Viszlát, kétharmad!

Miért fog működni a taktikai szavazás?

2018. január 18. - Viszlát!

Megállítható-e 2018-ban a Fidesz? Igen, taktikai szavazással. Ha listán a kedvenc pártunkra, egyéniben viszont a helyben legesélyesebb ellenzéki jelöltre szavazunk, akkor számos egyéni választókörzetet át lehet billenteni, és el lehet nyerni a kormánypárttól. Ha a Fidesz 15–20 körzetet veszít, biztosan nem lesz kétharmada. Ha 40–50 körzetet veszít, az egyszerű többséget is elbukhatja.

Egyre többen hallják és értik azt az üzenetet, amit a Viszlát Kétharmad Mozgalom is képvisel. Kapunk azonban olyan hozzászólásokat is, hogy az ötlet nem rossz, de úgyse fog működni. Ha így állunk hozzá, akkor valóban nem fog. Mi ezzel szemben úgy állunk hozzá, hogy a taktikai szavazás működni fog, és azt is elmondjuk, hogy miért.

line_yellow_figure.jpg

1. Lesznek, akik eleve így szavaznak. Sok választó maga is eljutott már arra a következtetésre, hogy ha az általa támogatott párt jelöltje nem esélyes a körzetében, akkor csak elvesztegetné az egyéni szavazatát, ha rá adná. Ezért listán a kedvenc pártjára, egyéniben viszont az erősebb, esélyesebb ellenzéki jelöltre szavaz majd. Spontán átszavazásra volt példa az időközi választásokon is, áprilisig pedig még több taktikai szavazó lesz, ha tudatosítjuk az emberekben ezt a lehetőséget.

2. Nem kell mindenkinek így szavaznia. Sokan attól tartanak, hogy a taktikai szavazás tudatos választókat feltételez. Ez valóban így van, de ahhoz, hogy működjön, nincs arra szükség, hogy mind a 106 körzetben minden ellenzéki választó így szavazzon. Arra van szükség, hogy 15–20 (vagy jobb esetben 40–50) szorosabb körzetben legyen pár százaléknyi ellenzéki választó, aki így szavaz. 2014-ben volt olyan körzet, ahol 56 szavazattal nyert a Fidesz jelöltje, ezt már 57 tudatos (át)szavazó megfordíthatta volna! Akkor nem készültünk erre, most erre fogunk.

3. Tudni fogjuk, kik az esélyes jelöltek. Vannak, akik úgy látják, a választó nem tudja, ki a saját körzetében az esélyes jelölt. Áprilisra viszont mindenki tudni fogja. Egyelőre még a neveket se tudjuk mindenhol, így természetes a bizonytalanság. Hamarosan lesznek viszont nevek, lesznek elemzések, lesznek közvélemény-kutatások. És biztosak vagyunk benne, hogy a megmaradt ellenzéki sajtó is egyre többet fog foglalkozni ezzel a kérdéssel. Mi teszünk érte, hogy így legyen: megkezdtük az együttműködést az egyik országos lappal. Nem tudjuk, máshol lesz-e erre fogékonyság, de ki más tehetne érte, hogy legyen, ha nem mi, nézők és olvasók?

4. A pártoknak is érdekükben áll. Az ellenzéki pártok látszólag ellenérdekeltek a taktikai szavazásban, de ez egyáltalán nincs így. Mivel kevés forrás áll rendelkezésükre, ezt az esélyesebb jelöltjeikre fogják fordítani, nem az esélytelenekre. Ezzel a kampány során akarva-akaratlanul információt adnak a választóknak is. Ráadásul a pártoknak érdekükben áll, hogy az ellenzéki szavazók tudják, kik az esélyes jelöltjeik. E jelöltek többsége ugyanis, ahogy 2014-ben, úgy most sem fog magától bejutni a parlamentbe, csak ha melléjük állnak a taktikai szavazók.

5. El fog jutni az üzenet az emberekhez. Ha nem hinnénk ebben, akkor nem csinálnák. De azt is tudjuk, ehhez mire, pontosabban kire van szükség. Rád. Add tovább az üzenetet: mondd el úgy mindenkinek a környezetedben, hogy ők is megértésék. A legfontosabb, hogy minél többen elmenjünk szavazni, aki pedig elmegy, az szavazzon tudatosan és taktikusan. Ezt kell megértetni mindenkivel, és ez nélküled nem fog menni.

Jó reggelt, Magyarország! Viszlát, kétharmad!

(Fotó: Unsplash)

***

Némi szünet után újra aktív a Viszlát, kétharmad! blog, de elsődleges kommunikációs csatornánk ma már a Facebook-oldalunk. Ezért mindenkinek javasoljuk, hogy kedveljen/kövessen bennünket ott is (katt ide)! Akit pedig az esélyes jelöltek érdekelnek, azoknak ajánljuk a Magyar Nemzet Online-nal közösen készülő választási sorozatunkat, a Billegő körzetet (katt ide).

Ahhoz, hogy népszerűsíteni tudjuk a közösségi médiában a taktikai szavazást, a kedvelések és megosztások mellett a támogatásotokra is szükségünk van. Ahogy áprilisban minden szavazat számít, úgy az ügy sikere szempontjából minden forint számít! Támogatást az alábbi számlaszámon tudunk fogadni; a technikai részleteket és a beérkezett összeggel kapcsolatos havi beszámolónkat lásd a Facebook-oldalunkon.

rajtad_mulik2.png

A bejegyzés trackback címe:

https://viszlatketharmad.blog.hu/api/trackback/id/tr7913585515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Európai téridő 2018.01.19. 16:15:47

Lehet, hogy mégis meg kellett volna hagyni a 176 egyéni körzetet?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.01.19. 17:38:54

"ezt már 57 tudatos (át)szavazó megfordíthatta volna! Akkor nem készültünk erre, most erre fogunk."

Teherautókkal vagy buszokkal?

-JzK- 2018.01.19. 17:54:04

Hiába erőlködsz, itt nem lesz egyhamar négeres-buziházasásos-safespace-es Magyarország, amely a kultúrmarxista baloldal beteges lázálma.

dare 2018.01.19. 18:31:51

Én már odáig jutottam ebben, hogy inkább a hazai körzetben szavazok, pedig ide is kérhetném magam.
1 szavazat ugyan, de az abban a körzetben jobban fog kelleni.
És lesz időm beszélgetni is pár emberrel, azon a héten otthon is akarok maradni.

Andy73 2018.01.19. 18:46:16

Azért kíváncsi vagyok, hány baloldali szavazó fog a jobbikos jelöltre szavazni, mert ő az esélyesebb. Ha így is lesz, az a Jobbikot erősíti majd, de a Fideszt aligha gyengíti, inkább a baloldali pártokat, amelyek ezzel elesnek a töredékszavazatoktól.

jandera 2018.01.19. 18:51:27

@-JzK-: "buziházasásos" Ebből hogy mászol ki???

