Viszlát, kétharmad!

Kormányváltás, ellenzékváltás, kétharmad: mi vár ránk 2018-ban?

2017. december 19. - Viszlát!

A Fidesznek kétharmada lesz 2018-ban, ha nem egyenesen négyötöde. Az ellenzéknek kétharmadot kell szereznie 2018-ban, majd új törvények alapján új választást tartania. A Fidesznek nem is kell a kétharmad, mert már minden törvényt meghoztak, ami nekik fontos. Talán jobb is, ha a Fidesznek kétharmada lesz, mert az ellenzék reménytelen, itt az ideje a tisztítótűznek. Ha az ellenzék nem fog össze, káosz lesz. Ha az ellenzék összefog és nyer, káosz lesz. Számos ilyen és ehhez hasonló állítást hallani manapság a legkülönbözőbb megszólalóktól (vagy időnként ugyanazoktól, akiket szemmel láthatóan nem zavar a köztük feszülő ellentmondás). Az év végéhez közeledve érdemes rendet vágni ezek között, és végiggondolni, mégis mi várhat ránk 2018-ban.

Az alábbiakban négy forgatókönyvet veszünk szemügyre. Rögtön hozzátesszük azonban, hogy ezek nem önmagukban lesznek érdekesek számunkra, hanem elsősorban a Viszlát Kétharmad Mozgalom által javasolt megoldás szempontjából. Szeptember vége, október eleje óta következetesen azt képviseljük, hogy a legrosszabb forgatókönyvből, az újabb fideszes kétharmadból kell kiindulni, illetve abból, mit tehetünk ez ellen a gyakorlatban. Mi a taktikai szavazást javasoljuk: annak belátását, hogy az országgyűlési választáson két szavaztunk van, és ezek közül az egyiket érdemes taktikai belátások alapján felhasználni. A listás szavazatunkat adjuk a számunkra legszimpatikusabb pártra, az egyéni szavazatunkat viszont adjuk arra a helyi jelöltre, akinek legnagyobb esélye van megverni a Fidesz jelöltjét, és így elhódítani az adott választókerületet. Ezzel érdemben tehetünk az újabb kétharmad megakadályozásáért, sőt ha a Fidesz túl sok egyéni mandátumot veszít, akár az is előfordulhat, hogy 50 százalék alá szorul, és képtelen lesz egyedül kormányt alakítani.

Abból indulunk ki, hogy a jelenlegi erőviszonyok mellett ebben a választási rendszerben egyik párt vagy pártszövetség sem lesz képes „klasszikus” módon megverni a Fideszt. Nézzük hát az ennek híján elképzelhető négy forgatókönyvet, csökkenő valószínűségi sorrendben!

1. Kétharmaddal nyer a Fidesz

Vannak, akik azt mondják, mindegy, mennyivel nyer a Fidesz, kétharmaddal vagy akár csak egyetlen mandátummal. Hiszen a számukra legfontosabb kétharmados törvényeket már meghozták, vagy ha nem, akkor is látjuk, hogy jóformán bármit megtehetnek. Nem kellett kétharmad a Soros-kampányhoz, nem kellett a Jobbik ÁSZ-büntetéséhez, de még a bírói kar épp most zajló lecserélésének is enélkül látott neki a Fidesz. Amit nem tudnak kétharmados törvényekben megoldani, azt megoldják másként, feles törvényekbe csomagolva: ahogy a földprivatizációhoz sem kellett alaptörvény-módosítás, úgy a plakáttörvény is hiába bukott el kétharmados jogszabályként, nem sokkal később egyszerű többséget igénylő törvénymódosítással vitték át nagyjából ugyanazt a parlamenten.

Ebben a gondolatmenetben sok igazság van, de rejlik benne egy jó adag naivitás is. Bár a Fidesz ma is minden eszközt megragad saját hatalmának bebetonozása érdekében, ha ismét kétharmadot szerez, akkor tényleg minden eszköze meglesz hozzá. És az a párt, amelyik állami szervek felhasználásával igyekszik torzítani a politikai versenyt – ahogy azt a Jobbik kontra ÁSZ ügyben láthattuk –, egész biztosan nem lesz szívbajos, ha ezt újra alkotmányos szinten művelheti. Orbán Viktor 2015-ben elveszítette ugyan a kétharmadot, de ha visszaszerzi, még egyszer nem fog hibázni. Hogy mi lesz az irány, azt nem tudjuk – talán a miniszterelnök által állítólag preferált félelnöki rendszer, talán valami más –,  de az egészen biztos, hogy a kétharmados Fidesz mindig képes meglepetést szerezni, még saját korábbi híveinek is. Ezért az újabb kétharmad megakadályozása nem puszta pótcselekvés, hanem a legégetőbb feladat minden nem kormánypárti szavazó számára.

