Viszlát, kétharmad!

A választók összefogása: így állítható meg 2018-ban a kétharmad

2017. október 09. - Viszlát!

A 2018-as választást minden valószínűség szerint a Fidesz fogja nyerni. S ha ez így lesz, annak elsődleges oka az ellenzék megosztottsága lesz. Támogatottságukat tekintve az ellenzéki pártoknak külön-külön nincs reális esélyük a kormányváltásra, a teljes ellenzéki összefogásnak viszont szintén nincs semmi realitása. Úgy tűnik tehát, hogy a valódi kérdés nem az, győzni fog-e a Fidesz, hanem hogy mekkora lesz a győzelmének a mértéke. S a jelenlegi választási rendszerben a kormánypártnak komoly esélye van arra, hogy ismét kétharmados többséget szerezzen. A nem kormánypárti szavazók számára kétségkívül ez a lehető legrosszabb végkifejlet, hiszen így végképp semmi sem állhat a Fidesz erőpolitikájának útjába. A kétharmad azonban megállítható, csakhogy ehhez is összefogásra van szükség: a választók összefogására. Ezúttal hosszabb bejegyzés következik, de mindenkinek érdemes velünk tartania, aki tudni szeretné, mi áll vagy bukik a szavazatán.

Miért fog győzni a Fidesz 2018-ban? A válasz egyszerűnek tűnik: mert többen fognak rá szavazni, mint bármelyik másik pártra. A helyzet azonban ennél jóval összetettebb. Az előző bejegyzésben részletesen foglalkoztunk azzal, mi történt a 2014-es választáson, de a legfontosabb tanulságokat érdemes itt is röviden feleleveníteni. Az országos listán valóban a Fidesz kapta a legtöbb szavazatot (45 százalék), de összességében az ellenzéki pártokra többen szavaztak (51 százalék a parlamentbe bejutott formációkra). Mégis hogyan lett ebből fideszes győzelem, ráadásul kétharmaddal? Úgy, hogy a 199 parlamenti mandátumból csak 93-at osztanak ki a listás szavazatok alapján, a többi 106 sorsa az egyéni választókerületekben dől el. A választókerületekben pedig az ellenzék nem szerepelt valami fényesen: a 106-ból mindössze tíz körzetet sikerült elvinnie.

Az egyéni választókerületekben – második forduló immár nem lévén – az ellenzék megosztottsága még jobban érvényesült. A Fidesz az általa elvitt 96 körzetből mindössze húszban nyert 50 százalék fölötti eredménnyel, vagyis 76 körzetben összességében többen szavaztak az ellenzék jelöltjeire, mint a győztes kormánypárti jelöltre. Ezek között tíz olyan választókerület is volt, ahol az első és a második helyezett között 5 százalékon belüli volt a különbség, vagyis mindössze néhány száz vagy akár néhány tucat voks döntött a fideszes jelölt javára! A Fidesz tehát azért szerezhette meg a kétharmadot, mert tarolt az egyéni választókerületekben; ez pedig azért történhetett meg, mert az ellenzéki szavazatok több induló – a baloldali összefogás, a Jobbik és az LMP jelöltjei – között oszlottak meg. Így a fideszes jelölteknek nemhogy a helyi voksok kétharmadára nem volt szükségük, de akár az egyharmadot alig meghaladó szavazataránnyal is befuthattak.

Két rossz hírünk is van: tetszik vagy sem, de a következő választás ugyanebben a rendszerben fog zajlani, és az ellenzék az egyéni választókerületekben – ahol a választás eredménye és a kétharmad sorsa el fog dőlni – ugyanolyan megosztott, mint 2014-ben. Mi több, a baloldalon kialakult káosz és az önálló indulást tervező újabb szereplők miatt még megosztottabb, ami különösen a fővárosban jelent hatalmas kockázatot, ahol az ellenzéknek egyébként reális esélye lenne a választókerületek többségének elhódítására. Mindezt végiggondolva egyetlen lehetőségünk marad: ha az ellenzéki pártok nem képesek vagy nem hajlandók olyan helyzetet teremteni, amelyben esély kínálkozik a fideszes kétharmad megállítására, akkor nekünk, választóknak kell ezt megtennünk.

De mit jelent ez a gyakorlatban? A szavazók taktikai összefogását az egyéni választókerületekben, a kétharmad megállítása érdekében. Ez nem valamiféle szürke kardigános politológusok elméjében fogant gondolat, hanem olyan stratégia, amely a választók megfelelő helyzetfelismerésén alapul. És ami ennél is fontosabb: már láttunk példát a spontán működésére. Emlékezzünk csak: 2015. február 22-én Veszprémben a Fidesz éppen emiatt veszítette el a kétharmadot! A veszprémi szavazókörzetben időközi választást kellett tartani, és azok a választók, akiknek elegük lett a kormánypárti politikusok „urizálásából”, valamint az új elit építését kísérő hatalmi harcokból, egyszerűen elmentek szavazni, és pártpolitikai szimpátiától függetlenül az esélyesebb – történetesen a baloldal által támogatott – ellenzéki jelöltre adták a voksukat. Ezzel a Fidesz elveszített egy parlamenti helyet, és vele együtt kétharmados többségét a törvényhozásban. De ugyanez történt Tapolcán is, ahol szintén időközi választást tartottak 2015. április 11-én, és ahol a Jobbik jelöltje győzött – méghozzá a helyi baloldali választók egy részének köszönhetően, akik átszavaztak az esélyesebb ellenzéki jelöltre.

Kérdés, hogy működhet-e ez a stratégia egy országos választáson. Kétségtelen, hogy ilyenkor a pártszimpátia hajlamos felülírni az egyéb szempontokat, ami érthető is, hiszen egy országos választásnak jobb esetben arról kellene szólnia, hogy kire bíznánk az ország irányítását. A taktikai megfontolásokat ezért sokaknál elvi megfontolások váltják fel, miközben egyre többen vannak azok is, akik egyáltalán nem biztosak abban, hogy az ország irányítását bárkire is jó szívvel rá tudnák bízni ebből a felhozatalból. Ha viszont abból indulunk ki, hogy a 2018-as választás valódi tétje az, hogy újra kétharmadot szerez-e a Fidesz, máris egy kicsit más szemszögből látjuk a dolgokat. Azt kell tudatosítanunk magunkban, amit más választásokon nem szoktunk kellőképpen hangsúlyozni: hogy gyakorlatilag két szavazatunk van. Az egyiket az országos listára adjuk le, míg a másikat a saját választókerületünkben induló jelöltekre. És erre a két szavazatra tekinthetünk úgy, mint egy elvi (listás) és egy taktikai (választókerületi) szavazatra.

Az elvi szavazatunkat bátran adhatjuk arra a pártra, amelyiket szívesen látnák az ország élén – még akkor is, ha tudjuk, hogy az adott párt önállóan esélytelen a győzelemre. Vagy ha nincs ilyen, ezt a szavazatunkat ennek a kifejezésére is használhatjuk: szavazhatunk akár egy viccpártra, rajzolhatunk a szavazólapra, vagy egyszerűen nem adjuk le. Azt azonban pontosan látnunk kell, hogy ha a taktikai szavazatunkkal nem élünk megfelelően, vagyis egyéniben nem adjuk le vagy esélytelen jelöltekre adjuk a voksunkat, azzal a Fidesz kétharmadát fogjuk támogatni. A kormánypárt az elmúlt két évet csak arra fordította, hogy az adófizetők pénzéből finanszírozott, végtelenített propagandakampánnyal megtartsa két-két és félmilliós aktív szavazóbázisát. Ezért ma listán verhetetlennek tűnik, az egyéni körzetekben viszont ez nem jelent automatikus győzelmet. Az erősebb, esélyesebb ellenzéki jelöltre adott szavazatokkal helyben meg lehet szorítani, sőt le lehet győzni a fideszes jelöltet. A gyengébb, esélytelen jelöltekre leadott szavazatok viszont elvesznek, és így gyakorlatilag a Fidesz jelöltjeit segítik.

Ezzel senkinek sem akarjuk „felülről” megmondani, hogy kire, melyik pártra szavazzon. Csak azt mondjuk, hogy aki nem akar kétharmadot, az szavazzon taktikusan: párt- és egyéb szimpátiáitól függetlenül egyéniben adja a voksát a legesélyesebb ellenzéki jelöltre. Azt sem akarjuk mondani továbbá, hogy a 2018-as választás eleve lefutott. Ha ugyanis a választás eleve lefutott lenne, nem sok értelme lenne elmenni szavazni. Mi ezzel szemben azt mondjuk, hogy a 2018-as választás még akkor sem lefutott, ha az országos listán a Fidesz szerzi az első helyet. A választás eredménye és a Fidesz győzelmének mértéke ugyanis az egyéni körzetekben fog eldőlni. Ha az ellenzéki választóknak sikerül taktikus szavazással a legszorosabb eredményeket megfordítaniuk, és ezzel néhány „billegő” körzetet megnyerniük, akkor megállítható a fideszes kétharmad. S innentől kezdve minden további visszanyert körzettel tovább korlátozhatjuk a Fidesz hatalmát. Ehhez viszont minden szavazatra szükség van, és csak az a szavazat hasznosul, amit taktikusan adunk le az egyéni választókerületekben.

A recept tehát látszólag egyszerű: listán szavazzunk arra, akire a szívünk diktálja, egyéniben viszont arra, akire az eszünk diktálja – a legerősebb, legesélyesebb ellenzéki jelöltre. Ahhoz azonban, hogy ez a stratégia működjön, a választók széles körű összefogására van szükség. Egyrészt mindenkinek pontosan tudnia kell a saját körzetében, hogy ki a legesélyesebb jelölt, ez pedig helyi összefogást igényel. Másrészt ha mi már tudjuk is, hogyan érdemes szavaznunk, a siker érdekében ezt tudatosítanunk kell mindenkiben, aki a kétharmad megállításában érdekelt, ez pedig országos összefogást igényel. Fontos hangsúlyozni, hogy taktikai összefogásról van szó: nem kell szeretnünk egymást, nem kell osztanunk egymás nézeteit. Csupán egy dologban kell egyetértenünk: hogy nincs rosszabb forgatókönyv annál, ha a következő választáson újra kétharmaddal győz a Fidesz.