Darw 2018.01.19. 18:54:57

Hol vagy Birca???? Nem azért kapod a pénzed, hogy egy ilyen helyen csendben maradj!

igazi hős 2018.01.19. 18:59:27

@Darw: Ott már este 8 van, csak nem akarod, hogy azért a kis pénzért péntek este is dolgozzon?!?

Duplaxiii 2018.01.19. 19:14:52

Késő!
Mi sokan, akik hasonlókat ugattunk már egy éve, a bérbloggerek rendre lesöpörtek.
Most már csak a menekülési út tervezése látszik.
Ahhoz, hogy a posztban leírtak egyáltalán megvalósulhasson, legalább fél éve már meg kellett volna állapodnia az összes érintetnek, és a stratégiát a régi szamizdatos stílusban folytatni, nem pedig napond blogokban világgá kürtölni az éppen észbejutó ötleteket.
Ma két lehetőség van:
Vagy elsöprő jobbik győzelem, mert a passzív 60% egy része dühből, haragból mégis elmegy
Vagy megy a sokadik cicaharc a megélhetési senkiháziak között, akiknek ugyanúgy nincs meghatározó támogatottságuk, mint a fidesznek, és marad 30 évre a fidesz.
És helyi, egyéni pozíciókban ma már kizárólag csak pártfüggetlen, elismert lokálpatriótáknak van esélye, mert az ellenzék minden pártja valamelyik nem fideszes szavazónak elfogadhatatlan, és a bárgyú többség meg szarik az egészre, neki mindegy és így most talán még támogatást is kaphatnak.
Ki az a barom, aki azt hiszi, hogy egy leszerepelt politikai lista jelöltje bárkinél is azt váltja ki, hogy egymást taposva rohan szavazni.
Ellenkezőleg, ha nálunk egy mszp-dk-és bármilyen mikropárt jelöltje lesz az ellenzék, akkor megyek horgászni, mert ugyaúgy nem akarom a fideszeseket, mint a teljes egészben azonos másikakat, akik soha semmit nem fognak tenni a társadalomért.

Pöff 2018.01.19. 19:50:49

A napokban pont azon gondolkoztam... hogy az összes ellenzéki párt összeállna csak annyival hogy "Leváltjuk a fideszt" szlogennel
Tehát semmiben nem kell egyetérteni...lazán megnyernék a választásokat

Utána, a fideszt aminek csak 30-49% kal lenne kiütnék a nyeregből a parlamentben
Tehát vizsgálóbizottságokat csinálnának...
Az összes fideszes szart kiteregetnék, újra alkotnák a választási törvényt hogy 1:1 legyen(esetleg pár dologban amiben kiegyeznének megszavaznák) és feloszlanának
kiírnák a választást újra.
A Fidesz kinullázódna.

Másik opció:
bekerülnek így vagy úgy , Fidesznek csak 30-49% lenne
amit csak keresztül lehet húzni azt nem szavazzák meg...tök mindegy miről van szó...működésképtelenné tenni a parlamentet, vagy a saját Fideszt leváltó törvényeiket kell beterjeszteni 51-70%-kal
Így ki kell újra írni a választásokat Ádernek..
Ez esetben el tudom képzelni hogy durva tüntetések lesznek..

Ez az egyetlen esély a Fidesz ellen
Még egy orbán kormányt nem bír ki az ország. Sem a vidék, se szociológiailag.. sehogy...

DFK 2018.01.19. 20:22:52

@Pöff: aha, és hogyan módosítanák a kétharmados választási törvényt? Ja, törvénytelen dolgokra készülnétek, nagyon demokraták.

rallus 2018.01.19. 20:36:20

Sokkal reálisabb és könnyebb lenne a lázálmok helyett feltalálni az örökmozgót! Csak annyit kell hozzá megszervezni, hogy egy rövid szakaszon felfele folyik a víz!

stukov1 2018.01.19. 21:00:38

Miért kellene bárkinek is a Fidesz helyett Msz, Dk, LMP, Liberálisok és társaikra szavazni? A szavazók nem hülyék... aki meg nem megy el szavazni az egyrészt nem számít, másrészt meg valószínűleg egy (jó nagy) részük a Fideszre szavazna.
Az "ellenzék" abból indul ki, hogy a szavazásban részt nem vevők egyébként mind ellenzékiek :DD

Pöff 2018.01.19. 21:30:12

@DFK:

megjötté fidesznyik
2/3 = 66,6%
70%-os ellenzékkel megy a lecsóba fidesz
Még le is írtam hogy "30-49%"
Vagy is ...
fideszes 33,2% esetén bukta a fidesz
fideszes 49%-nál meg lehet bénítani a kormányzást, semmilyen fideszes törvényjavaslat nem megy át. Ellenben minden ellenzéki 50%-os és napi rend előtti ellenzéki felszólalás élne.

Demokrácia...lenne
mondom ezt úgy hogy leköpöm az mszp-t DK-t

Sajnos hiányzik az effajta előregondolkodás, főleg a szélső balos pártokból.
(sőt szerintem orbán kilóra megvette mind, és csak játsza a hülyét velük, hogy legyen SHOW)
Erre a legjobb példa hogy Vona Gábor részéről volt is hasonló 1 célos kezdeményezés, nem hittek nekik, hozták az elhatárolódó formájukat ...aztán koppantak mikor az ASZ kopogtatott az ajtón nekik is.

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2018.01.19. 21:53:09

"újra alkotnák a választási törvényt hogy 1:1 legyen(esetleg pár dologban amiben kiegyeznének megszavaznák) és feloszlanának "

1: pár hónapja Gulyásék erre alakultak ugye, össze is rángatták az ellenzéki pártokat, aláírtak egy papírt, hogy új választási törvény kell, aztán mindegyik elkezdte kibővíteni záradékokkal, hogy de szerintem így, szerintem meg így... Magyarán képtelenek lennének záros határidőn belül összehozni, ha meg ezt nem tudják,akkor addig is hogyan kormányoznának? Mert az ellenzék azon kívül, hogy le kell váltani a kormányt semmiben nem ért egyet..
Én csak azt látnám itt megoldásnak, hogy a régit visszaállítják, ez a programpont. Mert az tényleg csak egy tollvonás, nincs min huzavonázni.

2: ez az "és feloszlanának" vicces. Mert ugye Ferencék ellen sokkal nagyobb és több tüntetés volt Öszöd után,mint ma a Fidesz ellen. Igen tudom, sok elégedetlen van (csak nem az utcán), meg vannak ezek a max 1-2 ezer fős kis tüntetésecskék, de azért valljuk be ez messze van attól, ami Öszöd után volt, és akkor se mondtak le...akkor most majd maguktól önként ugye? Ugyanúgy ragaszkodnának a hatalomhoz,mint bárki aki eddig odakerült. Szóval ebben hinnék legutolsónak.
U.i: Nem vagyok Fidesz szavazó. Mielőtt megkapnám, hogy őket védem.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2018.01.19. 22:03:06

A fidesz nyilván majd indít egy csomó kamupártot, hogy még jobban megossza az ellenzéket. Lesz valami központi és széles körben ismert adatbázis, hogy mely körzetben ki a legesélyesebb ellenjelölt? Fontos, hogy olyan csatornák kellenek, melyeken keresztül az infó eljut széles rétegekhez. Az index blog kevés lesz.

rallus 2018.01.19. 22:14:27

@Az én édesanyám nem stróman:
Szerinted nem elég annyi kamupárt, amennyi most van? Nem kell több művész a bolhacirkuszba, így is elég siralmas-nektek!
Amúgy meg már nem is röhejes, inkább szánalmas.