2. Egyszerű többséggel nyer a Fidesz

Nem biztos, hogy ez az opció elméletileg kevésbé valószínű a kétharmadnál, az viszont biztos, hogy ma már ezért is alaposan meg kell dolgozni. De vajon érdemes-e ezért dolgozni? A válasz egyértelműen igen, ha megfelelő perspektívából nézzük. 2014–2015 fordulóján kiderült, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerének építménye meglepően instabil, pontosabban azzá tud válni bizonyos körülmények között. Orbán Viktornak azért van szüksége kétharmadra, és azért tesz meg érte bármit – minden korábban elképzelhetőnél többet –, hogy végleg stabilizálhassa a rendszerét. Ha a Fidesz 2018-ban nem szerez kétharmadot, akkor megmarad az esély arra, hogy belátható időn belül vége legyen a NER-nek (bármennyire sovány vigasznak hangzik is ez két fideszes ciklus után, a harmadikra készülve). Ráadásul ha a Fidesz csak szűk, néhány fős többséggel lenne képes kormányt alakítani, az új folyamatokat indíthatna el a monolitikussá vált magyar politikában.

Ehhez persze szükség lenne ütőképes ellenzékre is. A bevezetőben említettük az időnként felbukkanó tisztítótűz-elméletet, amely szerint az ellenzéknek most egy nagy pofon kell, mert egyszerű többség esetén ugyanott folytatnák a töketlenkedést, ahol abbahagyták. Nos, az a rossz hírünk, hogy az újabb kétharmad nem pofon lenne, hanem teljes kiütés. Alkotmányozó többséggel a Fidesz valószínűleg befejezné a nem kormánypárti média felszámolását, és az újratöltött NER-ben tényleg csak őfelsége ellenzékének maradna hely. Egyszerű többség mellett viszont még volna esély arra, hogy az ellenzéki térfélen elindult folyamatok kiforrják magukat, az alkalmatlanok végre kidőljenek a sorból, a most lábra kapott pártellenes érzelmek pedig megtalálják a maguk útját a politikába. Ha nincs kétharmad, akkor marad tere az észszerű ellenzéki építkezésnek – s még ha ez a kijelentés talán vitatható is, az egészen biztos, hogy kétharmad mellett vége az ellenzéki építkezésnek.

3. A Fidesz nyer, de nem szerez többséget

Ha a Fidesz túl sok egyéni körzetet veszít, előfordulhat, hogy listán az első lesz ugyan, mégsem lesz képes önállóan kormányt alakítani. Valószínűleg ez a legtöbb, ami a jelenlegi helyzetből az ellenzék számára kihozható. Arról viszont megoszlanak a vélemények, hogy a „49 százalékos Fidesz” szcenárió valóban jó lenne-e az országnak és az ellenzéknek. Vannak, még az ellenzéki oldalon is, akik attól tartanak, hogy ez csak káoszhoz vezetne, az ország kormányozhatatlanná válásához. Mások szerint a Fidesznek ebben a helyzetben elég lenne megvennie egy-két képviselőt, vagy találnia egy olyan pártot, amellyel koalícióra léphet, és máris minden menne tovább a régiben.

Az első felvetésre azt mondhatjuk, hogy Magyarországon még sohasem állt elő olyan helyzet, hogy ne lehetett volna stabil kormánytöbbséget alakítani. Ellenben igen jól ismerjük már azt a felállást, amelyben igen stabil kormányok igen rosszul kormányoznak. Valóban nehéz megmondani, pontosan mi történne, ha a Fidesz elveszítené a többségét, de legalább történne valami. Egyrészt vége lenne a legyőzhetetlen Fidesz mítoszának, ami a politikai kultúra egészének jót tenne. Másrészt a parlamenti pártok kompromisszumokra kényszerülnének, ami kifejezetten fontos fejlemény lenne az erőpolitika kizárólagosságának évei után. Összességében tehát új fejezet kezdődne a magyar politikában, ami biztatóbban hangzik, mint a korábbi fejezetek automatikus újrajátszása.