Politikai programnak mindez meglehetősen prózai, de szemben a pártok és a különböző mozgalmak célkitűzéseivel, legalább reális és kivitelezhető. És ha sikerül közösen korlátoznunk a Fidesz hatalmát, azzal fontos lépést teszünk egy olyan politikai kultúra felé, amelyben nem kizárólag a taktika számít, hanem végre az elvekkel is foglalkozhatunk. De addig nekünk is taktikusan kell eljárnunk – van rá hat hónapunk, hogy minden szavazóhoz eljuttassuk ezt az üzenetet.

Jó reggelt, Magyarország! Viszlát, kétharmad!

*

Update 1.: az általunk javasolt stratégiával kapcsolatban rengeteg kérdést kaptunk a kommentekben és a Facebookon. A legfontosabbakra ebben a bejegyzésben adunk választ: Tíz kérdés a taktikai szavazásról

Update 2.: hamarosan elindítjuk saját kampányunkat, amelyben a te segítségedre is számítunk! Hogy mit tehetsz az ügy érdekében, kiderül ebből a bejegyzésből: Vidd hírét: az állampolgárok kampánya.  

 

(Fotó: Index - zászlóbontás)

 

Ha szeretnél te is részt venni ebben a munkában, vagy egyszerűen csak érdekel, mi lesz ebből, kövess bennünket a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://viszlatketharmad.blog.hu/api/trackback/id/tr8912942481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bolshevik 2017.10.09. 20:34:40

Már előre látom hogy mikor nem lesz fidesz kétharmad, a baloldal giga ünnepléssel fogja ezt mint valami hatalmas teljesítményt ünnepelni :D Ehh, hogy lesüllyedtek.

NagyVonalakban 2017.10.09. 20:49:51

A Fidesz is készülni fog:
helyi szinten a kevésbé esélyes ellenzéki jelöltet fogja felemelni,
a legesélyesebbet pedig támadni fogja....
(pènz, paripa fegyver nem szàmit)

közép dunántúli régió 2017.10.09. 20:52:34

Köszönöm, hogy ezt végre valakinek sikerült megfogalmaznia. Jobb későn, mint soha.

6.Lenin 2017.10.09. 20:52:46

Technikailag működhet a dolog, de...
Nem lesz kétharmad, nagy durranás.
De nézzük a két felhozott példát, Veszprém és Tapolca.
Mit nyert vele az ellenzék?
OK, hogy nem lesz (esetleg) kétharmad, de bejutnak olyan képviselők is, akik csak elvannak négy évig. Mit nyer vele az ország?

Ismert volt a lehetőség az ellenzék, vagy más írástudók előtt már sok éve. képtelenek voltak valódi megoldást találni.
Most lehet agyalni mindenféle trükkökön, de egy lépéssel sem jutunk el oda, hogy legyen a választóknak valódi lehetőségük a jó döntéshez.

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2017.10.09. 21:02:04

Az erőpolitikához nincs szüksége a fidesznek kétharmadra, a sima 50+1 % és kellő frakciófegyelem is megteszi. Már megváltoztattak mindent, amit csak kétharmaddal lehetett, most már bőségesen elég nekik a sima többség. Ennél fogva a kétharmad megakadályozása önmagában nem siker az ellenzéknek, csak a fidesz legyőzése lenne az.

csobi2011 2017.10.09. 21:12:50

A cikk abból a téves feltevésből indul ki hogy ami működött 2015 első félévében az működhet most is. Ez butaság! 2015 első felében a fidesz egy kisebb hullámvölgybe került, ezt jelezték a közvéleménykutatások is. Ezt követően 2015 nyarán beindult a migránsválság és a fidesz újból átvette a kezdeményező szerepet, és most sokkal jobb pozicióban van mint 2015 elején. Ezért ez a cikk teljesen félrevezető. Ami működött 2015 elején az valószínű hogy ma nem működne.

Csipyke 2017.10.09. 21:32:31

A címben feltett kérdésre a válasz: ha a sok agymosott egybites fityeszszavazó zombi észhez térne végre (nem fog :(( )

6.Lenin 2017.10.09. 21:36:50

@Csipyke:

2-2,5 millió szavazója van/volt a Fidesznek, 5.5-6 millióan nem a Fideszre szavaztak.
Kinek kéne észhez térnie?

Csipyke 2017.10.09. 21:38:14

@6.Lenin: annak a 2-2,5 millió egybitesnek. Áder választási rendszere miatt ez a szitu.

vaffanculo 2017.10.09. 21:38:33

@6.Lenin: "Mit nyer vele az ország?" Azt, hogy nem lesz fityesz kétharmad :). Amúgy igazad van.
Ez mind szép és jó, de ki fogja mindezt elmagyarázni a 0,5 bites, szétagymosott fityeszzombiknak? Ha vki el is tudja magyarázni, úgysem fogják megérteni

Ekrü 2017.10.09. 21:47:54

@Csipyke: Siránkozás helyett tessék szépen nekiállni dolgozni és meggyőzni a maradék 5,5 millió nem Fidesz szavazót,hogy szavazzon rátok.Azt mégse várhatjátok el,hogy majd a Fidesz szavazói megsajnálnak benneteket azt rátok szavaznak... :)

Faszerkezet 2017.10.09. 21:56:53

@Csipyke:

Hmmmm.... TEhát van kb 5 millió nem fidesz szavazó. Van mondjuk 2 millió fidesz szavazó.... Akkor ha a fidesz nyer, azt úgy érted, hogy Áder rendszere miatt van ? :D:D:D

guy 2017.10.09. 22:02:18

Szánalmas, hogy az ellenzéki pártok már csak abban reménykedhetnek, hogy nem lesz meg a kétharmad, de kb. mindenki biztos abban, hogy a fidesz-kdnp nyer.

Komolyan nem szimpatizálok egyik oldallal sem, de a Nagy Zöld Trüsszentő mentsen meg attól, hogy a jelenlegi ellenzéki pártok bármiféle komolyabb helyet nyerjenek az országházban. Már rohadt éhesek lehetnek...
Vona tekintetétől meg lúdbőrözni kezd a hátam, komolyan nem néz ki százasnak az ipse.

6.Lenin 2017.10.09. 22:02:58

@vaffanculo:

Miért kéne a Fidesz szavazókat meggyőzni bármiről is?
Van 5,5 -6 millió választásra jogosult nem a Fideszre szavazó polgár.
Elég lenne ebből 3-3,5 milliót meggyőzni valamiről.

Miről is?

Szerintem itt van az eb elhantolva. akinek meg kéne győzni a polgárokat, nos azok az egybitesek, vagy a meggyőzendők?

Szerintem nem tudják mivel meggyőzni a választókat.
Nincs ki, és nincs mivel.

Azt már a barbár hadvezérek is tudták, ha lehülyézik az ellenfelet, de képtelenek legyőzni, akkor a katonák tudni fogják, hogy ki is a hülye valójában.

captaing (törölt) 2017.10.09. 22:21:32

Szerintem meg ott van az eb elasva, hogy nem lehet mirol meggyozni azt az 5 milliot. Mert sokmindenben jo iranyba allitotta az emmutnyocev :) az orszagot, akar a kormany, akar a valsag utani elkerulhetetlen konnyunktura :) jovoltabol. Az a legnagyobb baja az ellenzeknek, hogy kb ezt a programot tudnak ajanlani: "mindent ugy csinalunk ahogy a fidesz, csak mellette nem lopunk, es nem lesz korrupcio, de lesz elszamoltatas". Ezt pedig lassuk be meg a 0.01 bites emberek is maximum egy jol definialt elenorizhetoen unit tesztelt algortimusnak hinnek el, embereknek semmi esetre sem.

Csipyke 2017.10.09. 22:36:34

@Faszerkezet: az egesz poszt arrol szol, hogy nyer a fityesz akkor is, ha nem nyer. Elso egybites megvan, leulhetsz, egyes. @Ekrü: ki az a ratok?

Jakab.gipsz 2017.10.09. 22:56:09

Viszlát Soros G. és az ügy el van intézve, mi pedig a magyarok majd el leszünk valahogy.

Nincs szükségünk egyetlen egy észt osztó libbancsra sem, Gyuri bá' vidd magaddal mind, egy jobb élet reményében, menjetek békével.

Nem mind egy-e, hogy hol fizeted őket, csak a fejük terméketlen.

NincstelenWalter 2017.10.09. 23:04:04

Nem jo a Fidesz 2/3, de a ballib hatalomra kerulese meg veszelyesebb: kerites lebontas, kotelezo kvota, muszlim megszallas elosegitese. Mert lassuk be, Magyarorszag, a magyar nep jovoje szempontjabol ezek a legveszelyesebb tendenciak. Nyugat-Europa mar szenved a mindennapos terrortol es eroszaktol, mi meg megusztuk eddig. A mi hetkoznapi eletunkre veszelyesebb egy keses tamadas, egy szaguldo teherauto, egy tomegmeszarlas, mint az allitolagos szegenyseg vagy az egeszsegugy helyzete. Ezt is be kell latnunk, amikor behuzzuk majd az X-et. A Jobbik meg mindig biztonsagosabb Fidesz zablanak tunik, mint egy szelsoseges es eletveszelyes DK.

közép dunántúli régió 2017.10.09. 23:07:06

@NincstelenWalter: nem unalmas a kormánypropaganda kliséit ismételgetni?

