Viszlát, kétharmad!

Hogyan szerzett a Fidesz 2014-ben kétharmadot?

2017. október 05. - Viszlát!

Mielőtt rátérnénk arra, hogyan állíthatjuk meg közösen 2018-ban a kétharmadot, idézzük fel, pontosan miért is lett 2014-ben kétharmados többsége a Fidesznek. Látszólag száraz választási matematika következik, mégis érdemes velünk tartani, és nem csupán azért, mert a lehető legkevesebb számmal igyekszünk letudni az egészet. Hanem mert egyrészt eleve izgalmas politikai kérdésről van szó, másrészt mert ebben rejlik a megoldóképlete annak, miként tudunk választóként érdemben tenni a Fidesz újabb kétharmada ellen.

2014-ben négy formáció jutott be a parlamentbe, a következő eredménnyel: Fidesz–KDNP 45,04%; baloldali összefogás (MSZP–Együtt–DK–PM–MLP) 25,67%; Jobbik 20,3%; LMP 5,36%. Láthatjuk, hogy az ellenzéki pártokra összességében többen szavaztak (51,33%), mint a Fideszre (45,04%). Akkor mégis miért nyert a Fidesz, és pláne miért kétharmaddal? Sokan az aránytalan választási rendszernek tudják be ezt, és nem alaptalanul: a jelenlegi szisztéma valóban a győztes javára torzít. De még a legaránytalanabb rendszer sem csinál ebből a szavazati arányból kétharmadot. A történetnek van azonban egy másik fele is: az, hogy milyen eredmény született az egyéni választókerületekben. A 199 mandátumból ugyanis csak 93-at osztanak ki a listás eredmény alapján, a többi sorsa a 106 egyéni választókerületben dől el.

A választókerületekben pedig az ellenzék nem szerepelt túl fényesen. Egyedül a baloldali összefogás jelöltjei tudtak nyerni egyéniben, összesen tíz helyen: nyolc budapesti, valamint az egyik miskolci és az egyik szegedi körzetben. Ez azt jelenti, hogy a 106 helyből mindössze tízet vitt el az ellenzék, és 96 jutott a Fidesznek. Erre szokták mondani kormányoldalról, hogy ha nálunk is olyan rendszer lenne, mint a briteknél – ahol csak egyéni választókerületek vannak –, akkor a Fidesz nem kétharmaddal nyert volna, hanem kilenctizeddel. Ez persze ugyanolyan egyoldalú megközelítés, mint amelyik kizárólag a listás eredményeket hangsúlyozza; a kétharmados végeredmény a kettő együtteséből, a listán és az egyéniben elnyert helyekből állt össze.

Tíz ellenzéki választókerületi győzelem akkor is nagyon kevés, ha tudjuk, hogy 2010-ben még ennél is rosszabbul szerepelt az MSZP (akkor mindössze két egyéni helyet szerzett). A képet azonban árnyalja, ha alaposabban is megnézzük a győzelmi arányokat. A Fidesz jelöltjei az általuk elnyert 96 körzetből csak húszban arattak 50 százalék feletti győzelmet. A maradék 76-ban – ahol a korábbi rendszerben második fordulót kellett volna tartani – az ellenzéki pártokra összességében többen szavaztak, mint a fideszes jelöltre, de ezek a szavazatok több jelölt között szóródtak szét. Például a budapesti 1. számú választókerületben (V. kerület) Rogán Antal 45,29 százalékkal győzött. A második a baloldal által indított Kerék-Bárczy Szabolcs lett 32,56 százalékkal, de itt indult Schiffer András is az LMP színeiben (13,65%) és a jobbikos Hegedűs Lorántné (7,82%). Ez a példa – az ismert neveken túl – azért érdekes, mert már akkor is lett volna elméleti esély Rogán megszorítására, ha a baloldali és az LMP-s jelöltre adott voksokat egyetlen induló kapta volna.

Az elméleti esély persze önmagában nem sokat ér. Fontos azonban azt is hozzátenni, hogy ebből a 76 körzetből tíz olyan volt, ahol az első helyezett fideszes és a második helyezett ellenzéki induló között 5 százalék alatti volt a különbség. Ez pár száz, sőt esetenként csak pár tucat szavazatot jelent! A legemlékezetesebb a XVIII. kerületi versengés volt Kucsák László és Kunhalmi Ágnes között, ahol majdhogynem a célfotó döntött: az MSZP-s Kunhalmi végül 56 szavazattal maradt alul a fideszes Kucsákkal szemben. S hogy egy másik példát is hozzunk: Gyöngyösön Vona Gábor (35,78%) úgy lett második Horváth László (36,97%) után, hogy közben a baloldali Sós Tamás is elvitt 22,17 százalékot – közel tizenkétezer szavazatot –, az LMP-s Lukács Zoltán pedig 2,54-et. Ebben a tíz körzetben tehát tényleg csak nüanszokon múlott az ellenzéki győzelem.

Miért szerzett tehát a Fidesz 2014-ben kétharmadot? A jó listás szereplése mellett elsősorban azért, mert rengeteg ellenzéki szavazat veszett el az egyéni választókerületekben. Bár a különböző pártok szavazói nem adhatók össze automatikusan, igen valószínű, hogy legalább a tíz „billegő körzetből” elhozhatott volna néhányat az ellenzék, ha kevesebb ellenzéki jelölt van, vagy ha lett volna valamiféle együttműködés a pártok között. Azt pedig tudjuk, hogy ha az ellenzéknek sikerül eggyel több körzetet elhódítania, máris nem lett volna kétharmada a Fidesznek.

A „mi lett volna, ha” tipikus esetével állnánk szemben? Meglehet. De 2018-ban ehhez kísértetiesen hasonló forgatókönyvvel kell számolnunk. A Závecz Research szeptemberben a következő eredményeket mérte a biztos pártválasztók körében: Fidesz 44%, Jobbik 19%, MSZP 17%, DK 8%, LMP 4%. Ezt ugyan az élet még alaposan átrendezheti – mi minden történt október elején, és mi minden történhet még jövő tavaszig! –, de a tendencia világos. Az országos listán a 2014-eshez hasonló mértékű Fidesz-elsőségre lehet számítani, az egyéni választókerületekben pedig sok ellenzéki indulóra: egyelőre nyoma sincs összbaloldali összefogásnak, nemhogy összellenzékinek.

Hogy a pártok listás eredményeit illetően hozhat-e bármi komolyabb változást, az egyelőre nem látszik. Ebben az esetben pedig a kétharmad sorsa az egyéni választókerületekben fog eldőlni. S mivel ezen a szinten a pártok képtelenek az összefogásra – részben saját érdekeik miatt, részben viszont a politika logikájából következően –, egyedül mi, választók lehetünk képesek megállítani a kétharmadot. A továbbiakban arról fogunk beszélni, pontosan hogyan.

Jó reggelt, Magyarország! Viszlát, kétharmad!

 

(Fotó: Index - Orbán Viktor alternatíva nélkül egy 2014-es kampányrendezvényen)

 

Ha kíváncsi vagy a folytatásra, kövess bennünket a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://viszlatketharmad.blog.hu/api/trackback/id/tr912930087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Skankhunt42 2017.10.06. 07:19:46

@Látens Inszinuáció: igen, tudjuk, ásít.. amit ti ballibsik eddig jósoltatok még soha nem valósult meg.

Barbaarb 2017.10.06. 07:31:31

@dorian gray:

És tegyük hozzá a 94-ben aktuális magyar választási rendszert, ahol az MSZP a szavazatok 31%-ával a mandátumok 54%-át nyerte el.

Conchobar 2017.10.06. 07:47:51

@Látens Inszinuáció: "Lesz minden havernak helikopter leszállópályája, balatonparti dácsája, csak éppen a plebs nem tud majd hol strandolni, mert nem lesz hol." - Gyerekek, először az irigy emberek mozgósítását abba kellene már hagyni. Tudomásul kellene venne, hogy ez 'a gonosz Orbán-kormány meg a 40 rabló' című nóta hatástalan is és unalmas is. Az irigyeket, meg az ellenzéki pártok vakhitű szekértolóit be lehet hülyíteni, de a józan többséget nem. Mert ő számukra az a nóta csak propaganda, a rivális óvodás mószerolása, a választási etikett része. Mert a józan többség nem azt látja, hogy egymás után zárja a bíróság a kaptárba a kormánypártiakat. Lehet itt hivatkozni Poltra, Handóra, csillagok szerencsétlen együttállására, hogyhát miért nem sorolnak a kaptárba a kormánypártiak (és miért nem soroltak 2002-ben és 2010-ben), de ez is csak propaganda, üres fecsegés tud csak lenni egy józanul gondolkodó választó szemében

2017.10.06. 07:53:15

@Conchobar:

Aha, és Te lennél a józanul a józanul gondolkodó választó.
És csak az jött át, hogy én irigy vagyok, mert nincs dácsám és helikopterleszálló pályám.
Szerencse a szerencsétlenségben, hogy én már valszeg nem élem meg a jövő évi választást, de Tged olvasva, ezt nem is bánom.