Ami a másik felvetést illeti: megvásárolható képviselők mindig akadnak, de egy ilyen megoldás igen kockázatos lenne a Fidesznek, mert újabb instabil szakaszba vezérelné a NER-t. Formális koalíciókötés esetén pedig – bármely ellenzéki párttal – nagyon nehéz elképzelni, hogy újra Orbán Viktornak hívnák az ország miniszterelnökét. Ami önmagában még nem vezetne a mára kialakult hatalmi struktúrák lebontásához, de mindenképpen fontos lépést jelentene ebbe az irányba.

4. Kétharmaddal nyer az ellenzék

Ez valójában nem reális opció. Azért vesszük fel mégis a listára, mert egyre többen vannak, akik nem hisznek az ellenzéki pártok győzelmében, ezért egy olyan modellt szorgalmaznak, amely felváltaná a pártalapú ellenzékiséget. Ez a javaslat annyiban rokon a taktikai szavazás alapgondolatával, hogy az egyéni választókerületekre összpontosít. Amennyiben itt nem a pártok versengő jelöltjei indulnának – szól a javaslat –, hanem egy teljes ellenzéki összefogás jelöltjei, vagy még inkább olyan civil jelöltek, akiknek a javára a pártok visszalépnek, akkor akár kétharmaddal is nyerhetne az ellenzék. Az ellenzéki kétharmad azért fontos ebben a modellben, mert ez a „civil koalíció” nem azért nyerne, hogy kormányozzon. Hanem azért, hogy módosítsa az ellenzéket gúzsba kötő kétharmados törvényeket, különösen a választási törvényt. Ennek nyomán új választást lehetne kiírni, és akkor már minden párt fair versenyben mérethetné meg magát.

Ezzel az elképzeléssel két probléma van. Az egyik, hogy minden valószínűség szerint kivitelezhetetlen. Aki abban hisz, hogy a pártok önként és dalolva lemondanak a saját érdekeikről 106 civil jelölt javára, az ennyi erővel abban is hihetne, hogy a Fidesz önként és dalolva lebontja a NER-t. De itt nem csak arról van szó, hogy a pártok végtelenül önzőek volnának. Ezt a nagylelkű lemondást megnehezíti egy másik probléma is: mi történik, ha nem szerez kétharmadot a civil koalíció? Akkor egyszerű többség esetén pont az a káosz állna elő, amitől annyian tartanak, a Fidesz többsége esetén pedig igencsak különös ellenzék ülne a parlament soraiban. Bár az ellenzéki pártok elsődleges célja jobb esetben az, hogy egyszer kormányra kerüljenek, az is érthető, ha ellenzéki pártként is szeretnének ott lenni az országgyűlésben. Hiszen akkor van lehetőség a második pontban emlegetett ellenzéki építkezésre, és ezt érthető módon nem minden párt engedné át civil jelölteknek.

Ettől persze még lehet ellenzéki kétharmadban – vagy akár csak egyszerű ellenzéki győzelemben – reménykedni, de sokkal célszerűbb a fideszes kétharmad veszélyével számolni, és szárazon tartani a puskaport. A magunk részéről tehát azt mondjuk, hogy az első forgatókönyvből kell kiindulni, hogy azt legalább elkerülhessük, és bekövetkezhessen a második vagy jobb esetben a harmadik. Ehhez viszont még rengeteget kell dolgozni, és legfőképp el kell menni szavazni – ha pedig már elmegyünk, szavazzunk okosan és taktikusan.

Jó reggelt, Magyarország! Viszlát, kétharmad!

(Fotó: Index - frászkarika vagy ördögi kör?)

rajtad_mulik2.png

2018-ban új fokozatba kapcsolunk, különösen a Facebookon. Kövess bennünket ott is, és támogasd a munkánkat, hogy minél többekhez eljusson az üzenet!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://viszlatketharmad.blog.hu/api/trackback/id/tr413510211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bontottcsirke 2017.12.20. 13:44:51

Ha háromharmaddal nyerne az Anjou vagy Hunyadi ház akkor lenne igazán értelme ennek az országnak.

Legeslegalja · http://berrettegok.blog.hu 2017.12.20. 14:09:39

A Fidesz a legjobb választás ma.

Itt tartunk.

