Viszlát, kétharmad!

Taktikai szavazás: a történet felépült

2018. április 06. - Viszlát!

Milyen reményekkel tekintsünk április 8-a elé? Kezdjük ott, hogy nyolc éve ez az első választás, amelyikben benne van a meglepetés lehetősége. 2014-hez képest teljesen más a kampány dinamikája, régóta először nem kizárólag a Fidesz tematizálja a közbeszédet, és most a kormánynak vannak kínos ügyei, nem az ellenzéknek. Az utóbbiról persze nem lehet elmondani, hogy igazán jól teljesített volna, de legalább fontos budapesti körzetekben lesz koordináció. Ahol pedig nem lesz, ott az állampolgárok egyre nagyobb számban tudnak arról, hogy enélkül is szavazhatnak az esélyes ellenzéki jelöltre. A taktikai szavazás története ugyanis mára felépült.

Mi azért vagyunk bizakodók, mert tudjuk, honnan indult ez a történet. A Viszlát, kétharmad! 2017 szeptemberében kezdte meg a működését egy egyszerű véleményblogként, majd októbertől fordult rá a taktikai szavazás népszerűsítésére. A blogot Pápay György publicista indította, a közösségi médiában megkezdett kampányt Csepregi János író, publicista segítette, majd 2017 novemberében Lukácsi Katalin történész, közszereplő is csatlakozott a kezdeményezéshez. Munkánkat emellett természetesen sokan támogatták, amit ezúton is csak köszönni tudunk.

A november elején tartott első rendezvényünk után sikerült az országos médiába is bekerülnünk: elsőként a Heti Válasz november 16-i száma szentelt háromoldalas összeállítást az esélyes jelöltekre történő átszavazás témakörének. November közepén tőlünk függetlenül a Közös Ország Mozgalom is ebben az irányban indult el, és meghirdette a gyűjtést a reprezentatív választókerületi mérések finanszírozására. Januárban a különböző politikai beállítottságú volt kormánytagokból álló V18 csoport is színre lépett, akik szintén a választási mozgósítás, valamint az esélyes ellenzéki jelöltek támogatása mellett szálltak síkra. Januárban a Magyar Nemzetben megjelent véleménycikkben javasoltuk, hogy ezek a szerveződések egyesítsék erőiket, ami mára meg is történt, és számos további civil szervezet, illetve közszereplő állt ki a taktikai szavazás ügye mellett.

Ehhez természetesen szükség volt a február végi hódmezővásárhelyi polgármester-választás eredményére is. Márki-Zay Péter váratlan és örömteli győzelme hitet adott a kormánnyal elégedetlen választóknak, hogy a Fidesz megállítható. Innentől az esélyes jelöltekre történő szavazás kérdése ott volt minden ellenzéki médiumban, azokba is eljutott a híre, amelyek addig – tudatosan vagy sem – következetesen elzárkóztak előle. Azt, hogy a történet tényleg felépült, mi sem mutatja jobban, mint hogy ma már az erről sokáig tudatosan hallgató kormánymédia és kénytelen foglalkozni vele, hogy meggyőzze az eltévedt bárányokat: nehogy az „álkonzervatívokra” hallgatva (kampányvideónkat lásd itt) megosszák a listás és az egyéni szavazatukat a kormányzati túlhatalom korlátozása érdekében.

Márciusban kijöttek az úgynevezett esélyes-listák, és egy darabig úgy tűnt, hogy míg eddig túl kevés információ volt az esélyes ellenzéki jelöltekről, most mintha hirtelen túl sok lenne. Ezért is fontos, hogy a nem pártközeli kutatóintézetekhez kötődő listák kibocsátói szinkronizálták ajánlásaikat, és ezáltal, valamint az Orbánnak mennie kell! kampány révén a Viszlát, kétharmad!, a Közös Ország Mozgalom és a V18 régóta esedékes együttműködése is megvalósult. A civil ajánlások így csak egy-két helyen mutatnak eltérést: a 106 választókerület nagy részében, különösen a nyerhetőnek tartott körzetekben ugyanazokat a jelölteket javasolják. Az esetleges kisebb különbségeket illetően mi továbbra is a Rendszerváltás 2018 ajánlása mellett tartunk ki, amely Márki-Zay Péter, a Viszlát, kétharmad! és az 1 jelölt a változásért! csoport együttműködése révén jött létre (az utóbbi szerveződés olyan civileket és közszereplőket tömörít, mint Horgas Péter, Lányi András és Elek István).

