Viszlát, kétharmad!

Miért kell a Fidesznek a kétharmad?

2017. szeptember 19. - Viszlát!

Egyes kormánypárti politikusok próbálják ugyan palástolni, de többé-kevésbé nyilvánvaló, hogy Orbán Viktor számára mi a 2018-as választás valódi tétje. Legutóbbi kortesbeszédeinek egyikében a miniszterelnök napnál is világosabban a hallgatóság tudtára adta: „Csak a következő választásig kell kitartani, és minden korábbinál nagyobb felhatalmazást kell adni azoknak, akik az országot meg akarják védeni.” A félreértések elkerülése végett az utóbbi valószínűleg a Fideszt jelenti, a minden korábbinál nagyobb felhatalmazás pedig az újabb kétharmadot. Méghozzá a 2014-ben megszerzett egy-két mandátumosnál jóval kényelmesebb alkotmányozó többséget, amit nem lehet csak úgy menet közben, holmi időközi választásokon elveszíteni.

De ha nem abból indulunk ki, amit Orbán Viktor mond, hanem abból, amit tesz, akkor is ugyanerre a következtetésre juthatunk. Mi mással magyarázható, hogy a stabil kormánytöbbség évek óta úgy viselkedik, mintha sarokba szorított kisebbség lenne, amely a túléléséért küzd? Mi magyarázza az agresszív fideszes médiatérfoglalást, a kormány kritikusainak levadászására indított, „tényeken túli” lejárató kampányokat, az ellenzéki pártok mozgásterének folyamatos korlátozását? Mi magyarázza, hogy lassan három éve a csapból is a kormánypropaganda kékje folyik? (Kerül, amibe kerül, hiszen az adófizetők pénzéből semmi sem drága.) Nem más, mint a „minden korábbinál nagyobb felhatalmazás” akarása. De vajon miért kell ennyire a Fidesznek a kétharmad?

A rövid és velős válasz a következő: egyszerűen azért, mert a Fidesz a saját alkotmányának kereteit is túl szűknek találja. Bármennyire hozzájárult is a kormányzati hatalom észszerű korlátainak lebontásához, a gyakorlatban kiderült, hogy időnként még az egyoldalúan elfogadott alaptörvény is képes akadályozni a kormánytöbbség pillanatnyi érdekeinek érvényesítését. Nem véletlen, hogy 2012-es hatályba lépése óta többször is faragni kellett rajta; ennél is beszédesebbek azonban azok az esetek, amikor 2015 februárját követően a kormány alkotmányt akart módosítani, de erre kétharmad híján már nem volt lehetősége. Lássuk, mire használta volna a Fidesz az alkotmányozó többséget ebben a ciklusban, ha módja van rá:

1. A terrorveszélyhelyzet bevezetése. 2016 elején a kormány a terrorveszélyhelyzet tényállásának bevezetését kezdeményezte, amely terrorfenyegetettség esetén rendeleti kormányzást tett volna lehetővé (ennek során 60 napra felfüggeszthettek volna hatályos törvényeket), továbbá lehetőséget nyújtott volna az ellenzéki demonstrációk korlátozására és a sajtótermékek kormányzati irányítás alá vonására. A módosítást az ellenzéki pártok elutasították, ezért egy időre lekerült a napirendről, majd 2016 júniusában az ellenzék egy részének támogatásával annak egy kevésbé hajmeresztő változatát fogadta el az Országgyűlés (az alaptörvény hatodik módosítása). A terrorveszélyhelyzet idején életbe lépő különleges jogrend kihirdetéséhez jelenleg a képviselők kétharmadának támogatása szükséges – kérdés, miként élne ezzel a lehetőséggel egy újabb fideszes kétharmad.