Az összes többi választás ma még rosszabb.

Idővel persze lehet az LMP és MOmentum féle pólusokból is hieteles alternatíva, de az nem most van.

A ballibek meg remélem soha többet nem kerülnek kormányra.

libsi nóta bárki unja 2017.12.20. 14:21:16

Na ez a "civil lista", ez a legújabb. Először civil"tájékoztatási központok" szerte az országban, aztán "civil" jelötek most meg már itt tartunk. Gyuribá nagyon igyekszik "civilizálni" az országot

libsi nóta bárki unja 2017.12.20. 14:28:41

@Legeslegalja:
Az ellenzékkel sajna nem az a legnagyobb gond, hogy kormányzásra alkalmatlan akár együtt, akár külön-külön. Hanem hogy ellenzékként se bír hozzátenni a dolgokhoz. Eljutottak oda, hogy minden rossz ami kormányoldalról jön, még akkor is ha korábban ők maguk kezdeményezték. Mint hülyegyerekek az óviban

konrada 2017.12.20. 14:32:24

...pedig annyian hülyézik le a szavazókat, és én mindig azt mondom: á, dehogy!!!

...de így egymás között: tényleg sok a hülye, s aki győzni akar, azokat kell meggyőznie.

...s hogy mindezt miért írom? Mert közös lista nélkül qrva nehéz lesz elmagyarázni nekik, hogy olyanra szavazzanak, akik nem szimpatilkus számukra, ha egyébként akad a listán olyan, akire szavazna.
...s mivel a legtöbbje viszonylag szűk világban él - olyanok között, ahol sok az egyforma hang - könnyen következtethet arra, hogy annak van (relativ) többsége, akit támogatna, nem pedig egy másiknak, akit meg máshol, más településen, más közösségben gondolnak nyerőnek.
...s ezt megfejeli az, hogy az adott képviselőjelölt általában azokkal találkozik szervezés, gyűlések közben, akik őt támogatják, így arról is meg vannak győzödve, hogy ők a jobbak.

Tudom kicsit bonyolult így, egyszerűsítve: qrva nehéz eldönteni, ki az adott körzetben a megfelelő jelölt, de még nehezebb arról meggyőzni a körzeti pártszervezőt, hogy ő csak untermann. Így vagy a szavazó nem tudja eldönteni, ki a megfelelőbb jelölt, ha meg fentről nyúlnak bele, akkor lesz olyan sértődött kimaradó, akinek szervezni kéne a másik párt jelöltjének a győzelmét, azaz ott meg a párt mozgósítása fog sérülni, azaz az adott párt abban a körzetben rosszabb listást fog elérni, mintha 2 helyen szerepelne a szavazólapon a logója.

...ezért közös lista nélkül nincs sok értelme, mert lehet, pont az ilyen átszavazáson megy el a parlamenti küszöb.
S ezt a kispártok tudják...

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.20. 14:49:13

A kérdés megoldódott: Gyturcsány átvette az MSZP-t ma, a közös eredményük 12-13 % lesz.

Terézágyú 2017.12.20. 15:10:29

Ha nincs (igazi) választás, nincs demokrácia. Mint Oroszországban.

libsi nóta bárki unja 2017.12.20. 15:14:00

@Terézágyú:
Ezzel szemben milyen jó a németeknek. Akár esik, akár fúj megkapják a Merkel-Schultz párost nagykoalícióban

libsi nóta bárki unja 2017.12.20. 15:15:29

@Terézágyú:
Egyébként mit tartanál "igazi" választásnak? Ki hiányzik a választási listáról?

Legeslegalja · http://berrettegok.blog.hu 2017.12.20. 15:50:12

A napi bérrettegés nyertese a Reflektor blog, a B1 ma csak a második.

