Viszlát, kétharmad!

Tényleg Fidesz-négyötöd lesz 2018-ban?

2017. december 13. - Viszlát!

Amikor elindult a Viszlát, kétharmad! blog, majd az arra épülő mozgalom, sokan nem értették, mit akarunk a kétharmaddal. Hiszen el kell söpörni a Fideszt, egyszerű, mint az egyszeregy, nem? Szeptember óta azonban sok víz lefolyt a Dunán, és most mintha az ellenkező végletnél tartanánk: a sajtóban egyre többen írnak az (állítólag) várható Fidesz-négyötödről, és a Facebook-oldalunkra érkező kommentek, üzenetek egy részéből is árad a tömény pesszimizmus. Ebben a lélektani helyzetben igyekszünk választ adni a felmerülő kérdésekre, majd ezek nyomán tisztázni, pontosan miről is szól a kezdeményezésünk, mit akarunk elérni és mit várhatunk az általunk javasolt taktikai szavazástól.

1. Tényleg olyan nagy a baj?

Az ellenzék szempontjából a baj kétségtelenül nagy. A baloldali szavazók azt látják, hogy az általuk támogatott pártok nem jutottak közelebb a megegyezéshez. Az MSZP korábbi miniszterelnök-jelöltje visszalépett, új jelöltjüket, Karácsony Gergelyt pedig csak az őt delegáló Párbeszéd támogatja. Jelen állás szerint a választáson egymással is versengeni fog az MSZP–Párbeszéd, az Együtt és a DK, azt pedig még mindig nem tudjuk, lesznek-e közös (koordinált) jelöltjeik az egyéni választókerületekben, és hogy kik leszenek ezek a jelöltek. Akik kimaradtak az összefogás-játékból, jól láthatóan szervesebben tudtak építkezni, de az LMP és a Momentum részben ugyanazokra a szavazókra hajt, akikre a baloldali pártok. A Jobbik pedig egy stratégiailag indokolt, de meglehetősen kényes fordulat kellős közepén jár, miközben nem tudni, hogy a politikai versenyt nyíltan torzító állami számvevőszéki döntés miként befolyásolja majd a kampányukat. Ma már kevesen fogadnának arra, hogy a pártlistán nem a Fidesz végez az első helyen, és ha emellé még az egyéni választókerületek túlnyomó többségét is sikerül elvinniük, akkor a 2014-eshez hasonló nagyságrendű, elsöprő győzelmet arathatnak.

2. De akkor minden eldőlt? Jön a négyötöd? 

Semmi sem dőlt még el. November elején tartottunk egy rendezvényt, ahol meghívott politológus és elemző vendégeink egyöntetűen arról beszéltek, hogy a 2018-as választás végkimenetele teljesen kiszámíthatatlan. Ez pedig azóta sem változott. Sokan a hétvégi solymári időközi választás miatt kongatták meg a vészharangot, mivel a baloldali pártok által támogatott független jelölt úgy sem tudta legyőzni a fideszes indulót, hogy a Jobbik nem indított saját jelöltet. Egy önkormányzati helyért vívott csatából azonban nem lehet messzemenő következtetéseket levonni az országgyűlési választásokra nézve. Ha mégis ezt tennénk, leginkább azt látjuk, hogy az ellenzék a korábbi siralmas eredményéhez képest javítani tudott egy erősen fideszes településen. Ha hasonló javulás mutatkozna az országgyűlési választáson is, azzal a legerősebben fideszes körzeteket nem lehetne ugyan elvinni, de a legszorosabb körzetek némelyike már átbillenhetne az ellenzék javára.

3. Akkor egyszerű a megoldás, nem? Fogjon össze az ellenzék!

Ha ez annyira egyszerű megoldás lenne, nem őrlődne rajta a baloldal három éve. Teljes ellenzéki összefogásra jól láthatóan semmi esély, egyedül a választókerületi koordináció segíthetne (jelöltek kölcsönös visszaléptetése egymás javára). Azonban ez sem olyan egyszerű mutatvány, mivel a pártok törzsbázisának egy része nem nyitott más pártok felé. Hiába vannak a baloldalnak, a Jobbiknak vagy az LMP-nek olyan szavazói, akik akár a nyílt összefogást is támogatnák, ha közben mások az egyszerű koordinációt is egyfajta árulásként élnék meg, és elfordulnának az adott párttól. Az ÁSZ-bortány és a Jobbik iránt megnyilvánuló – többnyire kényszerjellegű – szolidaritás árnyalhatja ugyan ezt a képet, de jelenleg az a legvalószínűbb, hogy 106 választókerületre kiterjedő ellenzéki koordináció nem lesz, legfeljebb eseti visszalép(tet)ések egyes kulcsfontosságú körzetekben.

4. Ha a pártokkal van a baj, miért nem állnak a helyükre a civilek?

Lássuk be, jelenleg nincs olyan civil mozgalom Magyarországon, amely egyszerre válthatná le a kormányt és az ellenzéket. Még ha nem is bízunk igazán a pártokban, a szavazók jelentős részét mégis ők mozgósítják. Egy-egy független vagy „civil” jelölt indulása hasznos lehet, mert könnyebb arcvesztés nélkül felsorakozniuk mögötte a pártoknak, de ez is csak egyes választókerületekben működhet. Akik 106 civil jelöltet várnak, a pártok egységes és maximális támogatása mellett, azok félreértik a politika természetét, és nem a realitásokból indulnak ki. Lehet, hogy ez egyesek számára bántóan hangzik, de ha tenni akarunk a Fidesz túlhatalma ellen, akkor nem az álmainkból, hanem a valóságból kell kiindulnunk. A valóságban pedig a jelöltek többségét pártok fogják indítani, és ezek a jelöltek egymással is versengeni fognak az egyéni választókerületekben.

5. De akkor mégis ki tehet ez ellen? És mit tehet?

Mi, választók tehetünk. A Viszlát Kétharmad Mozgalom következetesen azt képviseli, hogy ebben a helyzetben a taktikai szavazás az egyetlen megoldás. A Fidesznek 2014-ben azért lett kétharmada, mert az egyéni választókerületekben, ahonnan a parlamenti mandátumok több mint fele érkezik, az ellenzéki voksok több jelölt között oszlottak meg. Így a kormánypárti jelöltek csekély többséggel is elvihettek egy-egy körzetet, és végül a 106 helyből 96-ot nyert meg a Fidesz. Ahhoz, hogy 2018-ban ne ez történjen, az ellenzéki szavazatoknak egy jelöltre kellene menniük. S ha a pártok ezt nem oldják meg koordinált jelöltállítással, akkor a szavazóknak kell megoldaniuk. Ezt a megoldást nevezik taktikai szavazásnak, amikor a választók egy nagyobb cél érdekében taktikusan adják le a szavazatukat. Jelen esetben ez a cél a Fidesz túlhatalmának korlátozása, a taktika pedig az, hogy pártállástól függetlenül az erősebb, esélyesebb ellenzéki jelöltre szavazzunk a saját körzetünkben.

 6. Ez nem elvtelenség? Nem fullasztja puszta „matekozásba” a választást?

Azt kell megértenünk, és ha mi értjük, mindenkivel megértetnünk, hogy az országgyűlési választáson két szavazatunk van. Az egyiket a pártlistára adjuk le, a másikat az egyéni választókerületi jelöltekre, a taktikai szavazás pedig csak az egyik szavazatunkat érinti. Mi következetesen azt mondjuk, hogy a listás szavazatunkat kezeljük elvi szavazatként, és adjuk a nekünk legszimpatikusabb pártra, akinek a sikeréért szorítunk (vagy ha nincs ilyen, akkor a legkisebb rosszra). A másik, egyéni jelöltekre adható szavazatunkat viszont kezeljük taktikai szavazatként, és adjuk a választókerületünkben a legerősebb, legesélyesebb ellenzéki jelöltre. Ha így teszünk, ez a szavazatunk biztosan nem fog elveszni, és az a jelölt, akinél a voksok összeadódnak, megnyerheti a körzetet. Ennyi „matek” mindenképpen kell a dologhoz, de a választás ettől még nem fullad technikai kérdésekbe. Az ellenzéki pártok versenye ettől még nyitott, listán szavazhatunk a kedvencünkre, szoríthatunk érte, sőt akár kampányolhatunk is neki. Azt azonban látnunk kell, hogy jobb esetben a kedvenc pártunknak sem mindegy, vajon egy újabb kétharmados Fidesz-kormány (látszat)ellenzéke lesz-e. Ezért listán hallgathatunk a szívünkre, egyéniben viszont az eszükre érdemes hallgatnunk.

7. De honnan tudhatjuk, hogy helyben ki az esélyes jelölt?

Legutóbbi, a hét elején tartott rendezvényünkön elemzőkkel jártuk körül ezt a kérdést. Az derült ki, hogy erről most még igen keveset tudunk, de elsősorban azért, mert nem tudjuk, kik lesznek a pártok egyéni jelöltjei. A jelöltállítás kardinális kérdés, ezért is lenne fontos, hogy a pártok most már ne az összefogás technikai kérdéseivel foglalkozzanak – már aki ezzel foglalkozik –, hanem válasszák ki és tegyék ismertté a jelöltjeiket. Amint ez megtörténik, számos csatornán kaphatunk majd információt arról, kik lesznek az esélyes jelöltek. Lesznek közvélemény-kutatások, ezzel foglalkozó cikksorozatok, elemzések. Lesznek majd olyan szoros körzetek, amelyekre jobban odafigyel a közvélemény, és lesznek olyanok is, ahol épp ellenkezőleg, hamar kirajzolódik, hogy ki az esélyesebb jelölt. És persze lesznek olyan szereplők is, mint a Viszlát Kétharmad, amelyek ezzel a kérdéssel foglalkoznak, és azért dolgoznak, hogy az minél nagyobb hangsúlyt kapjon a nyilvánosságban.

8. Hogyan lehet ezt az üzenetet eljuttatni nyolcmillió választóhoz? 

Ez lehetetlennek tűnik, de a taktikai szavazás már akkor is működik, ha csak egy szűkebb, tudatosabb választóréteghez sikerül eljutnunk. Ez a réteg egy szoros körzetben már átbillentheti az eredményt az erősebb ellenzéki jelölt javára. Természetesen minél többekhez szeretnénk eljutni, de fontos látnunk, hogy nincs veszve semmi, ha ez nem az összes ellenzéki választót jelenti. Eleve elképzelhetetlen, hogy minden ellenzéki választó így voksoljon, de a taktikai szavazást éppen az teszi reális megoldássá, hogy erre nincs is szükség. Az persze nagyon fontos, hogy minél többen tudjanak róla, mert minél többen szavaznak így, annál több mandátumot veszíthet 2018-ban a Fidesz.