Ennyi.

bda 2017.10.06. 08:05:50

@Behajtó70:
Igazságos adózás? Az az igazságos adózás, hogy a jól keresőnek még többet teszünk a zsebébe az alacsonyan keresőtől meg elveszünk. Ugye a csodálatos egy kulcsos személyi jövedelem adó és az adójóváírás kivezetése. Mielőtt nekiállnál észt osztani adózással foglalkozom, teljesen képe vagyok évről-évre, hogy mi történt és ugyanúgy utálom a Fideszt, az MSZP-t, a Jobbikot és minden szarházi politikust és a sleppjét. Persze lehet nyomni, hogy micsoda családi adókedvezmények vannak, igen valóban, azt mondom szükséges is, de miért diszkrimináljuk a 1-2 gyerekes családokat a 3 gyerekesekkel szemben. 1 vagy 2 gyerek az nem gyerek? Értem a célt gyerekre van szükség, de akkor talán honatyáinknak kellene elgondolkodni viselt dolgaikon. Egy beszédes adat még idei év májusából egy szegedi elit gimiben 30 gyerek érettségizett matekből mindössze 1 db 4-es lett, a többi ötös lett. Nem is ez a lényeg, hanem az, hogy az osztály 2/3-a külföldre megy továbbtanulni. Jó reggelt, 8 évnyi fityeszes szuper kormányzás alatt ide jutottunk, na meg ami előtte volt, azt hiszem nem kell jósnak lenni, hogy abból a kvázi 20 diákból majd mennyi fog hazatérni. Az a szomorú, hogy 27 éve rendszer váltás történt, bocsánat módszer váltás, 27 évvel ezelőtt elvtársként, 27 éve pedig úrként tudnak lopni. Ennyi idő alatt egy-két országban a nádfedeles házak helyén felhőkarcolók nőttek ki, mi meg toporgunk egy helyben és magyarázzák, hogy a szar az tulajdonképpen milyen jó és szuper és büszke erős ország vagyunk.

Visceroid 2017.10.06. 08:23:02

@Behajtó70: "nem adják el külföldieknek az országot, becsülik a magyarságot, becsülik a családot, igazságosan adóztatnak."

Vagy csak egyszerűen ez még mindig őszöd hatása + hergelik a népet.

Conchobar 2017.10.06. 08:23:32

@Látens Inszinuáció: "Aha, és Te lennél a józanul a józanul gondolkodó választó." - Ha mindenképp így akarod érteni...

Conchobar 2017.10.06. 08:24:42

@Látens Inszinuáció: "Szerencse a szerencsétlenségben, hogy én már valszeg nem élem meg a jövő évi választást, de Tged olvasva, ezt nem is bánom" - Béke poraidra! Eggyel kevesebb lesz a vakhítű szekértoló

chrisred 2017.10.06. 08:29:04

@Barbaarb: Az első fordulóban 31,27%, a másodikban 45,16%. Tehát - mivel az első fordulóban összesen egy egyéni körzet dőlt el, majdhogynem kijelenthető, hogy az egyéni jelöltekre leadott szavazatoknak majdnem a fele MSZP jelöltre ment. És így gyűjtöttek 209 mandátumot a 386-ból, vagyis alig többet a felénél.

chrisred 2017.10.06. 08:31:31

@Behajtó70: "nem adják el külföldieknek az országot"

Putyin most már nem csak tiszteletbeli professzor, hanem tiszteletbeli magyar polgár is?

2017.10.06. 08:36:19

@Conchobar:

Így legyen!

Viszont őszintén kívánom, hogy Te soha ne éld át azt, amit én a kitűnő egészségügynek köszönhetek, jelesül végstádiumos áttétes duplex májdaganattal legfeljebb fél évem van hátra, és ezt köszönhetem - igaz, csak áttételesen - ezt a tautológiát bakker! - kedvenc pártodnak és vezérednek, aki(k) Vietnamban építenek Onkológiai központot 500 milliárdért, de itthon ugyanezt hagyják lepusztulni!

Medgar 2017.10.06. 08:39:46

@bda: Tehát vegyünk el a jól keresőtől? És mennyi a "jól kereset" 300? 400? 500? Javaslom próbáld meg az én 720 bruttómat jobban megadózatni. Majd írok jövő héten németországból....

chrisred 2017.10.06. 08:42:01

@Medgar: Ahol szintén progresszív adórendszer van? :)

Medgar 2017.10.06. 08:43:43

@chrisred: És keresnék 3x ennyit...

Conchobar 2017.10.06. 08:46:58

@Látens Inszinuáció: "jelesül végstádiumos áttétes duplex májdaganattal legfeljebb fél évem van hátra...kedvenc pártodnak és vezérednek, aki(k) Vietnamban" - Egybites agytröszt! Nem kár érted

chrisred 2017.10.06. 08:48:38

@Medgar: És sokkal többet adóznál, mint az, aki a harmadát keresi. Ez ott nem zavarna?

VaradiJanos 2017.10.06. 08:50:09

@Látens Inszinuáció: Akármilyen oldalon állj és akárki is legyél, csodák vannak és gyógyulást kívánok neked.

Medgar 2017.10.06. 08:56:43

@chrisred: Lehet hogy neked furcsa, de nem az számít mennyit adózól, hanem hogy mennyi marad a zsebedben. Jelenleg Mo.-n jól élünk a fizetésünkből, megtakarítani is tudunk. Ha be jön az adózzanak a gazdagok a'la Botka elvt. éra visszamegyünk a bajorokhoz.

Conchobar 2017.10.06. 09:00:51

@VaradiJanos: "Akármilyen oldalon állj és akárki is legyél, csodák vannak és gyógyulást kívánok neked." - Ja. Az roppant életszerű, hogy valaki végstádiumban beáll vicsorogni valamelyik politikai táborba, hogy akinek már csak hónapjai vannak hátra, az mostmár csak csatározni akar valami olyanért, aminek ő már biztosan nem lesz részese. Roppant életszerű, hogy valaki a kaszás közeledtére nem összegzi addigi tapasztalatait, a fiataloknak szóló bölcs figyelmeztetések helyett beáll közéjük kormánypárt, vagy épp ellenzék szekerét tolni

chrisred 2017.10.06. 09:01:08

@Medgar: Nem tudom, hogy vagy vele, de én olyan telhetetlen vagyok, hogy nem elég, hogy mennyi marad a zsebemben, hanem hogy abból hogyan tudok kijönni. Ezért az áfaszint legalább annyira befolyásoló tényező, mint az szja.

Kivlov 2017.10.06. 09:05:53

@Medgar:
"...Javaslom próbáld meg az én 720 bruttómat jobban megadózatni..."
Erről van szó. Ha visszahoznák az elqrt többkulcsost, meg osztogatnának a sok kamuminimálbéresnek, na, akkor indulnak csak meg a nép külföldre.

chrisred 2017.10.06. 09:13:20

@Kivlov: Csak jelzem, manapság a minimálbér körül fizetett diplomások és szakmunkások vándorolnak kifelé. Ha viszont hirtelen megürülnének a milliós bruttó körüli állások az országban, lehet, hogy ez a tendencia megállna.

VaradiJanos 2017.10.06. 09:13:45

@Conchobar: lehet, hogy fekszik egy kórházban és csak netezni tud. Nem akarok ítélkezni, szerintem ilyennel nem viccel az ember, ő sem. Természetesen remélem, hogy csak “viccelt”.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.06. 09:16:35

@chrisred:

Attól az mépg nem arányos.

Mert ha igen, a mai is az. A Fidesz az egyéni körzetek 91 %-át elnyerte, azaz akkor mi a gond, hogy megkapta a parlamenti helyek 67 %-át?

Az arányos azt jelenti és csak azt: minden párt annyi mandátummal rendelkezik, amennyi támogatottsága. Nme többet.

Kivlov 2017.10.06. 09:17:09

@chrisred:
minimálbér körül fizetett diplomás? az meg mi? Mcdonalds? :D
Az vagy pályakezdő vagy minimális gyakorlata van, vagy pedig egy simlis cégnél dolgozik. Szerinted ilyet betennének "pótlásként" milliós bruttójú pozíciókba a cégek? persze, mesemondó...

high up! 2017.10.06. 09:23:07

@Behajtó70: "Nem értitek? Pedig gyszerű: nem hazudnak, mint ti, nem adják el külföldieknek az országot, becsülik a magyarságot, becsülik a családot, igazságosan adóztatnak."

Na nézd má, megjött A NAP HÜLYÉJE!

FOLYTASSUK!

élveteg 2017.10.06. 09:31:04

@chrisred:

"Csak jelzem, manapság a minimálbér körül fizetett diplomások és szakmunkások vándorolnak kifelé."

Azt én nem tudom hogy miféle diplomája van annak aki minimálbér körül keres Mert nálunk a cégnél a műszakvezetőnek közéfokú végzettséggel bruttó 360 ezer forint az alapbére Erre jön a műszakpótlék 30 % Plusz egy műszakpótlék nélküli 13 havi fizetés Plusz éves teljesítménybónusz Plusz évi bruttó 360 ezer forint cafatéria Szóval aki diplomásként minimálbér körül keres annak csak olyan diplomája van ami egy kalap szart ér

chrisred 2017.10.06. 09:35:43

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:Nem kétséges, hogy az MSZP is felülreprezentált volt 1994-ben, viszont az egyéni jelöltekre leadott 45%-ával az egyéni mandátumok több mint 80%-át vitte, de így is nagyon távol volt a kétharmadtól. A Fidesz 2014-ben viszont az egyéni jelöltekre leadott szavazatok 44%-ával kétharmadot szerzett, ami sokkal kiugróbb aránytalanság.

high up! 2017.10.06. 09:36:25

Amúgy meg nem kell ide matekozni jobbra-balra, mert arról a választó nem tud, hogy szerinted jövőre terád szavazott.