Ti még ezzel a dobogóra se fértek fel.
berrettegok.blog.hu/2017/12/20/napi_berretteges_2017_12_914

---

Ha nyerni akartok, akkor sokkal jobban meg kell rémülni a Fidesz kormány opcionális lehetőségétől. Ezzel a dumával csak azokat győzitek meg, akik ma is Gyurcsány hátsójából kapják a napi parancsot.

dare 2017.12.20. 16:22:02

A harmadik pont megvalósítása lenne számomra az, amit talán jóérzéssel el tudnék fogadni.
Az első kettő nem hoz változást, a negyedikre meg annyi esély van jelenleg, amit példán csak nagyon elnagyoltan tudnék ábrázolni.
Pl: annyi esélyünk van rá (jelenleg), mint jövőre embert küldenünk a holdra.
A harmadik lehetőség is hordoz veszélyeket magában, mert ezzel a média holdudvarral tudja azt kommunikálni a Fidesz a széles néprétegnek, hogy minden a mi érdemünk, amit cselekedtünk azt mi cselekedtük meg, a mi buksinkból pattant ki az ötlet, itt vannak az igazi agytrösztök, az ellenzék csak látszat.
Lehet jól jönnének ki ebből is, de véleményem szerint egy erős ellenzék 4 év múlva el tudná őket tüntetni a hatalomból.
Hisz vannak ellenzéki lapok és online felületek is dögivel, és erősebb vitákkal, ha rákényszerítik végre őket a vitára, akkor nincs esélyük a hatalomban maradásra.
Már rengetegen látják ezt most is, de ezeket a választókat még a gyenge életképtelen ellenzék dumával a kiábrándult szakaszban tudnak még tartani.
4 év múlva ez változni fog.
Egy erős ellenzék le fogja tudni váltani majd ezt a Fideszt, erre több esélyt látok, mint a mi vagyunk a jók, mi vagyunk a szépek...kommunikálás életben maradásában.
Erős ellenzék kell, és 4 év azoknak, akik még nem látják a fától az erdőt.

Ellenben ha a Fidesz megváltozik, és normalizálja magát (erre semmi esélyt nem látok) a választások után, akkor is nyerünk az egész bulin.
Tudatos választás=viszlát kétharmad

Terézágyú 2017.12.20. 17:50:36

@libsi nóta bárki unja:

Majd ha lesüllyedek a szintedre, és pl. "szarosjobberek" lesz a nicknevem, akkor majd válaszolok érdemben...

guvat 2017.12.20. 18:09:41

Az a baj, hogy az ellenzék által hülyének nézett szavazók nem vágynak újra a " Több pénzt az embereknek, több pénzt az önkormányzatoknak!" jelszóval győzelmet aratókra, akik aztán csődbe vitték az országot anélkül, hogy a "több pénz"-ből bármi megvalósult volna. Végük-és ez az ország szerencséje!
El kell képzelni Bajnai Gordont, ahogy megbirkózik a migrációval...

Brix 2017.12.20. 18:43:29

2018-ben még a Fidesz fog győzni, de a 2022 már a kormányváltás ideje lesz...Úgy látom, hogy az európai migrációs válság problémájára, - amely sok plusz támogatót hozott a Fidesznek- ha hatékony válasz születik, akkor fordulhat itthon is a szekér... Persze, ha az EU anarchiába süllyed és folytatja az eddigi elhibázott politikát, akkor még a 2022-t is behúzhatja a jelenlegi hatalom . Ahol a leggyengébbnek látom a kormányzati teljesítményt, az a korrupció elburjánzása. Éves szinten 1000 milliárdos összeg landol Mészáros-, Garancsi-, Tombor-, Tiborc-, Vajna-, Rogán köreinél.
A másik gyenge pont: a társadalom alsóbb osztályainak többszöri átverése. Legutóbb pl. az egészségyügyi szakdolgozókat verték át a nulla százalékos béremeléssel. A felső rétegek valóban jobban élnek , de a többség szinte nem, vagy alig érzékel valamit a gazdasági növekedésből
Sajnos , az említett hibák korrigálására nem látok sok esélyt, a korrupció olyan szinten átszövi a rendszert. Ideológiai okokból meg mindig a felső 20-30% lesz támogatva...Akik " alul vannak " külföldre menekülnek, vagy inaktív szavazókká válnak... Én ezt a "feudálisan" összefonódó, mereven hierarchizált rendszert károsnak tartom, ezért szavazok az valószínűleg LMP-re , hogy legyen valami változás ( egyszer...) Pedig én erősen "jobbos" beállítottságú vagyok, és Viktort is támogatom nagyon sok kérdésben. Ha Európa a merkeli utat járja tovább, akkor nyilván Orbán Viktor a legerősebb válasz, de ha "béke" jön, akkor kellene már egy kis magyar társadalmi konszolidáció és a széles néprétegek anyagi felemelkedése.