Az utolsó napokban megjelent közvélemény-kutatásokból sok mindent ki lehet olvasni. Szerintünk viszont csak egyetlen dolgot érdemes: azt, hogy mindenkinek el kell mennie szavazni. A magas részvétel egyértelműen az ellenzéknek kedvez, és a taktikai szavazás akkor fog működni, ha sokan szavaznak az ellenzéki pártokra, és így lesznek szoros körzetek. Azt természetesen nem várhatjuk, hogy minden ellenzéki választó így szavazzon, de a felmérések szerint ma már a pártok szavazóinak 20–30 százaléka hajlandó egyéniben átszavazni az esélyes ellenzéki jelöltre. És ha vannak szoros választókerületek, ahol csak pár száz vagy egy-két ezer szavazatnyi különbség van a fideszes jelölt és az esélyes kihívó között, ott a tudatos (át)szavazók már átbillenthetik az eredményt. Sokszor elmondtuk már, és most is hangsúlyozzuk: ahhoz, hogy a Fidesznek ne legyen kétharmada, 12–15 egyéni körzetet kell megnyernie az ellenzéknek, és erre jelenleg minden lehetőség adott. A cél innentől a Fidesz abszolút többségének megakadályozása, ami 40–45 választókerület elnyerését feltételezi. Nem kérdés, hogy április 8-án erre is megvan az elméleti lehetőség.

Azt, hogy maga a Fidesz is tart ettől a lehetőségtől, legjobban az mutatja, hogy a kormányközeli sajtó ma már azzal riogat: ha nem Orbánra szavazunk, akkor káosz vár az országra. Mi ezzel szemben úgy látjuk, senki sem tudja, mit hoz egy esetleges ellenzéki többség, azt viszont pontosan tudjuk, hogy Orbán Viktor győzelme esetén mi vár az országra. Sokan és sokáig bíztak abban, hogy az orbáni hatalomgyakorlás egyszer „konszolidálható” lesz, de ma már világosan látszik, hogy innen nem lehet konszolidálódni. A Fidesz olyan messzire ment el a párhuzamos Soros-valóság építésében és az egész magyar politikai élet meghekkelésében, ahonnan egyszerűen nincs visszaút.

Ezért mi úgy látjuk, hogy aki egyéniben a legesélyesebb ellenzéki jelöltre adja a voksát, az éppen a Fidesz generálta káosz ellen szavaz. Erről igyekszünk meggyőzni azokat a jobbközép szavazókat is, akik kiábrándultak a Fideszből, és ma nem találják a magyar politikai palettán a pártjukat. Amikor ma taktikailag jobbikos, MSZP-s, LMP-s vagy DK-s jelöltekre szavazunk, akkor valójában nem arra szavazunk, hogy Vona Gábor, Karácsony Gergely, Szél Bernadett vagy Gyurcsány Ferenc irányítsa az országot. A következő miniszterelnökről két dolgot tudunk. Ha nyer a Fidesz, akkor Orbán Viktornak fogják hívni, ezért nincs fontosabb annál, mint hogy minél kisebb hatalom összpontosuljon a kezében – ha csak egy-két mandátumos többségük lenne az országgyűlésben, az vereséggel felérő győzelem lenne a kormánypárt számára. Ha pedig kisebbségbe szorul a Fidesz, akkor nem tudjuk, hogy fogják hívni a miniszterelnököt, de biztosan nem Orbán Viktornak.

Azt sem szabad elfelejteni azonban, hogy április 8-a után is lesz élet, és egyáltalán nem mindegy, milyen pártok és milyen arányban ülnek majd az országgyűlésben. Mi úgy látjuk, hogy a jelenlegi választási rendszer taktikai szavazásra kényszeríti az ellenzéki választókat, de nem szabad mindent a taktikázásnak alárendelni. Ezért továbbra is azt mondjuk, hogy csak az egyéni szavazatunkat kezeljük taktikai szavazatként. Listán mindenki szavazzon arra a pártra, amelyik a legszimpatikusabb számára, amelyik esetében szeretné, hogy az általuk képviselt irányvonalnak legyen nagyobb súlya a magyar politikai életben. A mai magyar közélet fő kérdése nyilvánvalóan a kormányhoz való viszony, de nem ez az egyetlen kérdés. Egyáltalán nem mindegy, hogy listán a Jobbikra, a baloldal pártjaira, az LMP-re vagy esetleg a Momentumra szavazunk. Nekünk legalábbis nem mindegy, még ha a felépített közös ügy érdekében arról nem is nyilatkozunk, mi kire adjuk majd a listás voksunkat.

Egy biztos: mi elmegyünk szavazni április 8-án. Listán a szívünk és az elveink szerint szavazunk, egyéniben pedig a legesélyesebb ellenzéki jelöltet fogjuk erősíteni. És akár lesz változás, akár nem, még valamiben biztosak vagyunk: már most valami alapvetően megváltozott. Legyen akármennyire erős is a hatalom, innentől fogva újra lehet hinni az állampolgári cselekvés erejében.

