálnak, az nagyon súlyosan visszaüthet majd nekik.
Erre mondom azt, ha ezt megkockáztatják, akkor csak légvárat építenek 22-re.
A Jobbikos szavazók is vonulhatnak passzívitásba, csak ez náluk úgy testesül meg, hogy a Fideszre szavaznak.
Túl sokat kockáztatnának, ami egy nagyon egyszerű megoldás lehetne pedig a jelen választáskor.
Megérné a mérlegelést.

ben2 2017.11.03. 15:08:39

@dare:

A pártokat nem tudják a választóik megmenteni saját maguktól.
Ehhez az kellene hogy emberek százezrei az ellenzéki (és kormánypárti) kampánnyal homlokegyenest szemben szavazzanak.
Éppen elég nehéz elérnie az ellenzéknek, hogy a választóik egyáltalán elmenjenek szavazni, most ehhez képest úgy kellene aktivizálni őket, hogy elmenjenek, de ne arra szavazzanak, aki meggyőzte őket a részvételről.

dare 2017.11.03. 15:54:18

@ben2: Nem teljesen, mert ez is csak akkor tudna igazán jól működni, ha a pártok nem egymás kerékkötői lennének, és valamilyen szinten éreztetnék melyik választókerületetet adják át az ellenfelüknek.
Ez az egész nem működik a pártok és a választók hathatós együttműködése nélkül, és ezzel pont meghoznák a választási kedvet néhány szavazónak is.
Megvalósítható, de mindkét fél szükséges hozzá.
süti beállítások módosítása