2. A „csoportos betelepítés” alkotmányos tilalma. Miután a kormány elbukta a 2016. októberi – amúgy totálisan értelmetlen – kvótaellenes népszavazást, afféle szépségtapaszként az alaptörvény újabb módosítását helyezte kilátásba. Kérdés, hogy a csoportos betelepítés alkotmányos tilalma pontosan mire jelentett volna megoldást, de ez már nem fog kiderülni. A nagy nyomás alá helyezett Jobbik ugyanis feltételhez kötötte annak elfogadását, s így végül a módosítás kútba esett. (Ennek meg is lett a következménye: az alkotmánymódosítás elvérzését követően a kormánypropaganda bedobta a homoszexualitás vádját Vona Gábor ellen, olyan erkölcsi nagyságok közreműködésével, mint Terry Black és Zuschlag János). A Fidesz tehát ebben az esetben azért nyúlt volna hozzá az alaptörvényhez, hogy győztesként kerüljön ki egy félresiklott politikai játszmából.

3. A plakáttörvény áterőltetése. Ennek a kétharmados törvénymódosítási kísérletnek a története is a Jobbikhoz kapcsolódik, méghozzá egészen közvetlen módon. Miután a Simicska Lajos által birtokolt felületeken megjelent a Jobbik „Ti dolgoztok, ők lopnak” plakátkampánya, a kormány hirtelen szükségét érezte a pártok köztéri hirdetéseire vonatkozó szabályozás szigorításának. (Azzal érdekes módon nem volt gondjuk, amikor Simicska plakáthelyei még fideszes hirdetésekkel voltak tele, természetesen a piaci ár töredékéért.) Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a pártok gazdálkodására vonatkozó kétharmados törvény módosításához nem tudja megszerezni néhány ellenzéki képviselő támogatását, a Fidesz egy huszáros mozdulattal a településkép védelméről szóló – feles többséggel is módosítható – törvénybe csomagolta a kívánt változtatásokat. Hogy ez az eljárás megfelel-e az alkotmányosság normáinak, arról az Alkotmánybíróság fog majd dönteni, de ennek kimenetelétől függetlenül ez az eset is jól szemlélteti, hogyan viszonyul a kormánytöbbség a saját alaptörvényéhez.

Mindez nemcsak azt mutatja meg, miért kell annyira a Fidesznek a kétharmad, hanem arra is következtetni enged, hogyan használnák a kormánypártok 2018 után azt a bizonyos minden korábbinál nagyobb felhatalmazást. Akit ez nem tölt el felhőtlen örömmel, annak – a miniszterelnök szavaival élve – csak a következő választásig kell kitartania. Akkor lesz lehetőségünk arra, hogy tudatos szavazással megvédjük az országot az újabb fideszes kétharmadtól.

Jó reggelt, Magyarország! Viszlát, kétharmad!

 

(Fotó: Index - jobbikos plakát kisebb kormánypárti módosítással)

 

Ön sem szeretne újabb Fidesz-kétharmadot? Tartson velünk a Facebook-on is!

A bejegyzés trackback címe:

https://viszlatketharmad.blog.hu/api/trackback/id/tr7712876824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chrisred 2017.09.20. 08:31:40

A kétharmad csak eszköz, azon át vezet az út az abszolút hatalomhoz.

Sexual Harassment Panda 2017.09.20. 09:05:33

Miért, kell a Fidesznek a kétharmad?

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.20. 09:18:05

@chrisred:

Minek az abszolút hatalom? Eleve ez nem lehetséges, hiszen az ország gazdaséga a nyugat kezében van - mindenfléle kontroll, fék és ellensúly nélkül.

Rémbódess 2017.09.20. 09:26:03

Jobban tetszene, ha az lenne a vezető szlogen, hogy "nem kell a kétharmadnak a fidesz" :D

2017.09.20. 09:46:59

Szerintem háromharmad lesz, ha így folytatjátok :) Úgyhogy csak így tovább !

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.09.20. 09:52:55

"Miután a kormány elbukta a 2016. októberi – amúgy totálisan értelmetlen – kvótaellenes népszavazást,"

Ezt a marhaságot vajon mikor hagyjátok abba ?

Soha nem szavaztak semmire ennyien még egy irányba egyrészt.
Másrészt 97%-os győzelem lett.
Harmadrészt éppen az a 3 millió 200 ezer szavazó lesz az oka, ha kétharmad lesz, azon túl, hogy marhaságokat hazudtok az elkúrók érdekében.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.20. 10:03:10

@chrisred:

Miféle politikai hatalom az, mely nem rendelkezik hatalommal a gazdaság felett?

