Viszlát, kétharmad!

Terméketlen káosz: milyen ellenzék jutott nekünk?

2017. október 03. - Viszlát!

Botka László visszalépésével eluralkodni látszik a káosz a baloldalon. Ez időnként akár termékeny is lehet: a régi struktúrák összeomlását követően újak épülhetnek a helyükbe. A termékeny káosz ideje azonban ezen a térfélen a 2014-es összefogás siralmas szereplése után jött volna el: ekkor kellett volna a baloldali szereplőknek gyökeresen újragondolniuk a stratégiájukat. A baloldal egyre kisebb pártjai viszont ott folytatták, ahol abbahagyták. Hónapok, sőt évek teltek azzal, hogy olyan szervezeti kérdésekről vitatkoztak, amelyek a legelkötelezettebb szavazóikon kívül senkit sem érdekeltek. Rengeteget hallhattunk egy esetleges előválasztásról, hogy aztán ne legyen előválasztás; rengeteget hallhattunk az összefogás szükségességéről, hogy aztán ne legyen összefogás. És Botka visszalépésével gyakorlatilag az egész kezdődhet elölről, mindössze hat hónappal a választás előtt.

Mit tudunk ma az ellenzék helyzetéről? Botka félreáll(ít)ása valószínűleg az MSZP–DK szövetségnek ágyaz meg, és országos listára emelheti azt a Gyurcsány Ferencet, akinek a neve rengeteg választó számára elég nyomós érv ahhoz, hogy ne adja a szavazatát erre a listára. A Párbeszédnek és az Együttnek nem lesz érdeke belemenni ebbe a szövetségbe, hogy újrajátsszák 2014-et, összefogni viszont leginkább csak egymással tudnak – az pedig mire elég? Az LMP érthető módon profitálni akar a történtekből, így ki fog tartani az önálló indulás mellett, ahogy a Momentum is – miért tennének másként? De ha az új helyzetben mégis létrejönne egy „új pólus” típusú összefogás (Együtt–Párbeszéd–LMP–Momentum), akkor is két rivális közép-, illetve kispárti tömb maradna a baloldalon, amelyek többé-kevésbé ugyanazokért a szavazókért versengenének egymással, különösen Budapesten.

A helyzet egyértelmű nyertesének a Jobbik tűnik, főként mivel a Fidesz az utóbbi időben sokat tett Vona Gábor pártjának megemeléséért. De a Jobbiknak is megvannak a maga korlátai. Egyfelől úgy kellene most lavíroznia, hogy egyszerre tudja megszólítani a baloldalról leszakadókat, valamint megtartani saját régi választóit, ami nem kis mutatvány. Másfelől további széles rétegeket kellene meggyőznie arról, hogy középre húzása és „néppárti fordulata” hiteles, ráadásul mindezt egy-két kivételtől eltekintve ugyanazokkal a politikusokkal, akik nemrég még (mindenre) elszánt radikálisok voltak. A Jobbik szeme előtt lebeghet, hogy egyszer a Fidesz is megtett egy ilyen fordulatot – a liberalizmustól a konzervativizmusig –, de azt a jobboldali véleményformáló körök hitelesítették, amelyek 1998-ra Orbán Viktor mellé álltak. Most az sem világos, ki hitelesíthetné úgy a Jobbikot (az antallista vagy a volt SZDSZ-es értelmiség?), hogy az valóban a javát szolgálja.

Összességében a probléma jóval mélyebb annál, mint hogy kit is válasszon a nem kormánypárti szavazó a Fidesztől jobbra vagy balra álló ellenzéki pártok közül. Az a kérdés, hogy van-e egyáltalán választhatónak tűnő alternatíva a kevésbé elkötelezett szavazók számára, akinek egyébként régóta elegük van a kormánypártokból. Hiszen a baloldal éppen most demonstrálja alkalmatlanságát, míg a Jobbik esetében túl hosszú a múlt árnyéka. Ha pedig a 2018-as választás az elkötelezetteken fog eldőlni, akkor nem kérdés, hogy győzni fog a Fidesz, hiszen van két-két és félmillió biztos szavazója, s másfél-két éve az egész politikáját az ő mozgósításuknak rendeli alá. Ráadásul ha az elkötelezett ellenzéki választók többfelé szavaznak – márpedig kínálat lesz bőven –, akkor a Fidesz nemcsak hogy győzni fog, de 2018-ban újra megszerezheti a kétharmadot.