NincstelenWalter 2017.10.09. 23:13:47

@közép dunántúli régió: Ez nem kormanypropaganda, hanem a kormany a nyugati valsaghelyzetet emelte a propagandaja kozeppontjaba. Nem mindegy. Ettol a valosag meg nem valtozik.

consul 2017.10.09. 23:27:22

Komolyan az az ellenzék programja, hogy ne a Fidesz? Komolyan azért szavazzon rájuk bárki, hogy ne Orbán kormányozzon? Hanem akkor ki? Milyen programmal? Esetleg ezt kellene először kitalálni és meggyőzni vele a választókat. De az édes kevés, hogy neorbán! Hangsúlyozom: olyan program és miniszterelnök jelölt kell, amit a választók hitelesnek fogadnak el. Ennek hiányában komolytalan bármire is számítani az ellenzék részéről.

metal · http://electric.blog.hu 2017.10.09. 23:28:08

Lassan eljutunk oda, hogy az emberek a hibásak, mert nem szavaznak ránk!

Nemfajtalan srác 2017.10.09. 23:29:40

Megint egy kétségbeesett próbálkozás, ami a helyi (= igazi) demokráciát dobná placcra az orbanofóbiás rögeszme kedvéért. Pedig a helyi képviselő választás valójában inkább lazíthatna a pártpreferencia-választás egyre nyomasztóbb kényszerével szemben

Aki ilyet javasol, az nem sokat ért a képviseleti demokráciából

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2017.10.09. 23:38:29

Úgy kezdődhetne a Fidesz leváltása, hogy a pártok legalább nagy vonalakban meghatároznák saját magukat és alapvető céljaikat, no meg, ha már a közbeszéd arról szól, akkor a migráns és kerítés témában is megnyilatkozhatnának!
Aztán azzal folytatódhatna, hogy ne induljanak külföldi pénzből támogatott pártok.
Ezek után már világos lenne, ki kivel koalázhat és kivel nem. A választók nem véletlenszerűen ikszelnének a szavazófülkében.

Sir Gombóc 2017.10.09. 23:57:53

@consul: Ez sem 2010-ben, sem 2014-ben nem volt probléma, hogy nincs program. Mert a Fidesznek sem volt, csak annyi, hogy menjenek az addigiak (ez akkor épp elég volt). 2014-ben meg "folytatjuk"+egy kozmetikázott választási rendszer, ami nélkül nem lett volna újra kétharmaduk.

Ki tartja kezében Vona Gábor porázát ? 2017.10.10. 00:00:32

Jo latni, olvasni, hogy a fidesz gyozelmeben, mar az ellenzek sem ketelkedik, legfeljebb a ketharmad ellen berzenkedik meg egy kicsit.

andrásúr 2017.10.10. 05:42:33

@Csipyke: Anyád volt agymosott, hogy világra hozott ! Mint Fidesz- szavazó, kikérem magamnak a pejoratív jelzőt !

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.10. 06:20:04

A Fidesznek nem kell már kétharmad, így csak a ballibek szerencsétlenkedése miatt lehet már csak kétharmad ismét.

Zsíros Bödön 2017.10.10. 07:09:50

Fura, ehhez egy post kell, hogy felfogják az emberek? Aki értelmes,az szerintem eddig is tudta. Aki nem, ahhoz el se fog ez az írás jutni.

Zsíros Bödön 2017.10.10. 07:11:13

@Ki tartja kezében Vona Gábor porázát ?: neked történetesen semmi ellenvetésed azokkal a nyílt lopásokkal,amik mennek?

legyetek 2017.10.10. 08:17:24

Mondok egy stratégiát, ami sokkal eredményesebben működik, mint a választási matek:
JÓ ÉS HITELES PROGRAM. Hogy-hogy ez nem jut senkinek az eszébe?

(Egyébként a poszt szerinti gondolatmenet több sebből vérzik.)

Európai téridő 2017.10.10. 08:20:49

A kétharmadnak az is oka volt, hogy a demokratikus intézményekkel, fékekkel, ellensúlyokkal a kelleténél többen "trükköztek". Ettől telt meg a hócipő az azt megszavazóknál.

Feri nagyapa 2017.10.10. 08:48:25

Szerintem tudna még mit módosítani a Fidesz az esetleges kétharmadával, tehát - teljesen érthetően - meg is próbálja azt elérni.
A fenti gondolatmenet egy dologgal nem számol: az egyéni jelöltre leadott azon szavazatok, melyek nem eredményeznek mandátumot, felkerülnek az országos listára, így minden pártnak érdeke, hogy a támogatóit arra sarkallja, mindkét szavazatukat rá adják. Nézzünk egy példát: a győztes Fideszes jelölt kap 10.000 szavazatot, a második Jobbikos 4.000-et stb, akkor a mandátumhoz 4.001 szavazatra lesz szükség, a Fidesz 5.999 szavazata is megy az országos listára. Ha az egyes körzetekben "véletlenszerűen" szavaznak a választópolgárok egy ellenzéki jelöltre, akkor a többi pártnak nem lesz egyéniből listás szavazata. Ezt biztos megpróbálják elkerülni, ezért egymást is "nyírni" fogják. Csak az egész országra kiterjedő - előre meghatározott elosztás szerinti - közös ellenzéki jelöltállítás/visszaléptetés esetén lehet az ellenzéknek esélye arra, hogy az egyéni körzetekből a lehető legtöbb mandátumot húzza be.
Csak a Fideszben is tudják ezt, ezért - ahogy már valaki említette - majd a gyengébb ellenzékit erősítik, az erősebbet gyengítik. Négy éve a DK sehol sem volt, addig Gyurcsányról hallani sem lehetett, de akkor hirtelen nagyobb médiafigyelem irányult rájuk: megerősödtek, az MSZP pedig meggyengült.
Egyébként pedig bizonyos pártok támogatói között kicsi a valószínűsége a másikra szavazásnak (pl. DK-Jobbik).
Persze lehet mondani, hogy a kormány kinyírja a demokratikus intézményrendszert, de azért emlékeztetnék arra, hogy ezt annak idején a baloldal kezdte (persze ez senkit nem mentesít ilyen szándék esetén): támadták ők is az Alkotmánybíróságot, mindent.
Gyurcsány politikai cinizmusánál többet pedig semmi és senki nem ártott a magyar politikai közgondolkodásnak: mintát adott!

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.10. 08:56:56

@Feri nagyapa:

Látom, nem ismered a választási rendszert.

A töredékszavazatok összeadódnak, azaz nem vesznek el, mert csak országos szinten számítanak. Az új rendszerben ugyanis nincsenek megyei listák, csak országos van. Ez 93 mandátum, melyek úgy osztódnak ki, hogy a listás szavazatokat és a töredékszavazatot összaadják, s ezek alapján osztják le a mandátumokat arányosan.

Azaz senki se veszít e tekintetben azért, mert több ballib párt van.

A ballibeknek a megosztottsága csak ott okoz gondot nekik, hogy így nehezen tudnak majd egyéni mandátumot nyerni.

mojszipupi 2017.10.10. 08:57:16

Teljesen értelmetlen számolni a jelenlegi támogatottsági adatokkal. Az egyetlen kérdés az lesz, hogy az eddig nem szavazó vagy bizonytalan milliók közül hány érzi át a helyzet súlyát és emeli fel a seggét az ország megmentéséért. Ez pedig extrém mértékben torzíthat, ma még nem tudható oldal/párt felé. Minden elemzés ostobaság, ami a jelenlegi adatokból indul ki. A hátralévő 6 hónap alatt garantáltan fognak jönni olyan hirderejű botrányok, amik teljesen át fogják rajzolni a magyar politikai térképet

6.Lenin 2017.10.10. 09:11:20

@mojszipupi:

"egyetlen kérdés az lesz, hogy az eddig nem szavazó vagy bizonytalan milliók közül hány érzi át a helyzet súlyát és emeli fel a seggét az ország megmentéséért. "

A választók elsősorban azt fogják nézni, hogy neki, és a közvetlen környezetének mi lesz a sorsa. Nem hiszem
, hogy országmentés, vagy a világ megmentésén rágódna a szavazók többsége.

Ezekről nem tud meggyőző, hiteles jövőképet adni az ellenzék. Nincsenek olyanok, (vagy csak nagyon kevesen) akikben megbíznának a választók, hiszen nem is mondanak olyasmiket, ami hihető is lenne.

Nincs elég szavazója az ellenzéki pártoknak, teljesen felesleges ezekkel matekozni.
Pláne, ha osztódnak is közben.

Feri nagyapa 2017.10.10. 09:14:32

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Szerintem nem írtam sehol, hogy elvesznek: éppen arra hívtam fel a figyelmet, hogyan kerülnek fel az országos listára (nem említettem területi listát, tudom, hogy nincs). Azt jeleztem, hogy éppen a töredékszavazatok miatt minden pártnak az az érdeke, hogy mindkét szavazatot rá adják. Nem teheti meg, hogy az egyikről (egyéni) lemond, mert akkor esélye sem lesz, hogy az a listáját erősítse.

Medgar 2017.10.10. 09:15:44

@legyetek5ó6éú2: Te viccelsz ugye? A jó és hiteles programhoz három dodlog kell(ene):

Tehetség
Akarat
Gerinc

Ezekből egy sincs meg a "kormányváltó" erőkben, csupán az orbántakarodj (a húsosfazéktól, hogy mi is odaférjünk)....

GyMasa 2017.10.10. 10:03:37

@captaing:
...nem lehet mirol meggyozni azt az 5 milliot...
En egyaltalan nem latom, hogy megprobaltak volna.