DFK 2017.12.20. 18:52:58

Tavasszal:viszlát, idegenszívűek.

libsi nóta bárki unja 2017.12.20. 19:46:52

@Brix:
Azért gondolom látod, hogy az LMP a jelenlegi forájában nem a társadalmi konszolidáció letéteményese. Ron Werber kampányai sohasem erről szólnak, és a hatalmi átrendeződés a párton belül nem fog megváltozni a kampány végeztével. Kár az eredeti környezetvédő programért az LMP esetében (amit eredetileg még lájkoltam is), mint ahogy kár a nemzeti minimum feladásáért a Jobbik esetében, a többi pártról meg nem is érdemes beszélni. Egyszerűen felőrlődtek abban az állandó hullámzásban, ami a hazai politikai bilit jellemzi

6.Lenin 2017.12.20. 20:00:14

Mi is érdekel(ne) engem, mint választót?

Aki győz, milyen irányba is vinné Mo-ot? Kit érdekel a párt/-oldal maga?

Fideszt nagyjából ismerhetjük. 14-ben nyerni tudott a "folytatjuk"-al. Valószínűleg 18-ban is nyerhet ezzel.

Ellenzék? Mit is akarnak? Van egységes irány?

Én se szavaznék rájuk. Minek.

Viszlát, erről egy szó sincs. Mert ti se tudjátok? Akkor + ? Miért is lenne káosz?
Mert az lenne, hiszen semmit nem tudunk az irányról, akkor meg minek is szavazna rájuk bárki is? Keveseknek az érdeke a káosz (mert vannak, akiknek jól jönne)

tothh · http://polizis.blog.hu 2017.12.20. 21:05:06

"Az első felvetésre azt mondhatjuk, hogy Magyarországon még sohasem állt elő olyan helyzet, hogy ne lehetett volna stabil kormánytöbbséget alakítani. Ellenben igen jól ismerjük már azt a felállást, amelyben igen stabil kormányok igen rosszul kormányoznak. Valóban nehéz megmondani, pontosan mi történne, ha a Fidesz elveszítené a többségét, de legalább történne valami. Egyrészt vége lenne a legyőzhetetlen Fidesz mítoszának, ami a politikai kultúra egészének jót tenne. Másrészt a parlamenti pártok kompromisszumokra kényszerülnének, ami kifejezetten fontos fejlemény lenne az erőpolitika kizárólagosságának évei után. Összességében tehát új fejezet kezdődne a magyar politikában, ami biztatóbban hangzik, mint a korábbi fejezetek automatikus újrajátszása." - Na végre, ezt így valaki végre leírta a közéletben - talán - hatással levő szereplők közül!
Minden mondattal egyetértek ebből a bekezdésből. Főként azzal, hogy egy új fejezet lenne, tanulni és alkalmazkodni kellene.
Sajnos persze sokan nem értenek egyet ezzel, és a stabilitást helyezik a legfőbb helyre. De ez megint egy olyan mítosz, amivel le kéne számolni...

libsi nóta bárki unja 2017.12.20. 22:32:55

@tothh:
" a parlamenti pártok kompromisszumokra kényszerülnének, "

Fordítsuk le hétköznapi nyelvre: amit eddig lenyúlt a fidesz, azt meg kéne osztani más pártokkal is. Hogy pontosabb legyek: a más pártok mögött álló szponzorokkal. Nyilván nem véletlenül kötött olyan szerződést Simicska a Jobbikkal, amilyent kötött, és az LMP kampányát se lelkesedésből irányítja a Werber, ez mind tőkebefektetés

Boross Bence 2017.12.20. 22:45:33

@libsi nóta bárki unja: Ha igaz a rosszhiszemű a feltételezésed, akkor tulajdonképpen mindegy, kire szavazunk, mert csak tolvajokat tudunk hatalomba segíteni vagy ott tartani. Vagyis az egész szavazósdi értelmetlen. Tehát a szavazás bojkottálása a leghasznosabb egyéni stratégia.

libsi nóta bárki unja 2017.12.20. 23:04:49

@Boross Bence:
Az országot legjobban a civil szervezetek tudnák irányítani. És akkor át lehetne adni a parlament épületét valami nemesebb célra. Pl. afrikai migrincsek süthetnék a nagyterem bútorzatából rakott tűzön azokat a vadakat, amiket a margitszigeti vadasparkban zsákmányoltak

Boross Bence 2017.12.20. 23:16:43

@libsi nóta bárki unja: A civil szervezetek miért nem lopnának?

