Viszlát, kétharmad!

A 2018-as választás valódi tétje

2017. szeptember 06. - Viszlát!

Vajon mi a rohamosan közeledő jövő évi választás valódi tétje? A Kelet és Nyugat, Oroszország és Európa közti döntés, ahogy azt a baloldali ellenzék igyekszik beállítani? Az, hogy végre átlépünk-e a 20. századból a 21.-be, ahogy azt újabban a Jobbik hangoztatja? Vagy az, hogy helyén marad-e az illegális bevándorlókat távol tartó (és ezáltal Magyarország, mi több, egész Európa jövőjét őrző) határkerítés, mint azt legutóbb a miniszterelnök hívei körében elővezette?

A válasz ennél sokkal prózaibb. A 2018-as választás valódi tétje jelen állás szerint nem más, mint hogy ismét kétharmadot szerez-e a Fidesz. A kormány és az ellenzéki pártok népszerűsége hosszú hónapok óta nem változott érdemben, a felmérésekből kiolvasható arányok pedig kísértetiesen emlékeztetnek a 2014-es eredményre (Fidesz–KDNP 45,04%; MSZP–Együtt–DK–PM–MLP 25,67%; Jobbik 20,03%; LMP 5,36%). Persze újabb szereplők jönnek és mennek, és máig nem tudjuk, lesz-e – s ha igen, milyen formában – új baloldali összefogás, de ez a bizonytalanság is csak a Fideszt erősíti. Vagyis a nyitott kérdés az, hogy újra kétharmaddal győz-e a kormánypárt; más megközelítésben: sikerül-e visszaszereznie 2010-ben és 2014-ben elnyert, majd 2015 februárjában elvesztett alkotmányozó többségét.

Erről természetesen sem a kormánynak, sem az ellenzéknek nem érdeke beszélni. A Fidesz mindent megtesz azért, hogy kínkeservvel megőrizze választóinak lelkesedését, újabb és újabb ellenségképet állítva eléjük (Brüsszel, civilek, Soros stb.), és azt sulykolva, hogy komoly veszélyben vannak az elmúlt hét év „vívmányai”. Az ellenzéki pártoknak pedig – többé-kevésbé érthető okokból – fenn kell tartaniuk a látszatot, hogy van némi esélyük a kormányváltásra. Ezért mindkét térfélen már-már apokaliptikus magasságokba emelik a tétet, miközben kevés szó esik arról, ami a valódi kérdés: lesz-e újabb kétharmad, illetve mit lehet tenni azért, hogy ne legyen?

A magyar választók azon egyharmada, amely újra a Fideszt látná szívesen kormányon, bizonyára örömmel üdvözölné a minél nagyobb arányú felhatalmazást. Azok számára viszont, akik úgy érzik, hogy Magyarországon rossz irányba mennek a dolgok, kifejezetten riasztó lehetőség, hogy ez az egyharmad könnyen újabb kétharmados kormánytöbbséget ültethet a nyakukba. Ráadásul azok, akik ettől tartanak, az ellenzéki pártokra sem számíthatnak: míg a Fidesz egységes fellépéssel és szinte kimeríthetetlen kormányzati (adófizetői) erőforrások birtokában kampányol már évek óta, addig az ellenzék megosztott, a stratégiája láthatóan nem működik, a forrásai korlátozottak.

Azok a választók tehát, akik nem akarnak újabb kétharmadot, elsősorban magukban bízhatnak. Merthogy erre a politikai feladványra is van megoldás, méghozzá jóval egyszerűbb, mint sokan gondolnák. Ahhoz azonban, hogy ez a megoldás működjön, el kell elérni – méghozzá a pártok érdekeivel ellentétben –, hogy minél több szó essen arról, ami a következő választás igazi tétje: a kétharmadról.

Ezért az elkövetkező hónapokra az adekvát jelszó a következő: jó reggelt, Magyarország! Viszlát, kétharmad!

 

(Fotó: Index - ünneplő szimpatizánsok a Fidesz 2014-es eredményváróján)

 

Megállítható-e az újabb kétharmad? Rajtunk múlik, nem a pártokon. Kövess minket a Facebookon, és elmondjuk, hogyan!

A bejegyzés trackback címe:

https://viszlatketharmad.blog.hu/api/trackback/id/tr9312805730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brix 2017.09.06. 23:45:11

Szerintem egyre nagyobb esélye van a 2/3-nak, hiszen a külső támadások, és migráns-kvóta döntés miatti helyzet, a kormány pozícióját erősíti...

A következő 20 évben biztos hogy Orbánra szavazok 2017.09.06. 23:46:03

"Újabb fideszes kétharmad?"

Ez termesztes. Ezt mar baloldalon sem vonjak ketsegbe.
A legelborultabb balosok is legfeljebb annyit mondanak, hogy talan csak a sima tobbseg lesz meg, ketharmad nem.

NincstelenWalter 2017.09.07. 06:39:36

A Fidesz csak egyfelekeppen lenne megfoghato, ha minden ellenzeki szavazo a LEGEROSEBB ellenzeki jeloltre szavazna, a jobbikosok a DK-sra, a DK-sok a jobbikosra peldaul. Na erre nem sok realis esely van, kiveve ha a szavazok maskepp gondoljak mint a politikai agytrosztjeik es atszavaznak.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.07. 06:51:40

Nem lesz meg a Fidesz kétharmada, de nem is kell ez nekik.

Kivlov 2017.09.07. 08:18:11

Az a tétje, hogy hagyjuk-e szétqrni az előző 7 év eredményeit...

VT Man 2017.09.07. 08:48:23

Egyelõre a baloldalon nem jelent meg alternatíva, programmal vagy koncepcióval, az agybeteg ötleteket (egykulcsos adó eltörlése) pedig hagyjuk.

Remélem azért nem lesz 2/3-ad.