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.01.19. 22:22:25

"Az ellenzéki pártok látszólag ellenérdekeltek a taktikai szavazásban, de ez egyáltalán nincs így. Mivel kevés forrás áll rendelkezésükre, ezt az esélyesebb jelöltjeikre fogják fordítani, nem az esélytelenekre. Ezzel a kampány során akarva-akaratlanul információt adnak a választóknak is."

Ez ugyanolyan utópia, mint az előzők voltak: az anarchizmus, komenizmus. Mindenkinek saját érdekei vannak, a pártoknak is, a szavazóknak is, nem fogják követni az eszelősök vízióit

Ez egyébként a választás utáni helyzetre is vonatkozik. Bárki bárkivel köthet koalíciót, vagy koalíción kívüli együttműködést. Akár a Fidesszel is

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.01.19. 22:31:49

@dorian gray:
És miért kellene visszaállítani a régi választási rendszert? Hogy legyen megint 360 naplopó a parlamentben, a régi aránytalan körzetekből, kampánycsend ami úgyis betarthatatlan, kétfordulós választás sok karrierista sündörgéssel?

Egyedül a megélhetési politikusoknak kedvezne

Szűtté mamá? Szűjjé! 2018.01.19. 23:00:15

@rallus: Figyelj, húzzál már a kva anyádba, jó? Nincs indexes blog, amibe ne pofáznál bele, rohadjál már meg, nem érdekelsz te senkit. És ki az a "nektek" te ostoba állat? Szerinted kik vagyok én?

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2018.01.19. 23:02:12

@NGOsok vágtak hajdan e tájnak: Nem azért. Ha figyelmesen olvastad volna,amit írtam kiderülne. Azért mondtam,mert most is pörögnek az új rendszeren, de kb annyiban értenek egyet, hogy új kell. Ezen kívül mind a 6-7-8 ellenzéki párt mást akar, mindenféle saját ötletekkel. Szerinted mennyi az esélye, hogy záros határidőn belül összehoznak egy olyat, amivel mind egyetért és meg lehet szavazni a Parlamentben? És ha ebben sem értenek egyet, akkor a kormányzáshoz szükséges dolgokba, hogy fognak? Mert közben azért azzal is kellene foglalkozni. Azért mondtam, hogy én választási rendszer átalakítását jelen helyzetben csak a régi, tollvonással való visszaállításában látom. Mert ott semmi új elemen nem kell vitatkozni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.01.20. 00:00:58

@ipartelep:

"vagy lesz néhány nagyon bátor ember, aki von Stauffenberg nyomdokába lép."

Akasztatni mikor fogsz?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.01.20. 00:08:53

@Andy73:

Azért vicces, hogy az antifasiszta, internacionalista, diszkriminációellenes és antirasszista már a nácifasiszta, rasszista, soviniszta és antiszemita Jobbikkal is összebútorozna.

Mondjuk nagyon nem meglepő, a szadesszal is öszeborultak, mégis érdekes, hogy a szadesz után a Jobbiknak udvarolnak. Elvek? Tisztesség? Ugyan már!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.01.20. 00:17:52

@Pöff:

"Az összes fideszes szart kiteregetnék, újra alkotnák a választási törvényt hogy 1:1 legyen[...] és feloszlanának kiírnák a választást újra."

Komolyan gondolod, hogy aki a húsos fazék közelébe került 4 évre, az kockáztatná, hogy egy előrehozott választáson kikerül a húsos fazék mellől?

Ébredj fel, mert belelóg a kezed a bilibe.

78 napjuk van a libsiknek az ujabb szopásig 2018.01.20. 03:08:33

Az aztan komoly kormany program, hogy "szavazz rank es mi megbenitjuk az orszag mukodeset". Ezzel biztos menok lesznek a libbantak.

Darw 2018.01.20. 05:14:57

@igazi hős: Basszus az én pénzemből kapja a fizetést... Elvárom, hogy dolgozzon! :D

rallus 2018.01.20. 07:21:18

@Az én édesanyám nem stróman: Szerintem valami illem és etikett oktató lehetsz. A sajátjaid között...

DFK 2018.01.20. 08:42:44

@Pöff: 70 %-os ellenzék? Vicces vagy. Jó, ha lesz 35 % képviselőtök.
Amúgy ha nyertek ki lesz a miniszterelnök? Vona vagy Gyurcsány?

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.20. 08:43:38

Én mindenképpen meg fogom nézni elemzéseiteket, s mivel elemzéseitek célja a ballib győzelem, így az általatok kihozott esélyes ellen fogok szavazni.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.20. 08:52:57

@Pöff:

Akkor se nyernének.

Lásd: a Fidesz támogatottsága jelenleg a biztos szavazók között 48-52 % között mozog, azaz durván 50 %.

Tehát a listás helyek fele biztosan a Fideszé, ez már 46-47 mandátum a 199-ből. A határontúli leveles szavazatok hoznak még biztosan 4-5 mandátumot, ez így már durván 51 mandátum.

A jelenlegi ellenzék 3 fő ereje az LMP, a Jobbik, s a ballibek. Ha mindenki összeállna, egy csomó szavazó otthon maradna, mert pl. sok ballib nem szavazna soha egy jobbikosra, míg ez fordítva is igaz, s sok LMP-es meg se a Jobbikra, se a ballibekre nem szavazna. Azaz a teljes összefogás még CSÖKKENTENÉ is az ellenzéki szavazatok arányát.

De még ha fel is tételezzük, hogy minden LMP-s, jobbikos, ballib annyira utálja a Fideszt, hogy bárkire hajlandó szavazni, akkor is ott van a hatalmas akadály: a Fideszt akarja a biztos szavazók fele. Esetleg megnyernének a 106 körzetből az ellenzékiek 60-at, már is óriási eredmény lenne. De maradna Fidesznek 46.

Ezzel a Fidesznek lenne 97 mandátuma, 3 hiányozna a többséghez. Az egész ellenzéknek együtt meg lenne a többsége, amivel tudna alakítani egy működésképtelen kormányt, mely az első fontosabb szavazáskor meg is bukna a belső ellentétek miatt.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.20. 08:55:08

@Pöff:

S hogyan lesz az ellenzéknek kétharmada, ha már az egyszerű többség is elérhetetlen álom?

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.20. 08:56:46

@dorian gray:

Pártot a bíróság oszlathat fel eleve, nem a parlament. S vannan okok, melyek alapján ez lehetséges, az nem szerepelaz okok között, hogy nem tetszik Sorosnak.