Ezzel eljutottunk a lehető legrosszabb opcióig: nagyon úgy tűnik, hogy a következő választás valódi tétje az lesz, visszaszerzi-e a Fidesz a ciklus elején elvesztett alkotmányozó többséget (amennyiben nem egyértelmű, hogy ez miért is akkora probléma, itt és itt lehet részletesebben olvasni róla). Erről a (mély)pontról elrugaszkodva viszont máris másként viszonyulhatunk a 2018-ban előttünk álló „feladványhoz”. Ha az a kérdés, kit látna szívesen az ember kormányon a választást követően, arra a jelenlegi felhozatalból kiindulva sokan nem tudnánk választ adni. Ha viszont az a kérdés, hogy akarunk-e újabb fideszes kétharmadot, akkor a válasz sokunk számára egyértelmű. Azok viszont, akik nem akarnak kétharmadot, ma kénytelenek ebből a felhozatalból választani.

Szomorú és kisszerű helyzet ez? Igen, az. Ahogy azzal sem felemelő szembesülni, hogy jelenleg az ellenzéki szavazók számára a reális politikai cél a kétharmad megállítása. Ha viszont ezt belátjuk, akkor azt is érdemes elfogadnunk, hogy 2018 nem a pártokról fog szólni. Jól látjuk ugyanis, hogy az ellenzéki pártok önmagukban nem alkalmasak a kétharmad megállítására. Erre csak mi, szavazók vagyunk képesek – még ha a pártok nélkül ez nem is fog menni. De a kétharmad rajtunk múlik, nem a pártokon; a Fidesz hatalmának korlátozásához nem a pártok összefogására van szükség, hanem a mi összefogásunkra.

A továbbiakban arról fogunk beszélni, mit is jelent a gyakorlatban ez a választói összefogás. Jó reggelt, Magyarország! Viszlát, kétharmad!

 

(Fotó: Index - Botka László időközben búcsút intett a jelöltségnek)

 

Kíváncsi vagy a folytatásra? Kövess bennünket a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://viszlatketharmad.blog.hu/api/trackback/id/tr512923751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.03. 12:09:58

A PM vissza fog kéredzkedni az LMP-be, az Együtt meg felmegy az MSZP-DK szövetségbe, együtt Bokrossal.

Azaz 3 ballib pártlista várható: LMP, Momemntum, MSZP-DK. Mind a 3 be fog jutni. LMP: 8 %, Momentum: 5 %, MSZP-DK: 17 %.

Plusz Jobbik? 22 %.

Ez a jóslatom.

vajdasagi 2017.10.03. 23:17:19

Én nem jósolni fogok, mert honnan tudhatom. De javaslatom van: szavazzunk mind a Jobbikra, mert csak az ad esélyt. A mostani állapotoknál csakis jobb lehet (mert rosszabb ennél már nem lehetne).

zenitó 2017.10.03. 23:43:56

@vajdasagi: Ez a te véleményed legfeljebb. Az ország többsége köszöni, de nem kér a véleményedből.

Éhbérkommentelő 2017.10.03. 23:50:45

"a Fidesz az utóbbi időben sokat tett Vona Gábor pártjának megemeléséért"

Ezt most hogy? Simicska még mindig Fidesz?

Éhbérkommentelő 2017.10.03. 23:52:07

@vajdasagi:
Ez most egy érv akart lenni? Mind dedósok volnánk?