Jó reggelt, Magyarország! Viszlát, kétharmad!

(Fotó: Viszlát, kétharmad! kampányvideó)

Még mindig érdemes ellátogatni a Facebook-oldalunkra: katt ide!

A bejegyzés trackback címe:

https://viszlatketharmad.blog.hu/api/trackback/id/tr4913813920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.06. 16:46:30

Sopkat böngészem oldalatotokat, hogy könnyebb legyen eldönteni, ki körzetemben a legesélyesebb jelölt a ballib jelölt ellen.

Boross Bence 2018.04.06. 22:26:17

Van recept a kétharmad ellen? Szakértők és civilek vitája Baló György műsorában.

www.youtube.com/watch?v=PBYDaED_Oxs

Nézd meg!

Boross Bence 2018.04.06. 22:56:44

Mivel Magyarországon nem készülnek exit poll felmérések, így érdekes lehet azon is elgondolkodni, hogy utólag hogyan határozható meg, hogy hányan osztották meg a szavazatukat, hányan voltak a taktikai szavazók.

Először is össze kell majd vetni a legtöbb szavazatot kapó ellenzéki jelöltet az ajánlásokkal, hogy lássuk, melyik honlap hol tévedett.

Második lépésként, ha a jelöltajánló honlapok nem tévedtek, azaz - akaratlanul is - nem vezették félre a taktikai szavazókat, akkor az ellenzéki jelöltek szavazatmennyiségét kell összehasonlítani az ellenzéki pártok adott oevk-beli listás eredményeivel. A listás és az egyéni jelöltes szavazatok különbségét kell venni pártonként, a különbségek abszolút értékeinek összege osztva kettővel egy alsó becslést ad a taktikázók számára oevk-nként. (Ha nem volt az adott pártnak egyéni jelöltje, akkor esetében 0 egyéni szavazattal kell számolni.)

Nyilván vannak olyan potenciális taktikai szavazók, akik szerencsések, és nem kell taktikázniuk, mert az esélyes jelölt pártja történetesen a kedvenc pártjuk az oevk-jukban, őket így nem tudjuk megszámolni. Ezért is lesz csak alsó becslés a fenti számolgatás.

Azt is érdemes lesz megnézni, hogy hol nem jött össze a fideszes jelölt győzelmének megakadályozása, és hogy kinek, melyik pártnak a hibájából.

Boross Bence 2018.04.06. 23:02:46

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Segítek. Az ország északkeleti részén, Tapolcán és Nagykanizsán a Jobbik, Budakeszin az LMP, mindenütt másutt a Fidesz jelöltje.

Boross Bence 2018.04.06. 23:22:20

@Boross Bence: Véletlenül kihagytam, hogy Pécsett Mellár.

api99 2018.04.07. 09:17:37

A ballibbant pártok gügyék, ötlettelenek és bénák. Erre néhány értelmiségi firkász indít egy ilyen 'mozgalmat', minek eredményeképpen nem a természetes módon süllyednek el, hanem még évekig kapálózhatnak itt és hatalomban tartják ov-t.
Nem vagytok véletlenül a fidesz fizetett emberei ?
Mert, hogy a normál menethez képest szavazatokat szereztetek mszpnekdknak az egészen bizonyos.

nemecsekerno_007 2018.04.07. 09:40:00

Meglátjuk mi lesz. Ha 65%-os részvétel mellett is győz a Fidesz, akkor nem tudom kit fogtok hibáztatni? Megint jön az egybites fidesz szavazó duma?

VáradiJános 2018.04.07. 09:43:01

@api99: dettó a habzószájú kommentelőik, egy 1gogyó vagy egy tanga20 vagy egy pedokurt nagyon sokat használt a fidesznek

1ghost 2018.04.07. 10:15:51

@nemecsekerno_007: @VáradiJános:

Na mi van te szarházi, bérhazudozó orbántroll? Hogyhogy ma ilyen későn álltál munkába? Csak nem a rosszullét környékez?
Na ne csüggedj, a kopasz, hájas fejed kibaszott jól fog mutatni a cella rácsai mögött!

Jakab.gipsz 2018.04.07. 10:36:27

A "viszlát kétharmad" csak egy szlogen, az amelyet értelmeznünk szükséges.

Tehát a magyar keresztény demokrata kormány, értékrendjének akar a "demokratikus ellenzékünk" búcsút inteni.

Helyette a Globalista Soros "Nyitott társadalom" tervnek, érvényt tehát kétharmadot szerezni!

Más választásunk nincs !

Lukácsi és a "demokratikus ellenzék" pedig egy dologról mélyen hallgat, beengedi-e a migránsokat, vagy nem.