Ekrü 2017.10.10. 10:06:32

@Csipyke: "az egesz poszt arrol szol, hogy nyer a fityesz akkor is, ha nem nyer."-Szerintem ha egy párt 50%+1 fővel nyer ,az akkor megnyerte a választást és kormányt alakít.A Fidesz és a szavazói nem hinném ,hogy tragédiának élik meg ha nem lesz 2/3.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.10. 10:07:40

@Feri nagyapa:

A 2 dolog eleve össze is függ. A körzetek negyedében saját jelölt nélkül nem is lehet lista.

Csipyke 2017.10.10. 10:10:11

@andrásúr: ez a komment mindent elmond rólad. Kevés volt a jelzőm. Ja, és csak a saját anyádat szidd, van rá okod...

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.10. 10:11:30

@mojszipupi:

A szavazók stabil harmad SOHA nem szavaz, azaz ők nem számítanak.

A többiek pedig:
- 15 % mindig a "nemzeti" oldalra szavaz, bármi is legyen,
- 10 % mindig a liberálisokra szavaz, bármi is legyen.

Ezzel meg is láttuk a választók felét.

A másik fél pedig kb. 2 részre osztható:
- a felük: arra szavaz, ami éppen jobb személyes sorsot ígér hihetően, ebben nyer a Fidesz,
- a másik felük senkit se kedvel, mindig a kisebb rosszat választja: ebben a Fidesznek többsége van.

Azaz a Fidesz biztos nyertes.
-

Beer Monster 2017.10.10. 10:17:49

@Ekrü: "Azt mégse várhatjátok el,hogy majd a Fidesz szavazói megsajnálnak benneteket azt rátok szavaznak... :)"

A cikk nem éppen erről szólt, de én pontosan azt várom. A Fidesz szavazóinak nagyrésze jószándékú, kisebb-nagyobb mértékben megtévesztett ember, akiknek érzelmi alapon fontos a nemzet sorsa. Látva azt, hogy milyen lelki terhet jelent már a kormánypolitika az ország jelentős részének, ez érinti a szavazókat, a bázisát.

A konzervatív értelmiségben már megtörtént ez.

Korábban fideszre szavazó kollégáim "Mészárosoznak" a leghangosabban. Jobboldali családokban a nagypapa még igen, a fiaiknak már terhes a csendőrtempó. Tizenéve én is fidesz szavazó voltam. Javulni nem fog a párt, korábban több lépcsőben jutott el idáig.
Amikor gyengeelméjűeket neveznek ki rektornak, az még csak az értelmiséget zavarja, de amikor megszólal egy Németh Szilárd, ilyenekre mindenki felkapja a fejét.

A propaganda működik egy darabig, de a problémák felgyülemlenek.

Feri nagyapa 2017.10.10. 10:27:44

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: de jelöltet vissza lehet léptetni, mint arra utaltam is. Egyébként hidd el, ismerem a választási rendszert. :)

Ekrü 2017.10.10. 10:34:29

@Beer Monster:
Talán ha nem erre várnátok akkor előbbre jutnátok.Ezt a "megtévesztett ember" dumát meg hagyjuk.Itt megtévesztve egyedül a baloldali szavazók voltak (lásd.öszödi beszéd),ezért is tart ott a baloldal ahol.De abban biztos lehetsz,hogy jobboldali ember sosem fog a baloldalra szavazni.Mindenesetre fura látni,hogy gyakorlatilag van az országban kb.5 millió meggyőzhető ember,de az ellenzék lusta arra is ,hogy megpróbálja ezeket meggyőzni,inkább vár a sült galambra,illetve arra hátha a Fideszből kiábrándulnk az emberek és nekik nem kell semmit dolgozniuk.
"Korábban fideszre szavazó kollégáim "Mészárosoznak" a leghangosabban."- Na ezt kétlem.Tudod messziről jött ember azt mond amit akar...

Ki tartja kezében Vona Gábor porázát ? 2017.10.10. 10:42:10

@Zsíros Bödön: Semmilyen lopasrol nem tudok, csak azt latom, hogy a libbantak ezzel a demagog hazudozassal probaljak mar 8. eve megkaparintani a hatalmat, elfoglalni az orszagunkat.
De meg ha valaki lopna is, az a penz ami fideszhez kerul az legalabb biztos, hogy az orszag erdeket fogja szolgalni, es nem a Soros civiljei fogjak arab importra folhasznalni.

konrada 2017.10.10. 10:46:45

... a Kétfarkú például belemenne ebbe az összefogásba, de nagyjából ugyanazokkal a feltételekkel, mint a többi párt.

...csak ők ki is mondják: mi az!;))

("csak akkor nyerhetünk, ha összefogunk és egyetlen ellenzéki jelölt indult minden körzetben.
Belátjuk azt is, hogy a szavazatok szétforgácsolódásának elkerülése érdekében nekünk is szerepet kell vállalnunk ebben. Ezért jelöltjeink hajlandóak az ellenzék képviseletében az egyéni választókerületekben elindulni, ennek azonban az a feltétele, ha a többiek nem indulnak."
A Kovács Gergely pártelnök nevével fémjelzett közlemény azzal zárul, remélik a “konstruktív” javaslat megértésre és kedvező fogadtatásra talál.;))

Duplaxiii 2017.10.10. 10:49:10

Gyakorlatilag arra kérnék választ a szerzőtől, hogy miért örül annak, ha a fidesznek nem lesz 2/3-a????????
Most gondban vannak?
Mivel 100%-ban kiépítette a hatalmi ágait, még akkor sem kellene félnie, ha veszítene, de a másik oldalnak nem lenne 2/3-a!
Hiszen ma egyszerűen nem lehet hozzányúlni a főügyészhez, a médiához, az MNB-hez, az alkotmánybírósághoz, a bíróságokhoz, a rendőrséghez, a számvevőszékhez stb.
Akkor?
Most sincs meg a 2/3-uk, de bármit átvisznek, mert ha jogilag nem stimmelne, akkor majd poltpéter megvédi őket. Ha nem, akkor a bíróságok. És a TEK meg a NAV elég komoly fegyver ám.
Tehát a 2/3-ad megakadályozása csak azért fontos, mert:
- be lehet ültetni emberkéket a parlamentbe
- munka nélkül lehet pénzhez jutni
- nincs felelősség
- lehet 4 évig hazudozni, hogy mennyire le akarják váltani a galádot
- 4 évig van muníció a saját média és a bloggerközösség számára
- a fideszre fogható a bénaság, a haszontalanság, a tehetségtelenség
Csak pár pont.
És EZÉRT jó, ha sikerül megakadályzoni a 2/3-ot???? Le is írod, hogy nem az ország jövője, az emberek többségének a sorsa fontos, csak és kizárólag a saját oldal túlélése, megélhetése?
Nem gondolod, hogy ezzel a véleménnyel pontosan olyan társadalomromboló, országpusztító és hazaáruló filozófiát hirdetsz, amit a fidesz tesz 2010 óta?
Legalább tudunk rólad (is) és amikor majd "népbíróságok" fognak elszámoltatni, akkor a kollaboránsok is sorra jönnek.

konrada 2017.10.10. 10:57:24

...egyébként ez a Jobbik-ballik összefosással a következő a gond: még ha a lipóciai őslakos csereszabatos is lenne a külvárosi nyilassal, melyik párt gondolja majd azt, hogy nekik kell visszalépniük az adott körzetben???
...mert hogy Lipóciában ez még tudható is, meg Borsod közepén is - bár ott meg nincs is szükség az összefogásra ilyen szinten, mert anélkül is áll a zászló - ott, ahol 2 30%-os párt ment a 35%-kos kormánypárti ellen, melyiknek kéne visszalépni, és ezzel a helyi szavazatok jó részét vagy átküldeni a kormánypárthoz, vagy jobb esetben otthonmaradásra kényszeríteni?
...s máris ott borul a matek, ahol legjobban fáj, az adott párt parlamenti székeinek számánál...

csobi2011 2017.10.10. 11:30:02

Én meg azt nem értem hogy miért olyan nagy baj a kétharmad. A fidesznek közel hat évig megvolt és mégsem láttam azt a nagy pusztítást. Nem állt meg egyik ház előtt sem a fekete autó, újságírók sem tüntek el nyomtalanul. Sőt az internet adó vagy a felsőoktatási helyek csökkentése miatt minden bejelentés nélkül vonulhattak a fiatalok Budapest utcáin. Az mszp-nek feles többsége sem volt önállóan mégis gumilövedélet és könnygázt tudott csak alkalmazni ha valaki tiltakozott. Szóval a fidesz a kétharmaddal is normálisabban viselkedik mint a korábbi kormányok a feles többséggel. Akkor meg mi a gond? Inkább fidesz kétharmad, mint hogy a Gyurcsány féle feles többség. Hiszen ők csak a demokrácia védelmében lövik ki az ember szemét.

exterminador 2017.10.10. 11:31:35

@NincstelenWalter: tudjuk, a nyugat már Rákosi és Kádár idejében is hanyatlott, meg válságban volt.
Nem is értem, miért oda akar mégis mindenki bevándorolni?

legyetek 2017.10.10. 11:33:10

@Feri nagyapa: Szóval X párt kampánypénzt költ ABC egyéni jelöltre, majd utolsó este lehúzza a listáról. Ha ettől nem bukik meg az Orbán, akkor semmitől. Vagy hogy gondolod ezt a visszalépést?

Feri nagyapa 2017.10.10. 11:51:17

Én, mint jogi lehetőséget jeleztem, nem néztem ökonómiai szempontot. X párt jelölteket - ez alapján országos listát állít - majd a megegyezés alapján az érintett pártok kölcsönösen visszaléptetnek jelölteket. A listás szavazatokat megkapja, az egyéniből csak akkor, ha az ő jelöltje indul - a fentiek szerint. Ha valaki más javára volt visszalépés, akkor nyilván töredékszavazatból nem jut a listájára. Ez alapján szavazhat a választópolgár a favorit pártjára és az ellenzéki jelöltre is. Nem adok senkinek tippet, ez egy jogi lehetőség. Nem tudom mi a hozadéka, nem vagyok politológus, még csak a jövőt sem látom. :) Az országgyűlési képviselők választásáról szóló 2011. évi CCIII. tv. alapján erre van lehetőség. A jelölt és listaállítás szabályait az 5-10. §-ok tartalmazzák, akárki utánanézhet.