Alexease 2017.09.20. 10:05:34

Magyarorszagon azert kell ketharmad, mert undorito a politika (bar valszeg az mindenhol undorito, csak az alap eletszinvonal sokkal magasabb, igy kevesbe erinti az embereket, es pont leszarjak ki mit csinal:D).

Ha van ket part (egymasnak ellenzekei), es ha valamelyik X problemara kitalal valamit, ami esetleg jo lenne, es meg a masiknak is tetszene (o is hasonloan csinalna), nem egyezkedni fognak es kihozni belole a legjobbat, hanem zsigerbol ellenezni, mert o ellenzek.
Igy ha nincs ketharmad, akkor sose tortenne semmi, ulnenk nyakik a szarban es pislognank.
Termeszetesen ez igy nem jo, de sajnos mashogy nem mukodik.

Amugy ha nem lopnanak ennyire nyiltan (bar most legalabb trukkos "torvenyes", az elozo ciklusukban pofatlan rablas volt:P), es eltakaritanak a "kozszereplestol" a gusztustalan, irritalo arcokat (Rogan, Habonyi, Meszaros es a tobbi undorito csatlos), az emberek fossnanak az egeszre.

Itt ugy sem lesz gigantikus valtozas, nincs gazdasagunk, mindenben a nemzetkozi dolgoktol fuggunk (politika, gazdasag), a nagyatlagnak sose lesz erezhetoen jobb, a felso reteg meg mindig lopni fog, csak a stilus valtozik.

A mostani gorcsosen kormanyvalto szekcio sem a nagytobbseg (90%) joletet lata maga elott, hanem azt a hatalmi es penzugyi "megoldasokat", amit Orbanek "kidolgoztak" a "torvenyes lopasra".
Ez mar nem az egyszeru "belenyulok es kiveszem", hanem a kobevesett evtizedekre megalapozott egyeni es kiscsoportos hatalmi/penzugyi megoldas.

ö...mikó? 2017.09.20. 10:09:53

@Ballib cenzúrázók réme 25: Azért, te bolsevik féreg, mert meg sem közelítette az érvényességi küszöböt, tehát ÉRVÉNYTELEN volt. Ráadásul ezt a küszöböt a kommunista gazdáid állították be, tehát mégcsak másra sem lehet mutogatni miatta. A te apád is munkásőr volt, mi, te rohadék?

KUHULIN 2017.09.20. 10:09:59

"Akkor lesz lehetőségünk arra, hogy tudatos szavazással megvédjük az országot az újabb fideszes kétharmadtól."
Tudatos szavazás a kétharmad ellen! Az igen! Nemes cél! Győzelem már nem is kell? :D

Indriq 2017.09.20. 10:21:50

akkor egy kis propagandát: most még csak 2/3-ad! De ha a nép töretlenül hisz a nemzetvezetőjének, ez lehet akár 2/4, 2/5 sőt, akár 2/6 is!!! Csak így tovább elvtársak!!!
Amúgy a kérdésre rém egyszerű a válasz. Azért kell annak a patkánynak 2/3-ad, mert hataloméhes. Az osztrák klinika várná újra ha bukna és senki se szeret visszamenni diliházba, ugye @maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: , @Ballib cenzúrázók réme 25: (igaz, nektek csak valamiromán/bolgár pöcegödör jutott :) )?

Medgar 2017.09.20. 10:22:27

@ö...mikó?: Írd le mégegyszer, hogy "Nem kommunista, te bolsevik féreg." és akkor meglesz a napi három.

ö...mikó? 2017.09.20. 10:27:10

@Medgar: Azért, mert a te apád (vagy te magad) is munkásőr volt, és tapsolsz a kádári módszereknek, nem kell megsértődni, ha a nevén nevezik azt, ami.

DFK 2017.09.20. 10:35:10

Jó tudni, hogy Orbánnak nemcsak rövidtávú elképzelései vanníak. Előrébb tud tervezni, mint bárki más a politikai palettán. Feltehetően nagyon komoly tervei vannak.