Ha nem akarják a migránsokat beengedni, akkor miért kellene kormányt váltani?

Ez ilyen egyszerű.

Tehát mindenki nyugodt lelkiismerettel, húzza be a Fidesz- Keresztény Demokrata koalíció jelöltjeire a két X et.

Ugyanis a választásunk tétje, a jövőnk. Kikre bízzuk a jövőnk alakítását.

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.04.07. 10:59:29

Az orbánellenes fanokat leginkább a személyes sértettség motiválja

Simicskától reklámadót merészelt kérni Orbán, rögtön meg lett mondva hogy egy geci. Lukácsi Katalint kitessékelték a pártjából, azóta fanatikusabb soroshívő lett, mint akik ebből élnek. Vonának Orbán volt az eszményképe, fűnek-fának elmondta milyen büszke hogy egy polgári körben vannak, aztán amikor le se tojta Orbán rájött hogy a szíve bal oldalon dobog

És még egy sor mellőzött figura, többnyire középszerű vagy idióta egykori s...ggnyaló siet odanyilatkozni mennyire utálja mint pl. Illés Zoltán. Hasznos idióták lehetnek még ők a Gyurcsány féle még nagyobb idióták számára, akik alig várják hogy visszafizessék a 2006-ot

Ezzel kisgyerekes sértődöttséggel saját magukat árazzák be, ilyesmire nem lehet politikát alapozni. Egy óvónénire volna szükségük, nem pedig hatalmi pozíciókra amire áhítoznak

VáradiJános 2018.04.07. 11:06:37

@1ghost: és a rácson keresztül fogsz térdelve kényeztetni vagy be is jössz a doboz cigidért?

api99 2018.04.07. 11:14:30

@Jakab.gipsz:
hazudsz és csúsztatsz ! Fideszkullancs
.
"Ha nem akarják a migránsokat beengedni, akkor miért kellene kormányt váltani?"
Azért, hogy ne maradjunk le a környező országoktól. (Minden gazdasági paraméterben lemaradtunk az elmúlt években)
Azért, hogy ne épüljön le tovább a demokrácia.
Azért, hogy a civil szféra egésze ne legyen veszélyben.
Azért, hogy a kádárrendszerből jól ismert uram-bátyám feudális társadalom nehogy végleg kiépüljön.

És ha mindemellé a migránsokat sem akarod beengedni, voksolj a jobbikra.
kireszavazzunk.hu

Ennyire egyszerű.

Kunhallmi Agnes. 2018.04.07. 11:17:33

Egy fontos informaciot osztok meg veletek, adjatok tovabb.
A rendkivul magas valasztasi reszvetel miatt, ugy hatarozott a valasztasi bizottsag, hogy a valasztas ket napos lesz, mert egy nap alatt technikailag nem lehet lebonyolitani.

Igy tehat, VASARNAP a kormanyparti szavazok szavazhatnak, es HETFON fognak szavazni az ellenzeki szavazok.

Mindenkit megkerek hogy terjeszetek, mindenki tudjon rolla nehogy a szegeny ellenzeki szavazok potyara odamenjenek vasarnap.

api99 2018.04.07. 11:18:56

@NGOsok vágtak hajdan e tájnak:

Hazug fideszkullancs vagy

"amikor le se tojta Orbán rájött hogy a szíve bal oldalon dobog"
Egész pontosan vona arra jött rá, hogy ov csak szájjal nemzeti, a tetteiben nem.
Nem az ország jólétével törődik, hanem a saját zsebek tömködésével.
A hatalomért mindent!. Feláldozza a demokráciát, feláldozza a jövőnket.
Az nem mentség, hogy jobban kormányoz, mint a mszpdk. Ez NEM mentség. (Annál az is jobb, ha egy kecskét kinevezel.)
Mert mindeközben Románia is utolér bennünket, Szlovákia meg már régen állva hagyott.

api99 2018.04.07. 11:19:54

@Kunhallmi Agnes.:
Narancskommandó lassan eléri mélypontját

dr. mesterséges színezék 2018.04.07. 11:34:44

Szerintem 8 év után 2/3 ellen kaparni bőven az az állapot, amely miatt az összes ellenzéki pártnak sünt kellene szarnia mindaddig, amíg a Fidesz meg nem bukik.
Júdáspénzek számlálói.

Nincs közöttünk csicska 2018.04.07. 11:53:13

Ezuttal nem lesz fidesz 2/3, szoval a zellenzek is 2 hetig magat fogja unnepelni, meg a Fidesz is aki siman egyedul kormanyt tud majd alakitani.