Helga Beauty Salon. 2017.10.10. 11:58:00

" a kormánypártnak komoly esélye van arra, hogy ismét kétharmados többséget szerezzen. A nem kormánypárti szavazók számára kétségkívül ez a lehető legrosszabb végkifejlet, hiszen így végképp semmi sem állhat a Fidesz erőpolitikájának útjába."

Hol vannak már azok a békés 2006-os évek, amikor csicsergő madárként szálltak a gumilövedékek!
Rohadjatok meg, ha rajtam múlna adnék nektek tényleges erőpolitikát szarháziak!

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.10.10. 12:06:32

Marhaság.

Minden forgatókönyv rosszabb, ahol az elkúrók hatalomra és kormány közelébe jutnak.

És ezt a szavazók is tudják.

Ám a legrosszabb forgatókönyv, ha a Fidesznek nincs többsége.

Ugyanis akkor a parlament döntésképtelen. Hisz 1 téma nem sok annyi sincs, amiben egyetért a DK meg a Jobbik pl.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.10.10. 12:08:28

@csobi2011:

Egy előnye volt a Fidesz kétharmadnak.

A nyomasztó ballib médiafölény kezd kiegyensúlyozottabb lenni.

Bár még most is elsöprő többségben vannak a hírhamisító Index, 444, Hvg szintű ballib bérfirkászok, és RTL szintű mocskos Soros bérencek.

Beer Monster 2017.10.10. 12:22:47

@Ekrü: Nem várunk rá, megtettük. Ki előbb, ki mostanában.
Nem szívesen szavazunk baloldali pártra, mert egy konzervatív ember látja, hogy a baloldaliság nem szolidaritás, hanem populizmus. Olyan pártra próbálunk szavazni, amelyik tisztességes, ehhez képest azonban szinte mellékes szempont, hogy mennyit akar visszaosztani.
Elég kevés ilyen párt van a baloldaliak között, konzervatív pedig nincsen. A szélsőjobb megintcsak populizmus, így az is hátrányból indul.

Nézd, a tanult réteg tájékozódik, és már nincs olyan falu, ahol ne valamelyik Mészáros Felcsút Búzakalász Kft településrendezési kérelme lenne az önkormányzati testületi ülés napirendje.

Ehhez meg nem kell messzire menni, éppen azért, mert ez házhoz jön, de a testületi ülések napirendjét az interneten is könnyű megtalálni.

Beer Monster 2017.10.10. 12:27:12

@konrada: "remélik a “konstruktív” javaslat megértésre és kedvező fogadtatásra talál.;))"

A választóknál mindenképpen. Azt nem tudom, a pártok mire várnak, hogy beálljanak a kétfarkú jelölt mögé!

Beer Monster 2017.10.10. 12:30:52

@Duplaxiii: Halló! Neked nehezedre esik az emberek gondolatainak és mondandójának megértése. Ez egy kritikai cikk volt, és a választókról szólt, tehát nem ellenzéki pártokról.

Gatinho 2017.10.10. 12:34:11

Nem értem, mi a gond a Fidesz kétharmaddal?

Ballib Cenzúrázók Réme 11 2017.10.10. 12:37:44

@Helga Beauty Salon: "Hol vannak már azok a békés 2006-os évek, amikor csicsergő madárként szálltak a gumilövedékek! "

A kérésed jogos és mindenkinek üzenjük, hogy a kívánságod teljesülni fog. Természetesen tudunk róla hogy a Soros által agymosott baloldal forradalmat akar kirobbantani Orbán Viktor vívmányai ellen, de a fegyveres erőink készenlétben állnak ennek a leverésére. Rogán szerint már most ősszel le kellett volna fegyverrel verni a baloldalt, nem várhatunk jövő tavaszig, amikor esetleg a Soros pénzeken annyira megerősödnek, hogy még a végén leváltják Orbán Viktort. De legkésőbb akkor kiadja majd Orbán Viktor a parancsot hogy fegyverrel kell megvédeni a Magarország, a magyar nép elleni allattomos támadást.

MINDENKI JELENTKEZZEN ÖNKÉNTES KARHATALMISTÁNAK A FIDELITASZ EGYSÉGEINÉL, HOGY IDÖBEN MEGTUDJUK VÉDENI ORBÁN VIKTOR ORSZÁGÁT!

Beer Monster 2017.10.10. 12:41:09

Tényleg, mi van a forradalommal? Nem kéne már szerveződnie?

Bolshevik 2017.10.10. 12:41:14

@csobi2011: "A fidesznek közel hat évig megvolt és mégsem láttam azt a nagy pusztítást. "

Erről van szó. Annyiszor jósoltak már nemzethalált, diktatúrát, összeomlást, polgárháborút, meg hogy jaj majd kizárnak az EUból, NATOból, nem lesz áram és éhséglázadás lesz, hogy mostanra teljesen lejáratták magukat. Orbán ha egy jó közepes módon kormányoz, már azzal messze meghaladja a várakozásokat, köszönhetően az ilyen károgó váteszeknek is.

Beer Monster 2017.10.10. 12:42:52

Még a végén lemaradunk róla.

Ekrü 2017.10.10. 12:43:32

@Beer Monster: Félreértés ne essék ,nem akarlak én meggyőzni,vagy felébreszteni a csipkerózsika álmodból.Ha te ebben akarsz hinni,hát csak rajta.Én csak gondoltam szólók,hogy ne érjen nagy meglepetés 2018-ban.Egyébként ha elolvasod az itteni hozzászólásokat figyelmesen ,nagyon sokan megírták ,hogy mi a baj a baloldallal.Az ,hogy szeretitek figyelmen kívül hagyni,mert fáj az igazság az már a ti gondotok.És ne gyere nekem azzal,hogy de a Fidesszel is baj van,mert egyelőre a Fidesz áll nyerésre,a többi max.kullog utána.Ahelyett ,hogy a választókat "birkáznátok" meg leszólnátok inkább el kéne azon gondolkodni,hogy mit is csinál az ellenzék rosszul,mert olyan nincs ,hogy mindenki hülye,csak ti vagytok a helikopter.

Beer Monster 2017.10.10. 12:44:08

Jobban mondva az ellenforradalomra vonatkozott a kérdésem.

Beer Monster 2017.10.10. 12:45:44

Pedig tik is hülyék vagytok, meg a balosok is, ezt az értelmes emberek vállalják, csak kevesen vannak.

Bolshevik 2017.10.10. 12:45:59

@Beer Monster: "Tényleg, mi van a forradalommal?"

Állítólag elmaradt mert szemerkélt az eső.

Beer Monster 2017.10.10. 12:47:28

A Heineken-Csíki perben a világ leghíresebb sörének tulajdonosát, Sir Arthur Guinnesst kérik fel közvetítőnek. Megadják a módját, így a tulajdonosok beülnek a helyi kocsmába. A Heineken igazgatója egy korsó Heinekent rendel. A Csíkisör főnöke egy Csíkit kér. Kisvártatva a Guinness tulajdonosa, Arthur Guinness kér egy teát. A többiek megrökönyödnek, mert ez mégiscsak presztízskérdés. Végül előhozakodnak a kérdéssel:
- Hogy-hogy ön nem egy Guinnesst iszik?
Sir Arthur kortyol egyet a teából, majd így szólt:
- Látom, hogy az urak nem söröznek, akkor én sem fogok.

Bolshevik 2017.10.10. 12:48:06

@Beer Monster: Igen, a legjobb a mágikus kitaláltpárt, amelyik sosem korrupt, nem populista, de mégis a népért van, egyszerre fejleszti az oktatást, az egészségügyet, teljesíti a NATO elvárásokat, nevetve fogad be menekülteket de egyben képzi és beilleszti is őket, valamint mindenki szereti.

Én is ennek a pártnak a híve vagyok, és joggal nézek hülyének mindenkit, aki nem, hiszen mindenki láthassa, ez a legjobb párt. Emellett szinte eltörpül azon hátránya, hogy nem létezik, de attól még mindenki hülye aki nem ezt akarja.

6.Lenin 2017.10.10. 12:53:35

Figyelem!

A Blahára ma délután 15:15:12-re hirdetett forradalom elmaradt, mert mind a négy eddig jelentkezett részvevő mumszos lett.
Akik csatlakozni szerettek volna, a következő forradalomig, tartsák tűzben a vasat, de ügyeljenek a tűzvédelmi előírások betartásáram mert a mocskos Fidesz kiveteti a kiegyenesített kaszákat a nem megfelelően kezelt tűzből.

Győzni fogunk!
Már csak ki kell várni!
(Amíg Gyuri'bá küldi a lóvét, nagy baj nem lehet)

1 farkam van, de az is minek párt vezetősége
sk.

Beer Monster 2017.10.10. 12:54:34

@Bolshevik: Nézd, hogy utáltuk annakidején az Antallt. Ki az elmaradt rendszerváltás, ki a teszetoszaság, ki a privatizáció vagy a "médiadiktatúra" miatt. Aztán 25 év után visszagondolva tulajdonképpen a rendszerváltás óta egyetlen vállalható miniszterelnöke volt Magyarországnak.

Beer Monster 2017.10.10. 12:56:40

Az összes több sokkal de sokkal r...

Beer Monster 2017.10.10. 12:58:05

Szóval az összes többi miniszterelnök összehasonlíthatatlanul rosszabb lett.

Bolshevik 2017.10.10. 12:59:11

@Beer Monster: Oké, akkor én Antallra fogok szavazni, ha rajta lesz a szavazólapon.