9. De mire juthat egy olyan kezdeményezés, mint a Viszlát Kétharmad? 

Alulról szerveződő mozgalomként tisztában vagyunk a korlátainkkal, még ha sok munkával igen kis összegből egészen messzire sikerült is eljutnunk. Tisztán látjuk, hogy a nyilvánosságban egyre többen vannak, akik fogékonyak erre az üzenetre, de még el kell jutni a választók tömegeihez. Ehhez azonban nemcsak ránk van szükség, hanem két további tényezőre is: a médiára és a pártokra. Minél többet foglalkozik a média azzal a kérdéssel, hogy mi történik az egyéni választókerületekben, és hogy kik az esélyes jelöltek, annál fogékonyabbak lesznek a választók a mi üzenetünkre. Voltaképpen ez természetes is lenne, hiszen a 2018-as választásnak jól láthatóan ez lesz a fő kérdése. Ráadásul a nem kormánypárti médiának ez még elemi érdeke is, már csak a saját túlélését tekintve, hiszen egy újabb Fidesz-kétharmad árnyékában az utóbbira nem sok garancia marad. Az ellenzéki pártok pedig akarva-akaratlanul partnerek lesznek ebben, mert annyira kevés forrásuk van, hogy nem tudják egyformán támogatni a jelöltjeiket. Ebben a helyzetben a pártok a legesélyesebb jelöltjeik mellé fognak igazán odaállni, és az így kialakuló „hideg” és „meleg” kampányok a választókra is hatást gyakorolnak. Ha ez a három tényező egyszerre működik (a taktikai szavazást népszerűsítő szerveződések, a választás valódi kérdéseire koncentráló ellenzéki média és a pártok hideg-meleg kampánya), akkor a tudatos szavazók számottevő hatást gyakorolhatnak az eredményre.

10. És mire elég a kétharmad megakadályozása?

Ahhoz képest, hogy onnan indultunk, hogy Fidesz-négyötöd lesz, a kétharmad megakadályozása egyáltalán nem tűnik csekély eredménynek… De a tréfát félretéve: egyre nyilvánvalóbb, hogy a Fidesz minden eszközt megragad a politikai verseny korlátozása érdekében. Ha ismét kétharmadot szerez, akkor ehhez tényleg minden eszköze meglesz, és akkor Magyarország nem „migránsmentes övezet” lesz, hanem ellenzékmentes övezet. Az újabb kétharmad megakadályozása ezért minden nem kormánypárti választó elemi érdeke. És hogy miként lehetne az alkotmányozó többség mellett a Fidesz egyszerű többségét is megakadályozni? Erre sem látunk egyelőre más utat, mint a taktikai szavazást. Minden a nagyságrenden múlik: tíz-tizenöt körzet elvesztésével a Fidesz elveszítheti a kétharmadot, negyven-ötven körzet elvesztésével pedig az egyszerű többséget is. Azt általunk javasolt politikai minimálprogramnak ez lehet a maximális eredménye. Ha valaki tud jobbat, szóljon. Addig is kitartunk a taktikai szavazás népszerűsítése mellett.

Jó reggelt, Magyarország! Viszlát, kétharmad!

 

(Fotó: Index - a Fidesz kiáll az ellenzékmentes Magyarországért)

 

Kétharmad? Négyötöd? Szeptember óta következetesen ugyanazt mondjuk, a Facebook-oldalunkon is.

A bejegyzés trackback címe:

https://viszlatketharmad.blog.hu/api/trackback/id/tr5813496825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

József Körmendy 2017.12.13. 18:34:30

A bal oldal undorító, rájuk soha.

tompus 2017.12.13. 18:38:56

A fidesz minél nagyobb győzelme lenne a legjobb az országnak hosszútávon. Akkor végre eltűnne ez a szar ellenzék és lenne esély valami jobb kialakulására. Ha nem lenne meg a fidesz 2/3-a jövőre, akkor menne az örömtánc az ellenzéki oldalon és minden maradna a régiben.

Sexual Harassment Panda 2017.12.13. 18:39:00

Lesz a faxt.
Bukni fog a Fidesz.

Kelly és a szexi dög 2017.12.13. 18:48:52

Bocsi, ha nem Viktor, akkor ki legyen, de komolyan:
Karácsony Gergely?
Vona Gábor?
Ron Werber alakította (más!?) politika?
Fletó?

Janossz 2017.12.13. 18:51:36

@Kelly és a szexi dög: Ha eddig nem tudtad volna, közlöm: Nem királyválasztás lesz jövőre.

Andy73 2017.12.13. 19:06:43

Viszlát, kétharmad! Helló, négyötöd!

Ki tartja kezében Vona Gábor porázát ? 2017.12.13. 19:11:51

"Tényleg Fidesz-négyötöd lesz 2018-ban?"

En mar othatodban remenykedem, de az ellenzek alapotat elnezve akar kilenctized sem lehetetlen, vagy akar negyvenkilencotvened.

nemecsekerno_007 2017.12.13. 19:14:43

- Már a választások előtt jó egy évvel elkezdődött a kampány.
- Pedig én nem éreztem volna hiányát ha "csak" 2018 januárjában kezdődik.
- Ha ilyen a kampányidőszak ezzel a kormánnyal és ezzel az ellenzékkel akkor milyen lehet egy koalíciós kormányzás?
- Fidesz + egy ellenzéki párt
- Jobbik + egy-két-három ellenzéki párt, Fidesz ellenzékben.

2010-2014 között kurvára nem volt nyugodt a kormányzás, meg a gazdasággal is elég komoly bajok voltak. Most már sokkal jobb a környezet, remélhetőleg nyugodtabb időszak jön a gazdaságban, adózásban etc....
és sajnos azt kell, hogy mondjam ezt csak a mostani kormánnyal látom esélyesnek.
2/3-al v. a nélkül, de hosszútávon tényleg jobb lesz az országnak ha folytani tudják legalább még egy cikluson át.

KalmanBlog 2017.12.13. 19:14:52

Nem a Fideszt szeretjük, hanem az ellenzéket rühelljük. A probléma az, hogy nem valami kozmetikai probléma miatt, hanem a lényege miatt. Az ellenzék tehát nem tudja vállalhatóvá maszkírozni magát.

Az egyetlen mód, hogy megszeressük az ellenzéket, az az lenne, ha lenne valami gyökeresen új. Valami igazán nemzeti. Ilyen lehet talán az Erő és Elszántság. De azt ti jobban gyűlölnétek a Fidesznél is. Úgyhogy itt csak mi nyerhetünk.

Brix 2017.12.13. 19:19:06

Évekkel ezelőtt szóltam , hogy baloldalon ki kell állni a migráció ellen, akkor ha időben lépnek, most nem lennének ilyen rossz helyzetben...Vannak pedig témák, és átvert társadalmi rétegek, de valahogy képtelenek megszólítani az embereket... Marad a várakozás, hogy Orbán majd elszúrja valahol...

Épüljön stadion a CEU helyére 2017.12.13. 19:21:51

Az kell hogy mondjam indolt a viszlátkétharmad mozgalom.
Mert az ujabb mszp-s miniszterelnök bukása után, reális esély van a NÉGYÖTÖDÖS gyözelemre. Bár lehet, a hogy blogoló eredetileg nem így gondolta a viszlátot.

Parajpuding 2017.12.13. 19:36:00

"taktikai szavazás"
Magyarországon? :DDD
Ehhez értelmes emberek kellenének többségben.
Nyilvánvalóan a csúti messiásra zombiként szavazó kétmilliós agyhalott hordán felül lehetne keresgélni, de ott is többségben azok a szintű emberek vannak, akiknek a taktikai érzékük a napi söradag meglétéig és az ürüglümüglü tv sorozat bambulásáig tart. Taktikai...jó vicc :DDD

nick papagiorgo 2017.12.13. 19:39:04

Az a baj az egész logikával, hogy végtelenül kifacsart, és egy dolgot akar mindenáron: a Fidesz kétharmadának megakadályozását. Ezért mindent beáldoz.

Nem kellene elgondolkodni bizonyos dolgokon?
Azon, hogy az ellenzék miért van ilyen állapotban, amilyenben?
Azon, hogy miért nem tudnak összefogni?
Azon, hogy a Fidesz miért tart ott, ahol?

Mi a fenének szavazni ILYEN ellenzékre? Minek? Neadjisten nyernek, ők irányitják az országot - azok, akik egy koordinált jelöltállitásban se tudnak megegyezni, élükön mondjuk Karácsonnyal, aki "jó srác", de kb Zuglót se tudja elvezetni, nemhogy az országot?

És akkor hozzunk "taktikai" döntéseket, és adott esetben bejuttassunk tök érdemtelen figurákat, csak azért, hogy ezzel a kétharmadot megakadályozzuk? Nem öntjük ki ezzel a fürdővizzel együtt a gyereket is, tök véletlenül? Mi értelme van ennek?

Szerény véleményem szerint kb a teljes ellenzéknek el kellene tűnnie/át kellene alakulnia/meg kellene újulnia ahhoz, hogy egyszer normális ellenzék legyen (pl. a választóit képviselje), érdemi javaslatai legyenek stb. stb. és egyáltalán vezetni tudja az országot. Ehhez viszont az kell, hogy most pl. minél nagyobbat bukjanak, és a 20-30 éve ismert arcok (megmondóemberek) végre eltűnjenek a fenébe, ne pedig volt téeszelnökökre kelljen szavazni a kétharmad megakadályozása végett. A szerző kezdeményezése viszont csak ezen régi figurák túlélését segiti.

Visceroid 2017.12.13. 19:42:36

@nemecsekerno_007: "Már a választások előtt jó egy évvel elkezdődött a kampány."

A "kampány" már 2000 óta tart. Azóta, amióta Orbán rájött, hogy politikailag aktívan kell tartani a népet, mert egyébként senkit nem érdekel az egész. Gondolom már senki nem emlékszik a 2002 és 2006 közötti időszak rengeteg népszavazására, a polgári körökre, a saját évértékelőire, holott nem is volt miniszterelnök. Mondjuk nem kellett sokat várnia, mert 2006-ban már jött az őszödi beszéd (2008-ban meg a válság), de Orbán politikájának a legfontosabb részét mindig is a "megfoghatóság" képezte, legyen konkrét ellenség, szemmel látható megmozdulás, és cél (amit egyébként sosem érünk el). Persze közben gennyesre lopják magukat, de ez senkit nem érdekel.

kurtakocsma 2017.12.13. 19:44:05

A kleptomániás takony és a dilettáns szar harca a mi fejünk felett és jövőnkkel játszva. Ennyi a politika idehaza. Államférfiak helyett törtető piócák.

Void Bunkoid 2017.12.13. 19:50:07

Hülyén hangzik, de négyötöddel, vagy kilenctizeddel valóban megszűnne az ellenzék, és AMI még akár egy kormányprogrammal szimpatizáló embernél is kinyitja a bicskát, az megszűnne. Mégpedig az, hogy ugye az ellenzék rendszerint kínos kérdéseket tesz fel, megpróbál fogást találni a kormányoldalon, és gyakorlatilag BÁRMELYIK Fidesz-képviselővel kezdenek ki, a válasz általában arcpirítóan pofátlan, pökhendi, kihanemén.

Ha nincs ellenzék, nincsenek ilyen kérdések, és elviselhetőbb a dolog.