CSB1196 2018.04.07. 12:03:24

Kicsit unalmasak lettek már az elmúlt évtized taktikai szavazásai!
Nézzük az opciókat:
1. Nem akarsz szavazni arra aki szeret lopni
2. Nem akarsz szavazni arra aki hatalomra kerülés esetén elveszi/megnyirbálja a családi adókedvezményt, elveszi az 1 kulcsos adót
3. Nem akarsz szavazni cicabőrbe bújt, kamu néppártosodott szélsőjobbosokra
4. Nem akarsz szavazni olyanokra akik a demokráciára inkompatibilis a más hitet és kultúrát elutasító illegális bevándórlókat akar betelepíttetni az országba
5. Nem akarsz szavazni olyan pártra ami támogatja az azonos neműek házasodását és a könnyűdrogok legalizálását
6. Nem akarsz olyan pártra szavazni akinek gondja van még az identitásának meghatározásával is
7. Olyanra sem akarsz szavazni aki a fentiek valamelyikével együttműködik/lemond a javára

Konklúzió: nincs kire szavazni!

1ghost 2018.04.07. 12:10:46

@NGOsok vágtak hajdan e tájnak:

Na mi van te agyatlan orbánfasz? Már megint új nicket csináltál? Kibaszott nagy pech, hogy ezen is kilométerekről bűzlesz, hogy ugyanaz a mocskos bérhazudozó orbántroll vagy, mint a többin.

1ghost 2018.04.07. 12:13:05

@Kunhallmi Agnes.:

Te segghülye soroscsicska! Tudhatnád, hogy aki, orbánt kedveli, annak nem kell elmenni szavazni, mert az alacsony részvétel a fidesznek kedvez.

Úgyhogy a gazdádnak hazudozzál, ne a magyaroknak!

VáradiJános 2018.04.07. 12:19:09

@1ghost: cigiért pipázó prolikám! Nyugodj már le, holnapig infarktust ne kapj!

1ghost 2018.04.07. 12:33:06

@VáradiJános:

Na látom szokás szerint non-stop itt rohadsz a monitor előtt.

De hát akkor nincs is mitől félned, te agyatlan orbánfasz! A sitten tulajdonképpen pont ugyanígy fogsz rohadni, ugyanilyen sivár életed lesz, azzal a különbséggel, hogy ott nem lesz monitor.

De tudod mit bazdmeg? Hát rajzolj majd egyet e cellád falára!

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.04.07. 12:48:56

@api99:
Magyarázzad már meg hogy a jelenlegi Vona miben nemzeti? Nekem a régi allahozó műnáci alakítás se teccett, a mostani smúzolás meg szánalmas. Csak szédeleg egyik álomvilágból a másikba, miközben egy gyakorló politikusnak hétköznapi problémákat kell megoldani két lábbal a földön állva

2018.04.07. 13:00:49

Orbán Viktor és a fidesz a magyarság nemzeti katasztrófája. Hogy ilyen az ellenzék, abban is komoly szerepe van. Na akkor Soros bérencei vagy Putyin bérencei legyenek kormányon? Ami itt történt, az spirituális értelemben egy galaktikus bűntett és vannak, akiknek jogában áll és lehetőségei is vannak az ilyen igazságszolgáltatásra is.

1ghost 2018.04.07. 14:57:31

@Korunk egyik legnagyobb gondolkodója: "Na akkor Soros bérencei..."

Na ja bazdmeg! Kicsit kevesebbet nézd a köztévét, mert ennél még a lapos föld hívők is hitelesebbek!

Lesz még Magyar Köztársaság 2018.04.07. 14:58:57

"Viszlát, kétharmad!"

Mint ha lenne bármi jelentősége, hogy Orbán Viktor kétharmaddal uralkodik vagy sem.

Orbán már nincs szüksége a kétharmados felhatalmazásra. Az csak a rendszer felépítéséhez kellett, de a NER működtethető parlamenti kétharmad nélkül is. A rendszer önjáró.

Orbánnak most sincs kétharmada, még is teljhatalommal uralkodik. Három évvel ezelőtt elveszítette azt az egyfős kétharmados többséget Kész Zoltán jóvoltából, de mit zavarta őt ez? Azóta borzalmas dolgokat vittek véghez, sima abszolút többséggel is. Ahogyan az minden valószínűség szerint április 8. után sem lesz másként.

1ghost 2018.04.07. 15:00:39

@NGOsok vágtak hajdan e tájnak: "Magyarázzad már meg hogy a jelenlegi Vona miben nemzeti?"

Ki a fasz akár neked, mint szarházi, bérhazudozó orbántrollnak elmagyarázni bármit is?

Te csak nyald szép fényesre a tolvaj korrupt gazdád seggét ezen a nickeden is, oszt jó napot.