Indriq 2017.09.20. 10:43:29

@DFK: jahhh, mind le is írta a választási programjába :)

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.20. 10:53:46

@chrisred:

Ami zsákutca. Miféle hatalom az, mely nem képes ellenőrizni saját gazdaságát.

Ez kb. olyan, mintha kineveznélek lakásod korlátlan urának, de közben teljes jövedelmedet elvenném tőled, abból csak filléreket adnék neked.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.20. 10:57:07

@Indriq:

Ez a demokrácia előnye: a nép dönt kit szeretne vezetőnek.

Az a liberálisok baja, hogy csak akkor igenlik a demokráciát, amikor ők nyernek éppen...

metal · http://electric.blog.hu 2017.09.20. 10:57:10

Én láttam egy sokkal találóbb átírását is annak a Jobbik plakátnak! Az állt rajta, hogy ők lopnak mi meg csak szeretnénk! Ez pontosan leírta a politikát:)

chrisred 2017.09.20. 10:59:03

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Az nem a saját gazdasága, hanem a polgároké. A saját gazdasága az államháztartási rendszer, aminek a működtetéséért felelős.

Senki nem adott korlátlan hatalmat a magyar állami vezetők kezébe, bármennyire is szeretnék elhitetni velünk. És ők nem urak, hanem megbízott ügykezelők, ami inkább a szolgához áll közel.

rnz 2017.09.20. 11:04:08

Nem a fidesznek kell görcsösen a kétharmad, hanem az ellenzéknek a nyamvadt egyharmad. Bár ahogy egyre jobban "dolgoznak" az ügyön, egyre kisebb esélyük van a megszerzésre.
Csak a "maradék" a fideszé. :)

ulpius66 2017.09.20. 11:09:09

Egyebekben a Fidesz-KDNP a háromnegyedre gyúr!

A kétharmad mán kudarc lenne!

ö...mikó? 2017.09.20. 11:14:59

@chrisred: Ezt egy bolsevik nem érti meg, neki gondoskodó államatyuska kell, aki mástól elvesz, és azt hiszi, ettől neki jobb lesz. Mondjuk értem ezt a birka-férget, valahol már leírta, neki semmi sem sikerült az életben, csóró hülye, ezért ilyen frusztrált és ezért várja, hogy majd az állam megoldja az életét azzal, ha mástól elvesz. Pedig neki nem jut, csak mélyszaros meg habony elvtársaknak.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.20. 11:18:21

@chrisred:

Ha egy ország gazdasága felett nincs kontroll, ráadásul a gazdák idegenek, annak az országnak nincs jövője...

Ekrü 2017.09.20. 11:26:22

"Akkor lesz lehetőségünk arra, hogy tudatos szavazással megvédjük az országot az újabb fideszes kétharmadtól."-Azért megnyugtató,hogy az már fel sem merül bennetek,hogy győzni szeretnétek... :)))

konrada 2017.09.20. 11:36:46

@ö...mikó?:
@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
No ezt könnyen elkaptuk! Már az anyád majma jön...;)

chrisred 2017.09.20. 12:27:24

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Ki számít idegennek egy ország gazdasági szereplői között? Szerintem például maga az állam az, aki idegen, saját vagyona és jövedelme nincs, másokét használja.

konrada 2017.09.20. 12:55:21

@chrisred:
...a Napkirály korában az állam ő volt.

a modern demokráciákban viszont az állam mi: a polgárai vagyunk...

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.20. 13:20:51

@chrisred:

Idegen az, aki nem él az országban, s profitját onnan kivonja.

chrisred 2017.09.25. 05:51:35

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Ez az adott államra is ráilleszthető meghatározás.

chrisred 2017.09.25. 05:56:04

@konrada: Nem mi vagyunk az állam, az egy általunk működtetett eszköz, mint egy közlekedési jármű. A Napkirály idejében Lajoska ült a hintóban és az emberek a bakon (és a lovak a kocsi elé fogva) hajtották előre az igényei szerint. Manapság az állam a taxi, amit időnként leintünk, és fizetünk a sofőrnek (Lajoska utódainak), hogy elvigyen oda, ahová szeretnénk.
süti beállítások módosítása