Mint a tavaly készült Zsivány Egyes című filmben is amikor a főszereplőt a lázadó katona megkérdezte, hogy nem bántja a kis szemét az a sok birodalmi zászló mindenhol, csak annyit válaszolt, hogy "ha nem nézel föl, akkor egyáltalán nem zavaró".

finom szaftos oldalas 2017.12.13. 19:52:43

Nincs kire szavazni az ellenzéki oldalon.... ugyanakkor jó lenne egy olyan sokszínű Parlament, amilyennek lennie kellene egy országgyűlésnek.
Mindenki fogjon egy pörgettyűt, rajta az összes induló párt nevével és pörgessen egyet! Ami kijött , oda tessék tenni az ikszet. Amit a szerencsétlen, amúgy is kiherélt Jobbikkal csinálnak, az már nincs messze Venezuelától... sok lesz!

nick papagiorgo 2017.12.13. 20:02:14

@Void Bunkoid:
igen, és a mostani ellenzék úgy kb mit csinál?
Keményen sarokba szoritja a Fideszt értelmes és furfangos kérdéseivel, azok meg izzadnak, mi? Szinte már-már megelőzik őket népszerűségben. Látszik rajtuk a felkészültség, a szakmai hozzáértés stb. stb, ellentétben a kormánypárti opponenseikkel.
Ezért kérdezem, hogy jelen állapotában egy ilyen ellenzék minek? Csak elveszik a helyet a tehetségesektől, kb ennyi. "Mi vagyunk az ellenzék vezető ereje" mondja lassan mindegyik magáról, és a Fidesz leváltása helyett azzal foglalkoznak, hogy a saját vetélytársaikat lenyomják, és a kis pecsenyéjüket sütögessék, "jaj, csak én jussak be, tökmindegy hogyan, tökmindegy milyen pártban, csak én benn legyek". Hát ez kell? Ilyen ellenzék kell, akik kb a Fidesz bábjai? Akkor tessék csak rájuk szavazni, hajrá. Ezzel kb a Fidesz húszéves (ha nem több) hatalmát sikerül bebiztostani, ilyen figurákkal....

SomiTomi · http://somitomi.blog.hu 2017.12.13. 20:17:46

@KalmanBlog: Ez a "gyökeresen új" dolog valami féregjáraton keresztül fog előbukkanni a semmiből megfelelő támogatottsággal együtt? Mert a Momentum eléggé "gyökeresen új", nem is hajlandó közösködni senkivel, csak éppen bevallottan a 2022-es választásokra gyúrnak, mert egyelőre szabad szemmel éppen csak látható a támogatottságuk.

Void Bunkoid 2017.12.13. 20:20:48

@nick papagiorgo: rátapintottál a lényegre, SEMMIT. Jelenleg az az egyetlen ténykedése, hogy megpróbálja bemártani a Fideszt, hogy ezek gazemberek.

DE nem kínál alternatívát.

Ráadásul a gazemberség SEM különösebben ingatja meg a hitet, mert mostmár igazából a hívek gyakorlatilag beletörődtek abba, hogy a Fidesz gyakorlatilag egy patent módon megszervezett maffiaként irányítja az államot, az más kérdés, hogy az eredeti Cosa Nostrával ellentétben ők maguk a törvény is, meg a törvényen kívüli alternatíva is, akik ugye nem mindig törvényesek, de végülis ha elfogadjuk az uralmukat, akkor jót tesznek.

Pont nem is olyan rég volt valami felcsúti kisvasutas riport, ahol az egyik helyi lakos simán bevallotta az odaáramló lóvé-, beruházás-, és munkahalomról, hogy "hááát, lehet hogy nem igazságos, meg törvényes ahogy a Mészáros úr csinálja, de legalább munkát ad a környéken, és ez nekünk jó".

dare 2017.12.13. 20:24:47

Kezd a Fidesz durvulni, ha beleolvasok az újságíróik cikkeibe, akkor be is igazolódik az ember gyanúja, elindult a kampány.
Egyre mocskosabb, egyre durvább, egyre vállalhatatlanabb a kommunikációjuk.
Sajnos van aki vevő erre, és sokakat ki tudnak ábrándítani, el tudnak tántorítani a választási részvételtől.
Ami nagyobb problem, az az ellenzéki térfélen zajló folyamatok, amire most tudnak mutogatni, hogy látjátok milyen társaság ez, ezekre akartok szavazni, ezekre?
Ezek nektek alternatíva?
Ő rájuk érdemes szerintetek?
Tudjátok :csak a Fidesz.

De mintha valami kezdene megváltozni.
Mintha.
Bár nem kiabálnám el, ez még csak valami apró reménysugár arra, hogy talán mégis lesz valami abból, hogy nem egymás ellen, hanem a Fidesz ellen kell mozgolódni.
Eddig mindenki elhatárolódott a Jobbiktól, a Jobbikkal senki nem tudja elképzelni a demokráciát (volt idő, mikor én se).
Viszont most 3 párt is ott lesz pénteken, a demokráciáért zajló tüntetésen.
Egyébként jól gondoltam kik lesznek ott, megjósolható volt.
Mivel a régi baloldaliak a pokolba kívánják a jobboldali érzelmű embereket, a Fidesz ugyanez pepitában, csak ellenkező előjellel, tehát ez nem volt nagy rejtély.
Így viszont soha nem fog felépülni semmilyen demokrácia itt, ha abból állandóan kizárunk embereket, mert annak más a véleménye, azzal nem beszélek mert ő nem ér fel hozzám, vidéki paraszt hol van énhozzám képest, városi bunkó mit képzel magáról....és még hosszan lehetne sorolni.
Párbeszéd.
Mindennek az alapja a párbeszéd.
Senkit nem szabad kizárni, azért mert más a véleménye, vagy más elképzelése van a világról.
Ami nagyon nehéz, az a keményfejű Fideszesekkel, és a keményfejű baloldaliakkal való párbeszéd.
Persze vannak akik azt mondják, a franc se fog beszélni nácikkal, fasisztákkal, kommunistákkal, aberráltakkal, pedofilokkal, anyagyilkosokkal, homoszexuálisokkal, cigányokkal, arabokkal...és szintén sokáig lehetne sorolni.
Én a felsoroltak közül mindegyikkel beszéltem már életem folyamán (anyagyilkos nem, de gyilkossal már igen), és komolyan mondom, könnyebb volt velük szót érteni, mint a pártok szimpatizánsaival.
Na mindegy, valahogy majd csak lesz ez.
Pénteken tünti.
Aki tudja mi fán terem a demokrácia, az ott fog lenni.
Azért teszi ezt, mert személyes meggyőződése nem enged neki más lehetőséget.
Hiába küzd ellene, és próbálja magát majd győzködni, a Jobbikért, én a jobbikért, én ?
Én mit keresnék ott?

Ott lesz. :D

VaradiJanos 2017.12.13. 20:39:53

Csakis Gulyás Manciban bizakodhatunk már.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.13. 20:41:01

A Fidesznek kb. 60 %-a lesz. Mindent megtesznek, hogy ne legyen meg a kérharmad, ez ugyanis ma már felesleges.

horvathviteztamas 2017.12.13. 20:41:07

Csak az elmúlt három évben többet tett (egzakt módon mérhető eredményekkel) a regnáló kormány az országért és a teljes magyarságért (pártállástól függetlenül), mint a rendszerváltás óta a többi együtt összesen. Nem kell csodálkozni... Nem vagyok Fidesz hívő, de remélem megkapják a kellő felhatalmazást...és ha esetleg majd visszaélnek vele, na majd akkor kellene csak acsarkodni. Addig viszont hallgatni illene a teljes baloldalnak és cinkostársaiknak. Sajnálni, hogy ezeket nem ők tették meg, pedig volt rá lehetőségük. Beismerni, megbánni, önvizsgálatot tartani...így kellene kezdeni...

dare 2017.12.13. 20:43:30

@horvathviteztamas: "és ha esetleg majd visszaélnek vele"
Hogy mi?

nikkel odeon 2017.12.13. 21:04:50

@Kelly és a szexi dög: Épp ez a szomorú: BÁRKI. A Fidesz kormányzása amúgy teljesen rendben lenne, de azért két jó dolog hiányzik: a jó szándék és a józan ész. És ezen nem változtat az sem, hogy balfasz az ellenzék.

Janossz 2017.12.13. 21:07:39

@dare: "Hiába küzd ellene, és próbálja magát majd győzködni, a Jobbikért, én a jobbikért, én ? "
Nem, nem a Jobbikért! A demokráciáért. Így mindenki tiszta szívvel mehet.

dare 2017.12.13. 21:13:06

@Janossz: Így gondoltam én is.
Én is kapásból tudnék mondani a jelenlegi Jobbikból olyat, akivel nem értek egyet, de van köztük olyan, akivel igen.
És ez így kerek.
Ha minden tagjuk és szimpatizánsuk náci lenne, akkor már nagy bajban lennénk.
Bár..:D

dare 2017.12.13. 21:13:57

@dare: A "bár" a bajra értve.

nikkel odeon 2017.12.13. 21:14:49

@József Körmendy: A Fidesztől és Viktortól undorítóbb faszokat még talán nem is látott az ország, pedig volt itt sokminden az elmúltnyolcvanévben. Persze ezzel Lőrinc, néhány száz csókos, meg a hülyék (az emberek kb. fele) nem feltétlenül értenének egyet. Józan eszű embereknek már rég eljátszották a bizalmát, pártszimpátiától függetlenül. Én 2010-ben még próbáltam bízni bennük, de gyorsan kiderült, hogy nem lehet. Utána meg úgy gondoltam, hogy 40 év Fidesz jöhet. Lehet, hogy sajnos igazam lesz. Egyetlen örömöm lenne abban, még pedig az, hogy azt a főfasz már biztosan nem fogja megélni. Majd uralkodhat helyette mondjuk a Ráhel, bahreinezésben is van már tapasztalata...

feketeesfeher 2017.12.13. 21:16:01

@nick papagiorgo:
"Látszik rajtuk a felkészültség, a szakmai hozzáértés stb. stb"

Ha a magyar társadalom minimális mértékben is érzékeny lenne a felkészültségre, meg a szakmai hozzáértésre, akkor a fidesz már rég nem lenne sehol.

Nem mellesleg pedig meglehetős történelmi tapasztalataink vannak arról, hogy mégis mit számit a populizmus meg a demagógia, és a szinte korlátlan erőforrások ellenében a becsület, meg a szakmai tisztesség, meg a felkészültség.
Elárulom.
Semmit.

commentes nikk 2017.12.13. 21:35:47

A következő a helyzet. Egy, a baloldaltól kábé mindenki okádik, vállalhatatlan arcok tömkelege alkotja, a rókaképű Molnártól kezdve a félőrült Gyurcsányig, piás Ágikával fűszerezve, egy komolyan vehető, potens figura sincs. Kettő, mind hiteltelen bukott arcok, mikor anno bizonyíthattak volna, egyiknek se ment, ki gondolná, hogy majd most menni fog? Három, totál dilettáns módon ezek a nyomorultak nyílt színen marják, ütik-vágják egymást, röhej már az összefogás szó kiejtése is, mert ezek már most nem bírnak meglenni egy légtérben egymással, ki gondolhatja, hogy ha neadjisten nyernek együtt, abból valami értékelhető együttműködés alakul ki? Felesleges szájtépés az egész, az összes nyomorult csak arra hajt, hogy bekerüljön még négy évre egy kényelmes, jól fizető állásba, minden más vastagon le van szarva. Ja, és négy, ezek annyira hülyék, hogy azt se fogják fel, hogy nem a népakarattal szembe kell evezni, hanem arra kell menni, amerre a többség szeretné. lehet, hogy full kreténség a sorosozás, migránsozás, de attól még tény, hogy kb 90% tényleg nem akar menekülteket beengedni, és ha ha kéttucat belpesti filozófus szerint ez nem szép dolog, akkor se lehet arra politikát építeni, hogy majd megtanítjuk a bugrisoknak, hogy a multikulti jó. Mert így eleve buknak.