A tudomány sosem téved! 2017.09.07. 09:04:08

:0
Már van ilyen blog is, hogy viszlatketharmad?
Akkor én meg készítek egy soksikert2018hozelvtarsak-at...
Persze az sose lesz index címlapos valami ostobasággal, mint ezek a libbant bérrettegő blogok....

ben2 2017.09.07. 09:23:03

@NincstelenWalter:

Nem az átszavazás a fő kérdés, hanem hogy ha sikerül is végigvinni, mi lenne az eredménye?
A Fidesznek még jól is jönne, ha a Jobbik és az MSZP fű alatt összefogna és megnyerné a választásokat.
Azzal ugyanis egy olyan működésképtelen csalamádékoalíció jönne létre, hogy fél év után már előrehozott választásokat kellene kiírni és a további évtizedekre kényelmesen bebetonoznák a Fideszt a hatalomba.
A kormánypárt hosszú távon tehát sokkal jobban járna egy mostani ellenzéki győzelemmel mint egy újabb kétharmaddal, mert 2018 után tovább fog errodálódni a fidesz bázisa és 2022-re már reálisan beelőzheti a Jobbik, ha be tudja gyűjteni az újabb baloldali kudarc miatt lemorzsolódó mszp-s rasszista és antiszemita szavazókat.

citrix 2017.09.07. 09:23:13

A fidesz 2/3-a az unióból való kilépést jelenti. Ennyi a tét ami nem kevés.

konrada 2017.09.07. 09:31:45

@NincstelenWalter:
Nem fogják másként gondolni.
...mert a DK, meg a Jobbik is rétegpárt, azaz a szavazói is tudják, hogy önállóan - de még akár egy koalició vezető erejeként is - nincs esélyük kormányra kerülni.
Azaz: akár a szó jó - vagy rossz értelmében - véve nem komprommisszumot, hanem elveket követők.
Így meg egy elvhű baloldali liberális nem szavaz egy sovinizmust sem elvető, a polkorrekt beszédet rühelő (ugye szépen fogalmaztam meg;) elvű emberek által támogatott pártra, de viszont sem.

...s ezt tudják a poltikusok is, ezért nem látják az esélyét a széles - Jobbikot is tartalmazó - összefogásnak, azt meg a baloldali és liberális oldalon lévők is tudják, hogy nélkülük pont olyan kevesek mint 2014-ben, így az összefogásuk csak arra lenne elegendő, mint akkor, konzerválni a szétaprózodottságban is leledző lemaradásukat.

Ezért a magát legnagyobbnak tartónak csak az lehet a célja, hogy lepattintsa a parlamentből a szétaprozódást okozó kisebb pártokat - elvéve tőlük a légteret, és ezzel a szavazóit - majd a következő választáson egységes erőként szerepeljen,

...a kisebbeknek meg, hogy ezt megakadályozzák, és fennmaradhassanak a palettán parlamenti pártként, hogy legyen honnan felnőniük a későbbiekben.

...azért ez igy: elég sz.r ügy...

Európai téridő 2017.09.07. 09:42:58

A baloldal mai gigabukta utáni útkeresésének, hitelvesztésének okai történelmi léptékűek, a közvetlen kapcsolódás az 1848-as Kommunista Kiáltványtól a munkás és Kommunista és egyéb Internacionálékon, és a 45 év elvtársvilágon, ilyen-olyan útitársakon keresztül vezető út volt a mai állapotokig.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.07. 09:53:31

@ben2:

Ha nem sajnálnám a magyar lakosságot, én is szeretnék egy olyan választási eredményt, hogy Fidesz 45 %, Jobbik 25 %, régi és új ballibek 30 %.

Vicces lenne látni, ahogy a kormány belebukik saját magába.

metal · http://electric.blog.hu 2017.09.07. 09:56:36

"Azok számára viszont, akik úgy érzik, hogy Magyarországon rossz irányba mennek a dolgok, kifejezetten riasztó lehetőség, hogy ez az egyharmad könnyen újabb kétharmados kormánytöbbséget ültethet a nyakukba."

Pedig nagyon egyszerű a dolog. Ha nem akarja a kedves delikvens, hogy a kormányt támogató 1/3 kétharmados többséget adjon a fidesz kezébe, akkor menjen el szavazni. Ha mindenki elmegy szavazni, aki elégedetlen a kormánnyal (és természetesen nem a kormányra szavaz), akkor kétharmada biztosan nem lesz a fidesznek. Többsége még lehet, ha az ellenzék nagyon megosztott marad.

Tom Bradley 2017.09.07. 10:05:07

@VT Man: Szerinted ki szavaz ma Magyarországon pártprogramok alapján???
Értelmezhető programja csak a Jobbiknak van egyébként.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2017.09.07. 10:07:08

Ez hülyeség. Az természetes, hogy az ellenzék a legnagyobb elérhető célt kommunikálja. Ez talán nem a kétharmad elleni küzdés része? Természetes, hogy egy új kétharmad megakadályozása minimálcél, de de ha ezzel kampányolnának, ki szavazna rájuk, ha az a kép alakul ki, hogy még ők se hiszik, hogy képesek rá?

Ha már itt tartunk, pont az ilyen "kötelezően rúgok az ellenzékbe, akkor is, ha nem kell, csak, hogy pártatlannak tűnjek" hozzáállás az egyik legnagyobb előmozdítója a kétharmadnak, mert a normálisabb ellenzéki pártok potenciális szavazóit is elbizonytalanítja.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2017.09.07. 10:08:14

@Tom Bradley: "Értelmezhető programja csak a Jobbiknak van egyébként."

Persze ez se igaz. Van másoknak is. Itt van pl. az Együtté: egyuttpart.hu/rolunk/javaslataink/

ben2 2017.09.07. 10:08:23

@citrix:

Mi a különbség EU kilépés szempontjából a 2/3 és a sima feles többség között?