Sexual Harassment Panda 2018.01.20. 09:49:05

Miért, fog működni a taktikai szavazás?

Sexual Harassment Panda 2018.01.20. 09:50:07

@Pöff: "A napokban pont azon gondolkoztam... hogy az összes ellenzéki párt összeállna csak annyival hogy "Leváltjuk a fideszt" szlogennel"

Ezért kár volt.

Sexual Harassment Panda 2018.01.20. 09:51:21

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: szerintem teljes agyrèm, hogy a koordinált jelöltállítással majd jól keváltják a fideszt

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.20. 10:07:35

@Sexual Harassment Panda:

Ha mondjuk a Fidesz 30 %-on állna és nem 50-en, akkor ez értelmes taktika lenne. Dehát nem ez ahelyzet.

Pöff 2018.01.20. 10:09:47

@Kovacs Nocraft Jozsefne: az enyém miért érne bele?
a pártoké ér bele...nekem mi közöm van hozzá, nem vagyok párttag
h.ly.

nem vagyok álomviágban csak te nem tudsz olvasni
a "Ha" szó ott van?
Akkor miről is beszélsz?
olvass és értelmezz nagyon soknak itt nem megy a kettő együtt.

Pöff 2018.01.20. 10:19:08

@DFK:
tudod mit meg se szólalj...
Állampolgárság ülj le egyes

Csak akkor kellene közös miniszerelnök jelölt ha összeállna a szavazásra az összes kis párt.
nyilván ez nem fog megtörténni...
Egyébként lehet még az se kell törvényileg...utólag is lehet...mint ahogy utólag is lehet pl Megyesi után Gyurcsány vagy Gyurcsány után Bajnai...
szóval ez inkább csak politikai marketing hogy ki van kinevezve, felkészülés

Ezek feltételezések voltak, mérlegelések hogy ha 33% vagy ha 49%
vagy ha összeállnak vagy ha nem állnak össze...
és ismerve Ádert úgy is a Fidesznek adja a kormányzási jogot.
HAAAA! nyerne is a Fidesz ilyen esetben így vagy úgy bukná a parlamentet...
A poszt is erről szól hogy ha bukik a 2/3 vagy a 1/2 akkor mi van, vagy hogy lehet elérni.
vagy összejön vagy nem..

Nem élethalál kérdés...akinek igen az menni is fog az országból a szavazás után fél év után.

Sexual Harassment Panda 2018.01.20. 10:25:55

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: és asszem a töredékszavazatokbòl is fog szerezni a mandátumot a Fidesz amivel senki sem kalkulál, szóval 50-60 egyénit kellene veszíteniük a kormányváltáshoz.

Pöff 2018.01.20. 10:27:26

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

van benne igazság..

de szerintem növelné a szavazatokat, ha egy szlogen mögé állnának és erősen kiállnának, és abbahagynák a marakodás.

de nyilván ez nem fog megtörténni
Mondom még Vona mondta is az LMP-nek MSZP-nek hogy a Fidesz ellen bármit és ha van rá affinitás akkor esetleg..(ellenségem ellensége a barátom ugyebár) és azok elutasították...
Most akkor ki a hibás, hogy még mindig a fidesz van hatalmon? Vona vagy amblokk a ballibek töketlenkedése?

Pedig nagyon sok kiábrándult fideszes van, és pont ezért próbált népártosodni Vona... mert tudta hogy a Jobbik törsz szavazói kevés 15-20%-nál soah nem lesz több.
Érdekes hogy ezt pont a ős Jobbikosok nem képesek felfogni például...győzelemhez több ember kell, több választó.

Egységben az erő...ez nem változott...
Egység nincs...és nem is igen lesz

Itt látszódik meg mennyire nincs politikai kultúra egy egy cél érdekében.
Döbbenetes hogy nyugaton ennek milyen jól működő kultúrája van.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.20. 10:41:38

@Pöff:

A Fidesz tudod mikor fog veszíteni? Ha eltűnnek a ballibek.

A Fidesz nem tud olyan rosszat tenni, hogy az rpsszabbnak tűnjön az átlagember számára a ballibekhez viszonyítani.

Pöff 2018.01.20. 10:58:51

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
igen sajnos ez így van

ha nem bűzlene a korrupciótól a fidesz, nem lenne egy ennyire vastagbőrű(pofájú) tolvaj párt... még azt is mondhatnám ,hogy jól van elmegy..

de az mszp DK gyurcsány.. kombó
Lassan kezdem azt hinni a fidesz fizetett ügynökei..

Sexual Harassment Panda 2018.01.20. 11:00:04

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: na ez az. Erról senki nem beszél. Hiába veszít 40 mandátumot a fidesz, lófasz se lesz mert a legerősebb listás párt lévén töredékszavazatokat is kap.
És ha bukna is Orbán, mi lesz utána? Ki fog kormányozni?
Milyen programmal?
Azt hiszik hogy ilyen felelőtlen pártikra fogok szavazni? Faszt. Akkor maradjon inkább Orbán, mert jelenleg A FIDESZ A KISSEBBIK ROSSZ.

VaradiJanos 2018.01.20. 11:00:27

@Az én édesanyám nem stróman: “Szerinted kik vagyok én?”
Egyike a megélhetési rettegő faszfejeknek, akik képesek napi szinten nicket váltani és itt élik a szerencsétlen életüket

Pop40 2018.01.20. 11:32:51

Erről van szó. Pontosan ezt mondom már évek óta. A fideszes söpredék simán megállítható, csak a kormányváltóknak egy jelöltre kell koncentrálni a szavazatot.

Pontosan ezt fogom tenni, egyéniben leszavazok a helyben legesélyesebb jelöltre. Hogy jobbikos, dékás, kispártos, maszopos, független, teszek rá, egy a lényeg, hogy a tolvaj fideszes csürhe jelöltje ne győzzön még véletlenül se.

SomiTomi · http://somitomi.blog.hu 2018.01.20. 11:34:38

@-JzK-: Te ezt komolyan elhiszed? Az ágyad alatt bújkáló szörnyetegben is hiszel?

Pop40 2018.01.20. 11:35:51

@DFK:

Bolsikám, a tolvaj vajdád hogy is nyomta keresztül a kétharmados plakáttörvényt? Ja, feles törvényként, mert kétharmadosként nem tudta?

Törvénytelen dolog-témakörben ti csak kussoljatok. Mélyen és nagyokat.

Sexual Harassment Panda 2018.01.20. 11:37:31

@Pop40: aha. És utána? Ki fog kormányozni?
Ki lesz a minelnök?
Mi lesz a program?

Pop40 2018.01.20. 11:39:34

@Sexual Harassment Panda:

"És ha bukna is Orbán, mi lesz utána? Ki fog kormányozni?
Milyen programmal?"

Majd az újak nonstop sorosoznak, meg stadiont építenek, miközben szétkúrják az eüt, meg az oktatást, szétlopják az országot, és tétlenül nézik, ahogy fél Mo elhúz külföldre.