Csillagszemű Juhász 2017.12.13. 21:40:35

@horvathviteztamas: :D:D. Nem éltek vissza vele, ja. Dohányipar lenyúlása, földek lenyúlása, manyup lenyúlása, Jobbik kinyírása stb mind etikus, korrekt, a népet szolgáló döntések.

feketeesfeher 2017.12.13. 21:41:34

@commentes nikk:
"de attól még tény, hogy kb 90% tényleg nem akar menekülteket beengedni"

Ez mondjuk sanszos, de az irracionális, és sehová nem vezető félelmeket a fidesz megtolta úgy 100 milliárdos kormányzati kampánnyal.
Fogalmunk sincs, mi lenne a magyar társadalom hozzáállása a kérdéshez, ha nincs ez a 100 milliárdos vérgőzös kampány.

Jakab.gipsz 2017.12.13. 21:44:28

@feketeesfeher: @nikkel odeon:

Orbán vagy Soros ?

Ez a kérdés válasszatok.

Orbán legalább nem kísérletezik.

Akinek pedig nem tetszik. a fehér keresztény emberek kifinomult kultúrája, az költözzön vissza a sivatagba, népes rokonsága körébe, és készítsen maguknak jobbat.

Majd megtanulmányozzuk.

Ez ilyen egyszerű.

feketeesfeher 2017.12.13. 21:45:16

@horvathviteztamas:
"Csak az elmúlt három évben többet tett (egzakt módon mérhető eredményekkel) a regnáló kormány az országért és a teljes magyarságért (pártállástól függetlenül), mint a rendszerváltás óta a többi együtt összesen."

Konkrétan mit tettek az országért?
Mert én aztán nem látok semmit.

Drednaught 2017.12.13. 21:46:15

Jobboldali világlátású, konzervatív vagyok, aki a Fideszre fog szavazni.
Rájuk fogok szavazni a trafikmutyi, a közpénzmutyi,stb. ellenére is, amiknek teljes mértékben tudatában vagyok.
Azért fogok rájuk szavazni, mert jelenleg ők a legjobbak, ami a piacon kapható.
Kell ide az erős vezető, aki nem fekszik le az EU vezetésének. Olyan vezető, aki kiáll és azt mondja, hogy mindenki fog egy téglát és falat építünk, hogy távol tartsuk a veszélyt, nem pedig holmi javaslatokat küld több évvel későbbi megtárgyalás céljából valami távoli parlament elé olyanoknak, akik luxuskörülmények közül nyomják a komcsi rizsát.
Szóval azt kell mondjam, hogy a mostani időkben egy retkes Orbánra van szükségünk és nagy szerencsénk, hogy van is egy kéznél.

Mindazonáltal elismétlem, hogy nem vagyok vak és látom, hogy mi folyik a háttérben, hogyan vannak ellehetetlenítve egyes piacok, hogy helyzetbe hozzanak saját érdekeltségeket.
Látom, hogy az ÁSZ politikai céllal lehetetleníti el a legfőbb ellenzéki pártot, amelyet szívből rühellek és amelyre még Gyurcsánynál is kevésbé szavaznék, de mégis utaltam a számlájukra 10e forintot, mert akarom, hogy elinduljanak, megmérettessenek, vitára kényszerítsék a többi pártot.

Mellesleg van az ellenzéknek egy jokere, amiről nem hajlandó tudomást venni, mert talán kényelmetlen számukra a személyes: Schiffer András.
Nem feltétlen értek vele egyet, de az az ember mértéket tart és sokkal több van benne, mint egy piszkosul elvtelen "minden mindegy, csak pusztuljon a Fidesz"-féle kollaboráció. Neki vannak valódi gondolatai és képes valódi kritikát megfogalmazni.
Sokkal, de sokkal nemesebb ellenfél lenne, mint Kiskarácsony vagy Fletó.

feketeesfeher 2017.12.13. 21:48:59

@Jakab.gipsz:
"Orbán vagy Soros ?
Ez a kérdés válasszatok. "

Ostoba kérdés. Milyen metodika alapján lehetne választani a kettő között?
Meg amúgy sem emberekre szavazunk, hanem pártokra, elvekre, elképzelésekre, szimpátia alapján.

Ha csak a szimpátia, akkor ezerszer inkább Soros mint Orbán. Jelentsen ez bármit is.

feketeesfeher 2017.12.13. 21:50:52

@Drednaught:
"aki kiáll és azt mondja, hogy mindenki fog egy téglát és falat építünk, hogy távol tartsuk a veszélyt"

Bakker, te tényleg hiszel ebben a baromságban, hogy Orbán ezt teszi?

Jézusom.
:((((

feketeesfeher 2017.12.13. 22:05:30

@Drednaught:
"és azt mondja, hogy mindenki fog egy téglát"

Na, akkor tényleg kíváncsi vagyok, mit tartasz te a saját tégládnak.
Amivel állítólag védesz mindannyiunkat.

nikkel odeon 2017.12.13. 22:12:10

@feketeesfeher: Mi az, nálatok még nem épült egy stadion vagy sportcsarnok se? Vagy épp határkerítés?

2017.12.13. 22:16:05

És akkor mi lenne, ha mondjuk a csúti sz@rcsimbók feldobná a talpát?
Összeomlana az ország?
Nem lenne olyan politikus, aki miniszterelnöknek jó?
Mert a fityisz tuti, hogy hetek alatt szétesne, ismerve az ott feszülő ellentéteket.

Egyébként én mindenképpen elmegyek szavazni, és a Jobbikra szavazok, mert a többi párt már "bizonyított."

Ennyi.

nikkel odeon 2017.12.13. 22:19:19

@Jakab.gipsz: Hát akkor már sokkal inkább Soros, mint Orbán.

De amúgy még mindig elhiszitek, hogy ha nem lenne az a remekbe szabott kerítés, akkor a szír meg afgán menekülők tutira Biharbasznádra, meg Lajosmizse-külsőre akarnának költözni? Még a székesfőváros se lenne jó nekik, mert ha már eddig eljöttek, akkor már nem nagy cucc egy kicsivel tovább menni, ahol tényleg van normális életszínvonal, nem csak papíron, meg nem _mindenki_ xenofób, mint Magyarországon...

Teszem hozzá, szerintem se a migráncsok betelepítése a megoldás, a problémát helyben kellett volna kezelni, de ha már az van, ami (amihez egyébként lehet, hogy több köze van Putyinnak, mint Sorosnak - btw, egy erős, egységes Európa csak Európának _lenne_ az érdeke, se Amerikának, se Oroszországnak, se Kínának nem jó), akkor se ide fognak jönni, mert azt még ők is tudják, hogy ez az ország szar - legalábbis ahhoz képest mindenképp, ami _nyugatabbra bárhol_ találhatnak. Ha meg nem hiszed ezt el, akkor utazz el valamikor külföldre...

feketeesfeher 2017.12.13. 22:19:20

@nikkel odeon: Itt állok árván, kerítések és stadionok nélkül, de a helyi fidesz pont most fúr meg egy Lidl boltot, mert minek az ide, hogy legyen hol bevásárolni.
Én úgy gondolom, hogy azzal a téglával, ami nekem jutott, fejbebaszok egy helyi fideszes uralkodót.

Void Bunkoid 2017.12.13. 22:29:24

@commentes nikk: "tény, hogy kb 90% tényleg nem akar menekülteket beengedni"

Az egy dolog, hogy a kormány támadja a "migránssimogató" mindenféle szervezeteket, meg ugye a mögöttük gyanított Soros Györgyöt, de az azért egy elég durva tény (sőt, amikor itt csöveztek a Keleti előtt ezrével és transzparensekkel tüntettek a niggerek), hogya migránsok kb 99,9 százalékának esze ágában nincs Magyarországra jönni. Külföldi számára nagyon nehezen megtanulható, nyakatekert hülye nyelvet beszélünk, szarok a fizetések, szar a vásárlóerőparitáson mért GDP, ráadásul most már közismerten xenofób népség is vagyunk, ugyan miért akarnának idejönni? Ők maximum keresztülmenni akartak mindig is rajtunk, az ő istenített Angliájukba meg "Germoney"-jukba.

Én inkább gyanítom, hogy ez az egész kerítésesdi meg antimigránsosdi sokkal inkább EU-s megrendelés, és a kormány a bérrosszfiú, mert mégiscsak jobban hangzik, ha egy kis, se tengere, se hegye, se nyersanyaga jelentéktelen ország mitugrász miniszterelnöke acsarkodik, mintha a teljes EU-s vezetés kezdené el azt mondani hogy fúj, nem kell nigger, nem kell muszlim.

Gyakorlatilag a 16. századi végvári idők ismétlődnek meg. Nyugat-Európa felbérel minket, hogy fújjunk a migránsokra (ahol a véres kard körbehordozására amúgy nagyszerű ürügy volt a röszkei kapurárúgós "csata", pedig amúgy horvát/montenegrói/görög menekülttáborokban sokkal durvább jelenetek játszódnak le máig nap mint nap), és váljunk céltáblájává a mindenféle emberijogi szervezeteknek, pont mint ahogyan az 1500-1600as években is a nyugatiak seggét védtük a hódító törököktől, de a törökök minket utáltak, mert nem a hollandok meg a Valois-ház Lajosai verték őket fejbe buzogánnyal Szigetvár alatt, hanem ezek a bajszos virtuskodó magyar legények :)

Drednaught 2017.12.13. 22:31:04

@feketeesfeher: Megmondom: azzal, hogy nem szavazok olyan pártra, amelyik engedne a kvótáknak. Amúgy ha odáig jutunk, önként jelentkeznék és mennék le a határra őrt állni.

Void Bunkoid 2017.12.13. 22:34:45

Sőt, a tessék-lássék szembenállásunk is kreált valami, ők játsszák a józsarut, mi meg a rosszat. De tulajdonképpen csak mi védjük a prosperáló nyugati államok seggét.

Ha valóban, valódi szembenállás lenne, meg valóban komoly lenne az ilyen állítsukmegbrüsszelezés meg ez az egész színjáték, már évekkel ezelőtt úgy kivágtak volna minket mindenféle levezető időszakot is mellőzve az EU-ból, mint macskát szarni, és a kisfiatok ma már úgy jelentene az iskolában reggel, hogy nyikto nye aszúsztvujet.

feketeesfeher 2017.12.13. 22:36:07

@Drednaught:
Tehát konkrétan nem csinálsz semmit.
Hát, sokat léptünk ezzel előre.

Drednaught 2017.12.13. 22:36:48

@feketeesfeher: :)
Mert mit kéne tennem, ami elismerést váltana ki belőled?

feketeesfeher 2017.12.13. 22:48:19

@Drednaught:
Tegyél bármit, és majd eldöntöm. De eddig csak azzal dicsekedtél, hogy nem csináltál semmit.

Csuti Ördögüző 2017.12.13. 22:56:27

Nem lesz 4/5öd, de 2/3ad még lehet, a fidesz győzelem meg biztos. Ez elég megnyugtató ilyen balfasz ellenzék mellett.

A migrisimogatás müsoron tartásával meg az összefogás hiányával az ellenzék erősen besegít a 2/3ba.

Ja és akármilyen összefogás lesz, a fidesz jövőre akkor is simán nyer, erről már nagyon lekéstek az urak.