Az EU kilépést mindenképpen népszavazással lehetne csak elérni, az meg jó eséllyel már a részvételen is elbukna.
A másik lehetőség, hogy Orbánék addig feszítik a húrt, hogy kiraknak minket az EU-ból, de az egy olyan körülményes és hosszadalmas procedúra, hogy simán elhúzódik a ciklus végéig, amikor is már le lehet váltani a kormányt és visszacsinálni az egészet.
Az egyetlen reális esély az EU elhagyására, ha maga a társadalom határozottan igényli, hogy lépjünk ki, akkor meg az a természetes, ha kilépünk.
Persze lehet az embereket demagógiával az EU ellen hergelni, de a fidesz által az EU ellen hergelhető szavazók száma már a migráns népszavazások is kiderült, hogy nem éri el az érvényességi küszöböt.

A másik EU-val kapcsolatos aggály, hogy a kétsebességes EU-ban mi a szopóágra kerülünk.
Ezzel kapcsolatban van egy rossz hírem: tök mindegy, hogy ki kormányoz Magyarországon, a kelet-európai országok nem fognak bekerülni a belső körbe, mert az nem politikai szimpátiák, hanem nettó gazdasági érdekek mentén fog kialakulni.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.09.07. 10:24:28

Nincs rá szükség.. De miért ne? :))

citrix 2017.09.07. 10:25:06

@ben2: Sajnos nagyon arra mutat minden jel hogy a kohéziós források kifutásával megkezdik al EU-ból kilépést aktív pályára helyezni. Lehet olyan helyzetbe hozni hozni az ellenséges retorikát hogy Orbán felkenve érezze magát a választási eredményekre hivatkozva kiléptesse az országot. Sok baja megoldódna vele: a fiatalok elvándorlása jelentős akadályba ütközne, nem akadékoskodhatna az unió az önkényeskedések miatt, szabad a pálya Putyin keblére bújni minden tekintetben. Mi az ami visszatartaná ettől? Semmi.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.09.07. 10:25:50

@ben2: Ráadásul Macron vészesen kezd gyengülni..

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.09.07. 10:26:54

@citrix: Nem fogják "kifuttatni". Ez számos német cég profitérdekeit sérteni.

n3spr3ss0 2017.09.07. 10:27:15

Ez a balga nép minden büntetést megérdemel, mert ezt a bűnbandát hatalmon tartja.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.09.07. 10:28:32

@ben2: " ha a Jobbik és az MSZP fű alatt összefogna és megnyerné a választásokat."

Már közös jelöltállítás során csúnyán elvéreznének..

Tisztességes Természettudomány 2017.09.07. 10:30:22

A Momentum kormányzásra készül. Gyurcsány is ezt mondja. Akkor ők most hazudnának, tulajdonképpen esélytelenek, és csak hitegetik a választókat?

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.09.07. 10:30:52

@n3spr3ss0: @Brix: Jaja, a brüsszeli idióták szorgalmasan etetik a Fidesz kampányát..:))

Ad Dio 2017.09.07. 10:37:06

Az ellenzéken nem fog múlni a 2/3-ad...

Ad Dio 2017.09.07. 10:56:48

@citrix:

Az EU-ból kilépéshez minimum egy sikeres népszavazás kell. Bár - Anglia esetét tanulmányozva - ez sem biztos hogy elegendő.

Kivlov 2017.09.07. 11:00:34

@Fedor:
Együtt fő programja:
vegyetek sípokat és fütyörésszetek,mint az óvodások! :D :D :D

ben2 2017.09.07. 11:06:31

@citrix:

Hagyjuk most a kampánylogikát és induljunk ki a realitásokból.

Orbánék eddig minden alkalommal meghátráltak, amikor a társadalom többségének ellenállásába ütköztek. A Fidesz magasról tesz a "véleményformáló értelmiség", "mérvadó üzleti körök", "nyugati média", stb. véleményére, sőt nem rest ellenségképet kreálni belőlük, ha túl erősen lobbiznának a kormány érdekei ellen, viszont sosem mentek szembe a többség akaratával.
Sőt, a kampánystratégiájuk is rendre az, hogy találnak egy témát, amiben a saját táboruk és az ellenzéki szavazók jelentős része is egyetért és azt tolják aztán orba-szájba, 24 óra / 7 nap.
Az előző kampányban ez a rezsicsökkentés volt, most a migráció.
Azaz a Fidesz nem azért hadakozik migránsügyben az EU-val, mert akkora probléma lenne a migráció, hanem mert ebben a kérdésben a társadalom igen nagy többsége egyetért a kormánnyal, azaz ha napirenden tartják a témát, akkor az ellenzéknek nem marad mozgástere, mert vagy a saját szavazóikkal mennek szembe (lásd: Botka vs. kerítés), vagy kényelenek a kormányt támogatni.

Amikor tehát az EU adminisztratív eszközökkel kényszeríti Magyarországot a migránsok befogadására, azzal nem Orbánékat dühítik fel, hanem a magyar választók igen jelentős részét, Orbán pedig nyilván a maga javára használja ki a helyzetet.

Ugyanakkor ez fordítva is igaz: ha a társadalom többsége nem akar kilépni az EU-ból, akkor Orbánék nem fogják a többségi akarat ellenére kiléptetni az országot, mert még ha közjogilag lehetőségük is lenne rá, politikailag öngyilkosság lenne.
Ha Orbánék meghátráltak netadó, vasárnapi boltzár, olimpia, stb. ügyekben, akkor pont EU kérdésben ne hátrálnának meg?