Hanem a matek helyett az kell, hogy legyen 2-3 olyan ütős mondanivalód Orbaneszku maffiájára, amire az Átlaghülyemagyar akkora izgalmat, kap mint az Öcsényi tömeghisztéria. Ennél többet a 90%-nyi Átlaghülyemagyar úgyse tud az agyában se feldolgozni, se letárolni.

Oszt ehhez a 2-3 alappmondanivalóhoz meg csak annyit kéne felismerni, hogy a 90% magyarja egy hihetetlen bosszúvágyó, üresfejü, irigy fajta. Oszt erre köll szabni a mondanivalódat. Orbaneszku a migráns pogromjával remekül kihozta 90%-nyi Átlaghülyemagyarjából az állatot. Ennek csúcsa az őcsényi tömeghisztéria volt, amit a nagyvilág szerencsés volt élőben végig szörnyülködni.

Na, ennyi köll a választási győzelemhez, na meg annyi, hogy a sok önjelölt kormányváltó képviselő kimozduljon a foteljából oszt elmenjen falujárásra találkozni a néppel. Amiről majd éveket beszél a falu, mert ez akkora esemény, hogy valaki eljött a faluba, mint amikor egy évben egyszer ad nekik az egyik vagy másik kifutott X faktoros egy koncertet a helyi étterem hátsó termében. Oszt azzal meg is van az élménye a falunak, amiről egész évben beszélnek.

FOLYTASSUK!

chrisred 2017.10.06. 09:37:07

@élveteg: Ezek szerint pályakezdő tanárról vagy egyetemi tanársegédről nem is hallottál még.

Conchobar 2017.10.06. 09:44:21

@VaradiJanos: "lehet, hogy fekszik egy kórházban és csak netezni tud" - Nem értetted te a kommentemet, vagy csak nem akartad? Ha valóban dögrováson lenne, akkor mást és másképp írna. Egyébként is, egy politikai természetű vitában az opponensnek önmagunk (oda nem tartozó) egészségi állapotával való presszionálása, zsarolása akkor megengedethetetlen húzás lenne, ha igaz lenne a végstádiumos állapot

high up! 2017.10.06. 09:45:43

@dorian gray: "Eddig érdemes olvasni és nem tovább. Hogy is volt a mostani francia választás? az összlakosságra vetítve 17%-al valami 70%-os többség? "

A nagy különbség csak annyi, hogy Franciao-ban nincsen se államilag müvelt egész pályás média lefoglalás, benne a tömeghiszterizálásra felfuttatott agymosásokkal, nincsenek a külfölön élő franciák de facto kizárva a választásból (nem úgy mint a NER-ben), a médiák, ügyészség, igazságszolgáltatás nincs a francia Orbanszku igényeire müködtetve és lekapja a 10 körméről a tolvaj politikust, nincsenek a közmunkával sakkban tartott fidesz szolgává vált 100 ezeres falusi szavazó tömegek és így tovább.

Ezek után az a francia megy el szavazni amelyik akar, és az agya sincs lúgosra kimosva, hogy akkor kire köll szavazni. Hanem minden szabad döntés a szabad információk világában.

Szóval Okostóni, téged is csak eddig érdemes olvasni, nem tovább.

FOLYTASSUK!

Conchobar 2017.10.06. 09:46:33

@VaradiJanos: "Nem akarok ítélkezni, szerintem ilyennel nem viccel az ember, ő sem." - Magam is ezt mondtam, hogy nem tréfából csinálja ő ('egy politikai természetű vitában az opponensnek önmagunk -oda nem tartozó- egészségi állapotával való presszionálása, zsarolása akkor megengedethetetlen húzás')

Conchobar 2017.10.06. 09:47:50

@Conchobar: jav: Egyébként is, egy politikai természetű vitában az opponensnek önmagunk (oda nem tartozó) egészségi állapotával való presszionálása, zsarolása akkor is megengedethetetlen húzás lenne, ha igaz lenne a végstádiumos állapot

nemecsekerno_007 2017.10.06. 09:48:43

@bda: Azért diszkriminálják mert különben nem lenne elég bevétel. Lehetne mindenkinek kedvezményt adni - én is ezt tennem v. inkább be se kéne szedni - de akkor csökkenteni kéne a nyugdíjat, meg az állami szolgáltatások körét vagyis a kiadást. Ha megtudnánk ezt társadalmi szinten beszélni akkor nem lenne ilyen hisztérikus lenne a közélet. De nem tudjuk, ezért marad ez.

Egyébként a külföldön dolgozók például nem fizetnek itthon semmi járulékot, kiszálltak a felosztó-kiróvó rendszerből. Ez szerinted igazságos? Az meg tök mindegy mennyit utalnak haza, az csak akkor megy az államkasszába ha levásárolják. De a kettőt nem kéne keverni, mert egyesek szerinte a 27%-os ÁFA is nagyon gáz, csak nélküle nem 3% lenne a hiány hanem sokkal több.

nemecsekerno_007 2017.10.06. 09:54:18

@chrisred: A következő a dilemma:

- Ha jobban adóztatjuk a jól képzetteket /jól keresőeket, akkor lelépnek külföldre, nekünk meg maradnak a nyugdíjasok és a következő szakember generáció, gazdag nyugati országoknak történő kinevelése.
- Ha a nyugdíjakat csökkentjük akkor vajon a nyugdíjasok tömegével mennek majd külföldre? Nem hiszem.

Persze a külföldön dolgozók itthon maradt nyugdíjas szüleit/nagyszüleit se nekünk kéne eltartani mert az is messze van az igazságostól. Illetve azokat senki se kérdezte akik eltartják őket. Precíz elszámolás, ez a barátság alapja is.

high up! 2017.10.06. 09:57:13

@Conchobar: Ja. Az roppant életszerű, hogy valaki végstádiumban beáll vicsorogni valamelyik politikai táborba, hogy akinek már csak hónapjai vannak hátra, "

Csak nem lemaradtál arról, amIkor Rubovszki eftársad a halottas ágyából, lélegzetőn lett beparancsolva a parlamenti szavazásra, hogy meglegyen a kétharmad a civil magyarok ellen?

Te itt arra mindenképp jó vagy, hogy lássa a világ, hogy hogy néz ki a tömeghisztériára járatott, üres fejű elvakult Orbaneszku seggcsimbók. Számadora a fideszen kívül tényleg nincs hely e világon.

FOLYTASSUK!

chrisred 2017.10.06. 09:58:24

@nemecsekerno_007: Vagy elmaradna az év végi ezermilliárdos állami osztogatás.

nemecsekerno_007 2017.10.06. 09:58:34

@chrisred: Mindkettő a kiadási oldalon van mert közalkalmazott. Abból meg épp elég van, inkább kevesebb kéne, ezért sem mérvadó például az adórendszer szempontjából se. Ugyanis ahhoz, hogy többet kapjon, adót kell emelni.

élveteg 2017.10.06. 10:00:27

@chrisred:

Arról hallottam Csak egy pályakezdő magyar diplomás tanár az ugyan nem megy sehova mert annak a diplomája,- semmi munkatapasztalattal meg pláne,- nyugaton sem ér piaci munkahelyen egy hajítófát sem Max elmehet a német húsiparban segédmunkásnak 1200 euró körüli összegért amibe a valagát törölhöti

Omnisapient 2017.10.06. 10:00:36

Két (másfél) olyan dolgot látok a poszter megközelítésében, ami talán előrevisz.
1. Nem a fidesz leváltásáról értekezik, hanem a kétharmad megakadályozásáról (nem lényeg, hogy pillanatnyilag nincs kétharmad). Szerintem ez az első lépés ahhoz, hogy valamikor majd valamelyik ellenzéki pártnak vagy az általa vezetett szövetségnek legyen esélye a fidesz leváltására. Ahogy most állnak a dolgok, szerintem sokkal inkább lehet majd jövő tavasszal arról beszélni, hogy lesz-e ismét kétharmada a fidesznek, mint arról, hogy ki nyeri a választásokat.
2. Nem a politikusoktól várja a megoldást, hanem a választóktól. Bár ennek a pontnak az előremutató voltában még én sem hiszek teljesen.