Boross Bence 2017.12.13. 23:08:19

Itt sokan előadják, hogy szerintük miért lenne jó/nem lenne jó a kormányváltás, miközben a Viszlátkétharmad per definitonem NEM AKAR kormányváltást. Az igaz, hogy sok kormányváltást akaró ember az ellenzék töketlenségét látva utolsó szalmaszálnak látja a Viszlátkétharmadot, belevetíti a vágyait és emiatt hajlandó aktívan részt venni benne. De az ő kétségbeesett álmodozásuk nem teszi a Viszlátkétharmadot a kormányváltás hívévé, sőt, ahogy láttam, ez inkább félreviszi a dolgokat, és így nem érdemes a ma minimális valószínűségűnek tűnő esetleges kormányváltás negatív következményeit sem felhánytorgatni a Viszlátkétharmaddal szemben.

Csuti Ördögüző 2017.12.13. 23:16:44

A nevek amik itt fel-felmerülnek SOHA nem lesznek miniszterelnökök

Aki még lehet, Orbánon kívül /nem jövőre/

Lázár J., Szíjjártó P., Vona G., Kósa L. - csak nekik van esélyük h a gazdasági holdudvart összeszedjék és célra tartsák

4ből 4 fideszes, ugye senki nem vette be hogy Simicska tényleg összeveszett Orbánnal?

metal · http://electric.blog.hu 2017.12.13. 23:17:21

"Azonban ez sem olyan egyszerű mutatvány, mivel a pártok törzsbázisának egy része nem nyitott más pártok felé. Hiába vannak a baloldalnak, a Jobbiknak vagy az LMP-nek olyan szavazói, akik akár a nyílt összefogást is támogatnák, ha közben mások az egyszerű koordinációt is egyfajta árulásként élnék meg, és elfordulnának az adott párttól. "
"S ha a pártok ezt nem oldják meg koordinált jelöltállítással, akkor a szavazóknak kell megoldaniuk. Ezt a megoldást nevezik taktikai szavazásnak, amikor a választók egy nagyobb cél érdekében taktikusan adják le a szavazatukat."

Nem érzel benne komoly ellentmondást?

Ben Franklin 2017.12.13. 23:22:21

@Boross Bence: a viszlát2/3 nem jelent nyelvtanilag kormányváltást

valószínü is hogy ha nem lesz 2/3, akkor azt az ellenzék az elmúlt10 év legnagyobb sikereként akarja majd eladni

Boross Bence 2017.12.13. 23:29:30

@metal: Nincs ellentmondás. Az ellenzéki pártok szavazóinak kemény magját nyilvánvalóan nem lehet meggyőzni semmiről, amivel a pártelnök nem ért egyet, a többieknél azonban lehet próbálkozni. Ha például egy nem fanatikus MSZP-szimpatizáns vagy és nem szereted Orbánt, akkor elgondolkozhatsz azon, hogy Orbán hatalmának gyengítéséhez azzal járulsz-e a legjobban, ha a körzetedben esélytelen MSZP-s jelöltre szavazol, ahogy azt Molnár Gyula tanácsolja, vagy úgy, ha a legesélyesebb ellenzékire szavazol, aki nem feltétlenül MSZP-s, ahogy azt a Viszlátkétharmad tanácsolja.

Boross Bence 2017.12.13. 23:33:51

@Ben Franklin: Valószínű, mivel tényleg siker lenne ahhoz képest, hogy mostani kutatások alapján a fideszes négyötöd meg az öthatod a valószínű.

Egy választási vereség ugyanúgy lehet relatíve siker, mint ahogy egy választás megnyerése is lehet relatíve kudarc, ahogy azt idén Németországban és az Egyesült-Királyságban láttuk.

kószák egyike 2017.12.13. 23:44:56

Adna valaki egy címet hol lehet fidesz fizetett bér kommentelőnek jelentkezni? Jó lenne egy kis fizu kiegészítés, kicsit sokba kerül az öreg rokonok kórházi ápolása. Az a sok gyógyszer, wc papír, amit be kell vinni, na meg a hálapénzek. Meg a gyerek suliját is ki kell festeni azt is mi dobjuk össze, akárcsak a krétára valót. Szóval kell a lé. Köszi!

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.14. 06:56:58

@feketeesfeher:

Az 5 legnagyobb eredménye Orbánnak:
- megtörte a liberális vélemény- és médiaterrort az országban,
- merész baloldali intézkedések meglépése: a magánnnyugdíjvagyon visszavétele a nép kezébe a profitéhes pénztárak karmából, bankadók, a közműszolgáltató monopolisták szarvának letörése, a valutahitelezőknak két pofon lekeverése,
- az ország érdekeinek merész képviselete a legkülönbözőbb nemzetközi fórumokon,
- az egyoldalú, nyugati, euroatlanista orientáció béklyójának szétzúzása, nyitás keletre,
- baloldali orientáció: a kisember felé fordulás a nemzetközi nagytőke minden óhajának lesése helyett.

metal · http://electric.blog.hu 2017.12.14. 07:46:19

@Boross Bence: De kiba**ott nagy ellentmondás van benne. Ha az általad felvázolt "taktikai szavazásnak" bármilyen kicsi esélye is van, hogy sikeres legyen egy adott körzetben, akkor sokkal nagyobb lenne ez az esély, ha sikerülne az ellenzéknek egy jelöltet állítani. Ha pedig abból indulunk ki, hogy a szavazók jelentős része úgysem szavaz át a másik jelöltjére (ha csak egy indul, de az nem a mi kedvenc pártunk jelöltje), akkor taktikai szavazás sem lesz (legalábbis olyan mértékben, hogy értelme legyen). Ez a baromság, amit itt hirdettek, csak arra jó, hogy előre elmondjátok, hogy a szavazók hibája lesz, ha a töketlenkedő ellenzék nem kap annyi szavazatot, hogy nyerjen (vagy legalább ne legyen kétharmad oda).

Shikkoku 2017.12.14. 08:19:51

Amíg az ellenzéki pártok azon picsognak, hogy csak fidesz 2/3 ne legyen, meg, hogy fogjunk össze/ne fogjunk össze... de közben egyiknek sincs programja... teljesen eltorzult a politika magyarországon.

Így kéne működnie: az egyes pártok összeállítanak a következő 4 éves ciklusra egy-egy 'to do' listát, amiben pontbaszedve leírják miket terveznek csinálni. pl. az egyik a kutatás-fejlesztés + innovációt támogatná a költségvetés x százalékával a mostani y helyett, a másik az ipart pörgetné fel adókedvezménnyel, stb. Célkitűzéseket hírdetnének és így az emberek amely célokkal a leginkább egyetértenének arra szavaznának. Ehelyett az ellenzéki pártok programja: Buktassuk meg a fideszt/ne elgyen 2/3-a a fidesznek. A fidesz programja: Soros György /ország szarrálopásának és mészáros lőrinc vagyongyarapításának folytatása.

Persze már elfajult a dolog, mert vidékre, főleg azokhoz akik nem használják az internetet, nem jut el infó. De ha egy párt oylan célkitűzésekkel állna ki, amelyek szimpatikusak, reálisak, úgy tudná kommunikálni ezeket, hogy az egyszerre 3 monitoron információ-feketelyuk ként böngésző fiatal és a papírújságot olvasó Irénke néni számára is befogadható legyen. Akkor rá szavaznának... ez a legnagyobb hülyeség, hogy na majd ez a párt hoz ennyi szavazót az a párt meg annyi szavazót... mintha az emberek magukratetoválnák a pártot amire egyszer szavaztak és onnantól egész életükben csak arra szavaznának... ez már az előző választáson sem jött be. Nincs értelme összefogásnak. Attól nem lesz szimpatikusabb egy párt, hogy alapból úgy állnak hozzá magukhoz, hogy hát egyedül szartsetudunk csinálni, fogjukmeg egymás kezéd és akkor együtt talán majd már valamit tudunk szartkavarni... A fidesznek ezekmellett elég csak azt szajkóznia, hogy soros... azt érti Irénka néni. Azt, hogy eladják a országot az oroszoknak meg úgy meggazdagodnak a köz szolgái, hogy az nevetséges meg nem jut el hozzá, mert már a sajtó is a kezükben van... szóval a fidesz nem fog programot csinálni. Mert nincsenek kényszerhelyzetben... "Miért üzletel, terroristákkal?" "ö, boldog karácsonyt" -tapsvihar-

citrix 2017.12.14. 08:34:16

A diktatúrák, személyi kultusz mindig nagy támogatottságot hoz a választásokon. A mentálisan kihívásokkal küzdő lecsúszott életszínvonalú de mindenre az államtól megoldást várók szavazóbázisa hatalmas. Kajálják a kormánypropagandát mert az mindenre megjelöli a lecsúszottak helyzetének okát: a Soros bérencek és a brüsszeli bürokraták. A rezsim harcol, küzd (osztja az észt és a pénzt is a haveroknak) a népnek ígér fűt-fát és elsősorban gyűlöletet minden gondolkozó ellen. A fidesz egy bolsevista párt, meg is lesz a 4/5-e és ezt még lehet javítani a későbbiekben. Ez kell a népnek.

Janossz 2017.12.14. 09:03:09

@Csuti Ördögüző: " Lázár J., Szíjjártó P., Vona G., Kósa L. - csak nekik van esélyük h a gazdasági holdudvart összeszedjék és célra tartsák

4ből 4 fideszes, ugye senki nem vette be hogy Simicska tényleg összeveszett Orbánnal? "

Vicces fiú vagy te! Kósa, mint miniszterelnök?
Vona G. fideszes szerinted? Ebből nem lesz bónusz, kivágnak a stábtól, ha így folytatod!

citrix 2017.12.14. 09:03:30

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Kun Bélától idéztél vagy simán jött belőled?

hansoloo 2017.12.14. 09:48:03

Ez a baloldali roncsderbi egész egyszerűen nem kormányzó képes alternatívája a Fidesznek. Eddig sem hitték el, és eztán sem fogják róluk elhinni az emberek, hogy képesek lennének vezetni ezt az országot.
Zárójel
Nem is lennének rá képesek
Zárojel bezárva.
Azt tudjuk, hogy az MSZP és Gyurcsány nem tud kormányozni, hacsak a teljes káoszt és elszegényedést nem nevezzük annak.
A többiek meg nincsenek. Az ATV-index-HVG-24.hu lélegeztető gépe nélkül még csak nem is tudnánk a létezésükről.
A választások előtt négy hónappal azon kívül, hogy Orbán dögöljön meg, és hogy ki levél hogy és miért nem fog össze, mást nem hallottunk.
Vonát hagyjuk, neki vége.
A balliberális oldal egy vicc. Egy komédia, abból is a szarabb fajta. Nehéz eldönteni, hogy ezeknek súg valaki, vagy tényleg ilyen hülyék.

citrix 2017.12.14. 09:52:45

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Jó pénzért pláne könnyen jön kifelé az "igazság" i nélkül.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.14. 10:15:15

@citrix:

Az igazság nem vehető meg pénzért.

Látod, Soros gazdának se megy, pedig ő milliárdokat költ erre.

citrix 2017.12.14. 10:40:51

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Tehát kár volt 27 évig tévelyegni, ha a szocializmus lenini útjáról nem térünk le sokkal előrébb tartanánk Orbán vezérrel az igazság útján. A hanyatló nyugat sóvárogva nézhetné eredményeinket...