Megfelel a program?

Így legalább a tökkelütött fideszeseknek se lesz hiányérzete. :-)

Sexual Harassment Panda 2018.01.20. 11:40:39

@Pop40: szóval nem tudod. Erre akartam kikyukadni.

Pop40 2018.01.20. 11:49:20

@Sexual Harassment Panda:

Miért, nem tetszik a program? Az előbb még tetszett.
Vagy ez csak a vajdától kell? :D

Pl Karácsony, Széll, Vona, nekem aztán tökmindegy.
Csak a hülye fideszesek hiszik, hogy az ország sorsa egy szem miniszterelnökön múlik. A svájciak fele megkockáztatom, azt se tudja, ki náluk a miniszterelnök.
Igaz, ott a miniszterelnök nem szektavezér, mint itt, hanem szimpla szervezési funkció, összeválogatja azokat a szakembereket, akik értenek is a területükhöz, és kormányt alakít velük.

Ennek a következménye egy olyan ország, ami nem csak a plakátokon, meg a kormányzati propagandában teljesít jobban, eus pénzek nélkül meg 2 perc alatt leállna.

Sexual Harassment Panda 2018.01.20. 11:53:49

@Pop40: szép terelès. Na ezért nem fogok egy "összefogásra" szavazni, mert utána a káosz jön.

Pop40 2018.01.20. 12:03:16

@Sexual Harassment Panda:

Az biztos, nem tudnának olyan olajozottan lopni, mint a vajda, meg a maffiája.

Pop40 2018.01.20. 12:04:43

@Sexual Harassment Panda:

Bár jópofa, mikor mindenki mástól programot vársz, csak Vityától nem.
Menj fel a honlapjukra, ott van leírva, nem vagyok a titkárod.

Sexual Harassment Panda 2018.01.20. 12:11:41

@Pop40: eddig én is eljutottam, de kibek a programja szerint, és ki fog kormányozni?

vajdasagi 2018.01.20. 12:17:21

@dare: nagyon helyesen teszed. Ha ennek érdekében egy hetet otthon is töltesz és beszélgetsz, akkor megtettél a Hazáért annyit amit állampolgárként megtehetsz.
Nekem szerencsémre nem kell "hazamennem" emiatt, de egyébként +1

vajdasagi 2018.01.20. 12:19:40

Nézzetk csak meg: mivel ez a lehetőség komolyan veszélyezeti a narancsos bűnbandát, ide is küldték a trolljaikat, hogy idepiszkítsanak.
Ne zavartassuk magunkat emiatt. Azért vannak itt, mert a blogger felvetése valid.

vajdasagi 2018.01.20. 12:23:24

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Fölösleges és törvénytelen akasztani. Elég lesz a törvények szerint ítélkezni. De ebbe talán a bérkommentelőknek adott habony-pénzek (és persze bárki más által adott pénzek) ellenőrzése is beletartozik majd. Nagyon érdekel majd engem, hogy mik fog kiderülni.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2018.01.20. 12:24:59

@VaradiJanos: A buta emberek mindig magukból indulnak ki... és persze fideszesek. :-)

vajdasagi 2018.01.20. 12:25:09

@Sexual Harassment Panda: Neked talán a fityisz a kisebbik rossz. De kb. nyolc millió magyar állampolgárnak éppen ők a legnagyobb rossz.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2018.01.20. 12:29:16

@rallus: Nem talált. Csak annyi, hogy átlátom, hogy milyen kártékony hazaáruló gecik vagytok ti fideszesek... főleg akik nem csak sima szavazók, de még kéretlenül agitálnak és trollkodnak is a bűnszervezet mellett. Ehhez igazodik a hozzászólásom stílusa... bár szerintem még finom voltam.

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.01.20. 12:47:28

@dorian gray:
Egy esetleges ellenzéki "moslékkoalíció" semmi újat nem bírna tető alá hozni, ebben 1etértek A választási rendszert illetően még abban sincs konszenzus, hogy proporcionális vagy diszproporcionális legyen. Egy proporcionális rendszerrel egyébként akár évtizedekre kormányzásképtelenné lehetne tenni Magyarországot

A régi választási rendszer viszont sztem semivel se volt jobb, mint a mostani. Az erre való hivatkozás az ellenzék kedvenc picsogása, amit a szponzoraik felé kell bemutatniuk. A balfaxságukrae mégse hivatkozhatnak, hát ráfogják a rossz rendszerre

en még volna

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.01.20. 12:58:49

@Pöff:
"Döbbenetes hogy nyugaton ennek milyen jól működő kultúrája van."

Kamaszos álomvilágban élsz. Talán annyi lehet a különbség, hogy azokban az országokban, ahol megúszták a kommer tévelygés korszakát, a folytonosság okán sokkal stabilabb a pártpreferencia mint nálunk

De azért szólok, hogy Németországnak a választások után több mint 100 nappal sehol a láthatáron az új kormánya, és ha lesz az szégyen lesz, Belgiumnak évek óta nincs működőképes kormánya, Olaszországról kár is beszélni, Angliában pedig eleve bukásra van ítélve, és így tovább

Nálunk van egy működőképes, amit teljes gőzzel megpróbálnak szétverni olyanok, akik mentálisan még a következő lépésig se jutottak el

Boross Bence 2018.01.20. 13:40:53

@Az én édesanyám nem stróman: Lesz. A Viszlatketharmad.hu oldal még nem üzemel. Egyelőre a Facebookon folyik a kampányolás és a Magyar Nemzet támogat.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.01.20. 13:48:45

@Pöff:

"nem vagyok álomviágban csak te nem tudsz olvasni
a "Ha" szó ott van?
Akkor miről is beszélsz?"

Valóban nem írtad ki a "ha" szót, csak végig feltételes módban írtál, ami ugyanaz.

"olvass és értelmezz nagyon soknak itt nem megy a kettő együtt."

Neked biztos nem megy, ez a kommentedből látható. Sőt az írj és értelmezz sem nagyon megy neked.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.01.20. 13:57:46

@Pöff:

"Most akkor ki a hibás, hogy még mindig a fidesz van hatalmon? Vona vagy amblokk a ballibek töketlenkedése?"

Mi az az "amblokk"?

Az ellenzék csak abban ért egyet, hogy orbántakaroggy. Szinte semmi másban nem értenek egyet. Meg még túl sokan emlékeznek Medgyessy "Útelágazódás" és Gyurcsány "Elkúrtuk, nem kicsit, nagyon" országlására, sokan nem szeretnék újra az elkúrókat kormányon látni.

Ezen pedig semmiféle taktikai szavazás nem segít.

kvadrillio 2018.01.20. 14:36:06

ÉS NÁLUNK MIÉRT NINCSENEK ILYEN KIVÁLÓ ÜGYVÉDEK ???
Semmissé nyilvánítottak egy svájci frank alapú jelzáloghitelt Szlovéniában
Dull Szabolcs
Dull Szabolcs követés
2018.01.19. 17:04

Semmissé nyilvánított egy svájci frank alapú hitelszerződést a szlovén legfelsőbb bíróság arra hivatkozva, hogy a bank nem tájékoztatta ügyfelét az ilyen devizahitelek magas kockázatáról - közölte a szlovén sajtó pénteken.