De mi lesz, ha nem? :D

(érted, választani csak a választékból lehet, és lehet ezen keseregni is, hogy szar a választék, még lehet is hogy igaz, de valamit csak kell választani, mert ha te nem választasz, más akkor is választ helyetted is...)

Beer Monster 2017.10.10. 13:01:00

@Bolshevik:
Majd a lelkiismeretem szerint eldöntöm, hogy kit ítélek a legtisztességesebbnek, ahogy Sólyom László mondta.

Beer Monster 2017.10.10. 13:02:05

Mégis mi mással tudok egy alkalmas embert támogatni a rohadtkommunistákkal szemben, mint azzal, hogy rá szavazok?

konrada 2017.10.10. 13:03:13

@Feri nagyapa:
Hülye dolog ez a politika. Egy pártnak csak úgy van esélye bekerülni a nagypolitikába, ha minél több - lehetőleg az összes - körzetben jelen van, rendezvényeket szervez, és így olyan helyben személyesen is megismert emberekhez köthető, akikre hajlandóak az ott lakók szavazni.
Azaz: személyes választókerületi jelenlét nélkül még a parlamenti küszöb is nehéz.

Ezek az emberek meg azért dolgoznak, mert jobb esetben küldetésesek, általánosságban meg politikusok a szó rossz értelmében: azaz tudják, nagyobb ismertség jobb poszt, több pénz.
Ezeknek elmagyarázni megmérettetés nélkül, hogy rosszabbak a konkurens x párt embereinél, de azért teljes erőbedobással kampányoljon, hogy a várható szavazói mást támogassanak, hát "khm" több mint nehéz.
...bármennyire is pejorativ szóvá vált a politika, azt azért nem szabad elfelejteni: embereknek, emberekről szól, és emberek csinálják....

Beer Monster 2017.10.10. 13:05:39

@Ekrü: "Valának pedig hamis próféták is a nép között, a miképen ti köztetek is lesznek hamis tanítók, a kik veszedelmes eretnekségeket fognak becsempészni, és az Urat, a ki megváltotta őket, megtagadván, önmagokra hirtelen való veszedelmet hoznak. És sokan fogják követni azoknak romlottságát; a kik miatt az igazság útja káromoltatni fog. És a telhetetlenség miatt költött beszédekkel vásárt űznek belőletek." 2Pét2

Ekrü 2017.10.10. 13:15:47

@Beer Monster: Az,hogy ki a hamis próféta és ki nem, azt ugyan ki dönti el?Szerinted Orbán Viktor,no meg a Fidesz,más szerint (pld. én) meg nem.De azért örülök,hogy valamelyest ismered a Bibliát. :)

GyMasa 2017.10.10. 13:21:00

@Beer Monster:
...Még a végén lemaradunk róla....
Bazz, csak nehogy ataludjam!!!

Feri nagyapa 2017.10.10. 13:21:30

@konrada: Ezt mondom én is: minden párt szavazatmaximalizálásra törekszik. Ettől függetlenül az általam leírt elvi verzió , mint jogi lehetőség, fennáll, hiszen a listára leadott szavazatoknak kell elérniük az 5 %-os küszöböt ahhoz, hogy egy párt a parlamentbe kerüljön. Ebből a szempontból a töredékszavazatok nem számítanak, azoknak a mandátumok számának megállapításánál lesz szerepük.

Beer Monster 2017.10.10. 13:21:48

@Ekrü: "Az,hogy ki a hamis próféta és ki nem, azt ugyan ki dönti el?"

A Tisztesség.

2017.10.10. 13:28:28

@Beer Monster: "Aztán 25 év után visszagondolva tulajdonképpen a rendszerváltás óta egyetlen vállalható miniszterelnöke volt Magyarországnak."

No, igen... a nagy jóságának köszönhetően rendesen determinálta az ország sorsát, kormányzati ciklusokon át. Nagy büszkesége sok-sok dollármilliárdba és 10 év helybentopogásba került. (Óvatosan kalkulálva...)

Ekrü 2017.10.10. 13:38:58

@Beer Monster: És azt ,hogy ki tisztességes a te tiszted eldönteni?Mi van ha tévedsz?Vagy úgy gondolod mindenki fellett állsz és tévedhetetlen vagy?

2017.10.10. 13:48:37

ahhoz hogy megszorítsák a fideszt, az kell hogy minél többen menjenek el szavazni ellenük. ezt viszont csak provokációval lehet elérni, mégpedig tüntetésekkel, engedetlenséggel, amikre a kormány eszét vesztve reagál és ez már felbassza a passzívak agyát és dühből menne szavazni MÁSRA.

6.Lenin 2017.10.10. 14:04:30

@KUNTYI:

És utána mi lesz?
Szerintem erre a legtöbb választásra jogosult tudja a választ. Ezért van a béka seggénél az ellenzék.
Nem álmodozni kellene, hanem elfogadható jövőkép. Az meg nincs.

konrada 2017.10.10. 14:07:53

@KUNTYI:
Ja. ...mint a netadóra, a hétvégi zárvatartásra, a noolimpiára, vagy ahogy a december 24-re fog eszét vesztve reagálni...

...pedig egy okos józan már rég közéjük lövetett volna...

Beer Monster 2017.10.10. 14:09:27

@Ekrü: Nagy gond lenne, ha valaki nem tudná megítélni, mi a tisztességes.
A politikusok mércéje, objektíve nyilván, ha lebuknak.

ben2 2017.10.10. 14:32:48

@Beer Monster:

A fidesz szavazóinak többsége egyszerűen abból indul ki, hogy a 2002-2010-es ciklushoz képes Orbán nagyságrendekkel jobban kormányoz.
Nincs olyan gazdasági mutató, ami 2002-2010 még között javult, 2010-2017 között viszont rosszabbodott volna.
Amiről Te beszélsz, az a kormánypárti szavazók természetes lemorzsolódása. Kár tagadni, hogy a lemorzsolódóknak nagyon is van okuk miért lemorzsolódni, főleg a konzervatív értelmiségnek, mert a Fidesz kommunikációja célközönséget váltott és a jobbikos szélsőjobboldal egy részéért tudatosan beálldozta a jobbközép értelmiségi szavazóit. Ez azonban csak a szimbolikus politika iránt fogékony értelmiség számára probléma, monthatni stílusbeli esetleg ideológiai kérdés.
A törzsszavazói bázis egybenmaradását viszont nem az értelmiségi ködszurkálás, hanem a kézzel fogható eredmények döntik el, ebben pedig a Fidesz ma lényegesen jobban áll, mint mondjuk a szocialisták 2006-ban. A szociknak egy rohamosan lecsúszó gazdaság élén sikerül nyerni (trükkök százaival és konstans hazudozással, mint kiderült) és nem volt kevesebb korrupciós ügyük mint most a Fidesznek, csak kevesebb volt körülöttük a médiafröcsögés.
Azért van most nyerőben a Fidesz, mert mindent összevetve jobban kormányoz, mint a korábbi kormányok és nem a szavazói megtévesztése miatt.

ben2 2017.10.10. 14:40:30

@KUNTYI:

Ez a tüntetősdi elsőre jó ötletnek tűnik, de tömegeket eddig csak szakpolitikai kérdésekben tudott utcára vinni a civil szféra és ahogy rárepült az ellenzék és beindult az "orbántakarodj" skandálás, úgy redukálódott a tüntetők száma az ellenzéki keménymagra.
Márpedig egy érdeklődés hiányában elmaradó tüntetéssorozat ritkán motíválja a bizonytalan szavazók tömegeit választási részvételre.

Alapvetően akkor érdemes utcai politikai manőverekben gondolkozni, ha a többség _tényleg_ kormányváltást akar és nem csak az ellenzék megélhetési politikusai és értelmiségi megmondóemberei vizionálják ezt - egyéb mondandó híján.

6.Lenin 2017.10.10. 14:41:16

@ben2:

"...nem volt kevesebb korrupciós ügyük mint most a Fidesznek, csak kevesebb volt körülöttük a médiafröcsögés."

Ez érthető. miért fröcsögtek volna a saját korrupciós ügyeikért?
Az a pénz, amit nem ők lophatnak el, az számukra elveszett. Ezért fröcsögnek most.

zoszil 2017.10.10. 15:03:39

Minél több embernek el KELL MENNI választani!!! Tehát tenni is kell a demokráciáért és Magyarországért, hogy a Fidesz minél kevésbé nyerje túl magát. Esetleg az 51 % se legyen meg nekik.

2017.10.10. 15:07:26

@ben2: jogos. kicsit perverz lesz amit most gondolok: a jobbik szimpatizánsok sajnos nem fognak a fidesz ellen tüntetni, mert a fidesz nagyrészt lenyúlta a jobbik ideológiáját. ők nem akarnak igazából kormányváltást, pedig ők azok akik egy komoly tüntetést le tudnának zavarni és hozzájuk csatlakozhatnának a legvérmesebb baloldaliak-liberálisok. mondjuk ha szoci kormány lenne, akkor lehetne rájuk számítani.
a lényeg hogy a kormányra nyomást kell helyezni valamilyen módon, hogy hibázni kényszerüljön egy túlzott ellenlépéssel, amivel tényleg felbőszíti a passzívakat.

2017.10.10. 15:08:51

@6.Lenin: nincs. de ennél még az anarchia is jobb lenne.

6.Lenin 2017.10.10. 15:30:25

@KUNTYI:

Neked, meg néhány Senkiházynak. Az emberek többsége nyugalmat, békét szeretne, mert dolgozni, és élni szeretne. Most végre van rá lehetősége.
Béke van Mo-on, aki akar, van munkája is dolgozhat.
Ezért fognak jövőre is a Fideszre szavazni. ez fájhat, de tudomásul kell venni, akik az anarchiában lennének érdekeltek.
Ők Ukrájnát szeretnének nálunk is, hullákat, és a zsíros falatokat eladni. Látunk példákat máshol bőven, azt is, kik is állhatnak mögötte.