libsi nóta bárki unja 2017.12.20. 23:38:59

@Boross Bence:
A civil szervezetek többnyire csak hasznos idióták a pénz - hatalom - még nagyobb pénz körforgásban

Boross Bence 2017.12.21. 00:55:46

@libsi nóta bárki unja: Tehát a pénz - hatalom - még nagyobb pénz körforgását a civilek által irányított kormányzat sem tudná megakadályozni, legfeljebb a vezetők bűnös személyes gazdagodása szűnne meg, de az ország rejtélyes háttérhatalmak általi kifosztása nem. A civilek profi politikusok helyett történő hatalomba juttatásának a célja, hogy a profi politikusok törvénytelen gazdagodását megakadályozzuk, egyébként pedig minden marad a régiben - ha jól értem a mondandódat.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.21. 06:56:22

@Terézágyú:

Oroszországban is van választási, valódi pártok között.

Az, hogy az emberek nem akarnak a nyugat által pénzelt liberálisokra szavazni nem jelenti az, hogy nincs demokrácia.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.21. 06:59:45

@Brix:

Ez így igaz.

A 2018-2022 közti ciklusban, ha a kormányzat nem erősíti fel az antibrüsszelita harcot, s nem szerez meg több pénzt, amivel pl. az átlagbér növekszik legalább 100 %-kal, valamint nem tesz jelentős intézkedéseket az alsó réteg számára (pl. 0 %-os adókulcs a minimálbér alatt), akkor el fog fogyni a támogatás.

6.Lenin 2017.12.21. 10:03:03

@libsi nóta bárki unja: @Boross Bence:

Elképzelhető, hogy ha Soros Gy. úr nem adna egy lukas kanyit a "civil" szervezeteknek, azok továbbra is ugyanolyan intenzitással működnének tovább?
Anno nem az SZDSZ volt a legkorruptabb párt Mo-on?
Tényleg a legszegényebbek mennek el ételosztásokra?
Ismeritek ti az emberek többségét?
A kutyát futtában 20 fillérért hányan nem b...nák meg?

A civilek nem lopnának, persze, hogy nem, ha nincs miből.

libsi nóta bárki unja 2017.12.21. 10:49:59

@Boross Bence:
Ha a civilek jutnak befolyáshoz - aminek az útját nehéz úthengerek egyengetik -akkor az unokáink néger országban fogják találni magukat

libsi nóta bárki unja 2017.12.21. 10:53:32

@Boross Bence: @6.Lenin:
Aki fizeti a cigányt, az rendeli a nótát. Ez annyiban más egy libsi szervezet esetében, hogy nem cigányt, hanem romát mondanak

burgener 2017.12.21. 21:35:12

Hát, ha ennyire szeretitek OV-t szavazzatok rá, egy ismerősöm addig tette ezt, mg át nem államosították az önkormányzati céget, ahol dolgozott, 2 gyerekkel az utcán, állás nélkül mindjárt más lett a véleménye...

Ktinka 35 2017.12.22. 03:36:21

A Közös Ország Mozgalom javaslata a legmegfelőbb ellenzéki jelölt kiválasztására:

www.youtube.com/watch?v=4A6K3lulznU

József Kónya 2018.01.07. 22:36:41

Először is sikeres 2018-at kívánok mindenkinek. Sajnos nem igazán kedvező a politikai kínálat, viszont SOHA TÖBBET 2/3-ot egyik oldalnak sem!!!!! A jelenlegi ellenzék legfontosabb feladata az, hogy a több, mint érdekes választási földrajz ellenére is elérje, hogy legfeljebb csak egyszerű többséget nyerjen a jobboldal. Sajnos többet nem várhatunk tőlük és ezt nem látom, hogy a blogban felvetet taktikai szavazáson kívül más eszközzel el tudná érni. A politikai sárdobálásból a legtöbb választónak elege van és csak az inaktívak számát növeli. Az ellenzéknek most kell megmutatni igazán, hogy mennyire fontos számára az ország és az emberek sorsa, és ezt csak szoros összefogással tudják elérni. Egyelőre ennyi. Érdeklődve várom a fejleményeket.
Ja és külön tisztelet azoknak, akik nevükkel vállalják a kommentjeiket.

DFK 2018.04.09. 17:38:08

Helló újabb kétharmad!
süti beállítások módosítása