Nincs közöttünk csicska 2018.04.07. 15:03:56

@NGOsok vágtak hajdan e tájnak: De akkor miért nem veti ki a Jobbik Vonát? Vagy Simicskát?

Mert már rájöttek ők is hogy nem lehet más politika a pártok mögé kőgazdagok kellenek. A Fidesz és a Joggik mögött legalább magyar kőgazdagok állnak, ebben áll az előnyük soros spiónjaival ellentétben.

Minden magyar menjen el, és bárkire szavazhat, csak soros soiónjaira ne, akkor nem lesz semmi katasztrófa.

1ghost 2018.04.07. 15:14:38

@Nincs közöttünk csicska:

Na mi van te szarházi orbáncsicska? Szeretné még fosztogatni a korrupt tolvaj fajtád a a magyarokat, ugyi?

api99 2018.04.07. 16:25:38

@NGOsok vágtak hajdan e tájnak:
Olvasd el a programjukat. Teljesen egyértelmű. Sok hónap munkája, kb 1,5 éve kezdték el összerakni és minden pontja az ország boldogulását szolgálja.
Lehet egyes témákkal nem egyetérteni, de nem csak az uram-bátyámnak akarnak jót, hanem mindenkinek ebben az országban. Ezért nemzeti.
A határon túliakat pedig nem megosztják, hanem minden képviseleti szervet támogatnak, nem egy kiválasztottat, aki gyűjtik nekik a szavazatokat. Ez is nemzeti tett, szemben a fityisz szájalásával és közben nemzetellenes megosztásával.

api99 2018.04.07. 16:29:36

@1ghost:
te elég alacsonyan lehetsz agyilag. nem bírtad kiszámolni, hogy a @kunhallmi kollégád fityiszes és azt próbálja beetetni, hogy az ellenzék ne menjen el vasárnap szavazni csak hétfőn állítson oda a zárt kapukhoz ??
Nem kell agysebésznek lenni, elég lenne egy átlag-15% iq

api99 2018.04.07. 16:31:06

@Republic Forever!:
ezért kell leváltani
mindenki menjen szavazni, ez a legfontosabb

Kunhalmi Ágicát megdugnám de nem szavaznék rá 2018.04.07. 17:33:21

Ismet kamionnal gazolt a tomegbe egy kedves iszlamista menekult agysebesz Nemetorszagban. Az persze furcsa, hogy nem azt uvoltotte, hogy vigyazat agysebesz vagyok, hanem hogy Allah Akbar.

2018.04.07. 18:36:10

@1ghost: Tehát ha jól sejtem hozzászólok és mindjárt előkerül valaki, aki leugat. Hogy jön ide a köztévé és a lapos Föld? Hogy jössz te ahhoz, hogy ilyen magas lóról beszélj? Szemtől szemben is ilyen bátor lennél? Ja bocs, szemtől szembe sosem kerülnénk, mert megnézem, kivel állok érdemben szóba.

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.04.07. 21:33:39

@api99:
Programot olyat rendelhetsz amilyet akarsz, megírja neked nem nagy pénzért valamelyik bértollnok. Kia faxot érdekel a sok rizsa?

Vagy talán benne volt a Jobbik programjában 4 éve hogy az LMP-vel, egy radikálbalos párttal fog lepaktálni (tegyük hozzá, akkor még az LMP is fényévekre volt a mostani Werberklón állapottól)? És hogy Heller Ágnes ajánlásával tolják magukat előre a legjobb csicska versengésben?

Sose fog tudni Jobbik kikecmeregni a mostani zsákutcából. Ők a leginkább zsarolható párt a dokumentált múltjuk miatt. Legfeljebb arra jók hogy az ő faxukkal verjék a csalánt, így üssék ki orbánt a hatalomból, aztán irány a kuka, soha többé nem fognak még csak szóbaállni se velük

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.04.07. 21:42:23

@Republic Forever!:
Kész Zoltán megválasztása tényleg megszüntette a 2/3-ot, de tud valaki valamiről, amit ezen felül Kész még csinált volna azóta a parlamentben?

Se nem oszt se nem szoroz hogy ott van, egyszerűen csak ott van és még elképzelést se hallani tőle. Ha bárkinek is ez a követendő példa egy következő parlamenti ciklusban, akkor be lehet ültetni a hajléktalanokat is az aluljáróból, ugyanezt meg tudják csinálni ők is

api99 2018.04.07. 21:44:41

@NGOsok vágtak hajdan e tájnak:
szimplán hülyék az érveid - gondolnám, ha nem tudnám, hogy faéknyi fideszkullancs vagy

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.04.07. 21:49:08

@api99:
Menj segítsél fényesre nyalni Heller áporodott hátsóját, az vezet a győzelemhez!

api99 2018.04.07. 22:14:21

@NGOsok vágtak hajdan e tájnak:

mszmpszökevény pártok, mint mszp dk fidesz
ezek országunk szörnyei
onnan jöttél
odavaló vagy

api99 2018.04.07. 22:16:45

@NGOsok vágtak hajdan e tájnak:
amit leírsz, azok a fidesz droidok
Mikor szavaztak ov ellen
mikor mertek nem egyetérteni vele
.
Alig szólalhat fel egy független. Sok szava nem lehet.
Másrészt az a kérdés, mennyit találkozott a lakosokkal és mit tett értük.
A fidesznyikek nem mernek a nép elé állni - sehol sem.

