Viszlát, kétharmad!

Öt pontban az esélyes-listákról

2018. március 27. - Viszlát!

A hódmezővásárhelyi áttörés óta sok minden megváltozott. Míg előtte elsősorban csak állampolgári kezdeményezések képviselték a taktikai szavazás ügyét, addig ma már a nyilvánosság jelentős része ezzel foglalkozik. S míg korábban – a jelöltállítás és a választási kampány kezdete előtt érthető módon – kevés információ volt az esélyes ellenzéki jelöltekről, most már mintha túl sok is lenne. Megjelentek az úgynevezett esélyes-listák (a mi szóhasználatunkban: ajánlások), és vannak, akik attól tartanak, hogy a számos közkézen forgó névsor összezavarja a választókat. Sorra jelennek meg cikkek és nyilatkozatok az eltérésekről, miközben azzal kevesen foglalkoznak, milyen arányú az egybeesés a különböző megfontolásokra épülő ajánlások között. Éppen ezért érdemes egy kicsit rendet tenni a kérdésben, és új szemmel tekinteni az esélyes-listákra.

Mielőtt belekezdenénk, nem hallgatjuk el, hogy a Viszlát Kétharmad Mozgalom a Márki-Zay Péter és civil szereplők által kiadott ajánlást támogatja (rendszervaltas2018.hu). Ez a lista 53 névvel indult, és folyamatosan bővül 106-ig. Szintén mind a 106 választókerületről nyilatkozik a taktikaiszavazas.hu és az Iránytű Intézet által készített kireszavazzunk.hu. A Republikon Intézet csak az általa nyerhetőnek tekintett körzetekkel foglalkozik, és egyelőre így tesz a V18 csoport által kiadott ajánlás is. Ide szokás még sorolni a Közös Ország Mozgalom (KOM) által készíttetett választókerületi közvélemény-kutatásokat is, de maga a KOM nem ad ajánlást, míg a méréseikre többen támaszkodnak.

Mit mondhatunk tehát az esélyes-listákról?  

1. Nagy az átfedés a különböző ajánlások között. Pontos kimutatást ugyan nem készítettünk, de így is kijelenthetjük, hogy meglehetősen nagy arányú egybeesés mutatkozik a közkézen forgó listák között, különösen az ellenzék számára legfontosabb, nyerhetőnek tartott körzetekben. Vagyis jó pár olyan választókerület van, ahol a több listát egybevető szavazók egyértelmű megerősítést kapnak, amennyiben arra kíváncsiak, ki ott az esélyes ellenzéki jelölt. (Zárójeles megjegyzés: a rendszervaltas2018.hu 25-ből 24 helyen ugyanazt mondja, mint a V18 listája, egy esetben pedig a még folyamatban lévő KOM-mérésre vár. Ami pedig a taktikaiszavazas.hu-nál és a kireszavazzunk.hu-nál egybeesik, ott többnyire a rendszervaltas2018.hu is arra az eredményre jut.)

2. Az egybeesések oka: sok helyen tudni lehet, ki az esélyes ellenzéki jelölt. Bármennyire triviálisan hangzik is, ezt mégis érdemes hangsúlyozni. A „listakészítők” ugyanis gyakran megkapják, hogy amit csinálnak, az nem leképezi, hanem konstruálja a (politikai) valóságot. Ebben van is valami, de az, hogy több különböző módszertani elképzeléseken és feltételezhető politikai érdekeken alapuló lista egybeesik, annak köszönhető, hogy számos helyen igenis elég jó tudással rendelkezünk arról, ki a Fidesz esélyes kihívója. Nem kérdés ez például számos budapesti MSZP-s jelöltnél, ahogy szintén nem véletlenül adja szinte mindenki egész Heves megyét a Jobbiknak vagy Pest megye 2. választókerületét az LMP-s Szél Bernadettnek.