Az az elhasznált és lejáratódott politikusgarnitúra, amelyik prominens tagjai már az "emúltnyolcév"-ben is komolyan exponálták magukat és még most is igazán csak akkor hallani a hangjukat, amikor a fidesz levátásáról papolnak, oly mértékben távolodott el a valóságtól és olyan nagyon nincs képben, hogy esélytelen arra, hogy bármilyen komoly változást vázoljon fel, nemhogy esetleg meg is valósítson. Amíg ezt ők nem ismerik fel és ennek eredményeképpen nem tűnnek el a süllyesztőben önszántukból vagy a pártjaik feltörekvői munkájának eredményeképpen, addig itt a fidesz a markába röhögve fogja hozni a választásokat futószalagon.
Remélem, hogy nem kell megvárni, hogy ezek a tagok kihaljanak, hanem megjön az eszük (mondjuk erre nem számítok) vagy a pártjukban lesz elég még szűznek láttatható tag, aki elzavarja őket. Ezutóbbira számítok, cask nem merek határidőt rendelni a dologhoz.
A másik, azaz a fidesz oldaláról nézve a dolgot, az ellenzék egyik legjobb esélye, hogy Viktor olyan mértékben telepedett rá a fideszre, hogy a nincs számbavehető utánpótlás. Egyidőben Kósát tekintették annak, de ő elkopott. Lézer Jani is már ezt az utat járja. Tóni dettó. Külügyminiszter úr sose volt akkora, hogy abból legyen minek kopnia. Talán Gulyás? Sok az arc, de kevés a karakteres.

nemecsekerno_007 2017.10.06. 10:01:23

@chrisred: Az mi? Konkrétan. Csak azért mert szociális kiadásokra évente megy el 5000 Mrd. Csak a nagyságrendek miatt. Nyílván bármit lehetne másra költeni, de ez így túl általános.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.06. 10:02:53

@chrisred:

Ennek oka azonban nem a választási rendszer, hanem az, higy akkor volt több erős párt is, s az MSZP csak egyik volt közülük. Míg 2010-től a jelyzet nagyon más: van egy nagyon erős párt, a Fidesz, s mindenki más közepesen erős.

Akkor az MDF, az SZDSZ és az MSZP is erős volt, mindegyik 10 % felett, de az MSZP is éppen csak 30 % felett volt, míg 2010 a Fidesz egymaga volt 50 % felett!

Ha most is 30 % körüli9 lennne csak a Fidesz, nem lett volna más a helyzet, mint akkor.

Egyszerűen a választási rendszerünk nem arra lett tervezve, hogy lesz egy bivalyerős párt.

fillérbaszó vadász 2017.10.06. 10:03:10

@dorian gray: Attól, hogy a francia vagy az angol választási rendszer még szarabb és igazságtalanabb, attól még a magyar választási rendszer is szar és igazságtalan.
Hornéknak (szdsz-szel együtt) 49%-kal lett 74%-os többségük. Orbánéknak legutóbb 44%-kal lett 2/3-uk. (tudom, hogy azóta nincs, mert 3 időközit elvesztettek).
Mégszarabb a francia és az angol rendszer, ez igaz. De atttól még a magyar az nem jó. Ez olyan kb. mintha azt mondanád valakire, hogy tök rendben van a csávó, igaz megölt 5 embert, de a Brevik meg 100-at ölt meg a Bin Laden meg 2000-et.

high up! 2017.10.06. 10:04:19

@nemecsekerno_007: "Persze a külföldön dolgozók itthon maradt nyugdíjas szüleit/nagyszüleit se nekünk kéne eltartani"

Egyre jobban érzitek te féleszű Orbaneszku seggcsimbókok, hogy a NER valójában beszart és rátok szakad. A nézőknek meg egyre élvezetesebb nézni hogyan vergődtök.

Hát igen, a társadalom értelmes és szorgos részas, az a sok 100 ezernyi magyarja szinte mind lelépett tőletek. Egyre inkább magatokra maradtok NER birkák, ezt nevezetitek ti annak, hogy jövőre már nem kétharmad lesz, hanem 4/5.
Hát igen, úgy nő merdeken a fideszmaffia aránya, hogy közben egy darab seggcsimbókkal se lett több szavazójuk.

De hát ez kell nektek, miközben egyre inkább csontsovánnya fogytok, vagytok olyan ostobák hogy azt hiszitek, hogy egyre inkáb dagadtok.

FOLYTASSUK!

VaradiJanos 2017.10.06. 10:10:01

@high up!: egy pár százalékot az is hozna ám ha a magadfajta indokolatlanul öntelt, magát felsöbbrendűnek képzelő senkiházi haszontalan paraziták kussolnának kicsit és nem kergetnék orbànhoz az általatok megsértett és tőletek undorodó “90%-nyi hülyemagyart”. Szinte olyan mintha habony fizetne téged.
Folytassuk!

fillérbaszó vadász 2017.10.06. 10:12:25

@Látens Inszinuáció: Bár tényleg nem vagyunk egy politikai oldalon, de jobbulást kívánok.

chrisred 2017.10.06. 10:12:43

@nemecsekerno_007: Jól működő oktatási, képzési rendszer mellett ez nem dilemma lenne, hanem egészséges társadalmi fluktuáció, mint a skandináv országokban. Az adórendszer a karrier folyamatának bizonyos pontjáig segít, ösztönöz, de ha azt elérted, nem dőlhetsz hátra, mert azok célpontja lettél, akik mögötted jönnek, és az adórendszer éppen őket segíti. Te meg azt szeretnéd, ha az állami az adórendszerrel is folyamatosan és végig simogatná a buksidat, mint a jó szülők, kisfiam, nagyon sokat dolgoztál korábban, hogy ezt elérd, ezért innentől jutalmat kapsz életed végéig. Nem, a jól működő állam szemében nincsenek kiváltságosok.

fillérbaszó vadász 2017.10.06. 10:14:57

@Conchobar: Mondjuk erre án is gondoltam, hogy csak azzal akar szánalmat kelteni, hogy őt kinyírta az Orbán-kormány. Ha így van akkor szarjon sünt. Ha igazat ír, akkor meg jobbulást.

2017.10.06. 10:17:44

@Conchobar:

Elküldöm a leleteimet, adj egy címet.

De ide is benézhetsz:
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9006162

fillérbaszó vadász 2017.10.06. 10:17:44

@Kivlov: Én is egyetértek az egykulcsos adóval. Mindenki adózzon ugyanannyit. Rágegn, mikor mindenki megkereste mondjuk a 100.000 nettót, akkor a 150.000 nettósokra már úgy tekintettek a "demokraták", hogy ő már szupergazdag, essen másik adósávba. Vigyük le az ápolónő fizetését, a takarítónő fizetéséhez.

chrisred 2017.10.06. 10:20:01

@élveteg: Azért nem ér semmit, amiért egy rádióbemondó vagy egy színész nem ér hajítófát sem, mert a tudása csak magyar nyelvi és kulturális környezetben érvényesül.

chrisred 2017.10.06. 10:22:49

@fillérbaszó vadász: Szerinted mennyit keres egy ápolónő?

fillérbaszó vadász 2017.10.06. 10:25:51

@Kivlov: Ja, és az olvtárs az előbb még a progresszív, többkulcsos adórendszert propagálta, ami azt eredményezné, hogy még több diplomás lépne külföldre. Mondjuk egy orvos még pont itthon marad 350-400 ezres fizetéséért, de aztán a "demokraták" szépen megnyesnék 50-100 ft-tal a pénzüket már mennének is nyugatra.

Kivlov 2017.10.06. 10:27:08

@fillérbaszó vadász:
Nem lenne baj a többkulcsossal sem. Ha mondjuk a 2. sáv bruttó 1,5 környékén kezdődne. 0%-os sáv pedig ne legyen, a közöshöz mindenki járuljon hozzá.
A gond az, hogy a vörösök a többkulcsost pénzbeszedési célzattal akarnák.

nemecsekerno_007 2017.10.06. 10:30:58

@chrisred: Lenne. De nincs így és részben azért nincs jól működő oktatási rendszer mert túl sok az aki kiváltságos. Jó példa Svédország. Ott kb. 10% körül van az állami alkalmazottak aránya (az összes) nálunk ez kb. 25%. Amíg ezt nem tudjuk levinni 10-15%-ra addig kár is róla beszélni.

"Te meg azt szeretnéd, ha az állami az adórendszerrel is folyamatosan és végig simogatná a buksidat...."

Én nem szeretném. A külföldi munkavállalás így, ebben a rendszerben ugyanolyan kiskapu mint korábba a minimálbéres, zsebbe fizetős rendszer. Az a különbség, hogy most már lehet európai értékekre meg hasonló hülyeségekre hivatkozni. persze ettől még a szegényebb eu-s országok szívnak emiatt, meg főleg mi. Azért mi mert a Kádár-rendszerben elég erős szociális rendszert alakítottak ki és az emberek hozzászoktak. Se a románok, se a szlovákok nem ilyen mentalitásúak.
Mi ezt a koloncot vonszoljuk magunk után már 27 éve és szerintem főleg adminisztratív úton lehet elindítani a megreformálását amihez legalább abszolut többség v. 2/3-ad kell. Nekem tök mindegy ki csinálja, csak csináljuk már.

Barbaarb 2017.10.06. 10:55:25

@chrisred:

A második fordulóban a már kiesett/visszalépett pártok szavazói szavaztak a bennmaradt jelöltekre, így aztán a második forduló ebből a szempontból irreleváns.
Tehát a választók 31%-a volt MSZP szavazó, ennek ellenére 54% mandátumot nyertek.

chrisred 2017.10.06. 11:01:36

@nemecsekerno_007: A 25% statisztikai jellegű csúsztatás, a segélyesek közmunkássá áttranszformálása miaat van. A 700 ezre valós dolgozói létszám döntő része a közszolgáltatásokat végző állami cégek alkalmazottaiból, meg az oktatásban és az egészségügyben dolgozókból áll. Svédországban a magánszektor mindhárom területen jelen van. Nálunk nincs, ki fektetne iskolákba vagy kórházakba? Még a közműellátásból is kezdjük kiszorítani a versenyszférát.