Itt nem akarják, még azok sem, akik nem különösebben kedvelik a Fideszt.

Nemfajtalan srác 2017.10.10. 15:35:40

@zoszil:
Valami ellen szavazni a józan eszét megtartó többség számára értelmetlen időfecsérlés. Amíg nincs a jövő szempontjából ígéretes ellenzéki alternatíva, addig maradnak ott ahol vannak

6.Lenin 2017.10.10. 15:37:26

@KUNTYI:

Ja, és szabad eu-s állampolgár vagy, mehetsz Németországba, vagy máshová, nem sokára ott átélheted majd a óhajtott anarchiát is.

ben2 2017.10.10. 15:38:21

@KUNTYI:

A kormány eddig pont ellenkezően reagált a nyomásra: amint egyértelművé vált, hogy az ellenzék erősödhet vagy a fidesz tábor gyengülhet, azonnal beadta a derekát és győzött a népakarat.
Így ugyan benyelte a presztízsveszteséget, de közben sokkal többet profitált belőle: egyrész hülyén hangzik a diktatúra vád egy olyan kormány ellen, ami képes egy lagymatag tüntetés hatására vagy egy népszavazás bejelentésére változtatni az álláspontján, másrészt minden ügynek vannak támogatói, így azonnal magához köthette az ellenzéki akció sértettjeit. Pl. a vasárnapi boltzár megtorpedózásával a baloldal a kereskedelmi dolgozók nagy részéről kapásból lemondhat.

"ennél még az anarchia is jobb lenne"

Egyszer már győzött hasonló szlogennel a baloldal 2002-ben és elk..rás és válság lett a vége. Többek között ez az egyik oka, hogy az ellenzék "csak bukjon meg Orbán, minden másról ráérünk azután agyalni" programnak nincs elsöprő támogatottsága a bizonytalanok körében.

Nemfajtalan srác 2017.10.10. 15:39:34

@6.Lenin:
A libsi az anarchista jogutódja, egyre inkább ez jön le a dolgokból

Ez legalább magyarázatot adhat arra az irtózatos káoszra amit keltenek maguk körül

2017.10.10. 15:41:33

@6.Lenin: neked üldözési mániád van. egy ellenzéki sem akar itt polgárháborút és légy erős: akiket a kedvenceid meggyanúsítanak összeesküvéssel, nekik semmi közük sem soroshoz, sem semmilyen más titkos világkormányhoz. nehéz elképzelni, hogy az emberek többsége nem akarja a NER-t? nem akar olyan országban élni, amit a fidesz akar? mert a többség nem akarja, csak ez a nem akarat nem érvényesül a választáson, mert nincs vezér jelenleg. de majd lesz. és orbán börtönbe fog menni és az ország szégyeneként fog bevonulni a történelembe, mert semmi jót nem tett az emberekért az elmúlt 8 évben, csak alamizsnát dobott, amire a fideszesek ráharaptak és istenként dicsőítik. ennyit gyurcsány is adott és ő fenntartotta a demokratikus intézményeket, a fékek ellensúlyok rendszerét.

6.Lenin 2017.10.10. 15:48:40

@KUNTYI:

Amennyiben igaz lenne, amit itt hablatyolsz, akkor nem lennének az ellenzéknek olyan gondjai, hogy a jövő választás egyetlen célja, hogy a Fidesznek ne legyen kétharmada.
Ezen már csak szánakozni lehet, nem nevetni.

Kellene egy normális ellenzék, hogy egyik kormány se tudjon visszaélni a hatalmával, de erre a jelek szerint a közeljövőben semmi remény.

ben2 2017.10.10. 15:52:22

@KUNTYI:
"ennyit gyurcsány is adott"

Ezt némi adatokkal jó lenne alátámasztani, mert a gazdasági mutatók, különösen a munkanélküliségi adatok némileg ellentmondanak az állításodnak. A devizahitelesektől is érdemes lenne megkérdezni, hogy mennyit adott nekik Gyurcsány és mennyire használt nekik a fidesz "alamizsnája".

"és ő fenntartotta a demokratikus intézményeket, a fékek ellensúlyok rendszerét"

Itt a trükkök százaira, nonstop hazudozásra és a tömegbe lövetésre gondolsz?

GyMasa 2017.10.10. 16:02:01

@KUNTYI:
...@6.Lenin: neked üldözési mániád van. egy ellenzéki sem akar itt polgárháborút ...
KUNTYI 2017.10.10. 15:08:51
@6.Lenin: nincs. de ennél még az anarchia is jobb lenne.
Hat, neked speciel ugy latom, nem lenne ellenedre...

ben2 2017.10.10. 16:02:12

@KUNTYI:

Ami a többség akaratát illeti:

Egy ország irányításához nem elég az, ha a többség elutasítja, amit az aktuális kormány csinál. Egy demokráciában ugyanis a legnagyobb _támogatottságú_ politikai közösség kormányoz, azaz az elutasításhoz azt is hozzá kellene rakni, hogy mit akarnak helyette.
Márpedig ebben nagyobb az ellenzéki választók (és nem csak a pártjaik) között a különbség, mint a kormány és az ellenzék között.

De ugyanezt megfordítva is le lehet vezetni:
Ha a társadalom 75%-a elutasítja a Fideszt, akkor a társadalom 85%-a utasítja el a Jobbikot 9ö%-a MSZP-t, 93%-a DK-t és 95%- az LMP-t.
Fodor Gábort, Gémesit, Puklit, Bokrost pedig 99.9%.

6.Lenin 2017.10.10. 16:10:16

@GyMasa: @ben2:

A düh elvakít.
A düh pedig a tehetetlenségből fakad. Nem találják a megoldást.
Már lassan megszűnik minden kontroll, már azt sem tudják néha, hogy mit is beszélnek/írnak.
Szerintem.

6.Lenin 2017.10.10. 16:31:32

@GyMasa:

Ráadásul, ha a napi.hu lehoz egy ilyen hírt, az már döfi.
Természetesen nem lehet azt mondani, hogy ma minden tökéletes Mo-on. Hibázik ez a kormány is.
De, hogy ettől még az anarchia is jobb lenne, az egy bődületes marhaság.

Ezért lenne nagy szükség egy normális alternatívát is kínálni képes ellenzékre. Mindkét oldalt pontosabb munkára kényszeríteni.

Nem lehetne sem alibi kormányzásra ( úgy tettünk, mintha kormányoznánk)és alibi ellenzéki (legalább ne legyen kétharmad, csak legalább mi jussunk be néhányan) lehetősége egyik félnek sem.
A polgárok csak nyernének vele.

ben2 2017.10.10. 16:43:27

@6.Lenin:

"Ezért lenne nagy szükség egy normális alternatívát is kínálni képes ellenzékre. Mindkét oldalt pontosabb munkára kényszeríteni."

Ez kb. az MSZP teljes megszűnése után egy-két parlamenti ciklussal fog eljönni. Addigra a balközépen felnőhetnek a nem posztkommunista gyökerű, valóban baloldali pártok és a társadalom is túlesik a Jobbik okozta keserű csalódáson. :)

GyMasa 2017.10.10. 16:50:35

@6.Lenin:
...De, hogy ettől még az anarchia is jobb lenne, az egy bődületes marhaság...
Nekem az a bajom, hoyg a jelenlegi "kormanyvalto erok" hatalomra kerulese eseten siman megtapasztalnank az anarchiat...
Ugy 3-6 honapon belul...
Ha szerencsenk lenne...

6.Lenin 2017.10.10. 16:56:00

@ben2:

Amíg Gyurcsányt nem tiltják ki a közéletből (a jelenlegi ellenzéknek lenne az érdeke elsősorban) addig babér termelésbe nem ajánlatos befektetni ellenzéki oldalon.

GyMasa 2017.10.10. 17:00:31

@6.Lenin:
Aztan ki tiltana ki?
Ahogy en latom, o a fidesz (nem is annyira) rejtett elefantja a porcelanboltban.
Az utobbi 10 evben hihetetlen modon mindig akkor kerult elo, es kezdett torni-zuzni maga korul amikor az a fidesznek eppen kapora jott.
Nekem van egy olyan erzesem, hogy Orbannak Fletoval ellentetben _TENYLEG_ vannak dokumentumai Fletorol, elzarva a mackoban, amivel a kezeben tartja a golyoit.
Persze, ez miond csak mero spekulacio, ugye...

6.Lenin 2017.10.10. 17:07:26

@GyMasa:

Amit jelenleg az ellenzék művel az már most is szürreális filmekbe illő, de káosznak is lehetne felfogni. Mitől is változnának meg?
Nem a Fidesz kétharmadát kéne megakadályozni, hanem ezekre a megélhetésükért egymást letaposni is képes párt csírákra nem kéne szavazni.

Különben valóban érdekes a szitu Mo-on.
Szinte nincs jó választási lehetősége a választásra jogosultaknak.

Talán túlságosan türelmetlenek is vagyunk. Másoknak évszázados küzdelem is kevés volt, hogy mindenki számára élhető világot teremtsenek, ez a néhány évtized nem sokra elegendő.

6.Lenin 2017.10.10. 17:24:17

@GyMasa:

Orbánnak és Gyurcsánynak nyilván vannak személyes elintéznivalójuk, vagy lenne.
Gyurcsány mindenképpen szerette volna elérni, hogy a ciklus felénél, népszavazás buktassa meg Orbánt. Ez világosan látszik.
Orbánnak nem érdeke addig lebuktatni Ferit, amíg szét nem veri teljesen az ellenzéket. Gyurcsány mindenképpen a vetője szeretne lenni az Orbán ellenes harcnak. Szerintem őt ez élteti. Nem tudja feldolgozni a megbuktatását.