KalmanBlog 2017.12.14. 10:45:11

@SomiTomi: A lényeg az, hogy jelenleg csak nemzeti érzületű programmal és kommunikációval lehet felkerülni a térképre. A jobbik ezzel növekedett elég nagyra, csak a cukisodás megállította. A támogatóik egy része még vacillál, hogy akkor most tényleg nemzetiek, vagy nem, a másik része meg már ki is fordult mögűlük. Valamire szavazni kell, marad a Fidesz. Ők legalább 1-2 jó dolgot tettek a nemzetért, ha nem is kemények eléggé.

A Jobbiknak az sem tesz jót, hogy a ballibekkel kokettál. Fel kellene fogni, hogy aki Jobbikos volt, az éppen azért volt az, mert gyűlöl mindent, ami ballib.

Tehát ha bárhol is van űr, akkor az a nemzeti gondolatnál van. Ott lehet betörni.

A Momentum az átlagember fejében nem különül el az Együtt, Összefogás, MSZP, SZDSZ-től. Igazából nüansznyi különbségek vannak a megnyilvánulásaik között (Orbán monnyon le, mindennek ő az oka), semmi fontos témában nem mondanak semmit. A legtöbb ami várható tőlük, hogy "minden pénzt mindenkinek"! Ja meg legyen jó az oktatás meg az egészségügy! Még megjegyezni is lehetetlen, hogy éppen melyik párt melyik. A Momentumnak annyira nincs arca, hogy azt sem tudom ki van mögötte. Rákerestem most a neten, és a weboldaluk ilyen buzis lila, de egyetlen fénykép sincs. (Egyet még kattintottam is a "Rólunkra".) Tényleg arc nélkül akarnak a politikába jutni? LOL

Nem is tudom miért adok a balosoknak ingyen tanácsot, mikor utálom is őket :-).

KalmanBlog 2017.12.14. 10:48:29

@SomiTomi: Ja, az egyetlen dolog ami kiderül a Momentumról a honlapjukról az az, hogy "felvesszük a kesztyűt a civiltörvény ellen". Na, ez öngól mert az úgynevezett "civileket" is gyűlöli a mozgósítható réteg. Okkal :-).

De még ha nem is gyűlölné őket a nép, akkor is kit érdekelnek?

Sluck Ödön 2017.12.14. 11:22:13

@Void Bunkoid: Ezt a nyugatiak seggét védtük a törököktől dolgot el kellene már felejteni. Amikor Savojai Eugén herceg tönkreverte a török hadakat Zentánál több magyar harcolt a török seregben, mint a Habsburgok 'északatlani' csapatában. Bécs ostrománál Thököly csapatai is török oldalon voltak jelen (állítólag főként a borospincék kifosztásában jeleskedtek). Ez a mi védtük meg a keresztény nyugatot a pogány terektől legalább akkora hülyeség mint 'kalandozások'-nak hívni a magyarok nyugati rablóhadjáratait.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.14. 11:27:54

@citrix:

A marxista rendszer megbukott, nem volt hová folytatni.

Most a lényeg a nyugati gyarmati hatalom fokozatos visszaszorítása, a nemzeti érdekek védelme, a nagytőke szarvának letörése.

Hiszen mi a politika végső célja? A jólét biztosítása az állampolgártoknak vagy ragaszkodás valamilyen axiómáknak kikiáltott elvekhez?

ben2 2017.12.14. 11:32:38

@dare:

Miért is tüntizik a Jobbik?
Mert rajta kapták, hogy egy halom lóvét kapott illegálisan.
Abszolút jogos felvetés, hogy ennél nagyságrendileg súlyosabb ügyekben is ment a lapítás, meg hogy fideszes a számvevőszék elnöke.
De magát a tényállást, az összeget, stb. nem cáfolta senki.

Az ellenzéki pártok megtehetnék, hogy a botrányra válaszként mindenre kiterjedő, alapos számvevőszéki vizsgálatot kérnének maguk ellen és annak minden részletét nyilvánosságra hoznák. Ez esetben nyilvánvaló lenne, hogy melyik párt nem mer kiállni a nyilvánosság elé, illetve a számvevőszék esetleges politikai félrehúzása is objektíven nyilvánvalóvá válhatna.

De nem, az ellenzék nem azért tüntet és szolidarít, hogy akkor már terjesszék ki a számvevőszéki vizsgálatokat mindenkire, hanem hogy szüntessék meg a Jobbik ellen is.
Kb. mint ha egy korrupt rendőr megbüntetne egy gyorshajtót és nem azért vennék elő, mert a többit pénzért elengedte, hanem mert azt az egyet miért nem engedte el ingyen.

Na az ilyen - kizárólag csak az elkötelezett szurkolókórusnak szóló - akciók miatt érzi a lakosság nagy része, hogy "ezek" semmivel sem jobbak "azoknál", bármelyik oldalról is nézzék a politikai palettát.

Legeslegalja · http://berrettegok.blog.hu 2017.12.14. 11:47:20

Napi bérrettegésből csinálok egy gyűjtést minden nap..

Maradjon fent az utókor számára milyen gyönyörűen hazudnak, hamisítanak híreket az indexes újságírók, és bloggerek.

berrettegok.blog.hu/2017/12/14/udvozlunk_a_blog_hu-n_77128

Aki tud támát a következő napra, az hozzászólással jelezze..

Tudom - tudom.. Van dögivel

citrix 2017.12.14. 11:55:41

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Egyszerűen alkalmazkodott Orbán és az internacionalista szovjet típusú szocializmust nemzeti mázzal leöntve újramelegíti. Mindkettő alapvető lényege a néphülyítés, az egypártrendszer, az állam mindenről gondoskodik és mindenbe beleszól, a haverok vagyonhoz juttatása és függővé tétele, az ellenségkép kialakítása és bevésése a nép agyába és nem utolsó sorban csak egy megoldás van mindenre: a Párt. Államosítás, osztogatás és fosztogatás, a parlament csak egy bohóckodás a 2/3-al, mindent elfogadnak amit a vezér kíván akár visszamenőleges hatállyal is. Kettős beszéd, kettős mérce. Amit a Pártnak szabad azt a többieknek nem szabad mert "mindenkinek be kell tartania a törvényeket". Kivéve a fidesznek.

dare 2017.12.14. 12:15:05

@ben2: Mitől tart?
Ha már szurkolókórus, pl attól, ha màr egyszer idegenben kell játszani egy nagycsapat ellen, és a semleges szurkolók is ellenünk vannak, legalább a bíró ne ellenünk fújjon.
De persze a Fidesz hívők ezt másként látják.
Piszkos a Jobbik, büntessék meg.
Az mindegy, ha az ellenfél olyan mocskos már, hogy fel sem lehet ismerni.
Kettős mérce, na igen. :D

ben2 2017.12.14. 12:17:19

@citrix:

A szovjet típusú államszocializmus külföldi katonai erőre és tömeggyilkosságokra épült. Nem mellesleg, ezzel jogfolytonos mind a mai napig az MSZP.

A jelenlegi felállást lehet nem szeretni, de 2014-ben a 2/3-ot a fidesz választáson szerezte, majd nemsokra rá választáson el is vesztette. Ez nem éppen a szovjet típusú egypártrendszerre jellemző fordulat.

Az összes többi, azaz a haverok vagyonhoz juttatása, kettős beszéd, kettős mérce, ellenségkép, stb. pedig _mindegyik_ politikai szereplőre igaz a rendszerváltás utáni politikában, csak a ballibeknek volt kb. 15 évük, amikor olyan szinten uralták a médiát, hogy a jelenleginél nagyságrendekkel durvább lopásokat simán agyon tudták hallgatni.
Persze ez még nem mentség semmire, de megint csak nem a szovjet típusú egypártrendszerekre jellemző, hogy több egymással versengő politikai formáció tömögeti a zsebeit, miközben a többieken ugyanazt kéri számon, amit ő maga is üzemszerűen folytat.

ben2 2017.12.14. 12:27:12

@dare:

Éppen ez az, hogy szurkolókórusok feszülnek egymással szembe, amiknél alapkövetelmény az elfogultság, így bármit is ítéljen a bíró, az ha számukra kedvezőtlen, akkor "k..rva anyját a bírónak", ha kedvező, akkor meg ő a függetlenség mintaképe.
De nem is érdemes mást várni a szurkolókórusoktól.

Az ellenzéknek viszont nem a szurkolókórusát kellene tüzelnie, hanem a semleges érdeklődőket meggyőzni, hogy a bíróval szemben nekik van igazuk.
Ezt viszont nem fog menni, ha a szabálytalanság tényét nem is nagyon tagadják és a bírótól azt követelik, hogy nekik is nézze el a szabálytalanságot, ha már a másikat nem büntette eléggé.
Ráadásul maga a módszer, hogy kivonulnak tüntetni eleve kontraproduktív, mert egy ellenzéki párt pártfinanszírozási botrányával tematizálják a közbeszédet.

dare 2017.12.14. 12:38:20

@ben2: Nem.
Mert ha bekiabál egy szurkoló, hogy állítsd ki, az még abszolút belefér.
De ha a bíró akar kiállítani, és így belenyúlni a meccsbe, az viszont már baj.
Egyébként mondják a sérelmüket, csak a kutya nem kíváncsi rájuk.
Nagy kópé ez a Fidesz banda. :D
Te örūlsz, ha belenyúlnak a meccsbe?
Jogosan vagy jogtalanul mindegy.
Így nem lehet játszani, nincs értelme pályára menni.

metax 2017.12.14. 12:44:44

"Ha valaki tud jobbat, szóljon."

Tudok. Nagyon egyszerű: a választások bojkottja. Mivel a választások már nem tiszták és nem szabadok. Itt, ebben az országban választások helyett már csak választási cirkusz van. Emiatt naiv, ostoba ember tekint már csak úgy a választásokra, mint lehetőségre.

Ha elmész szavazni, azt Orbán köszönni fogja - függetlenül attól, kire adod a voksod. Meg fogod tenni a szívességet neki, hogy (akaratlanul is) fenntartod a rendszer hamis demokratikus látszatát. A kollaboráns álellenzéki pártokkal egyetemben, akik lefekszenek a csaló választási törvénynek, és elindulnak az ez alapján megrendezett kirakatválasztásokon.

Pedig pont ennek a hazug demokratikus lepelnek kellene végre lehullania a NER-ről, amely fedni próbálja a rendszer diktatórikus mivoltát, de ez mindaddig nem fog megtörténni, amíg az ellenzéki pártok részt vesznek a választási cirkuszban, a kötelességtudó derék választópolgár pedig elmegy szavazni.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.12.14. 12:48:31

Miként egykoron a Viszkis,
Most a narancs-banda visz kis
Tétel helyett mindent haza.
Vajon bírja-e majd az a
Börtön a tömeget, ahol
E slepp kegyelemért csahol?
;-)

metax 2017.12.14. 12:49:14

@dare: "Te örūlsz, ha belenyúlnak a meccsbe?
Jogosan vagy jogtalanul mindegy.
Így nem lehet játszani, nincs értelme pályára menni."

Pontosan. A csaló választási szabályokat élből kellene elutasítani, semmint ahhoz igazodni. Még is megteszik.

Void Bunkoid 2017.12.14. 13:04:21

@Sluck Ödön: a Thökölyek híres-neves ERDÉLYI fejedelmi dinasztia. Inkább a székelyzászlós-székelyhimnuszos-jajőőkazigazimagyarokos nosztalgiát kéne feledni.