McZozo 2017.10.06. 11:15:11

@Behajtó70: Nem adjak el kulfoldieknek az orszagot? Akkor paks 2-t minek nevezned? Olyan meretu penzt vesznek fel az oroszoktol raadasul olyan kamattal ami a piacinal sokkal roszabb amivel meg az unokaink orszagat is eladositjak. 40 evre Orosz csatlosalamma teve az orszagot.

nemecsekerno_007 2017.10.06. 11:26:12

@chrisred: "Nálunk nincs, ki fektetne iskolákba vagy kórházakba?..."

Ezzel megfogalmaztad a lényeget. Nálunk mindkettőbe az állam fektet vagyis azok akik itthon nem a közszférában dolgoznak. Csak nem igazán firtatta senki, hogy akarnak-e

- Szerinted milyen befektető finanszírozna egy iskolát ami gyakorlatilag külföldre termel szakembert?
- Egészségügy: befektető? szerinted? :) Ez még viccenek is rossz. Én mondjuk szeretném ha bevonnák a magánbiztosítókat, de erős fékek-ellensúlyok rendszerével biztosítva, mert különben a biztosítók kimazsoláznák a legjobb ügyfeleket.
- Közmunkások: Azok is a kiadási oldalon vannak vagyis közszféra. Szerintem jobb ha nem símán segélyt kapnak hanem valamit tesznek azért ill. többet foglalkoznak így velük mint amikor csak odabaszták a pénzt nekik. Ettől függetlenül ez akkor is közszféra és kiadás.

Jogos amit írsz, de finanszírozási szempontból nincs akkora mozgásterünk mint a svédeknek. Nekünk még el kell tartani 3 millió nyugdíjast is, mert a felosztó-kiróvó rendszer miatt a mostani járulékokból fizetik a mostani nyugdíjakat. Nagyon fájdalmas átállni egy önfinanszírozó rendszerre, de muszáj lesz. Még mielőtt mondanád a MANYUP nem az volt. Első körben az kéne tisztázni, hogy ki fizet és abból kinek fizetik a nyugdíját. Jó lenne valami családi számla a TB-nek, meg a nyugdíjjáruléknak. Be kéne kalkulálni azt ha valakinek a gyerek külföldön fizet járulékot. Bele kéne számolni a vagyoni helyzetet ill. ha van egyéb jövedelme egy nyugdíjasnak akkor azt is.
Ez kőkemény költségvetési matek, nem egyszerű de szerintem a PM-ben már számolgatták ezt is. Nyílván ha nő a gazdaság akkor nagyobb lehet az állam mozgástere, valszeg fokozatosan fogják átalakítani a nagy rendszereket. (nyugdíj, eü, szociális ellátás) Utána lehet gondolkodni vagyon jellegű adókon, meg ingatlanadón, hogy ne a munkát terheljék a nagyobb adók, járulékok.

McZozo 2017.10.06. 11:42:57

@Conchobar: Ez azert eleg alsagos erv hogy mivel nincsenek rablancon a fideszesek akkor tehat nem is lopnak. Eleg nehez ugy leultetni oket hogy ok nevezik ki a fougyeszt es felemlitik meg a birosagokat.. De amugy egyetertek veletek nem a baloldal fogja megbuktatni a fideszt. A fideszt maga a fidesz fogja megbuktatni. meg csak nem is a nep mert a nep nagy resze buta a masik resze lefizetheto aztan idovel meg nagy tomegek sakkban tarthatok penzel erdekekkel zsarolassal ... Viszont az a rossz hirem hogy ezzel a kulpolitikaval el fogja az orszag szeparalni magat az EU tol es akarmennyire is frocsogunk Brusszelre az elmult 8 evet a Brusszeli penzek ellopasabol teljesitette a Fidesz. Sot Lenyegeben Brusszel erositette meg oket ezekkel az ellenorizetlen penzekkel. Viszont ez az ido le fog csengeni es nem lesz tobb zabralhato zsozso. Az az allapot meg jelenleg hogy sokan befogjak a pofajukat es csendben vannak annak koszonheto hogy melette kitomik oket a lojalitasukert. Es ha nem lesz mivel tovabb kitomni oket belulrol fog a forradalom kitorni. ebben az egeszben cask az a szomoru hogy mire ez bekovetkezik visszafordithatatlan karokat okoznak az orszagnak es nyomorba viszik az emberek nagy reszet.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.06. 11:52:21

@fillérbaszó vadász:

Kevered az aránytalanságot és az igazságtalanságot. Az arányos rendszernek is vannak igazságtalan elemei.

McZozo 2017.10.06. 11:53:30

@Omnisapient: Es miben szamit a ketharmad. MAr eljutottunk ahhoz a ponthoz hogy a kornyezetet atalakitottak annyira hogy nem keri oket senki szamon. Lasd nemreg a ketharmados plakattorvenyt. Nem ment at ketharmaddal nem baj megszavaztak feles tobbseggel. Es azota tortent valami? csuktak le embereket fizetett valaki buntetest? Semmi az ido megy tovabb es mindenki belenyugodott hogy itt ezt is meg lehetett tenni.

Netuddki. 2017.10.06. 11:56:48

Nah, megint tobzódnak a szánalmas tolvajfidesz trollok. Ennél már csak az szánalmasabb, aki vitába száll velük.

konrada 2017.10.06. 11:57:17

@McZozo:
Ne viccölj má!;)))
Tartozunk a világnak 25 ezer milliárddal ,de pont 4 ezer fog minket csatlóssá tenni.
...ez még viccnek is túl erős....

McZozo 2017.10.06. 12:03:03

@konrada: nem mindegy kinek mennyivel. Ekora oszeggel mar meg lehet boritani az orszagot. Az oroszok sem veletlenul nyomjak hogy mikor hivjuk mar le az osszeget, es nem veletlenul huzodozik Viktor.

chrisred 2017.10.06. 12:05:59

@konrada: Alapból azok a hitelek sem rögtön 20 ezer milliárdos szinten indultak. Csak szépen növekedtek, gyarapodtak, átütemeződtek, kiváltódtak más hitellel és szépen összejött az adóssághegy.

Bolshevik 2017.10.06. 12:19:28

@Sexual Harassment Panda: Kettő meg kettő az öt, márpedig én féllábú vagyok, tehát ha ezt kétségbe vonod, akkor jó nagy szemét vagy egy nyomorékkal!

Na kb. ilyen ez a "de nekem májrákom van Orbán miatt".

Bolshevik 2017.10.06. 12:21:28

@bda: "a jól keresőnek még többet teszünk a zsebébe"

nem, nem "többet teszünk a zsebébe" hanem "kevesebbet veszünk el", bazeg. Ha én minden nap adok neked ezer forintot, de egy nap már csak ötszázat adok, akkor elvettem tőled ötszáz forintot? Majom.

high up! 2017.10.06. 12:23:43

@VaradiJanos:

Vagytok ti az üresfejű, tömeghiszterizálható csőcselék, meg vannak azok, akik nektek mind libsik mert elvégezték a nyócc osztályt.
Ennyi vagy. Vagy még ennyi sem.

FOLYTASSUK!

high up! 2017.10.06. 12:29:19

@fillérbaszó vadász: "Én is egyetértek az egykulcsos adóval. Mindenki adózzon ugyanannyit. "

Az ám! Mert az egykulcsos szja elhozta, hogy Mérszaros Lőrinc ugyanannyit adózik mint az átlag ápolónő. Fillérre pontosan!
Oszt ráadásul ez így igazságos meg kívánatos.

Na ez kell Orbaneszkunak, a kétosztályos végzettségű funkcionális analfabéta húdefaszamagyarja. Ha ilyen rohamtempóban folytatódik a menekülés Birkanisztánból, akkor tényleg meglesz jövőre a 4/5-nyi arányotok.

FOLYTASSUK!

konrada 2017.10.06. 12:35:56

@McZozo:
...ha IMF hitelként hívják le olyan kötelezettségekkel-megszorításokkal, melyek képesek megölni egy gazdaságot, akkor igen.
...de ha kifejezetten olyan projekt (vagy import) hitelként, mellyel gyakorlatilag azt hitelezik meg, hogy szállíthassanak, úgy jóval nehezebb, mert nem kötheti a kifizetés határidejét politikai megrendelés teljesítéséhez, és nem is játszhat változó kamattal sem, mint egy kockázati piaci hitelnél.
Így azért elég jól tervezhető....

konrada 2017.10.06. 12:38:00

@high up!:
Jaja! Hiszen mindenki tudja, hogy 10 millának a 15%-a ugyanannyi, mint 100 ezernek, "Fillérre pontosan!";))

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2017.10.06. 12:47:10

@fillérbaszó vadász: én nem mondtam, hogy a magyar rendszer jó. De akkor kezdjük a "görögöktől". Magyarországon jelenleg szerintem két fontos dolog van a politikai pártokat illetően.
Az egyik az eloszlás, a másik az egymással való összefogás hajlandósága.
Eloszlás. Direkt nem nevesitem a tomboket, mert mindegy. Fel is lehet cserélni őket.
100 szavazóból elvisz a az tömb1 45-47 embert, tömb2 kb 20-at, tömb3 kb 30-at, de tömb3 nem egységes, feloszlik egy összefogni akaro kb 20-22 emberre meg, senkivel közösködni nem akaró két 4-5 emberes csoportra.Tömb2-vel senki nem akar összefogni, mert mondjuk "nácik", és ők sem senkivel. Na ezek után tegyük fel a kérdést, hogy milyen választási rendszert lehet elképzelni, hogyan kellene a szavazatokat mandatummá alakitani, hogy ne a tömb1 nyerjen? Szerintem nincs ilyen rendszer. Azzal még nem is lenne baj, ha csak 52-53% többségét szereznenek a 45-47%-os eredményekkel, mert a vegyes rendszerek mindig megnyomjak kicsit a győztest. A baj, hogy a jelenlegi magyar rendszer túlzottan is.
De más. Tudom, hogy naiv gondolat, csak azért írom, hogy mennyire nem vagyok egyetlen párt elvetemült szektas szekertoloja sem. Ha a teljes ellenzék a Jobbiktol a Dk-ig (talán ők utálják egymást a legjobban ugye) egyetlen bekezdéses választási programmal indulna. Nevezetesen, hogy visszaállítják a régi rendszert (azért nem mondjuk új rendszert, mert akkor marakodnanak, hogy milyen legyen ugye...) Megtartva a jelenlegi parlamenti létszámot, majd feloszlatják magukat és kiírják az új választást, akkor függetlenül a partszinpatiatol függetlenül leszavaznék rájuk.