De sajnos egy teljesen új erő sem tudna addig kialakulni. Lehet, hogy mindkettőnek mennie kellene, de csak akkor, ha látszana valamilyen lehetőség másra.
Most nem látszik.
Talán most születnek azok, akikre számítani lehetne.

ben2 2017.10.10. 17:28:00

@GyMasa:

Nem kell Gyurcsányt sakkban tartani, dolgozik ő magától is ahogy kell.
Az, hogy Gyurcsány mikor bukkan felszínre elsősorban médiafelület kérdése, és mivel a balos médiából már száműzték, így csak akkor jut szóhoz, ha a fidesznek érdekében áll.

GyMasa 2017.10.10. 18:46:38

@ben2:
... így csak akkor jut szóhoz, ha a fidesznek érdekében áll....
Akkor csak lesz valami ebben a dologban :-)

Skankhunt42 2017.10.10. 21:42:36

@Beer Monster: hűvös van, talán hétvégére lesz +1-2 fokkal melegebb, esetleg akkor

Beer Monster 2017.10.10. 22:44:54

@ben2: A konklúziót másként látom. Annak köszönheti a támogatottsága meglévő szintjét, hogy a 2012 óta erősödő menekülthullámban meglátta a propagandalehetőséget. Jobban mondva annak, hogy nem voltak gátlásai felhasználni.
Így lett fontos itthon regisztrálni az Európába érkező összes menekültet, hogy kényszeredetten a nyakunkon maradjanak. Így kerültek ezrek a Keletibe a mégsem induló vonathoz. Így került sertéspárizsis zsemle a kamerás ember előtt muzulmánoknak osztott ellátmányba. Így került főműsoridőbe, hogy mindenki ide akar jönni, magyarul megtanulni, 80e forintért dolgozni a baromfifeldolgozóban és Békásmegyeren telepedni le egy életre. Így lett terrorizmus a dobálózás és megafonozás. A gátlásokon, pontosabban azok hiányán múlt a támogatottsága.

Ha nem állítják meg itt a menekülőket az ország közepén, vagy előbb állítják meg a határnál, akkor senki nem hallott volna róluk, és a propagandára fogékony támogatók nem állnának mögöttük.

Szerintem amikor valaki a tisztességét veszti el, az nem a kormány támogatottságának természetes lemorzsolódása. Az volt a korábbi kormányok esetében, Antall, Horn, 1. Orbán, Meggyesi. De nem lemorzsolódás volt Gyurcsánynál, és most.

Beer Monster 2017.10.10. 23:32:52

@GyMasa: Hacsak nem gyilkosságot követett el, akkor már minden elévült. Nehéz elképzelni ezt a hipotézist.

Vínhülye 2017.10.11. 13:10:29

@Feri nagyapa: valamit nagyon nem értek,de az is igaz lehet,hogy fogalmam sincs,segítséget kérnék Öntől. :)

Amennyiben "választási szövetséget" kötne egymással mondjuk az LMP,Együtt,PM,Momentum,MKKP....és egyetlen közös jelöltet indítana,akkor ugye listán lehetne rájuk szavazni (az egyéni-közös jelöltekre),de magára a "pártkoalíciójukra" ,mint pártra hogyan?

2017.10.11. 14:10:10

@GyMasa: az anarchia és a polgárháború azért nem ugyanaz.

2017.10.11. 14:14:44

@ben2: már ne is haragudj, de mértékadó vélemények szerint, ha egy kontrollálatlan tömeg pusztítást végez közvagyonban, azt az államnak akár fizikai erő bevetésével is de meg kell állítani. 2006-ban az utcán nem volt semmi keresnivalója azoknak az embereknek. aki ott volt és megsérült, arról ő maga tehet. gumilövedék, könnygáz, gumibotozás járt nekik. az orbán kormány is megtenné, hidd el és ebben igazat adnék nekik is. az a csürhe ezt érdemelte. egyedül az azonosító hiányáért lehet őket elővenni.

2017.10.11. 14:17:53

@ben2: a mostani alacsony munkanélküliségről nem matolcsiék tehetnek, ez világgazdasági trend, amibe egy ilyen kis porbafingó országnak nincs beleszólása. amiről részben tehet a kormány, brutális méretű elvándorlás van, ezért nincs munkanélküliség.

persze kend gyurcsányra a devizahitelesek bukását...jézuskát nem ő feszítette keresztre?

Beer Monster 2017.10.11. 14:27:07

@KUNTYI: Azért pont nem lehet ugye...

Kockaköveket "visszadobtak" a tömegbe - felindultságból elkövetett emberölés kísérlete
Ártalmatlan embereket gumibotoztak stb. Volt jópár érdekes felvétel a közvetítésben.

Nem tartom a legkevésbé sem valószínűnek, hogy most beavatkoznának. Valószínűleg az Orbán rendőrsége az egyetlen a világon, ahol ki van adva, hogy fejvesztés terhe mellett nem lehet erőszakot alkalmazni.
A fenyegető, forrongásról szóló kijelentések talán éppen azt készítik elő hosszútávon, hogy végső esetben mégis be tudjanak avatkozni teljes arcvesztés nélkül.

Vínhülye 2017.10.11. 14:35:08

@KUNTYI: "2006-ban az utcán nem volt semmi keresnivalója azoknak az embereknek. aki ott volt és megsérült, arról ő maga tehet."

Ugyanúgy nem volt keresnivalójuk,mint 1789 július 14.-én a párizsiaknak?

GyMasa 2017.10.11. 15:28:47

@KUNTYI:
...az anarchia és a polgárháború azért nem ugyanaz...
Tényleg nem ugyanaz.
Minda kettő másképpen szar.

Skankhunt42 2017.10.11. 19:19:06

@KUNTYI:

rosszul érted @Vínhülye: . azoknak nincs helye az utcán akik a balliberált elkúró állatok ellen tüntetnek. szerintük.

Beer Monster 2017.10.11. 23:17:16

@Skankhunt42: Gondolom, azokra gondolt inkább, akik nem tüntettek, hanem romboltak.

Vínhülye 2017.10.12. 13:28:25

@Skankhunt42: nem hangzik valami jól ám. :( Akkor az utcán csak csendesen szabad tüntetni,szép sorban,szervezetten,gyönyörű transzparensekkel.Amennyiben valakiknek nem tetszik a közpénzek tolvajlása,az oldja meg valamilyen kártyajátékban a despotával. :(

Tresy Sheperd 2017.10.17. 05:14:46

Akinek szimpatikus az ország szisztematikus szétrablása, az "új elit" kitömése adóforintokból, fejlesztési forrásokból, az mindenféle anarchiát emleget. Ha valami nem jó az országnak, az az, ami most zajlik.
Én értem, mire gondolt a költő, viszont elég szürreálisnak gondolom. Mert ez egy megosztott ország.
A legerősebbnek gondolt jelöltre fogok szavazni.

Exploiter 2017.10.18. 10:19:33

Kedves poster.
Én értek mindent, persze.

De ha komolyan az az egyetlen terv és cél és áhított jóság, hogy NE X párt nyerjen és ennek az eléréséhez az az egyetlen út, hogy emberek dafke olyan jelöltekre szavazzanak, akikkel amúgy egyet sem értenek és nincs is esélyük a nyerésre, és ennek a legjobb kimenetele is az lesz, hogy X párt mégis nyer, de legalább nem annyira, hát akkor izé.

Elvileg van tucatnyi pártunk. Ezek közül hogy lehet az, hogy EGYETLEN EGY sem tud magától olyan programmal előállni, ami kellően nagy számú embert megszólítana?

Tetszik tudni, ki a választó? Ki az, aki szavaz nagy számban? Nem az lmbgtqrstsk32 tagjai, nem a migránsok, nem a zöldfanatikusok, nem a cigányok, még csak nem is a neonácik. Sőt, nagyrészt nem is demens nyugdíjasok.

Egyszerű, dolgozó, átlagos fehér, magyar Jóskák. Akik valaki olyanra szeretnének szavazni, akik azt ígérik, hogy az Ő PROBLÉMÁIKAT oldják meg, az Ő ÉLETÜKET segítik, az Ő ÉRDEKEIKET képviselik és amikor döntést hoznak, azt nézik, hogy elsősorban NEKIK MI JÓ.
Ráadásul minden közkeletű tévedés ellenére nem is hülyék. Ők oszlanak meg arra a két csoportra, akik: A: morális okokból nem szavaznak még a fideszre sem, illetve B: akik ezt leszarják / nem értik a problémákat / nem érdekli őket sok minden és a hatalmon tartják a fideszt.

Őket kellene már végre valahára megszólítani. A momentum egész jó irányból támad, csak nem tudom mi a bajuk pakssal pl.

Hagyjuk már az ilyen terveket, amíg nincs ilyen párt, addig marad a fidesz hatalmon, ha 100 évig, akkor addig. Ez van.

Ktinka 35 2017.10.20. 13:35:29

A Jobbik, LMP, Momentum és Közös Ország Mozgalom vitaestjén az ellenzéki pártok egyetértettek abban, hogy meg kell állítani a Fidesz kétharmadot.
A koordinált jelöltállítás levenné a szavazókra rótt terhet.
Egyéb lehetőségek?

www.youtube.com/watch?v=WMeI8o94uEc

naivugyfel 2017.11.14. 22:19:25

@Duplaxiii: Kedves Duplaxiii. Bocs, hogy már megint, de annyira kíváncsi lennék, hogy mit szólnál egy másmilyen, teljesen kidolgozott megoldáshoz (teljesen ingyenes és semmi kötelezettség), ami az általad itt leírtak "próbáját kiállja". Nem lehetne valahogy mégis? :-)

Ktinka 35 2017.12.15. 21:14:59

Mit akar és hogyan a Közös Ország Mozgalom - öt percben:

www.youtube.com/watch?v=7-CWjRRskSs
süti beállítások módosítása