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.09.07. 11:26:04

Ha mindenhol 1 db (azaz: egy darab) ellenzéki jelölt állna szemben a kormánypárti jelölttel, akkor a Fidesz veszítene, nem is kicsit. Ez azonban sajnos illúzió.
Újra meglesz a 2/3, kilépünk az EU-ból és I. Viktor cár vezetésével betáncolunk a bármilyen néven is nevezett Új Szovjetunióba.
A jövő elúszott... ;-)

bbrrr 2017.09.07. 11:35:19

@metal: "Ha mindenki elmegy szavazni, aki elégedetlen a kormánnyal (és természetesen nem a kormányra szavaz), akkor kétharmada biztosan nem lesz a fidesznek."

Ez így van. Csakhogy ehhez kéne egy (1) ÉRTELMES alternatíva, akire ezek a kormánnyal elégedetlenek hajlandóak szavazni. Csakhogy az a bizonyos inaktív egyharmad, akiről szó van, nem csak a kormánnyal elégedetlen. Hanem bizony enbloc a politikával. Vagyis, hiába jön ilyen-olyan párt, nem érdekli. Nem tud olyan új erő érkezni, ami ezeket megszólítja. Számolni sem érdemes ezzel az egyharmaddal. És innentől viszont az jön ki, hogy a kormány támogatottsága nem 1/3, hanem nagyjából 50%. Az ellenzéké pedig kb szintén ennyi, csak ebben benne vannak 1-2%-os minipártok, akik nem jutnak be a parlamentbe. Így aztán a parlamentben már a kormány érdemben 50% feletti mandátumot szerez.

Lehetne fordítani a dolgon: oké. mondjuk hogy 50-50% a két csapat. Melyik alkalmasabb a kormányzásra? a fidesz-kdnp, vagy a TELJES ellenzék együtt? Akik közül a két egymáshoz elvben legközelebb álló párt abban nem tud megegyezni, hogy közösen induljanak-e vagy külön? mi lenne itt tényleg fajsúlyos kérdések esetén (pl adórendszer/választási rendszer, oktatás, egészségügy megreformálása)? Amit az egyik mond, az a másiknak elfogadhatatlan. Hogy lenne ebből lépés bármilyen irányban?

Mert ha az, hogy a fidesz 45%-kal kétharmados kormányt alakít nonszensz, akkor az mennyire nonszensz, hogy a jobbik 20%-kal készül ugyanerre?

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.07. 11:36:50

@Fedor:

Hosszú. Leírom az Együtt programját 3 mondatban:
- mindenben igaza van Brüsszelnek,
- minden tulajdont a nyugatnak,
- a magyarok le vannak szarva.

Andy73 2017.09.07. 11:37:47

Azért ez tényleg vicces, hogy már ilyen blogok is vannak. Ezért jobb az angolszász rendszer, ahol csak egyéni körzetek vannak. Ott nem a matekozással töltik a politikusok az idejüket, hanem azzal, hogy megnyerjék a saját körzetüket.
És ott a Fidesz-KDNP nem kétharmaddal nyerne, hanem kilenctizeddel.

zokogjatok 2017.09.07. 11:39:11

"Ha mindenhol 1 db (azaz: egy darab) ellenzéki jelölt állna szemben a kormánypárti jelölttel, akkor a Fidesz veszítene, nem is kicsit."

Aham, valószínű. Az ellenzéki pártok szimpatizánsainak egy jó része egymást sem fogadja el, még a DK-MSZP sem, nem hogy a Jobbik-DK pl. Ha emiatt csak 10-20%-kal kevesebb ellenzéki megy szavazni, mert nem elfogadható neki az összefogás, akkor már bukott az egész.

"kilépünk az EU-ból "

Ezt 8 éve mondogatjátok, az "összedől az ország"-gal együtt. Lejárt szöveg, nem megyünk sehova.

zokogjatok 2017.09.07. 11:45:32

@ben2: "Sőt, a kampánystratégiájuk is rendre az, hogy találnak egy témát, amiben a saját táboruk és az ellenzéki szavazók jelentős része is egyetért és azt tolják aztán orba-szájba, 24 óra / 7 nap."

Ez BRUTÁLIS. Már hogy VAN POFÁJA egy kormánynak olyan témákat tolni, amiben EGYETÉRTENEK az emberek! Meg megcsinálja, amit az emberek akarnak! Ez hihetetlen, hogy DEMOKRÁCIÁBAN ilyet lehet!

Én ha kormányon lennék, biztos nem lennék ilyen felelőtlen! Tuti tök marginális, senkit nem érdeklő témákat nyomnék! Leszarnám, hogy mit akar a nép! Az az igazi demokrácia, és nyilván a siker is ebből ered!

bbrrr 2017.09.07. 11:46:02

@ben2: "A másik lehetőség, hogy Orbánék addig feszítik a húrt, hogy kiraknak minket az EU-ból, de az egy olyan körülményes és hosszadalmas procedúra, hogy simán elhúzódik a ciklus végéig, amikor is már le lehet váltani a kormányt és visszacsinálni az egészet."

Ez netto hülyeség, nem tudom, hogy honnan jött be ez a köztudatba. Az EU-ból NEM lehet kirakni egy országot. Az ország állampolgárai népszavazással kötelezhetik az adott ország parlamentjét, hogy indítsa el a kilépést. Az EU ezt NEM TUDJA elindítani. Nincs ilyen jogi lehetősége. Eljárásokat indíthatnak egy tag ellen, de nincs olyan "büntetési tétel", hogy megszűnik az EU tagság. Nincs, nem volt, és nem is lesz (konszenzus kéne ugyanis az alapszerződés módosításhoz, ami ennyi ország esetén kizárt.)

bbrrr 2017.09.07. 11:48:02

@zokogjatok: "Már hogy VAN POFÁJA egy kormánynak olyan témákat tolni, amiben EGYETÉRTENEK az emberek!" :) pláne az a pofátlanság, ha olyan témát tol, amivel még az ellenzéki szavazók is egyetértenek.. Ez már tényleg a legalja.