3. Nem kell megijedni az eltérésektől. Ha az ajánlások nem egyeznek, annak több oka is lehet. Akár az, hogy az adott körzetben nem egyértelmű, ki az esélyesebb jelölt, akár az, hogy a készítők eltérő szempontokat vettek figyelembe a döntésnél. Itt a választó többféleképpen járhat el. Egyrészt dönthet aszerint, melyik ajánlást tartja hitelesebbnek (mennyire tartja például elfogultnak a politikai oldalakhoz kötődő intézeteket, vagy mennyire tartja szakmailag megalapozottnak az „állampolgári” ajánlásokat). Másrészt dönthet úgy, hogy tovább tájékozódik a saját választókerületében, figyeli a sajtó híradásait, és ez alapján szavaz majd áprilisban. Fontos azonban megjegyezni, hogy a széttartó ajánlások is segítséget jelentenek abban, egyáltalán kik azok az ellenzéki jelöltek, akik közül ki kell választani az esélyest, amennyiben valaki rá szeretne szavazni.

4. Érdemes a „nem esélyes esélyesekre” is szavazni. Az alapvető vitakérdések egyike, hogy indokolt-e 106 helyen kihirdetni a legesélyesebb kihívót, ha ennyi helyen úgysem győzhet az ellenzék. A 106-os ajánlást adó személyek, illetve szervezetek – legalábbis a rendszervaltas2018.hu készítői biztosan – két érvből indulnak ki. Az egyik, hogy Hódmezővásárhely óta jóval nagyvonalúbban gondolkodhatunk arról, melyek az ellenzék számára nyerhető körzetek, hiszen ott sem mondta meg előre senki, hogy Márki-Zay Péter győzhet (ennek az ellenkezőjét annál többen állították). A másik érv, hogy a fideszes jelölt győzelme esetén is hasznos, ha az ellenzéki szavazatok egy jelölt mellett koncentrálódnak. Ezzel ugyanis csökkenthető az úgynevezett győzteskompenzáció mértéke, vagyis kevesebb, az első és a második helyezett jelölt különbsége után járó töredékszavazat kerül a Fidesz listájára. Ha ez országos szinten érvényesül, annak a hatása akár mandátumokban is mérhető.

5. Az ajánlások valóban csak ajánlások. Az esélyes-listák megjelenése természetesen nem jelenti azt, hogy innentől minden kormányváltást akaró választónak kötelessége eszerint szavazni. A Viszlát Kétharmad Mozgalom október óta hangsúlyozza, miért indokolt pártlistán a szívünk szerint, míg egyéniben az eszünk szerint (vagyis taktikailag) leadni a voksunkat. De teljesen megértjük, ha valaki mindezt figyelembe véve sem képes egy adott párt – például a Jobbik vagy akár a DK – jelöltjére szavazni, ha úgy hozza a sors, hogy az ő körzetében az a legesélyesebb. Az ajánlásokra ezért érdemes úgy tekinteni, mint amelyek azoknak a szavazóknak szólnak, akiknek a számára elsődleges prioritás a Fidesz megbuktatása, illetve hatalmának korlátozása. Teljesen elfogadható, hogy vannak, akik nem ebből indulnak ki, hanem például egyéniben is a kedvenc pártjukat támogatnák töredékszavazatokkal. Azt azonban nekik is fel kell mérniük, hogy ezzel a jelenlegi választási rendszerben valóban csak az adott pártot segítik, és nem a kormányváltás ügyét. Azt azonban, hogy kinek mi a fontosabb, mindenkinek magának kell eldöntenie, és ezt tiszteletben kell tartani.

Végezetül érdemes megemlíteni, hogy az esélyes-listák megjelenése minden esetleges kérdés vagy probléma ellenére alapvetően mozgósító erejű. Hiszen azok a választók, akik mindeddig az ellenzéki pártok tervszerű együttműködésében bíztak, most már ennek híján is értelmét láthatják annak, hogy április 8-án elmenjenek szavazni, és az esélyesnek vélt ellenzéki jelöltekre adják a voksukat. Hódmezővásárhely óta tudjuk, hogy az ellenzéki győzelem kulcsa a magas részvétel, ami ha meglesz, várhatóan kompenzálni fogja az eltérő listák miatt egy-két körzetben előforduló ellenzéki „szétszavazást”. Ami jó hír az ellenzéknek, és annál kevésbé a Fidesznek.

Jó reggelt, Magyarország! Viszlát, kétharmad!