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.04.07. 23:32:11

@api99:
Simán elmondhatja a véleményét ha van neki. Más kérdés hogy ki kíváncsi rá, ha nem illeszkedik a fő erővonalakhoz. De már csak így műxik a parlamentáris demomokrácia szerte a világon. Csoportban az erő, feltéve ha sikerül kohéziós erőt találni ami összefogja a csoportot

A mostani magyar ellenzék oldott kéveként fog szétesni a választás másnapján, mivel semmi közös nincs azon túl hogy "válcsukleazorbánt". Marad az üres szöcséplés, aki bölcs az meg legalább hallgat

Bolshevik 2018.04.09. 01:06:32

Viszlát viszlátkétharmad!

Boross Bence 2018.04.09. 02:20:20

Nagyon köszönöm a Viszlát kétharmadnak, hogy a lehető legtöbbet tette a kétharmad elkerüléséért. Minimális költségvetéssel, teljesen civil alapon többet tettetek, mint komplett pártok, amiket százmilliókkal tömött ki az állam vagy milliárdos oligarchák, külföldi politikai körök támogattak.

Mint fentebb írtam, még meg kell nézni, hogy hányan taktikáztak. A pártok listás mandátumaiból viszont most első pillantásra úgy tűnik,hogy csak ti kompenzáltátok a taktikázással ezt a 300 ezer plusz fideszes szavazót, nélkületek talán a 4/5 is meglett volna a Fidesznek. Az ellenzék ugyanúgy kb. 2,5 millió szavazatot kapott, mint 4 éve, a Fidesz viszont most 300 ezerrel többet, amivel ugyanolyan eredményt ért el, mint 4 éve.

A pofád befogod büdös lipsi miénk a kétharmad !!! 2018.04.09. 11:39:14

HELLOKETHARMAD !!!!!!!!
HELLOKETHARMAD !!!!!!!!
HELLOKETHARMAD !!!!!!!!

dısʇıʞǝ uǝɯ ʞoɯd ןǝʇʇ 2018.04.09. 14:34:01

@1ghost: na mivan te köcsög hol bújkálsz te köcsög gyurcsánybérenc troll? Megdöglöttél már vagy csak sírsz? :D

szevaszkétharmad, köszi hogy meglett :D

amúgy az agyhalott libsik bolsik akiknek üzentetek ezzel a cikkel, el se tudták olvasni ezt a sok süket sódert, azért buktatok ekkorát :DDDD

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2018.04.10. 05:41:58

Azért korrekt lenne, ha a blogger valami értelmeset írt volna a választás után, ha már egy csomó embert behülyített. Mondom ezt azért, mert amikor a Jobbik nem léptette vissza a jelöltjeit, lehetett tudni, hogy itt komoly Fidesz győzelem lesz. Két ciklus után a kétharmados győzelmet sem tudta megakadályoznia nagy összefogás, meg koordináció, meg hurráoptimizmus. Ez a totális vereség, a totális csőd.

Boross Bence 2018.04.10. 13:40:57

Hol működött a taktikai szavazás? Itt az első részletes elemzés:

index.hu/velemeny/olvir/2018/04/10/ellenzeki_atszavazas_elemzes/

Boross Bence 2018.04.10. 14:20:50

Kmetty Zoltán szerint akár 150 mandátumot (3/4-es többség) is elérhetett volna a Fidesz, ha nincs a taktikai szavazás, de így "csak" 134-et kapott, azaz 16 mandátumot hoztatok vissza. Ez kb. annyi, mint az új DK- és LMP-frakció együttes nagysága.

Boross Bence 2018.04.10. 14:24:31

Akár azt is mondhatjuk, hogy a Viszlát, Kétharmad és társai annyit tettek a kormányváltásért, mint a DK és az LMP együttesen.

api99 2018.04.15. 15:41:19

Ha nincs ez az agyament taktikai szavazás, akkor jó eséllyel a dk kieshetett volna és elindult volna valamiféle tisztulás, megújulás. Még az mszpnek kellene megmurdelnia. Na azok után lenne esélyünk leváltani orbánrezsimet.