ZX 2017.09.07. 11:50:21

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Szerintem a 3. pontot a fidesztől másoltad ki véletlenül. A 2. pont meg eleve hülyeség.

ben2 2017.09.07. 11:51:11

@Frady Endre:

Ha mindenhol egy ellenzéki jelölt lenne, akkor valóban vesztene a Fidesz, de ehhez az kell, hogy a Jobbik is benne legyen az ellenzéki koalícióban.
Akkor pedig felmerül a szokásos kérdés: még ha nyernek is, milyen kormányt tudnának a Jobbik és a balliberális mikropártok együtt kiállítani? Meddig tartana az együttműködés?
A "helyre állítjuk a demokráciát, aztán új választásokat írunk ki" vágyálmokat hagyjuk, mert a fidesz a maga 45%-os támogatottságával egy ellenzéki kétharmadot erőlködés nélkül is meg tud akadályozni. De még ha kétharmaddal nyerne is az ellenzék: addig oké, hogy mondjuk visszavonnák a fidesz kétharmados törvényeit, de mit raknának a helyükre? Mi az, amiben a jobbik, mszp, dk, lmp, momentum, stb. egyetért?

Az EU kilépést fentebb kitárgyaltuk.
Értem én, hogy most ez a ballib kampányszlogen és ezzel kell mindenhol tematizálni, de ez könnyen a visszájára sülhet el, mint a 2010-es kétharmaddal rigoatással vagy a paksi bővítés: ha az ellenzéki kampány _ellenére_ győz a fidesz, az egyben legitimizálja számukra azt, amivel az ellenzék a kampányban riogatott.
Azaz ha az ellenzék arra hegyezi ki a kampányát, hogy a választások valódi tétje, hogy kilépünk-e az EU-ból és ennek ellenére győz a Fidesz, akkor a Fidesz mondhaná, hogy hát az emberek arra szavaztak, hogy ki akarnak lépni az EU-ból. És itt nem csak a fidesz kommunikációjának megkönnyítéséről van szó, hanem a választói akarat kontraproduktív módosításáról.
Ha ugyanis az emberekkel elhitetik, hogy csak úgy maradhatunk benn az EU-ban, ha Gyurcsány és a többi elkúró ismét hatalomba kerül, akkor az emberek alapvetően EU párti véleménye könnyen átbillenhet, hogy ha ez az ára, akkor inkább lépjünk ki.

Netuddki. 2017.09.07. 11:53:53

@Kivlov: "Az a tétje, hogy hagyjuk-e szétqrni az előző 7 év eredményeit..."

Például, a tolvaj bűnözők vagyonelkobzásával? Mint a mé?szaros, garancsi, tiborc, és társaiktól?

bbrrr 2017.09.07. 11:54:50

egyébként az a baj, hogy a kormány vitorlájából valóban nagyon nehéz kifogni a szelet. Márpedig egy koalíciós kormány soha nem lesz olyan vonzó, mint egy egységes kormány. Következésképpen, a kormány jelenlegi támogatói csak egy nagyobb párt mellé lesznek hajlandóak átállni, mert a kisebb párt visszalépés. Koalíciós kormányzást csak az akar, aki hülye (ez ugye a demokrácia megcsúfolása, van két megválasztott képviselőcsoport, akik egymás közötti politikai alkuk során eldöntik, hogy ki melyik elvéről mond le. Esetleg pont valami olyanról, ami miatt sokan rá szavaztak, és annak az ügynek a képviseletét várták volna tőle). Nem hogy jelenleg, de valószínűleg még 2022-ben is csak koalíciós alternatívája lesz a fidesznek.

ben2 2017.09.07. 12:01:59

@bbrrr:

Valóban nem tud az EU közjogi eszközökkel kiléptetni tagállamokat, de tud olyan politikai-gazdasági helyzetet teremteni, aminek a végén a tagállam saját magától távozik. De mint mondtam, ez annyira távol van a realitásoktól, hogy felesleges is számolni vele. (Persze a ballibek ettől még előszeretettel riogatnak, de hát mivel nem riogatnak?)

@zokogjatok:

Pont ez az, hogy a Fidesz mindig csak az elitekkel rúgja össze a port és sosem az elitek mögött álló társadalmi bázissal. Egy belvárosi értelmiségi átlagszavazót még fel lehet hergelni szimbolikus ügyekkel, hogy a saját érdekeivel szemben is beálljon az elitje mögé, de a szavazók jelentős többségét nem nagyon lehet a saját érdeivel szembe fordítani, mert a legjobb esetben is passzivitásba vonul, rosszabb esetben pedig politikai preferenciát vált.

Netuddki. 2017.09.07. 12:07:43

@bbrrr: "Ez így van. Csakhogy ehhez kéne egy (1) ÉRTELMES alternatíva, akire ezek a kormánnyal elégedetlenek hajlandóak szavazni."

Nyehehe!
Persze csak akkor, ha az a feltételezésed, hogy aki elmegy szavazni és nem talál magának "értelmes" alternatívát, az a tolvajfideszre fog szavazni. Na, itt bukik a tolvajfidesz logikája.