Erdély (ahol oké, magyrul beszéltek, de egy tök független monarchia volt, ha jól emlékszem, az 1848-as 12 pont egyike volt az unió Erdéllyel...) szinte MINDIG a törökhöz húzott a hódoltság idején, lévén meglehetősen kellemetlen határszomszédja volt egy b*szott nagy oszmán birodalom, inkább készséggel behódolt neki, meg még segítette is, minthogy őket is megszállják, mint az ország hódoltság alá eső középső részét.

A _hivatalos_, elismert Magyar Királyság (a török idők idején a magyar korona konkrétan a Habsburgok kezében volt, és törvényes uralkodói jogként ott is maradt gyakorlatilag mindmáig) soha a büdös életben nem paktált a törökkel.

Na én arról a Magyarországról beszélek. Valamennyire amúgy ez a megosztottság máig megmaradt, a vasi-zalai-győrmosoni majdnemausztriához képest a Tisztántúl kurvára Balkán.

metax 2017.12.14. 13:04:25

"Minden a nagyságrenden múlik: tíz-tizenöt körzet elvesztésével a Fidesz elveszítheti a kétharmadot, negyven-ötven körzet elvesztésével pedig az egyszerű többséget is."

De ez egész egyszerűen nem történhet meg. Természetellenes dolog volna. A választási törvény a Fideszre van szabva. Bár vannak, akik valamiért ezt remélik, az ellene vissza nem fordítható. Plusz ott a >90%-os médiafölény ( kistelepüléseken a Kossuth rádió a legfőbb hírforrás), no meg rendőrség és ügyészség, akik akkor vesznek elő parancsra egy-egy az ellenzékhez köthető személyt, amikor csak akarnak. Ott a Választási Bizottság, amely rendre megakadályozza az ellenzék népszavazási kezdeményezéseit. Néha besegít egyéb állami szerv, lásd NAV vagy a Számvevőszék.

Ez ami itt van, az egy látszatdemokratikus diktatúra. Országgyűléssel, ellenzéki pártokkal, 4 évenkénti országgyűlési választásokkal, AB-vel, mindennel , csak éppen már minden a rendszer szolgálatába van állítva. A balettben ugráló ellenzék saját maga alatt vágja a fát. A rendszert csípőből kellene elutasítani, de az úgy nem megy, hogy ugyanakkor a rendszer játékszabályai szerint próbálunk játszani.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.14. 13:06:35

@citrix:

Az állam feladata a gondoskodás az emberekről, s nem a falazás a nagytőkének.

A korábban nagytőkepárti Orbán felülvizsgálta korábbi nézeteit. A rendszerváltozás katasztrófának bizonyult. ELvette a nyugat a gazdaságunkat, s azóta folyamatosan milliéárdokat lop el tőlünk. Ezzel tartják fent saját omladozó országaikat.

A NER Orbán terve, ez a koreai-japán-szingapúri nemzeti kapitalista mnodell, ami kisebb rossz a globális kapitalista modellhez képest.

dare 2017.12.14. 13:23:29

@metax: Nagy dilemma ez nekem is.
Nem tudom.
Mindenestre ez a blog és a KOM talán segít a tisztánlátásban sok embernek majd.
Ha már a pártok....:D

ben2 2017.12.14. 13:27:51

@dare:

A bírónak az a dolga, hogy szabálytalanság esetén belenyúljon a meccsbe. Akkor van értelme vitatkozni a bíróval, ha nem történt szabálytalanság
Itt viszont azon megy a hiszti, hogy hát igen, a Jobbik _is_ szabálytalankodott, de más _is_ és mivel azokat nem meszelték el, ezért úgy fair, hogy a Jobbikot se.
Azaz - újabb sport hasonlattal élve - az ellenzék azért tüntet, hogy ne vegyék komolyan a doppingot, ha már eddig se tették, nem pedig azért, hogy _mindenkit_ szűrjenek ki, akinél a legkisebb gyanú is fennáll.

Ez az ellenzéki szurkolókórus szemszögéből teljesen érthető álláspont, de mivel a kormánypárti szurkolókórus a nagyobb, az ellenzéknek túl kellene lépnie a szurkolói logikán és nem a bünti elengedéséért kellene utcára vonulniuk, hanem mindenki más szigorúbb megbüntetését követelni.
Ezzel tudnának ugyanis új híveket szerezni.

Csakhogy ezzel kinyitnák pandora szelencéjét, mert ha kipakolnák _minden_ párt szennyesét, akkor megint csak az derülne ki, hogy a kormánypártok és az ellenzék között messze nincs akkora különbség, mint amiről az ellenzéki legendagyártás szól.

saci02 2017.12.14. 13:31:18

@citrix: gondolod, hogy BARMIROL is meg tudod gyozni ezt a hulye gyereket? Ne legy naiv!!! :)))

citrix 2017.12.14. 13:36:51

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Mi Európában élünk és ha tetszik ha nem kettő közül választhatunk: EU és a szovjetorosz putyinisztán között. Itt nem lesz Szingapur, Dél-Korea vagy Japán modell mert nem ott vagyunk. Másrészt nem hiszem hogy a nemzet gázszerelője elképesztő meggazdagodása és birtoklási vágyainak beteljesülése tisztán a tudásának és szorgalmának köszönhető. Ő és még sokan mások Orbán strómanjai akik a lopás szinonimái és ha erről szól a ner akkor az úgy ahogy van szemétre való.

nnnnnnnn 2017.12.14. 13:39:29

szerintem az isten óvjon meg minket attól hogy az ellenzék közül bárki is újra kormányra kerüljön. szerencsére a magyarok elsöprő többsége is így gondolja ezt.

citrix 2017.12.14. 13:43:11

@saci02: Igazad van. Létezik az a pénz amennyiért korpás a haja (ha van). :-) Remélem nem ingyen nyomja a pártpropagandát.

citrix 2017.12.14. 13:45:59

@nnnnnnnn: Úgy van. A magyarok elsöprő(sic!) többsége 1953. nyarán is úgy gondolta: Rákosi a legmegfelelőbb ember a Párt (ország) vezetésére. 3 hónappal Sztálin halála után is. Ma dettó itt tartunk.

nnnnnnnn 2017.12.14. 13:47:07

@citrix: szerintem ez az embereket nem érdekli, csak az hogy jobban élnek-e mint más kormányok alatt. és mivel sokkal jobban élnek, ezért a fideszre fognak szavazni.

dare 2017.12.14. 13:57:37

@ben2: Dopping?
Ne csináld már.
Inkább egyik oldalt észreveszi a könyöklést és a durva belemenést, a másikon meg nem.
Nem kell ezt védeni, de ti tudjátok.
Nekem nem oszt nem szoroz, hogy van e Jobbik.
Szüntessék meg.
Keményen bele kell akkor állni, ne ilyen kis bátortalanul.
Fel kell vállalni a küzdelmet akkor a radikálisabb kemény maggal.
Ha nem tudtok meglenni szélsőjobb nélkül, csináltok egyet?
Ez ám a politika.
Mégis mit gondoltok, mi fog ebből következni?
Nem kéne kicsit végiggondolni a lépéseket, mielőtt meglépjük?

saci02 2017.12.14. 13:58:10

@nnnnnnnn: lehet, hogy Eszak-Koreaban is azt hiszik (hitetik el) az emberek, hogy iden jobban elnek, mint tavaly...

saci02 2017.12.14. 13:58:51

@citrix: csodalom a hidegveruseged :))))

OneBall · http://oneball.blog.hu/ 2017.12.14. 14:10:33

Részemről a lábammal szavazok, és lépek, amit lezártam az itthoni ügyeimet.

Ahol egy ilyen nyomorult "kormányt" harmadszor is visszaszavaznak, annak az országnak úgyis mindegy... A FIDESZ-nek a kétharmadával és a jó gazdasági környezettel történelmi esélye volt, hogy végre egy élhető országot építsen. Ehelyett egy narancssárga szemétdombot csináltak, egy óvodai homokozót, ahol a legerősebb gyerek azt csinál, amit akar elve érvényesül. Még ha más is jönne, akkor is a pénz nagy részét elkúrták, betonba öntötték vagy ellopták, a lehetőséget kihagytuk.
Ha volt is jó ötletük, hozzáértés hiányában és a mi mindenkinél mindent jobban tudunk hozzáállásukkal még azt is elszabták. Ha van olyan elvi dolog, ami mellett joggal állhatnak ki, azt is ellenszenvessé teszik a beképzelt és kivagyi hozzáállásukkal.

Viktor egy remek politikus, ha a politikát leszűkítjük a hatalom megszerzésének eszközére. Ha viszont a valódi lényeget, egy ország vezetését és az ország helyzetének javítását nézzük, akkor nehéz nála rosszabbat találni (már persze abban a környezetben, amihez hozzászoktunk). Államférfi pedig sosem lesz, csak egy sz@r XX. századi politikus, a gond csak az, hogy már a XXI. században élünk.

Azt mondjátok, nincs normális ellenzéke? OK, az MSZP, meg a sok onnan kivált ilyen-olyan társulat valóban szót sem érdemel, nekik is el kell tűnniük.
De hogyan vártok új, meggyőző erőt? A FIDESZT szinte csak a saját eszközeivel lehetne legyőzni, ez viszont ellentmondást okoz: látható, hogy egy szakmai jellegű, normális, vitaképes, logikus erőnek esélye sincs. Egyszerűen nincs akkora nagyságú befogadó közege, ami ellentételezi a narancsos szavazóbázist, ahol annyi a jelszó, és az elvárás, hogy "Viktor". Ez ellen nem tudsz küzdeni bármilyen ésszerűségen alapuló programmal... ha pedig ezt felismerve, ugyanolyan szinten tolod a politikát mint ők, akkor miben különbözől a FIDESZ-től? 22-es csapdája.

Szóval Magyarország elkúrta, nem kicsit, nagyon. Nehéz demokratikus eszközökkel, elveket figyelembe véve és a játékszabályokat betartva játszani, amikor a másik fél hozza a szabályokat, de még azokat sem tartja be, vagy ha igen, akkor kifacsarja a végletekig, mindenféle önkontroll nélkül.

Úgyhogy két dolog marad a nem FIDESZ-eseknek: megszoksz, vagy megszöksz.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.14. 14:13:26

@citrix:

A globális kapitalizmus melletti választás nme vezet sehová, ezt bizonyítja az eltelt 27 év. Azaz miről beszélünk?

Az a modell, hogy valaki más kapja meg a mi munkánk gyümölcsöt sehová se vezet.

Az 1990-ben elhangzott mnden érv ezen modlel mellett hamisnak bizonyult.

A tőkés sehol se szorgalma és ügyessége miatt lesz gazdag.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.14. 14:14:52

@citrix:

Magadból indulsz ki. Elhiszem, hogy te Soros lelkes bérkommentelője vagy, de hidd el, léteznek független civilek is...

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.14. 14:16:20

@citrix:

"A magyarok elsöprő(sic!) többsége 1953. nyarán is úgy gondolta: Rákosi a legmegfelelőbb ember a Párt (ország) vezetésére"

Ez honnan derül ki?

citrix 2017.12.14. 14:16:44

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Hogyne, pl.: a CÖF. És mészáros Lőrinc mint nem tőkés tőkés. Így kerek a világ, gratulálok.

citrix 2017.12.14. 14:17:49

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A választási eredményekből de ezt már megbeszéltük. Mármint a Rákosi sztorit.