Éhbérkommentelő 2017.10.04. 00:03:00

"a Fidesz hatalmának korlátozásához nem a pártok összefogására van szükség, hanem a mi összefogásunkra"

Együtt legel az oroszlán a báránnyal, a harcos migrincspátyolgató Gyurcsány a Jobbikkal, na ez lesz a nagy mutatvány

Csak még ki kell találni a módját. Még egyszer nem lehet már megcsinálni a választók becsapását, a második fordulóban való visszalépéseket, sunyizásokat. Mindenki tegye le a gyékényre amije van, nincs szükségünk Gyurcsány-Vona összemutyizásra

morph on deer 2017.10.04. 00:43:36

@Éhbérkommentelő:
“nincs szükségünk Gyurcsány-Vona összemutyizásra”

Azaz azt mondod, hogy hű de qrva jó ez a bolsevista kiskirály?

Mert ha meg mégsem, akkor mindenkire szükség lenne, aki él és mozog, ahhoz, hogy ki lehessen takarítani a felcsúti stílust nemcsak az életünkből, de az alkotmányból is!

Amúgy egyetértek a posztolóval, ez pártalapon már nem fog menni.

FIZETEK hogy védhessem az Orbán kormányt. 2017.10.04. 00:47:20

Botka bukása után átlehetne nevezni a blogot HELLOKÉTHARMAD-ra.
Vagy esetleg "ÜDVÖZLÜNKNÉGYÖTÖD"-re.

FIZETEK hogy védhessem az Orbán kormányt. 2017.10.04. 00:49:03

Illetve ideje lenne inditani egy "viszlát 5 százalék" blogot.

laci_52 2017.10.04. 00:51:19

Nem lesz kétharmada a Fidesznek. Hogy miért nem? Mert a Jobbik annyira meg fog erősödni, hogy elviszi a mandátumok legalább 25%-át. Ha nem is lesz pártszövetség, az MSZP és a DK(talán az LMP is!) bejut és akkor már végképp nem lehet meg a Fidesznek a kétharmad.

morph on deer 2017.10.04. 00:52:35

“Botka félreáll(ít)ása valószínűleg az MSZP–DK szövetségnek ágyaz meg,”

Erősen kétlem.
Egy ilyen szövetség jelenleg elsősorban nem a DK érdekében állna, és az MSZP most már semmilyen körülmények között nem tudna feltételeket szabni egy társuláshoz.
Az meg nem valószínű, hogy a Botka fiaskó után pont a Gyurcsánnyal kezdenének villogni.

morph on deer 2017.10.04. 00:54:53

@laci_52:
Nagy valószínűséggel, így valahogy.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2017.10.04. 01:50:55

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Gyurcsány soha nem fog együttműködni azokkal, akik elárulták őt az őszödi beszéd kiszivárogtatásával. Az Mszp-ről van szó. Sőt kimondottan arra tette fel a politikáját, hogy minél inkább keresztbe tegyen nekik.

akist 2017.10.04. 05:34:31

Már nagyon várom Pintér Béla aktuális darabját a témáról. Téma már nemcsak a kormányoldalról jön...

Burgermeister 2017.10.04. 06:14:16

Ennyi töketlent a másik oldalon, tajgetosz+ mind. Ne kerüljenek a hatalomba mert ott is ezt a programtalant süketelést végeznék.

DFK 2017.10.04. 08:20:31

A baloldal lehúzta magát a retyón.

Vaki Vaki 2017.10.04. 08:27:37

"Botka László visszalépésével eluralkodni látszik a káosz a baloldalon."

Nem értek egyet!
Botka egy beépített gát volt mindenféle megegyezésben, közös fellépésben.
Azzal a mentalitással, hogy mint az isten által kijelölt váltópárt feje, az isten által megjelölt, mozdíthatatlan miniszterelnökjelölt kijelent, bárki mögé álhat és majd ad nekik valamit, persze csak ha ő engedi.... na ezzel nem lehet közösséget kovácsolni.