Akinek nem tetszik a tolvajfidesz tevékenysége, az csak szépen menjen el szavazni, és még véletlenül se szavazzon se a tolvajfideszes egyéni képviselőre, se a pártra. Ennyike. Ez kell a tolvaj fidesz leváltásához, semmi más.

bbrrr 2017.09.07. 12:08:24

@ben2: "a saját érdekeivel szemben is beálljon az elitje mögé"

A demokrácia nem pont arról szólna, hogy mindenki a saját érdekének megfelelően szavaz, és ebből jön ki az a közös eredmény, ami elvileg mindenkinek a leginkább érdeke?
Ha valaki a saját elitje mögé áll be az érdeki ellenében, az sajnos birka. Oda kell állni, aki az én érdekeimet képviselik, és akkor lesz esély egy arányos képviseletre.
Vagy én értettem valamit nagyon félre?

ben2 2017.09.07. 12:10:04

@bbrrr:

A koalíció nem feltételenül automatikusan taszító tényező, 1998-ban pl. a masszív MSZP többséget koalícióval sikerült legyőzni. A jelenlegi ellenzékkel viszont az a baj, hogy nagyobb az ideológiai távolság az ellenzéki pólusok között, mint a kormány és az ellenzék között.
2022-re viszont nálunk is kialakulhat a lengyel helyzet, hogy a baloldal annyira szétaprózódik, hogy a szélsőjobb marad az egyetlen számbavehető ellenzéki pólus.
A fidesz nem véletlenül próbál balanszolni az ellenzéki erők között és hol az MSZP-t, hol a Jobbikot próbálja fő ellenfélnek beállítani, nehogy az ellenzéki erőviszonyok megboruljanak az egyik irányba, mert azzal egy kézbe összpontosulnának a protest szavazatok.

ben2 2017.09.07. 12:12:41

@bbrrr:

"A demokrácia nem pont arról szólna, hogy mindenki a saját érdekének megfelelően szavaz, és ebből jön ki az a közös eredmény, ami elvileg mindenkinek a leginkább érdeke? "

Egyetértek, de ettől még a belvárosi ballib értelmiségi szavazó nem így gondolkozik.

ben2 2017.09.07. 12:15:03

@Netuddki.:

"Akinek nem tetszik a tolvajfidesz tevékenysége, az csak szépen menjen el szavazni, és még véletlenül se szavazzon se a tolvajfideszes egyéni képviselőre, se a pártra. Ennyike. Ez kell a tolvaj fidesz leváltásához, semmi más. "

Ez eddig tök jó, de mi lesz helyette?
Mondjuk mindenki elmegy szavazni, lesz mondjuk 25% ballib, 30% Jobbik, 35% fidesz. Hurrá, Orbán megbukott... és? Ki fog kormányozni és milyen programmal?

Netuddki. 2017.09.07. 12:22:50

@ben2: Nagyon egyszerű a forgatókönyv. A úgynevezett ellenzék koalícióra lép, meglesz a többség, lecsukják a fideszes bűnözőket, a tolvaj fideszt diszkvalifikálják, a tolvajfidesz nélkül újraszámolják a választási eredményt, oszt jó nagyot. Ennyi.

Netuddki. 2017.09.07. 12:24:28

@ben2: Ja, a program. A demokrácia és a jogállam visszaállítása. A lopott közpénzen vett javak visszaszolgáltatása az államnak.

Netuddki. 2017.09.07. 12:25:54

@ben2: Az árokásás és folyamatos, képzelt ellenségek elleni árnyékharc megszüntetése.

Netuddki. 2017.09.07. 12:27:08

@ben2: Nem nehéz programot találni.

bbrrr 2017.09.07. 12:31:57

@Netuddki.: "Akinek nem tetszik a tolvajfidesz tevékenysége, az csak szépen menjen el szavazni, és még véletlenül se szavazzon se a tolvajfideszes egyéni képviselőre, se a pártra. Ennyike. Ez kell a tolvaj fidesz leváltásához, semmi más."

Ehhez meg kéne győznöd az illetőt, hogy szavazzon VALAKI MÁSRA. De ő nem azért nem ment el eddig szavazni, mert éppen jóbarátokat néz otthon, és nincs fél órája 4 évente elmenni szavazni. Hanem azért, mert NEM AKAR sem a tolvajfideszre, sem a tolvaj mszpre, sem a tolvaj dk-ra, sem a tolvajszeretnelenni jobbikra, sem a tolvajszeretnelenni lmp-re szavazni. OKÉ, elmegy szavazni, mert Netuddki azt mondta. De nem tud érvényesen szavazni, az érvénytelen szavazat meg nem számít.

Ha hajlandó lenne bármelyik pártra is ikszelni, szerinted nem álla még abban a táborban? Na, ezért kamu, hogy ott van 2-3 millió megszólítható ember. Nem, ők nem megszólíthatóak. Ők azok, akik a rendszerváltás óta soha nem mentek el szavazni (2002-ben volt picivel 70% felett a részvétel, előtte-utána mindig bőven ez alatti, inkább 60% környéki részvétel volt). És, ahány új párt jött-ment, egyik sem tudtam megszólítani őket, elég valószínű, hogy soha nem is fognak elmenni szavazni. De erős túlzás lenne azt mondani, hogy ez a tömeg nemet mondana a kormányra (vagy ha ezt mondhatjuk, ugyanúgy az ellenzékre is nemet mondanak a távolmaradással)

GyMasa 2017.09.07. 12:45:11

@Netuddki.:
...Ja, a program. A demokrácia és a jogállam visszaállítása. A lopott közpénzen vett javak visszaszolgáltatása az államnak...
Es lehetne ezt kisse reszletesebben?
Mondjuk azzal kezdve, hogy beleirjak, hogy ok vallajak, hogy nem fognak lopni, es ha valakit tettenernek, azt azonnal atadjak a fuggetlen igazsagszolgaltatasnak?
Mert ez a"program" igy magaban nem hitelesebb, es nem konkretabb a a ketfarku kutyapart "orok elet, ingyen sor". kampanyanal.

bbrrr 2017.09.07. 12:47:59

még csak annyi: Vicces úgy beállítani a történetet, hogy a Fidesz 45%-os támogatottsággal diktatúrát csinál, viszont mondjuk az MSZP 10%-os támogatottsággal kormányozni akar és közben demokratának vallja magát.. :)

Stohl András 2017.09.07. 12:52:02

Szerintem teljessen remenytelen legyozni a fideszt. A tiszteseges baloldali annyit tehet, hogy nem megy el szavazni, hogy a szavazataval ne legitimalja a orbanrezsim hatalmat.

ben2 2017.09.07. 12:59:08

@Netuddki.:

Tehát politikai szimpátia alapján kb. 2.5 millió érvényes szavazatot érvényelenítenél és tárgyalás nélkül, politikai szimpátia alapján lecsukatnál embereket és elvennéd a vagyonukat?
Ez lenne a "a demokrácia és a jogállam visszaállítása" ?