VaradiJanos 2017.10.06. 12:55:44

@konrada: büdös paraszt, hogy mersz te ellentmondani egy highup-kaliberű kiválasztottnak? Ha azt írja, hogy fillérre, akkor fillérre. Tudd a helyed, suttyó hülyemagyar!

fillérbaszó vadász 2017.10.06. 13:21:06

@high up!: "z ám! Mert az egykulcsos szja elhozta, hogy Mérszaros Lőrinc ugyanannyit adózik mint az átlag ápolónő."

Ecsém te aztén fullba nyomod a kretént! :)

"Fillérre pontosan!
Oszt ráadásul ez így igazságos meg kívánatos."

Jó. Akkor aki keres 100.000 ft-ot attól 16000 (16%) vonódik le. Aki keres 1000.000 ft-ot, attól 160.000 vónódik le. Tehát a 16ezer az neked egyenlő a 160ezerrel?
:)
A libbant zseniálitás újra megmutatkozott.
Neked hogyan lett meg az általános iskola, ha még százalákot számolni se tudsz?
De gonodolom te vagy a kurva okos, meg a művelt. Mi? Mindenki más meg birka, meg szarmagyar.

"FOLYTASSUK!"

Folytasd haver! Minél többen olvassák a baromságaidat, annál több normális embert risztasz el a libbant oldalról.

fillérbaszó vadász 2017.10.06. 13:24:41

@high up!: "Na ez kell Orbaneszkunak, a kétosztályos végzettségű funkcionális analfabéta húdefaszamagyarja. Ha ilyen rohamtempóban folytatódik a menekülés Birkanisztánból, akkor tényleg meglesz jövőre a 4/5-nyi arányotok."

Amúgy kurvára nem vagyok fideszes és ORbánt is utálom. Ebból is látszik mennyire egy korlátolt, agyhalott, kretén vagy, mert meg sem fordul a 3 IQ-s fejedben, hogy aki igazságosnak tartja az egykulcsos adót, az nem csak fideszes lehet.
Amúgy, ha meg ennyirer utálsz itt lenni, a birkák meg a szarmagyarok országában, akkor miért nem húzol innét a rákba? Menjél a fennséges nyugatra. Merkelhez, Macronhoz meg a többi szarhoz.

fillérbaszó vadász 2017.10.06. 13:28:12

@konrada:
Aztán még ez hülyéz le másokat, és gondolja magát kurva okosnak. :
" kétosztályos végzettségű funkcionális analfabéta húdefaszamagyarja."

Amúgy én is hasonlót írtam neki.

konrada 2017.10.06. 13:41:17

@dorian gray:
Az egy szavazat.
... s ott v an sok más szavazat - legalább annyi egyáltalán nem szavazó - aki meg nem akarja hogy visszaállítsák a régi rendszert, s nem azért, mert a jelenlegi jó, de erre a bohóckodásra - ti. vadnyilas összeálljon a lipóciai őslakossal, hogy majd valamikor egy új választás után lehessen évek múlva egy működőképes parlament és kormány - nincs ideje.
Először oldják meg maguk között - ahogyan a fidesz is tette, amikor vadliberális rétegpártból kiindulva összegrundolt kiugrott msz(m)p-s balosoktól kezdve belvárosi zsidóértelmiségen-üzletembereken, vidéki kisgazdákon át egészen a turulista hülyékig egy olyan működő szövetséget, mely kormányozni képes (jó: úgy ahogy) -
aztán jelentkezzenek be.
De azt azért kevesen szeretnék, ha még saját pártjukon belül se megegyezni képes - egymást meg kanál vízben megfojtani akarók - kezdjenek el kormányon szerencsétlenkedni akár csak egy rövid átmeneti időig is....

BiG74 Bodri 2017.10.06. 14:50:23

Sajna kreténben nyomja az ellenzék jelentős része, és nem érti!

fillérbaszó vadász 2017.10.06. 15:05:07

@EU zászlót mindenhova!: Hagyjad! Szegényke olyan sötét, hogy Obama segglyuka hozzá képest atomvillanás. Ma már ú lett a nap hülyéje. Másokat lesotobázva kifejtette, hogy az egykulcsos adóval a takaritónő is "fillérre pontossan" annyit adózik, mint aki milliókat keres. :)
Ez a kretén kb. egy 7 éves gyerek inteligenciájával rendelkezik.

fillérbaszó vadász 2017.10.06. 15:09:23

@dorian gray: Értem, de patthelyzet a mostani választási rendszerben is kialakulhat bármikor.
Lnne 33%-os fidesz, 33%-os jobbik és 33%-os baloldal és az egyiniek is kb. 3 részre oszlanának kb. egyenlő módon.
Akkor lenne a fidesznek a jobbiknak és a baloldalnak is kb. 65-70 képviselője, és egyik sem tudna kormányt alakítani. Mert mondjuk nem lépne senki a másikkal kormányra.

fidesz maszop dk egykutya 2017.10.06. 15:52:50

@DFK: csak egy párt tudja a kádári modellt használni, és azt már megtette a fidesz. Másra nem vevők kádár gyermekei, és még mindig nem akarnak kihalni.

@Behajtó70: Pont hazudnak folyamatosan, eladják külföldieknek az országot (igaz most a másik irányba, szovjet barátaiknak), kiszipolyozzák a magyarságot, becsülik a saját családjaikat a többi családot lehúzva, ilyen magas, és igazságtalan adóztatás még soha sem volt.

Ti pedig ugyan azok a kártékony, hataloméhes komcsik vagytok, akik a pénzért, és a rombolásért bármire képesek, akiknek nem volt elég 1945-'89-ig, még azóta is szívjátok a magyar nép vérét.

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2017.10.06. 16:19:29

@fillérbaszó vadász: nyilván minden választási rendszerben lehetséges a patthelyzet. A régiben is, ebben is, a tisztán körzetesben, ahogy May is szív vele eleget, vagy egy tisztán listásban is, azt hiszem Hollandiában az van, de nem mernek megeskudni. Maradjunk most a régi és új magyar rendszernél. A jelenlegi arányokkal és összefogáson hajlandósággal a régi itthoniban sem lenne patthelyzet. Jó nem feltétlen lenne közel kétharmada a Fidesznek. Bumm. Már nem is kell nekik igazából. De a szocik az élő példák ra, hogy ott is benne van a pakliban egy közel ennyire aránytalan gyoztes-felulreprezentalas, mint 94-ben. Az a baj, hogy szemét a rendszer, szemét az LMP, a Momentum, hogy nem áll be mögéjük, hülyék a választók, minden volt már itt. Egy dolog nem. Ennyivel kevesebb szavazattal a régi választási rendszerben sem lett volna esély meg csak megszorítani sem a győztest. Pont. Ezt nem hajlandóak beismerni. Egyedül Szekeres Imre mondta ezt ki 14-ben, amikor minden baloldali vezető durcáskodott, emlékezhetünk a választás éjjelén adott nyilatkozatokra. Szekeres annyit mondott, hogy 800 ezerrel kevesebb szavazatot kaptunk, mint a Fidesz, így sehol nem lehet választást nyerni. 4 évvel később a baloldali politikusok ezt még mindig nem fogták fel.