Boross Bence 2018.04.15. 16:42:56

@api99: A taktikai szavazás az egyéni képviselőkről szólt, a DK pedig országos listán kapott 5,58%-ot, tehát taktikai szavazás nélkül sem esett volna ki a parlamentből. Az igaz, hogy kevesebb egyéni mandátuma lett volna taktikai szavazás nélkül a DK-nak, de akkor a most DK-s egyéni mandátumok mind a Fideszhez kerültek volna.

Boross Bence 2018.04.16. 14:51:06

Török Gábor (2018. április 15.):

"Nem tárgya ennek a pártlistás összegzésnek, de érdemes megjegyezni, hogy az egyéni választókerületekben leadott voksok első elemzése azt mutatja, hogy az úgynevezett stratégiai vagy taktikai szavazás a vártnál is nagyobb mértékben működött a 2018-as választáson. Ha nem lett volna, a Fidesznek ekkora országos támogatottság mellett ebben a választási rendszerben nem 133, hanem akár 140 mandátuma is lehetne. Ráadásul nem csupán a baloldalon belül (ahol ez valószínűleg több budapesti mandátumot is eredményezett), de a baloldal-Jobbik viszonyában is (bár ez utóbbinak az egyéni mandátumok sorsára most csak minimális hatása volt). A Jobbik jelöltjeire leadott szavazatok száma országos összesítésben közel 150 ezerrel haladja meg a párt listájára érkezett szavazatok számát, és ebben benne vannak a budapesti és agglomerációs eredmények is, ahol fordítottan működött az átszavazás: ott a Jobbik jelöltjei rosszabbul szerepeltek, mint a párt listája. A baloldali pártok szavazói között az egyes körzetekben ennél lényegesen magasabb átszavazási adatok mutathatók ki azokban a körzetekben, ahol a pártok maguk nem koordináltak. Miután korábban csak elenyésző mértékben láttunk példákat a stratégiai szavazásra, ez mindenképpen a 2018-as választás komoly újdonsága, és azt mutatja, hogy az ellenzéki oldalon a szavazók egy jelentős része számára a politikai cél (kormány leváltása) fontosabbá vált a pártkötődésnél."

torokgaborelemez.blog.hu/2018/04/15/2018_10_mit_mutatnak_a_szamok

ulpius66 2018.04.18. 09:50:52

Kedves kétharmad!

Köszönjük áldásos tevékenységedet!

Nélküled, és a hozzád hasonló szellemben író bloggerek nélkül SOHA NEM LETT VOLNA KÉTHARMAD!!!

Még egyszer köszönjük!

Orbán Viktor

DFK 2018.04.19. 10:03:34

@nemecsekerno_007: Hoppácska, előre láttad, mit csinál majd április 9-től az ellenzék...

Boross Bence 2018.04.19. 15:48:45

Filippov Gábor (2018. április 19.):

"hvg.hu: Az már látszik, mire ment az ellenzéki pártok stratégiája, hogy a választó majd bölcsen megtalálja az esélyesebbet?

F. G.: Épp a Jobbik esetében százezres nagyságrendű különbség van a listás és az egyéni jelöltekre leadott szavazatok között. Bár a felelőskeresésben a taktikai szavazás is bűnbak lett, az adatok szerint volt, ahol nagyon is működött. De az átszavazás egészen egyszerűen nem volt elég, mert túl sok volt a párt, és túl kevés az ellenzéki szavazó."

hvg.hu/itthon/20180419_Filippov_Gabor_interju_valasztas_2018_Orban_Fidesz_ellenzek

DFK 2018.04.20. 16:43:35

@Boross Bence: ott a lényeg :"túl kevés az ellenzéki szavazó".

Boross Bence 2018.04.29. 14:43:21

Újabb értékelés, ezúttal a HVG-től (2018. április 29.):

Csárdi Antal és a negyven rabló: az ellenzék cserben hagyta a választót

hvg.hu/itthon/20180429_A_Fideszt_legyozo_csodafegyver_nem_sult_be_csak_keves_volt_a_gyozelemhez

api99 2018.08.01. 20:58:20

@Boross Bence:
ez így ebben a formában nem igaz.
Amennyiben nincs a taktikai szavazás, ami felmenti a pártlistán szavazókat a leváltás kényszere alól (vagyis, hogy nyugodtan szavazzanak a nekik kedves pártra listán), akkor meggondolták volna alaposan, hogy a leváltás érdekében a listán is beixelik azt, aki ugyan nem oly kedves a szívüknek, de van esélye váltani.
Nos, ezért nem igaz az állításod.

0dzsud0 2022.04.04. 00:10:47

Gondoltam, bekommentelem, hogy végre ünnepelhettek...majdnem elsiettem.
süti beállítások módosítása