Azért kérdem, mert ha nem pont erre gondoltál és mindent jogállami keretek között tartanál, akkor sajnos nem mennek ilyen egyszerűen a dolgok.

Kezdjük azzal, hogy be kellene vezetni a visszamenőleges hatályú törvényalkotást, hogy a "lopott közpénznek" hívott állami támogatásokat törvényteleníteni lehessen. Na ez már kapásból elvérezne bármilyen alkotmánybíróságon vagy EU fórumon.
Apropó, az alkotmánybíróságot is le kellene váltani, meg az ügyészek és bírák többségét is, elvégre olyan országban élünk, ahol eddig _minden_ nagyobb gazdasági bűncselekményt megúsztak azok, akik profitáltak belőle.
Aztán ott van a demokrácia és a jogállam.
Melyik ellenzéki párt mit ért alatta?
Egy dolog, hogy mondjuk átírnák a választási törvényt, hogy könnyebb legyen a széttöredezett pártstruktúrával rendelkező politikai pólusoknak választási matekolni a jövőben, de ezen felül miben ért még egyet az ellenzék?

És ne azt sorold, hogy mit _nem_ csinálnának, mert azt halljuk eleget, hanem hogy mi az a közös minimum, amit együtt képesek lennének megvalósítani.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.07. 12:59:11

@ZX:

Ez a 3 pont a szabványos ballibaizmus szent parancsolata.

videki gyerek 2017.09.07. 13:01:11

A valasztas egyszeru. Aki polgari demokraciat akar az a fideszre szavaz, aki saria torvenyeket, nemieroszakot, gazolast, robbantast, polgarhaborut, az meg a baloldalra.

ZX 2017.09.07. 13:03:26

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Szerinted. Szerintem meg egy fideszes bérhazudozó vagy.

A tudomány sosem téved! 2017.09.07. 13:18:48

@Frady Endre: LOL
még szerencse, hogy amit te írsz, (meg a libbant elvtársaid) az nem illúzió XD
egyébként nem úgy van, hogy holnap Orbán gyáván lemond?

Zsoltbacsi 2017.09.07. 13:35:23

@A tudomány sosem téved!:

"egyébként nem úgy van, hogy holnap Orbán gyáván lemond?"

Nem, az kedden volt! Holnap államcsőd :)

Kivlov 2017.09.07. 13:45:57

@Netuddki.:
nem. az 2010ben is elmaradt...

Netuddki. 2017.09.07. 15:00:36

@bbrrr: Mi a francnak szólsz hozzá politikai blogokhoz, ha nem vagy tisztában az aktuális politikai helyzettel? NEM CSAK az általad felsorolt pártok léteznek. Bőven lesz majd lehetőség a programokból is válogatni azoknak akik nem csak egyszerűen ki akarják rúgni a tolvajfideszt.

Amúgy elhiszem, hogy fosik a tolvaj fidesz. Ha sikerül elvinni a bizonytalanokat szavazni, akkor nekik reszeltek.

Netuddki. 2017.09.07. 15:06:24

@ben2: "Kezdjük azzal, hogy be kellene vezetni a visszamenőleges hatályú törvényalkotást, hogy a "lopott közpénznek" hívott állami támogatásokat törvényteleníteni lehessen."

Mi a francról beszélsz? Milyen visszamenőleges? A jelenlegi törvények szerint is köztörvényes bűncselekményeket követ el a fideszes vezérkar.
Az, hogy megpróbálják eltussolni, és nem jut el a vádemelésig, csakis annak köszönhető, hogy az ügyészség is a fideszes vezérkar zsebében van. Első dolog kellene legyen, ezeket a korrupt ügyészeket leváltani és lecsukni, élükön a poltpetivel! Természetesen mindezt teljesen törvényes és nyilvános keretek között.
Aztán óbégathat a tolvajfideszes banda...

Netuddki. 2017.09.07. 15:07:52

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Ocsmánybuleszbirkaszar! Nem szólok hozzád, te se tedd! Már egypárszor elmondtam, de te olyan hülye vagy mint a föld...

Netuddki. 2017.09.07. 15:10:10

@ben2: "Apropó, az alkotmánybíróságot is le kellene váltani, meg az ügyészek és bírák többségét is"

Igen, naná, akik falaztak a tolvaj fidesz rendszernek, és ebből a célból rakták őket pozícióba.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.07. 15:11:31

@ZX:

A szó ballib értelmében még akkor se voltam fideszes, amikor Fidesz-tag voltam.

Netuddki. 2017.09.07. 15:16:30

@ben2: "Tehát politikai szimpátia alapján kb. 2.5 millió érvényes szavazatot érvényelenítenél és tárgyalás nélkül, politikai szimpátia alapján lecsukatnál embereket és elvennéd a vagyonukat?"

Hol írtam ilyet?
Természetesen jogerős bírói ítélet alapján történhet minden. "Szerencsére" elég ostobák voltak az "érintettek", hogy mindent nyíltan és szem előtt csináltak.

bbrrr 2017.09.07. 15:58:31

@Netuddki.: az 5% alatti pártok nem alternatívák. Aki nem üti meg az ingerküszöbömet, az nem fog elvinni senkit szavazni, aki az elmúlt 10 évben passzív volt. De ha már ennyire magabiztos vagy, áruld már el, hogy kire is gondolsz.. :) hátha megtetszik a programja, és váltok ;)

(Igen, ha a passzívok elmennek egy új pártra szavazni (ugyanarra!), akkor a fidesz talán csak a legerősebb ellenzéki párt lesz. De ez még mindig nem a reszeltek kategória...)

ben2 2017.09.07. 16:28:13

@Netuddki.:

"A jelenlegi törvények szerint is köztörvényes bűncselekményeket követ el a fideszes vezérkar."