Robert Preninger, a hitelfelvevő ügyvédje a szlovén közszolgálati televíziónak elmondta: ez az első jogerős ítélet nemcsak Szlovéniában, hanem az Európai Unióban is, írta az MTI.

A legfelsőbb bíróság a 2015-ben indított eljárásban most másodszor hozott ítéletet. Az első ítéletben megsemmisítette a pénzintézet javára hozott korábbi döntést és új eljárást rendelt el az ügyben.

Preninger elmondta, hogy a jogerős ítélet szerint a hitelfelvevőnek az eredeti hitelösszeget kell visszafizetnie a banknak, kamatok nélkül, a pénzintézetnek pedig törölnie kell az ügyfél ingatlanját terhelő jelzálogjogot.

A szlovén svájcifrank-hitelesek egyesülete közleményében kiemelte: fontos győzelemről van szó. Bizakodásuknak adtak hangot, hogy a jelenlegi jogerős ítélet a jövőben bírósági gyakorlattá válik. "Rendszerszintű megoldás kell a problémára, amelyet a bankok kapzsisága és a szabályozó szervezetek csődje okozott."
GettyImages-478079004
Fotó: Bloomberg / Getty Images Hungary

A szlovén központi bank adatai szerint 2017 májusában a svájci frank alapú hitelek állománya 524 millió euróra rúgott. Szlovén magánszemélyek és cégek 2004 és 2008 között vették fel a hiteleket az alacsony kamat miatt, de nem számoltak az árfolyamkockázattal.

Sajtóértesülések szerint közel 20 ezer embert érint a mostani ítélet Szlovéniában, nekik legalább 60 százalékkal csökkenhet a tartozásuk.

kvadrillio 2018.01.20. 14:37:06

A VILÁGON......EZEK FOGNAK GYŐZNI !!!!! :)))
Ezt vallja az Alt Right
2016. augusztus 25. 11:40

Vox Day
Vox Popoli

Az Alt Right hisz abban, hogy a nyugati civilizáció az emberi fejlődés csúcsa, és támogatja három alapvető pillérét: a kereszténységet, az európai nemzeteket és a joguralmat.

„Annak érdekében, hogy létrehozzuk az Alt Right magfilozófiáját, ami alapján mások építkezhetnek:

1. Az Alt Right politikai értelemben vett jobboldalon foglal helyet mind az amerikai, mind az európai értelemben. Nem szocialista, nem progresszív, nem liberális, nem kommunista, marxista, kulturális marxista, neokon.

2. Az Alt Right annak a fősodorbéli konzervatív mozgalomnak az ALTERNATÍVÁJA, amelyet az USA-ban névleg Russel Kirk Tíz konzervatív értéke jellemez, de a valóságban visszafejlődött a progresszivizmus felé. Az Alt Right egyben a libertarianizmus alternatívája is.

3. Az Alt Right nem egy defenzív attitűd, elutasítja nemes vereség koncepcióját. Ez a támadás előregondolkodó filozófiája, a kifejezés minden értelmében. Az Alt Right a győzelemben hisz, amihez kitartás és a tudománnyal, a realitással, a kulturális tradíciókkal és a történelem tanulságaival való harmónia szükséges.

4. Az Alt Right hisz abban, hogy a nyugati civilizáció az emberi fejlődés csúcsa, és támogatja három alapvető pillérét: a kereszténységet, az európai nemzeteket és a joguralmat.

5. Az Alt Right nyíltan és bevallottan nacionalista. Minden nacionalizmust támogat, valamint vallja, hogy minden nemzetnek joga van az idegen beavatkozás és bevándorlás nélküli létezéshez.

6. Az Alt Right antiglobalista. Minden olyan csoportot ellenez, ami globalista ideálokért és célokért küzd.

7. Az Alt Right anti-egalitáriánus. Azért utasítja el az egyenlőség gondolatát, amiért az unikornisokét és a leprikónokét. Az emberi egyenlőség nem létezik semmiféle megfigyelhető tudományos, jogi, anyagi, intellektuális, szexuális vagy szellemi formában.

8. Az Alt Right tudománypárti (scientodific). Elfogadja a jelenlegi tudományos módszer eredményeit (scientody), miközben megérti: a) ezeket az eredményeket később felülvizsgálhatják, b) a tudományos társadalom ki van téve a korrupciónak, c) hogy az ún. tudományos konszenzus nem a tudományos módszeren alapul, hanem a demokrácián, tehát eredendően nem tudományos.

9. Az Alt Right hiszi, hogy identitás > kultúra > politika.

10. Az Alt Right ellenzi bármelyik bennszülött etnikai csoport hatalmát vagy dominanciáját a másik felett, kifejezetten az uralt népek szuverén hazájában. Az Alt Right ellenzi, hogy bármilyen nem bennszülött etnikai csoport túlzott befolyást szerezzen bármilyen társadalomban nepotizmus és törzsiség útján, vagy bármilyen más alapon.

11. Az Alt Right szerint diverzitás + közelség = háború.

12. Az Alt Rightot nem érdekli, mit gondolsz róla.

13. Az Alt Right elutasítja a nemzetközi szabadkereskedelmet és az emberek szabad mozgását, amelyet a szabadkereskedelem megkövetel. A nemzeten belüli szabadkereskedelem előnyei nem szolgálnak bizonyítékként a nemzetközi szabadkereskedelem előnyeire.

14. Az Alt Right hisz abban, hogy biztosítanunk kell a fehér emberek létezését és a fehér gyerekek jövőjét.

15. Az Alt Right nem hisz általában bármelyik rassz, nemzet, nép, alfaj felsőbbrendűségében. Minden rassznak, nemzetnek, népnek és emberi alfajnak megvannak a maga egyedi erősségei és gyengeségei, és rendelkeznek a szuverén joggal, hogy zaklatás nélkül azon a bennszülött kultúrájában tartózkodjon, amit előnyösnek talál.

16. Az Alt Right egy olyan filozófia, ami értékeli a békét a világ nemzetei között és ellenzi az olyan háborút, ami az egyik nemzet értékeit szeretné egy másikra erőltetni; illetve ellenzi az olyan törekvéseket, amelyek háború, népirtás, bevándorlás és genetikai asszimiláció révén akarnak kiirtani nemzeteket.”
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

kvadrillio 2018.01.20. 14:38:43

Mit akar az Alt-right?