(Fotó: Azonnali)

Kövess bennünket a Facebookon is, ott sokkal több tartalmat találsz! Katt ide!

ket_szavazat_005.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://viszlatketharmad.blog.hu/api/trackback/id/tr1813783700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2018.03.27. 15:51:16

Úgy lett volna tisztességes, ha a baloldal bevallja, hogy jelenleg matematikailag lehetetlen leváltani egy 47-48%-on levő pártot. Főleg, ha a többi párt híveit egymás gyűlöletére tanították évtizedeken keresztül. Jól működött az agymosás, itt az eredménye, a centrális erőtér. Ezt nem Orbán alkotta, hanem a komcsizó, nácizó média. Orbán túljárt a szélsőségesek eszén, ezért megint kormányt fog alakítani. A többi párt meg megint gondolkozhat négy évig azon, hogy mit cseszett el!

Péter Walter 2018.03.27. 17:21:42

A 4-es ponthoz fontos információ : aki esélytelen ellenzéki egyéni jelöltre szavaz, az 6,5 szavazatot ad a Fidesznek. Matematikai levezetés az MTA Rényi Alfréd Matematikai Intézettől ! Hurrá ! fuhu.hu/a-valasztasi-matematika/

DZoli 2018.03.27. 17:29:36

@megamovieboy: "Úgy lett volna tisztességes, ha a baloldal bevallja, hogy jelenleg matematikailag lehetetlen leváltani egy 47-48%-on levő pártot."

Egyrészt a Fidesz valószínűleg nem áll 47-48%-on, elemzői konszenzus, hogy felül vannak mérve. Másrészt az sem jelenthető ki, hogy "matematikailag lehetetlen" lenne a dolog. Mégpedig azért nem, mert a parlamenti többség az egyéni választókerületekben dől el, és a nyerhető választókerületek jelentős részében az esélyes ellenzéki jelölt személye egyértelmű, és még csak arra sincs szükség, hogy a többi ellenzéki párt szavazóinak a többsége taktikai szavazó legyen. Bizonyos körzetekben elég, ha 10, más körzetekben 20, megint máshol 30 vagy 40%-nak kell átszavazni, hogy az ellenzék elhozza a mandátumot. Attól függően, hogy április 8-án mennyire lesz jellemző a kormányváltó hangulat, ez akár meg is valósulhat. Hogy mekkora az esély, arról el lehetne vitatkozgatni, de a lényeg, hogy VAN, és ebbe kellene belekapaszkodni. Legalábbis azoknak, akiknek fontos a kormányváltás, és akik nem utasítják el elvből az átszavazást, akár olyan párt jelöltjére sem, amivel egyébként nem mindenben értenek egyet.

mathuska tudatosvalaszto2018.blog.hu 2018.03.27. 17:37:10

@megamovieboy: abszolut egyetertek, ideje lenne vegre a realitasokrol beszelni es nem a vagyalmokrol, mert ez sok proteszt szavazot taszit es egyben felrevezet, vagyis azokat akik a fideszt tulnyerest korlatoznak, de egy esetleges balliberlis katasztrofakoaliciotol meg annal is jobban irtoznanak, mintsem, hogy odaszavazzanak. Az igazsag az, hogy koordinacio es taktikai szavazas nelkul a fidesz siman ketharmadot meghalado tobbseget szerez, jol felepitett, kommunikalt, a valasztokhoz eljutattot hiteles listakkal, valamint a realis eselyek tudataban a fidesz "csak" abszolut tobbseget szerezne. Az ellenzek maximum 30-35 korzetben tud labdaba rugni (taktikaiszavazas.hu). Tehat meg a leheto legoptimalisabb esetben, azaz akkor, ha az ellenzek minden korzetben tarol, ahol elvi eselye lenne es a valasztasi reszvetel is peldatlanul magas lenne, akkor is a fidesznek legalabb 100 mandatuma lenne.