Helga Beauty Salon. 2017.12.14. 14:22:45

Szerintem meglesz a kétharmad, de megint annyian nem szavaznak hogy lehet mondani "az emberek többsége Orbán leváltását akarta" !!!! :D

Duplaxiii 2017.12.14. 14:28:06

Itt van vége az országnak:
"1. Tényleg olyan nagy a baj?
...
Az ellenzék szempontjából a baj kétségtelenül nagy. "
Még egy erről gondolkodó is azt állítja, hogy az ellenzéknek bagy a baj?
Baszki, ők csak azon harcolnak, hogy hányan jussanak be a munka nélkül elérhető jólétbe!
Baj, ha egy politikus nem jut be és el kell mennie dolgozni?
.
Nem, kedvesem, a baj a közel 7 millió szerncsétlen magyar átlagembernek baj!
Vegyük le a NER-kompatibilis halmazt és a maradék politikai szimpátiától függetlenül elpusztul!
A mai Magyarország már csak vegetál! Nincs több év, ciklus, mert a valódi megoldásokat egyik politikai erő sem jelzi, kínálja, nincs is nekik.
Nincs megoldás az egészségügyre, az oktatásra, a komplett gazdasági részre, a valódi értéket, a GDP-t nem statisztikai számokkal növelő vállakozói halmaz komplett problémáira, ami kapcsolódik az állami bevételekhez, a munkanélküliséghez, a fogyasztáshoz.
Ezekre NULLA megoldást kínál az össze pőrt, mert őket CSAK a hatalombakerülés vagy a kassza közelébe jutás érdekli.
.
Lassan egy éve írjuk sokan, hogy nem politikai okok miatt, hanem önmagunk, a gyerekeink sorsa miatt kell visszamenni a kályjához, a NULLA ponthoz és újratervezni! Hogy ha megy az élet, az emberek szarnak arra, ki a góré! A legbrutálisabb latin diktatúrákban sem az átlagember sikítozott. Chilét a Pinochet vezette ki a szarból, amibe a baloldalikak, a kommunisták lökték az országot.
A probléma nem bal meg jobboldal, hiszen ennek a két vonalnak a legkevesebb a híve nálunk. Mi döntöen egy keresztény alapú jobbközép polgári társadalom vagyunk, na kinek nincs pártja? Hát ennek a több mint 60-70%-nak!
Jöhet itt egy neoliberális párt, a lakosság leszarja, jöhetnek a nácik, a lakosság őket is kiközösti. Ez a helyzet a balosokkal is, a háta közepére nem kívánja őket a tömeg. Nem gyujcsányt meg a többi, a balosokat alapból.
.
Sokszor ítruk, egy szerződés alapú full koalíciónak is 50-50% esélye van csak. Hogy mindenhol egy - jellemzően nem pártalapú jelölt, akit a helyi közösség emberként elfogad - és a maradék meg lehet lista.
Ja hogy ezzel a sok mikropárt eltűnik? Kellenek?
És persze csak a jobbikkal együtt!
És szerződés, 1 év ügyvezető kormány, csak a helyreállítás és utána új, már szabad választások.
Tudjuk a mai választási rendszer hibáit, ha tényleg vissza akarunk menni a mocsárból a száraz útra, hát rendbe kell tenni. Csak ugye ez pont a pártok érdekeivel áll szembe.
Miért karná bármely párt, ha valóban a szavaztok mennyisége, száma alapján lenne a székosztás???? Hát a visszahívhatóságot is megszüntették!
A szavazó csak négy évre egy x-ért kell! Utána kuss a neve és alig 36% szavazattal mondható, hogy 4 évig bármit tehetünk, a NÉP erre adott felhatalmazást.
Nem adott és főleg nem erre, mert az a párt, akinek nem is volt választási programja, az ne mondja, hogy bárki is felhatalmazta őket egy 30 évre elhúzódó országos projekt eldöntésére.
Miért ne lehetne az 1 év ügyvezető kormányzás alatt arra is törvény hozni, hogy adott összeg feletti, vagy adott számú embert érintő kérdésekben kötelező a népszavazás?
Mert nem lehet mutyi, lopás, korrupció? Minden oldalon?
.
Sajnos ma már látható, demokratikus módon az esély - nem a fidesz ellen, hanem a polgári demokráciak, nem BALOS meg LIBERÁLIS, hanem POLGÁRI demokrácia - váltásra. Már azért sem, mert nincs is alternatíva, talán a jobbik lenne egyedül. OK, radikális, meg "szagos", de ha üszkösödik az ember lába, akkor nem kenegetni kell, hanem radikális módon levágni!
.
Én csak egyben reménykedem, lesz annyi ideje a magyar többségnek, hogy átússzony legalább Szlovákiába, mielőtt lesz határzár, pirosútlevél és a többi.
A fideszes cállakozók meg nézzenek utána a Standard-pernek! Rájuk is hasonló vár ám!

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.14. 15:13:33

@citrix:

A CÖF nem független, ugyanolyan függő, mint pl. a Helsinki Bizottság, cskak más a gazda.

DFK 2017.12.14. 15:50:21

Persze, nem lesz szabad a választás, mert a baloldal esélytelen. Csak az szabad és demokratikus, ha a balodal kormányoz, minden más eset fasizmus. Ahogy azt a balos Mórickák gondolják...

Nylul 2017.12.14. 16:21:02

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Na, arra most már kurvára kíváncsi vagyok, hogy az elborult, torz világképed szerint 1953 május 17-én vajon mi is történhetett.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.14. 16:35:40

@Nylul:

Álvalásztások: egyetlen párt indulhatott rajta. Milyen az a választás, ahol csak a hatalom indíthat jelöltet, senki más, s 1 jelölt közül kell "választani"?

Továbbá: az akkor hatályos alkotmányos rend szerint nem a parlament döntött, az csak egy évente pár napig ülésező szerv volt.

Hókirályfi 2017.12.14. 18:50:22

Szerintem ez a taktikai szavazás jó ötlet, de valóban nagyon sok múlik azon, hogy korrekt esély-információk legyenek a helyben induló nem fityeszes jelöltekről.
Hajrá!

Nylul 2017.12.14. 20:24:33

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Novazzeg! Először sikerült tőled egy normális, valid választ kapnom. Meg voltam róla győződve, hogy ebbe is belemagyarázol valami birkaságot.
Csak így tovább, pár év múlva egész jó kezdő leszel! :D

Void Bunkoid 2017.12.14. 21:45:03

@OneBall: a "lábbal szavazás" esetén tulajdonképpen RÁJUK szavazol. Tök faszán megerősíted azt, hogy nyugodtan csinálhatják tovább, sőt még jobban, mert még akkor sem ütsz vissza, ha a töködön ugrálnak, csak elmenekülsz.

OneBall · http://oneball.blog.hu/ 2017.12.14. 23:41:34

@Void Bunkoid: Sajnos erre a helyzetre is igaz a mondás: néha a sárkány győz! Leírtam miért látom így. Én örülnék a legjobban, ha lenne valami remény.
De ettől még tervezem, hogy továbbra is részt veszek a szavazásokon és ezek ellen a rohadékok ellen voksolok (amíg ki nem találnak az ellen is valamit, hisz már most is kettős a mérce ott is). Amíg a demokrácia annyit takar, hogy négyévente ikszelhetek, azt megteszem szívesen bárhonnan.

api99 2017.12.15. 23:18:24

Ez a blog teljesen értelmetlen.

A jobbikos szavazók 2/3-a akkor sem fog soha a ballibantifa.. jelöltre szavazni, ha az az esélyesebb.
Ha pedig nem indítana valahol jelöltet a jobbik /nyilván nem lesz ilyen/, akkor inkább el sem mennének ezek a figurák. (Szerintem ez történhetett Solymáron)

Boross Bence 2017.12.17. 01:35:27

@api99: Valóban, de a jobbikos szavazók 1/3-a is átbillenthet egy-egy billegő körzetet.

Számításaim szerint ha 2014-ben a jobbikos és LMP-s szavazók 33%-a átszavazott volna az esélyesebb összefogásos jelöltre, akkor az plusz 12 egyéni mandátumot hozott volna az Összefogásnak, és ha az Összefogás és az LMP szavazóinak 18%-a az esélyesebb jobbikos jelölre szavazott volna, akkor az plusz 2 egyéni mandátumot hozott volna a Jobbiknak. Vagyis a kb. reális átszavazási arányokat figyelembe vevő stratégiai szavazással 24 egyéni mandátuma lett volna az ellenzéknek a valóságos 10 helyett.

ugybeszolnek 2017.12.18. 16:29:09

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Gyűjtsek neked egy minimum 20-as listát az elmúlt évekből? Összejönne több is, de max 1 órát vagyok hajlandó rászánni.

Boross Bence 2017.12.19. 19:14:43

Újabb közvélemény-kutatási adatok a másodlagos preferenciákról (MSZP) és az átszavazási hajlandóságról (LMP):

mno.hu/belfold/tobb-mszp-s-valasztana-inkabb-az-lmp-t-mint-gyurcsany-partjat-2434945

Boross Bence 2017.12.20. 22:35:30

Ma megegyezett az MSZP és a DK: 60:46 arányban osztják el az oevk-kat. 46 körzetben tehát az MSZP-szavazóknak, 60-ban pedig a DK-soknak kell megosztaniuk a szavazataikat, ha követik a pártelnökeik utasításait.

Az oevk-k megosztása a következő:

168ora.hu/data/IMG_0349_fit_800x10000.jpg

A 2014-es 10 Összefogás által nyert kerületből 8-at kapott az MSZP és 2-t a DK.

Ha ez a megállapodás lett volna érvényes 2014-ben és 33%-os jobbikos és LMP-s taktikai balra átszavazás lett volna, akkor számításaim szerint plusz 7 MSZP-s és plusz 5 DK-s egyéni mandátum született volna.

Vagyis 8+7=15 MSZP-s és 2+5=7 DK-s egyéni mandátum lehetett volna a valójában 8 MSZP-s, 1 DK-s és 1 Együtt-es egyéni mandátum helyett.

Boross Bence 2017.12.23. 11:18:24

Azért fontos, hogy elinduljon mind a Jobbik, mind az Új Összefogás, mind az LMP jelöltje a billegő körzetekben, vagyis hogy ne csak egy kihívója legyen a Fidesz-KDNP jelöltjének (Heller-terv), mert sokan inkább a Fidesz-KDNP jelöltjére szavaznak akkor, ha nem találják a saját kedvenc pártjuk jelöltjét a szavazólapon, és vele szemben csak egy "vállalhatatlan" (jobbikosnak új összefogásos, új összefogásosnak jobbikos, LMP-snek bármelyik) ellenzéki jelölt van.

Lásd:

24.hu/belfold/2017/12/22/nem-igazan-mukodik-heller-csodafegyvere-a-fidesz-ellen/

Tehát a V2/3 kampányával az ellenzéki átszavazást kell ha nem is megkedveltetni, de racionalizálni azok között a billegő körzetbeli ellenzéki szavazók között, akiknél nem a Fidesz-KDNP a második preferált párt.

DFK 2018.04.09. 17:41:23

Sajnos nem jött össze a négyötöd.
süti beállítások módosítása