A fő kérdés, amiben az Alt-right és az Új Jobboldal egyetért, az elsősorban annak a felismerése, hogy a fasizmus és a II. világháború kudarc volt az „igazi jobboldal” számára, amin már túl kellene lépni. Ennek megfelelően azok a csoportok és egyének, akik a II. világháborút újra akarják harcolni vagy akik mindenáron ismét használatba akarják venni a korszak retorikáját és hőseit, mindkét mozgalom által elutasítottak. Így aztán a neonácik semmiképpen sem tekinthetők Alt-righthoz vagy Új Jobboldalhoz tartozóknak. Mindemellett azonban, egyik mozgalom sem fogadja el azt, hogy nekik kellene bocsánatot kérni a múlt bűneiért és hibáiért.

Amint Jonathan Bowden vallja:

“Ha az ellenfeleink le szeretnének járatni minket, egyszerűen csak lépjünk túl rajtuk.”

Továbbá, ahogy Markus Willinger írja a „Generation Identity” című könyvében:

“Azoknak akik felelőssé akarnak tenni minket a II.világháborúért, azt kell mondaunk, hogy ez a kérdés a mai világban már egyáltalán nem releváns. Mi már csak saját korunk problémáival foglalkozunk.”

Ezzel együtt persze, nem kellene megengednünk ellenfeleinknek, hogy eldöntsék, miről beszélhetünk és miről nem. Tehát ha egy egyén vagy egy csoport a zsidósághoz tartozik, mint például Soros György barátunk, az nem jelenti azt, hogy ő vagy ők ezért minden kritikán felül állnak és mi nácik vagyunk, ha kritizáljuk őket. Kevin MacDonald remek művében bemutatja, miként kezeljük a zsidó befolyást társadalmainkban anélkül, hogy A „ Cion bölcsei” című műben megfogalmazottakat átvennénk. Ellenkezőleg, mi megpróbáljuk megérteni őket egy valóságos, nem pedig természetfeletti szemszögből, mint egy olyan csoportot, melynek az érdekei és vágyai esetenként eltérnek a mieinktől. Összes problémánkért a zsidó befolyást okolni ugyanolyan abszurdum, mint a zsidó befolyás kérdésével egyáltalán nem foglalkozni.
A másik álláspont, amiben mind az Alt-right mind az Új Jobboldal egyetért az az, hogy az 1960-as évek óta a liberális baloldal hamar átvette az irányítást a kulturális intézményeink fölött, Nyugat-Európában éppen úgy, mint Észak-Amerikában is, ezzel bebiztosítva politikai hatalmát. Ezért aztán a konzervatív jobboldal országainkban fokozatosan átvette a baloldali eszméket , így kiérdemelve a „cuckservatism” jelzőt.

(Olyan magukat jobboldalinak mondó pártok és emberek, akik egyébként teljesen megadták magukat a balliberális retorikának, ezáltal a rendszer részét képezik mint hamis ellensúly)[a szerk. megj]

Ez az, amivel a közvélemény nincs tisztában, nevezetesen azzal, hogy a liberális baloldal és a liberális jobboldal egy és ugyanaz. Ám az Alt-right és az Új Jobboldal megtalálta a megoldást egy olyan világ létrehozására, amiből felnevelkedhet az igazi jobboldal. A saját fegyverükkel kell legyőzzük őket, először meg kell szereznünk az irányítást a kulturális intézmények felett majd ezután a politikai irányítást is. Ezért is olyan fontos az a szellemi és kulturális munka, amit végzünk és különösen most, amikor szemtanúi vagyunk a politikai világ változásainak, nem szabad kizárólag politikai tevékenységre korlátozódnunk. A helyzet javul, azonban még sok a tennivaló. Látni Donald Trumpot és Marine Le Pent hatalomra jutni és ünnepelni őket, mint egy pom-pom lánycsapat, nem lehet a célunk.

Churchillt idézve: “Az ő győzelmük nem lehet munkánk befejezése, még csak ahhoz közeli fázis sem, hanem inkább egy új kezdet.”

kvadrillio 2018.01.20. 14:43:33

@kvadrillio: ... elmélyülésre okot adó gondolatok....:)

kvadrillio 2018.01.20. 14:44:28

Alt-Right vs Új jobboldal
Dátum:
ápr 25, 2017
Címkék:
Alt-right
Ausztrália
John Morgan
Trump
Új Jobboldal
USA
Valódi Jobboldal
miazaltright-750x420

Az alábbi beszédet a szerző a IX., Stockholmban tartott Identitarian Ideas konferenciára írta, melyen azonban külső okokból kifolyólag végül nem tudott részt venni. Ennek okán – bár minden európai számára hasznosak lehetnek, – főként a svéd nemzethez szólnak a lent közreadott sorok.

John Morgan az Egyesült Államokban született, diplomáját a Michigani Egyetemen szerezte, jelenleg a Counter-Currents Publishingnél szerkesztő és publicista. Korábban társalapítója volt az Arktos kiadónak , főszerkesztőként és publicistaként egyaránt dolgozott ugyanott. Az európai Új Jobboldal, az identitarizmus, a metafizikai tradició és az ezekkel kapcsolatos témák lelkes kutatója..........................................................................................

Infamous 2018.01.20. 16:07:56

Kevés szépség van a politikában, az egyik közülük az, hogy millió dolog miatt miatt millióképp alakulhatnak a dolgok.

csobi2011 2018.01.20. 16:17:43

A cikk nem nagyon foglalkozik a jobbikkal. Pedig ők nem akarnak együttműködni. A vidék egy jó részén annyira népszerűtlen a ballib oldal hogy paraszt bácsi előbb levágja mindkét kezét minthogy rájuk szavazzon. Szóval van kb 75-80 olyan körzet ahol csak a fidesz nyerhet vagy esetleg a jobbik. Nem értem hogy jön így ki 50 körzet a ballibbantaknak. Álmodozni lehet. Én inkább a bojkottra buzdítalak titeket. Mindenkinek úgy lenne a legjobb.

morph on deer 2018.01.20. 21:12:34

@csobi2011:
“...paraszt bácsi előbb levágja mindkét kezét”

Mivel?
Mert azt még el tudom képzelni, hogy az egyiket a másikkal. Na de aztán..?

morph on deer 2018.01.20. 22:18:26

@kvadrillio:
“... elmélyülésre okot adó gondolatok....:)”

Abban az esetben valóban, ha az “Alt-right” valaki szerint valós- és civilizált alternatívának tűnik, különösen a világháborús referencia ismeretében.

Így aztán az elmélyülés igazán csak a ‘rokon-értelmű’ gondolkodóktól lehetne elvárható, de az eddigi tapasztalat mindössze azt volt képes bizonyítani, hogy a gondolkodás egyáltalán nem jellemző tulajdonsága annak a ‘bizonyos’ oldalnak.
De legalább irtó hatásosan írtották a másként gondolkodókat.
Szóval kösz, nem.