Ehelyett Szel kormanyrol, Vona es Karacsony kormanyrol beszelnek, minisztereket neveznek meg es latszolag meggyozodessel allitjak, hogy a fideszt le fogjak valtani.

mathuska tudatosvalaszto2018.blog.hu 2018.03.27. 17:50:56

@DZoli: esely mindig van, annak is van matematikai eselye, hogy a ketfarku kutyapart abszolut tobbseget szerez. Viszont a politikai realitas nem ezt sugallja. Egyszeruen nem lehet keszpenznek venni hogy az ellenzeki valasztok 30%-a orszagos szinten taktikai alapon fog szavazni, minthogy erre meg sose volt pelda. A szavazatmegosztas a rendszervaltozas utani magyarorszagon egyszer mukodott a gyakorlatban (szdsz-mszp atszavazas) tudomasom szerint, akkor sem ilyen aranyban es nem ilyen bonyolult helyzetben.

A legtobb mandatumbecslo meres, meg azok is, amik kb 120 koruli fidesz parlamenti helyet josolnak azzal kalkulalnak, hogy 20-30%-a az ellenzeki partoknak a gyoztesre atszavaz. Valamint, amit igazan nem ertek, hogy lenyegeben az osszes bizonytalan es rejtozkodo szavazo ellenzeki!!!

Egy dolgot biztosan tudunk, a fidesznek van 2.5millio szavazoja, aminek a 80-90%-a biztosan elmegy szavazni es mindket listan a kormanypartra szavaz. Ezt nem szabad elfelejteni. Nem kell hozza matek zseninek lenni, hogy kiszamoljuk ilyen felallasban egyszeruen nem lehet a fideszt levaltani. Hodmezovasarhely rossz pelda, nem szabad ebbol kiindulni, kis minta, specialis eset, baromira nem reprezentativ.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2018.03.27. 18:11:38

@DZoli: Kiszámolta már ezt Török Gábor és feltehetően Simicska is kiszámolta és nem lépteti vissza a Jobbik jelöltjeit. A szavazók össze vannak zavarodva, nem tudják melyik párt mit akar, nincsenek megszólítva, nincsen jövőkép. Az ellenzéki választók fele nem akar "komcsi", vagy "náci" pártra szavazni. Alacsony részvétel, össze-vissza szavazás várható. Ha meg jön egy zivatar, már meg is van a kétharmada a Fidesznek.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2018.03.27. 18:18:53

@DZoli: Az meg a hab a tortán, hogy "elszámoltatják" a Fideszt, viszont ha a Fidesz nyer, akkor a Berni megy a dutyiba. :) Az ilyen bemondásoknak már nem dől be komoly ember.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.28. 06:36:38

Én az összes listát figyelem. Ezek az alapján fpgok szavazni körzetem azon jelöltjére, aki a legesélyesebben képes leváltani a ballibeket.

Péter Walter 2018.03.28. 10:39:30

@Péter Walter: Numerikus analízisből ugyan csak 3-asra szigorlatoztam ( Kösz Dringó Kátai páros) de átszámoltam a 2014-es egyéni OEVK-k alapján az MTA-sok eloszlásfüggvényeit. 300.000 embernek kell csak megfelelő eloszlásban átszavaznia, tehát nem kedvenc pártja esélytelen jelöltjére, hanem az esélyes ellenzéki jelöltre. A legrosszabb esetben is 500.000-nek. Szerintem ennyi is meglesz a rejtőzködő szavazókból.

Péter Walter 2018.03.28. 11:43:21

A hódmezővásárhelyi áttörés még nagyobb jelentőségű lehet, mint a limanovai áttörés. A soproni,szombathelyi huszárezred karddal, lovasrohammal tüzérség ellen. Ezt csak az angolok merték megcsinálni könnyülovassággal a krimi háborúban.

mathuska tudatosvalaszto2018.blog.hu 2018.03.28. 16:51:55

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: nagyon helyes, nagy szolgalatot teszel egyebkent a ballib ellenzeknek, hogy ezzel az ellenszenves attituddel amit kepviselsz es amivel szettrolkodod a blogokat, bizonytalan proteszt szavazokat gyozol meg a baloldal szamara.

mortullus 2018.03.29. 09:25:16

@mathuska tudatosvalaszto2018.blog.hu: Ezek szerint birca fogja eldönteni a 2018-as választást.
süti beállítások módosítása