Ha ez így van, akkor miért nem tesz feljelentéseket az ellenzék?
Egy dolog, hogy a "fideszes ügyészség majd úgyis eltussolja", de mi az érdeke a hallgatással az ellenzéknek?
Folyamatosan csak sejtetéseket, hangulatkeltő megnyilvánulásokat hallani, hogy ez milyen törvénytelen, meg az mekkora lopás, az ellenzéki politikusok mégsem jelentenek fel senkit.
Nem véletlenül, mert ezek az ügyek lehetnek ugyan pofátlan lenyúlások, de le vannak papírozva, ezért jogilag nehezen támadhatók.
Ugyanez volt a szocik és az szdsz korrupciós ügyeivel is. Printz Gábor kézből etette a fél ballib értelmiséget a pénzt meg a Horn Kormány biztosította hozzá, eltapsolt vagy 40 milliárd közpénszt meg hagyott maga után 100 milliárd hiányt és mi lett a vége? Befizetett 1.5 millió bírságot. Még az az MSZP-s polgármester is megúszta, akiről videó készült, ahogy átveszi a kenőpénzt.
Nem azt állítom, hogy nincsenek korrupciós ügyek, hanem azt, hogy az érintettek nem hülyék azokat rendesen lepapírozni - bármelyik oldalról is jöjjenek.

Márpedig innentől bármilyen magát jogállaminak vagy demokratának valló rezsimnek meg van kötve a keze: vagy visszafelé ható jogszabályokat hoz - mert igény mindig lenne rá - vagy tudomásul veszi, hogy nincs valódi mozgástere.

Általában az utóbbi érvényesül: jó nagy perpatvart csapva elindítanak eljárásokat aztán 4-5 évvel később a felmentő ítéletek kihírdetésekor elhangzik valami elhaló műfelháborodás, hogy nincs igazság a földön, amúgy meg minden zajlik tovább, ahogy szokott.

"Igen, naná, akik falaztak a tolvaj fidesz rendszernek, és ebből a célból rakták őket pozícióba. "

Azt pedig mi alapján döntöd el, hogy egy adott bíró, ügyész vagy alkotmánybíró azért kapta a megbizatását, hogy a fidesznek falazzon? Politikai szimpátia alapján?

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.09.07. 16:49:58

@Netuddki.: "Nagyon egyszerű a forgatókönyv. A úgynevezett ellenzék koalícióra lép, meglesz a többség, lecsukják a fideszes bűnözőket, a tolvaj fideszt diszkvalifikálják, a tolvajfidesz nélkül újraszámolják a választási eredményt, oszt jó nagyot. Ennyi."

Persze, ahogy azt ötsike elképzeli.. Mondták már neked, hogy kb. egy 5 éves gyerek szellemi színvonalával rendelkezel?

A ún. ellenzék koalícióra lép. Közös jelöltek? Miért gondolod, hogy minden jobbikos átszavazna mondjuk egy Dk-s jelöltre, és fordítva?? Már a jelöltállítási folyamat során elvérezne az egész hülyeséged. És ha nyernének is..Arról hallottál, hogy évekig elhúzódhat egy bírósági procedúra? És vajon milyen alapon "diszkvalifikálnának" egy jogszeűen bejegyzett pártot, te nagyon hülye?
Komolyan mondom, ekkora emeletes ökörrel régen találkoztam már, mint te..

ben2 2017.09.07. 17:14:45

@EU zászlót mindenhova!:

Szerintem előbb diszkvalifikálnák a fideszt, az ellenzéki listáról feltöltenék a kieső képviselői helyeket, utána a ballibek diszkvalifikálnák a jobbikot, és a ballib listáról feltöltenék a kieső helyeket, utána diszkvalifikálnák a kis ballib pártokat, amíg csak az mszp meg a dk maradna, aztán az mszp megpróbláná diszkvalifikálni a dk-t, de Fletó beelőzné őket, átcsábítana pár mszp-st és diszkvalifikálnák az mszp-t.
Így létrejöhetne a 100%-ig demokrata és jogállami parlament, aztán megkezdődhetnének a demokrata és jogállami tisztogatások. :)

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.09.07. 17:35:17

@ben2: És a legszebb az egészben, hogy ez Brüsszel szemében teljes mértékig demokratikus eljárás lenne..:)))))

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2017.09.07. 21:17:37

@Kivlov: Az Együttnek van programja, nem egy figyelemfelkeltő akció alapján kéne megítélni.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.10. 08:52:11

@Fedor:

Nincs programja, s ha van is, az a 2010 előtti állapot visszállítása, azaz tök ugynaz, mint mondjuk a DK. Ha valakit ezzel egyetért, szavaz a DK-ra, az Együttnek nincs semmilyen értelmezhető SAJÁT ötlete. Mert az nem igazán ér, hogy "utáljuk Gyurcsányt, de csináljuk ugyanazt, mint ő".

filmek online 2017.09.21. 20:20:54

@Kivlov: Melyik eredményét? Azt, hogy romba döntik az országot? Hogy 4 millió koldus országát csinálták meg? Hogy minden vonalon, minden mutatóban bukik a magyar állam, minden összehasonlításban lefelé? Vagy hogy még maradt az államkasszában másra is, mint a korrupt tolvajok zsebének tömésére? Vagy melyik eredményt?

Kivlov 2017.09.22. 08:27:31

@filmek online:
csökkenő hiány, alacsony infláció, növekvő foglalkoztatottság, növekvő bérek, több adófizető, alacsony kamatok. stb, stb...
"Apróságok", de a nagy elQrónak még ezek se mentek...
süti beállítások módosítása