Botka bukása és az mszp visszaesése megnyitja az utat, hogy végre "egyelő felek megbeszélésén" tárgyaljanak az ellenzéki pártok.

A tudomány sosem téved! 2017.10.04. 08:43:51

semmi baj.
Majd holnap megírjátok index címlapon, hogy Orbán gyáván lemond... Megint...

Netuddki. 2017.10.04. 08:47:44

A ma reggeli fideszrádiós (R.I.P. Kossuth) tobzódás után tuti, hogy az egész mögött a tolvajfidesz áll. Különben minek kellene bizonygatniuk a médiában, hogy nem ők állnak mögötte?

De még az is lehet, hogy csak a saját szavazóknak üzenet, hogy azt higgyék, ők túrták ki a Botkát. Ritka egy gusztustalan tolvaj maffia ez a fityisz!

ulpius66 2017.10.04. 09:08:31

@A tudomány sosem téved!:

Most pedig tévedsz!

Ha jól tudom kedd van! ... ekkor pedig Orbán megbukik!!!!!

A héten immárom harmadszor!

Egyebekben meg kibaszott nagy szerencséje a ballibsiknek, hogy van a Fidesz meg a patás!!!!

ÍGY MINDENÉRT ŐKET LEHET FELELŐSSÉ TENNI!!!!
(sőt!!!!! mindennek az ellenkezőjéért is.....)

Éhbérkommentelő 2017.10.04. 10:50:25

@morph on deer:
Olvasd el a kommenteket, hallgasd meg a vezető politikusok friss nyilatkozatait. Egy valamit sikerült elérni: totál káosz mindenfelé. Mint amikor egy sereg felbomlik, és közben még az sem világos hogy ki a barát és ki az ellenség, néhol lövik néhol meg ölelgetik egymást

Így nem lehet egy országot irányítani. Vagy ez volt eleve a célja a libsinek álcázott anarchistáknak, vagy úgy egyszerűen csak ezt tudják adni magukból

Éhbérkommentelő 2017.10.04. 10:52:58

@Netuddki.:
Persze a Fidesz keze tette be a lábát. Gyurcsánynak és az MSZP-n belüli számtalan nyílt és lapuló szimpatizánsának semmi köze Botka kibuktatásához

morph on deer 2017.10.04. 11:33:13

@Éhbérkommentelő:
“Mint amikor egy sereg felbomlik, és közben még az sem világos hogy ki a barát és ki az ellenség, néhol lövik néhol meg ölelgetik egymást”

Hát nem mondom, hogy megszakadna értük a szívem!
Mindenesetre ebben azért van némi ‘jó’ is,- végre van esély újrarendeződni, már legalább is ott, ahol van néhány épeszű is. Kár, hogy ennek már legalább fél éve meg kellett volna történnie, - amikor már teljesen nyilvánvalóvá váltak Botka szándékai, - mert akkor még lett volna lehetőség összerendezni a sorokat.

Itt úgy látszik, hogy mindenki csak egy nagy pofon után kezd ébredezni, a csengő meg a sziréna nem számít...

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2017.10.04. 12:17:15

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Persze, hogy ő szivárogtatta ki, de csak a sajtónak és csak akkor, amikor már az egész politikai elit tudott róla, már Torgyán is tudta, aki a közelében sem volt a parlamentnek. Tehát valaki már szétkürtölte, de csak politikusi berkeken belül. Hogy a helyzet ne legyen rosszabb, próbált meg Gyurcsány a jól kidolgozott ellenséges kommunikációnak elébe menni, de éppen az MSZP sajtója tett keresztbe neki. Egyértelműen belső támadás volt ellene, úgymond a szőnyeg kirántása a lába alól.

Éhbérkommentelő 2017.10.04. 12:37:21

@morph on deer:
A bukásból is lehet tanulni és építkezni, de a Maszopnál ez már egy megunt szappanopera lesz csak. Fletó remélem folytatja a pályafutását (most neki áll a zászló), mert ő az én nagy mulattatóm
süti beállítások módosítása