fillérbaszó vadász 2017.10.06. 17:17:11

@dorian gray:
Listás, egyéni. Pro kontra.
Listás igazságosabb, mert amenyit kap a párt annyi képviselője lesz arányaiban. De persze ez sem 100%-ig igazságos, mert kell húzni egy vonalat, akik bejutnak. Meg hát kerekíteni is kell. Senki nem tud mondjuk 4,6 kpéviselőt bevinni. A hátránya, hogy pártok határozzák meg, hogy a listájukon kik szerepelnek. Nyilván túl lennének reprezentálva a budapestiek, a vidékieket meg nem képviselné senki. Ki képviselné egy listás rendszerben, mondjuk a mosonmagyaróvári körzetet? Ugye ebből jobb az egyéni, mert ott legalább terület szerint vannak képviselve. Nyilván Szombathelyen vas megyei indul, Misskolci körzetben meg miskolciak, vagy legalább is borsodiak. Bár erre is volt ellenpélda.
Kettő összevegyítése a mi rendszerünk.
Itt szerintem úgy kéne okoskodni, hogy lista legyen, de minden megyéből rajta kell szerepelni a listán, életvitelszerű ottéléssel, (nyilván nem úgy, hogy választások előtt 3 nappal bejelentkeztem kecskemétre, tehát kecskeméti vagyok). VAgy a 200 mandátumból 41-42 egyéni (minden megyében és minden bpi kerületben 1) és 158-159 listás legyen. De biztos ez is szar lenne sok szempontból.
Aztán még ott a bejutási küszöb. szerintem ez az 5% rendben van, de ha belegondolsz egy párt elért 4,5 %-ot, az majdnem 200 ember szavazata és akkor ők nem lesznek képviselve. Ha meg levisszük 1% (Olaszország, ha jól rémlik) vagymég alatta (0,5%, telán hollandia ilyen) az is borzasztó lenne mert akkor nem 4-5-6 párt lenne a parlamentbe, hanem 20-30. Ez elsőre jól hangozhat, de annyira még sem, mert mindenféle ostoba szar párt bekerülne. Olaszországban egy időben csak kommunista pártokból volt 4 féle a parlamentben. 3 fasiszta párt (nyiltan felválalt fasiszta, nem úgy hogy csak az ellenségei sütik rá ezt a bélyeget). Még nagyobb baj, hogy a kormányzatok nem tudnak rendesen működni, szinte nincs is olyan olasz kormány amelyik végig tudja vinni a ciklusát, mert 3-4 fős kis koaliciós partnerek kiszállnak és oda a többség.
Másik ilyen kretén választási rendszer hollandoknál van. Ott mér van Pedofil Párt is (nem vicc). Tehát innen nézve ez az 5% nem rossz, legfeljebb 4-re le lehetne vinni.
Másik, hogy kik indulhassanak. Ez az ajánlóíves módszer borzasztó. Kamupártok tucatjai. Ennél a kopogtatócédulás rendszer normálisabb volt. Legalább kiszürte a angyon komolytalan formációkat. Sokan rendelkeznek nyilvántartásokkal. Elég egy olyan, bejegyzek egy pártot aztén mindehol el tudok indulni az adatbázisommal, aztán kérem a indulásomra a lóvét. Sokan ezt is csinálták 2014-ben. Ez nem jó. Hollandiában van hasonló. Minimális bejutási küszöb. Allítólag volt olyan, hogy a szavazóla már egy kis füzetecske volt, mert annyi párt indult. Kurva nehéz egy jó választási rendszert alkotni, de ez a magyar nem az. és erre az sem vigasz, ha más országban meg még szarabb a választási rendszer.

bda 2017.10.06. 19:38:53

@chrisred:
Így is meg lehet közelíteni, de a havi bruttó 2 millát kereső bankvezér a 2 sávos adórendszerben 1 millát hazavitt, biztosan nagy szüksége volt még arra a havi 300 rongyra, akárcsak honatyáinknak. Nem is feltétlenül ezzel van a gond, hanem a minimálbérestől akkor tényleg elvettek havi 10000 Ft-ot az adójóváírás eltörlésével, tehát értsd ő a havi kis 70000 Ft-ja helyett csak 60000 Ft-ot kapott egy ideig. Aztán jó szokás szerint orvosolták a problémát rákényszerítették a munkáltatókat, hogy emeljék meg ennyivel a fizetést, nesze neked jogállamiság. Az értelmesebbje akkor sem érettet vele egyet, kivéve a majmokat, köztük olyan ügyfeleim akiknek az éves jövedelme közelítette a 9 számjegyet vagy éppen meg is haladta. Ők azt mondták "velük jót tesznek, de miért a gazdagokat kell támogatni?" Szóval nem az átlag melós havi fél milláját sajnálom, hanem akik tényleg több tíz vagy százmilliókat tudnak kasszírozni. Nekik még biztosan kellett éves szinten az a 4-5 millió.

bda 2017.10.06. 20:06:59

@Medgar:
A bankvezér az akkori havi bruttó 2 millióból 1-et hazavitt a 2 sávos adórendszerben, neki biztosan nagy szüksége volt még arra havi 300 rongyra, ahogy honatyáinknak is, cserébe felnyomták az áfát 27%-ra 25-ről.
Neked kell eldöntened, hogy elmész vagy itt maradsz. Nekem vannak 30 éve kint élő ismerőseim, tény könnyebben élnek, de azt mindig elmondják, hogy a mai napig érzik és éreztetik velük, hogy ők magyarok és nem echte németek, ami persze nem igaz, mert az őseik Mária Terézia idején kerültek Magyarországra, tehát legalább vannak olyan németek, vagy még nagyobbak, mint akik köpködnek rájuk. Pedig a vezeték név sem Kovács, Szabó vagy valami hasonló, hanem Schwab. Nos lássuk, hogy is élnek ők ott, tény ledolgozzák a kis 8 órájukat és utána már elég lazán vannak, de még mindig albérletben laknak, a válság idején lett volna lehetőségük saját lakáshoz jutni, de akkor inkább új autó mellett döntöttek. Szóval tudtak venni 5 autót amióta kint vannak, legtöbbször újat Merci, Bmw ami itthon menőnek számít, de ott csak egy a sok közül. Ugyan nem általános dolog, de nem mindenki tudja magyarságot csakúgy sutba dobni, köztük én sem pedig én őseim is svábok. Elég beszédes, hogy ennek az ismerősnek a lánya aki 89-ben már kint Németországban született, ott járt iskolában ott kezdett el dolgozni, ennek ellenére egy magyar fiúhoz ment feleségül. 5 évnyi Németországi közös élet után úgy döntöttek a párjával, hogy haza jönnek ide. Ritka dolog az biztos, de van ilyen is. Az is beszédes, hogy ennek az ismerősnek a testvérének a gyerekei is itthon keresik a boldogulást, pedig könnyedén ki tudnának menni dolgozni. Nem minden a pénz, másrészt nincs az a pénz amit ne lehetne elkölteni. Vélhetően azért ott sincs kolbászból a kerítés, minden látszat ellenére. Kimész megszokod a viszonylagos jó létet, saját lakásod vagy lesz kint vagy nem, oké maradsz albérletben, na de egyszer te is megöregszel, nyugdíjból már nem biztos, hogy telleni fog erre is. Mit csinálsz haza költözöl és a német nyugdíjból itthon élsz mint marci hevesen, na de ha lesznek unokáid, azok vélhetően kint maradnak. Az is egy élet, hogy az ember évi 4-5 szőr látja az unokáit és az is, hogy napi szinten. Embere válogatja kinek mire van igénye. Egy dolog viszont mindenkire igaz senki sem fog sírba a másiknál többet vinni, ahogy a németországi fizetésből sem fogsz többet. Na ennek fényében gondold át. Na meg ugye erre több odakint az igazhitű muzulmán, ki kamionnal gázol, ki késelget stb. Mellesleg még 10 emberből 8 összetenne a 2 kezét, hogy bruttó 720 ezer a fizuja, nem általános dolog, tény sok helyen lehet ennyit keresni, de nagyon sokan még mindig 100 ezer Ft-kat kapnak. Erről is lehetnek vitázni, hogy miért nem tanult, miért nem költözik stb.

bda 2017.10.06. 20:17:36

@nemecsekerno_007:
A felosztó kirovó rendszerből, hogy kivonja magát ez egy EU-s alaptézis ott válik biztosítottá ahol dolgozik, viszont nyugdíjat is majd abból az országból kap ahol dolgozott. Ezzel még nem is igazán van probléma szerintem, minden ország ragaszkodik a saját adóztatásához. A gond inkább ott van, hogy Ausztriával hasonló árak mellett magasabb jövdelmek vannak és fényévekkel jobb minőségű útjaik. Addig amíg nálunk gátlástalanul lehet felhő tologatásra és vonatkerék pumpálásra milliárdokat átjátszani haveroknak, addig nem is lesz változás. Ide nem kommunikáció kell, hanem azt a szarházit aki kvázi lopott a lámpa vasra felhúzni, ne félj a következő 1000-szer átgondolná.

Medgar 2017.10.06. 23:05:47

@bda: A bankvezér nem a fizetéséből él.

nemecsekerno_007 2017.10.07. 10:12:45

@bda: "A felosztó kirovó rendszerből, hogy kivonja magát ez egy EU-s alaptézis ott válik biztosítottá ahol dolgozik, viszont nyugdíjat is majd abból az országból kap ahol dolgozott...."

- ez akkor lehet rendben ha Mo.-ról egy fillér nyugdíjat se követel/kap
- a gond az, hogy a mostani nyugdíjakat az itthon maradtak járulékaiból fizetik.

Ausztria a nyugati blokkhoz tartozott, nem volt 40 év szocializmus. Ez azért elég nagy előny. Amíg mi légvárakat építettünk, ők a tőkét, meg a szaktudást halmozták.