Balt 2018.01.26. 09:53:10

@Pöff: El vagy tévedve. A Fideszt egybehangzóan 50% körül mérik manapság az aktív szavazók körében. Ja, persze tudom, aki nem szavaz, az a Fidesz ellen szavaz, inkuzíve csecsemők és elítéltek. :)

Balt 2018.01.26. 10:01:14

@rallus: A Fidesz (khmm: NVI :) ) most adott ki egy állásfoglalást, hogy aki nem állít a választási tv előírta számú és eloszlású körzetbe (26 + min 1 Bp) jelöltet, annak törlik a listáját is. Ezzel eléggé el lesznek lehetetlenítve a kamupártok. (Még ha Fidesz érdek is lenne esetleg.)

Pöff 2018.01.27. 18:38:48

@Balt: megkérdezhetem hogy miért jó neked a fidesz?
Miért örömködsz hogy a Fidesz nyer?

Egyébként az ilyen felmérésekre egy petákot nem adnék, pár embert meg a fidesz szekerét tolón kívül én még embert nem láttam aki ne szidta volna a fideszt. (potenciális ellenzéki)

bbrrr 2018.02.02. 08:29:02

Ez a taktikai szavazás tényleg jó ötlet. Frankó lesz egy Jobbik-MSZP-LMP-DK kormány, ahol, ha bármelyik párt kicsit megmakacsolja magát, azonnal döntésképtelen lesz a kormány. Ez után jön majd az, hogy különféle politkai alkuk miatt mindegyik cserbenhagyja a saját választóit, meg a "akkor én viszem az autópályákat, Te meg a kórházakat" típusú alkuk... Hajrá-hajrá, tényleg jó lesz. (irónia)
Akkor már inkább a fidesz.

bbrrr 2018.02.02. 08:33:10

Egyébként ez a négy párt nem tud majd megállapodni még a miniszterelnökről sem, úgyhogy, ha esetleg nem lenne meg a fidesz 50% (ami a kormányalakításhoz kéne.. nyilván koalícióra nem fog lépni velük senki), akkor új választások lesznek. Szép eredmény. Végülis eredménynek eredmény, csak lesz-e olyan párt, aki kormányképes erőt tud összehozni a következő válsztásra (mondjuk őszre)? Nem lesz. Ha lenne, most is lenne. A helyzet az, hogy a jelenlegi ellenzék alkalmatlan. Lehet azt mondani, hogy inkább 4 bolond vezesse a buszt, mint 1 olyan, aki esetleg másfelé megy, mint amerre menni akarunk, de legalább tud buszt vezetni, de eléggé szemellenzős hozzáállás.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.02.02. 09:30:24

@bbrrr:

"ha esetleg nem lenne meg a fidesz 50% (ami a kormányalakításhoz kéne.. nyilván koalícióra nem fog lépni velük senki)"

Biztos vagy te ebben? Eddig is láthattad, hogy az ellenzéki pártocskák a hatalomra jutás reményéért dalolva feladták az elveiket. Lásd pl. az LMP dörgölődzését Simicskához, a Jobbik cukiskodását vagy ahogy szintén Simicskának eladta magát.

Avagy emlékszel még 1994-re, amikor a szadesz a hatalomért koalícióra lépett a komcsi utódpárttal, a maszoppal? Ahogy összeborultak pufajkás Horn Gyulával, az MSZMP prominensével?

Abban a valószínűtlen esetben, ha a Fidesznek nem lenne meg az 50%, biztos akadna egy olyan párt)ocska), amely a "belülről bomlasztás" meghirdetett szándékával összeállna a Fidesszel.

A hatalomért és a húsos fazék közelségéért lesz, aki feladja elveit és eddigi kurzusát.

bbrrr 2018.02.02. 09:40:31

előfordulhat, de azzal a saját halálos ítéletüket írják alá, mert a következő választásokon ugyanolyan közellenség lesznek, mint a fidesz. Mondjuk az ilyen hosszútávú gondolkodás nem tudom mennyire erőssége a politikusoknak, de nekem nagyon úgy tűnik, hogy jelenleg az összes ellenzéki párt 2022-re készül. Úgy próbál helyezkedni, hogy akkor minél jobb helyzetben legyen, mert a mostani választás már ígyis-úgyis bukó nekik. Ezért nem állnak össze normálisan. Meg persze azért mert nincs miért összeállni (valami ellen nem elég, közös célok kellenek).

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.02.02. 10:00:10

@bbrrr:

"jelenleg az összes ellenzéki párt 2022-re készül."

Ahogy 2014-ben már 2018-ra készültek.

Hacsak nem jön valami súlyos nemzetközi gazdasági válság, 2022-ben sem lesznek jobb esélyeik. Bár a Fidesz mostanában kezdi elvetni a sulykot, pl. egyes szervezetek vezetőit az ország ellenségének titulálja - ami részben igaz, de a hangoztatása rossz emlékeket ébreszt -, azért végzetesen súlyos hibát nem fog véteni.

pannonfunk 2018.02.02. 10:02:22

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Az a gáz, hogy már 2014-ben is 2018-ra készültek... :/

pannonfunk 2018.02.02. 10:03:11

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Oh, bocs, nem ide akartam írni, hanem ide: @bbrrr: de ugyanazt írtuk :)

blah blah 2018.02.03. 16:12:19

@morph on deer: hát igen, minden ami a szélsőhaladóktól jobbra van az hitler
hihetetlenek vagytok

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.02.03. 19:22:32

@morph on deer:

Nem mondták még neked, hogy már a bújtatott nácizás is visszafelé elsülő fegyver?

Bognár Attila · http://kulsohaz.blog.hu 2018.02.12. 00:51:23

Tényleg lehet valami ebben a taktikai szavazásban, mert csak úgy hemzsegnek itt a bér- és önkéntes t(r)ollnokok :O
Amúgy meg csakazértis: elovalasztok.hu :P

János Lipcsei 2018.02.22. 16:51:06

Matematikailag tökéletesen igaz és áprilisban tényleg ez lehet az egyetlen helyes taktika. Viszont ha ez sikerre vezet, akkor jó lenne azonnal elfelejteni, és még a listákra való szavazást is megszüntetni. Mert amíg pártlista van , addig azokon csakis olyanok jutnak be a parlamentbe, akikre személy szerint egyetlen szavazó sem szavazott. És ezt a képviselők is nagyon jól tudják, vagyis nem a választókat hanem a pártjukat fogják szolgálni ! Olyanokból pedig már épp elég van , és elegem is van belőlük !

A teremőr 2018.03.10. 09:17:30

@Pöff: Teljesen igazad van. Egy elborult ex SZDSZ-s ismerősömnek is pont ezt magyaráztam.

Az alvó / passzív szavazókat aktiválni kellene és teljes összefogás kellene egy 6 - 9 hónapos időtartalomra.

A teremőr 2018.03.10. 09:19:59

@Duplaxiii: Nálam ugyan az a helyzet, miért is szavazzak egy gyurcsány banditára?

Spacecake 2018.03.25. 23:59:47

Emlékszem 2 mondásra nem is olyan régről:
“Képtelenség hogy Trump győzzön”
“Képtelenség h a Brexitet megszavazzák”

Uh sztem ennyit a közvéleménykutatókról,maradjunk annyiban hogy érdekes lesz...;)
süti beállítások módosítása