Oké, a tolvaj politikust lámpavasra húznád, de mi legyen azokkal akik a nagy ellátórendszerek kiskapuit használják ki? Vagy azokkal a nyugdíjasokkal akinek a gyerekei külföldön fizetnek járulékot, de a szülő/nagyszülő meg Mo.-on kap nyugdíjat. Az a gond, hogy úgy működik Mo. mint egy Mama Hotel. Van aki csak rájár a teli hűtőre, mások csak a nagymamit parkoltatják itt amíg külföldön pénzt keresnek és vannak akik megtöltik a hűtőt, meg fizetik a számlákat.
A politikusok tényleg lopnak, de azért az állampolgárok egy része se igazán vethet a szemükre sok mindent. És az amit az állampolgárok csinálnak sokkal többe kerül mert sokkal többen vannak mint a politikusok.

bda 2017.10.07. 11:11:40

@nemecsekerno_007:
Egyetértek veled, az igaz Ausztriában valóban nem volt 40 év szocializmus. Középsuliban a töri tanárom, de sokszor elmondta, hogy "56-ig ott is ott volt az orosz, ekkor még Magyarország jobban állt gazdaságilag, nézzétek meg ők hova jutottak és mi hova", mondta ezeket 96-ban. Ami felettébb furcsa, hogy árakban utolértük őket, az üzemanyagból a gázolaj helyenként még olcsóbb is, bemész egy ottani Sparba, Aldiba ugyanazokat az árakat tapasztalod, sőt van ami még olcsóbb is. Mikor átérsz Magyarországra a 8-as főútra az autó csörög-zörög, szétakar esni. Ott még piszlicsáré faluban is különbek az utak mint nálunk a főutak. Az ottani keresetektől meg azért igencsak elvagyunk maradva. Ha ezek a különbségek rendszerváltás után jelentkeznének 8-10 évvel még rendjén is lenne, de már 27 év eltelt és nagyon nincsen látszatja. Multik már szép számmal vannak hazánkban, jellemzően mindegyik a saját külföldi emberét küldi ide vezérnek, szóval kötve hiszem, hogy az itteni termelés drasztikusan elmaradna a nyugatihoz képest. Egyszerűen lehúznak bennünket, arról meg nem is beszélve, hogy a profitot meg egyszerűen kiszipkázzák az országból, ilyen-olyan szolgáltatással, kölcsön kamattal, osztalékkal. Ami persze érthető, de akkor ez az irány egy zsákutca, vegetáláshoz tökéletesen megfelelő lesz.

bda 2017.10.07. 11:29:46

@nemecsekerno_007:
Úgy gondolom a morálról pont a politikusok tehetnek, sokan úgy vannak vele, ha neki szabad nagyban, akkor a nagy túrost fizetek nekik. Szóval fejétől bűzlik a hal. Azért az elmúlt években azért tettek erre lépéseket, ma már nem mindenkinek ingyenes az orvosi ellátás sem, sajnos ennek azért van egy hátrányosan érintett rétege is. A nagykorú frissen végzett fiatalok, ahogy megszűnik a tanulása egyből fizetésre kötelezett, hogy orvosi ellátása legyen, én adnék türelmi időt, egy bizonyos életkorig az első munkahely megszerzéséig.
Ugye van az országban egy bizonyos kisebbségi népcsoport akinek ugye alanyi jogon járnak kiváltságok, ingyen kaja a suliban, örökbe fogadja egyik a másik gyerekét, meg hasonló anomáliák. Ezzel is kezdeni kellene valamit, méghozzá drasztikus dolgot. Anno az én nagyszüleimnek az egyik ága felvidéki magyarok voltak, jött a Benes dekrétum, nem volt mese jönniük kellett ide. Fájó és kegyetlen dolog volt, végig hallgatni is, nem ám átélni. Én simán kitelepíteném ebből az országból a cigányokat, ha nem is ennyire drasztikusan, de nagyon ellehetetleníteném a sorsukat, kénytelenek lennének összecsomagolni és elhúzni innen. Nyilván amíg az ország irányítója fajtabeli addig ugye nem kell változásra számítani.
Aki külföldön próbálja meg boldogulását keresni, azzal meg egyszerűen kifizettetném amibe az államnak került, családi pótlék, óvoda, iskola, eü ellátások stb.

bda 2017.10.07. 11:31:30

@Medgar:
Akkor meg pláne, nagyon nagy szüksége volt az egykulcsos adóra. Nem azt mondom, hogy ne adjuk a bérből és fizetésből élőknek, de valahol azért talán meg kellene húzni a határt.

nemecsekerno_007 2017.10.07. 15:27:57

@bda: Jaja, ebben igazad van, ami itt nálunk privatizáció és rendszerváltás címén történt az vérlázító, sajnos nem sokat tudtunk ellene tenni. Gyerekek voltunk még a kapitalizmushoz és ennek a levét ittuk meg. Ha legalább egy-két ágazatban megmaradt volna a magántulajdon akkor nem tehették volna ezt velünk a nyugati cégek amit tettek. Egy társadalomnak szüksége van immunrendszerre az ilyenk ellen, nekünk meg nem volt és jogszabályokkal, törvényekkel nem lehet helyettesíteni.
Most már elindultunk egy jobb irányba, de még éveknek kell eltelnie, hogy ez normalizálódjon. Én is azt hittem, hogy 10–15 évvel a rendszerváltás után már jó lesz, de sajnos ennyi idő nem elég. Persze jobb később mint soha.
Annak van jogosultsága, hogy magyar tőkés réteget alakítanak ki, a módszerrel lehet vitatkozni, de szükség az van rá. Az összes fejlett gazdaság gerincék a kkv-k adják és nem a multik. Nekünk is erre van szükségünk.

nemecsekerno_007 2017.10.07. 15:39:18

@bda: "Úgy gondolom a morálról pont a politikusok tehetnek..."

Igen tudom, hogy sokan így gondolják de szerintem ez ilyen tyúk-tojás dilemma és szerintem pont emiatt nem változott sok dolog az elmúlt 27 évben. A politikusok szerintem olyanok amilyeneket megérdemlünk. Sajnos :( Ebben nem vagyok annyira optimista, ha másként lenne akkor már olyan politikusaink lennének akik nem lopnak.
A cigányság nem akkora probléma, hogy ne lehetne kezelni. Nem hiszem, hogy ők lennének a kerékkötőik a fejlődésnek.
Sokkal inkább azzal a helyzettel van gond ami miatt sokan dolgoznak külföldön. Igen azt is meg kéne legalább kérdezni, hogy mi legyen azzal a pénzzel amit rájuk költöttünk. Ha már beszélünk róla az már kezdetnek jó, csak nem nagyon megy érzelmi kitörések nélkül. Vannak ilyen tabuk v. Szent Tehenek a társadalmi párpeszédben amit kerülünk. Ha van valami amiben a politikusainknak felelőssége van az az, hogy ők sem igyekeznek ezen változtatni. Ők sem akarnak tabuk nélkül beszélni. Az öszödi-beszéd tartalmilag ilyen tabudöntögető volt, csak az a nagyon nagy szépséghibája, hogy nem nyílvánosan történt.

bda 2017.10.07. 19:20:46

@nemecsekerno_007:
Érdekes felvetés, hogy a politikusok olyanok, amilyen a társadalom. Nehéz eldönteni, nagyapám, nagyanyám az előbbi a bányából a csavarokat, vasakat hozta haza, utóbbi a gazdaságból a gyümölcsöt. Mondván a főnökök a legnagyobb tolvajok, tény a főnökök meggazdagodtak ők nem. Akkor főnök azért lopott többet mert a melós is megtette?
A cigányság évtizedek alatt nem tudott beintegrálódni, de mint potyautas magatartás egyértelmű tényezők, nekik jogaik vannak. Persze ettől ügyes gazdaságpolitikával lehetnénk eredményes ország, de a cigány attól cigány fog maradni értsd nem dolgozok, majd lopok egy kicsit meg majd jön a segély. Tisztelet a kivételnek. Amíg a gazdaságunk topog egy helyben addig azért egyértelmű koloncok a nyakunkon. Ugye Viktorunk is elég egyértelmű, hogy hova tartozik.
Nyilván aki kint éli az életet és annak egyszer benyújtanák a számlát, hogy na akkor ennyit perkálj egyértelmű bicskanyitogató dolog lenne, de az emberiség már elviselt sokkal nehezebb dolgokat is, tipikus strucc politika a dolog. Egyszer kéne az asztalra odacsapni, semmi gond ha menni akarsz, de ennyibe kerültél, fizesd ki. Aztán majd eldöntené mindenki, hogy még így is útnak indul vagy itt marad. Idén nyáron olvastam egy szegedi elit gimi 30 fős osztálynak a 2/3-a külföldön tanul tovább, ebből a visszatérők összeszámolásra szerintem egy kéz is elég lesz. Valóban a körülmények riasztóak lehetnek és ösztönzik az embert, hogy útnak induljon, de ebben meggyőződésem, hogy a politikusok gátlástalan lopásának és hazudozásának óriási szerepe van, na meg húzunk a keleti diktátorok irányában kezet fogunk velük és építünk valami fél diktatórikus államot ez is elég illúzió romboló egy fiatalnak. Annyi, hogy nem tépik le az ember körmét mint Rákosi idejében a törvényi fenyegetés egyértelműen jelen van és az uszítás nyugat ellen is. Mint régen építjük a szocializmust, az imperialisták stb. Ha szoktál Hofit hallgatni akkor az is megerősíti, hogy itt bizony nem igazán változott semmi sem. Ahogy egy ismerősünk mondja, "csak annyi a különbség ma mehetsz külföldre"

DFK 2017.10.25. 12:06:07

@high up!: Hát a matek az nem az erősséged. Fillére pontosan nem adózhat ugyanannyit 2 különböző jövedelmű ember, ha azonos az adókulcs. Száézalékra adózik ugynannyit. Minek több a 15 %-a: 100000-nek, vagy 1000000-nak?
süti beállítások módosítása