Viszlát, kétharmad!

Fejezze be a kormány a választási mérnökösködést!

2017. december 08. - Viszlát!

Le lehet-e győzni demokratikus versenyben a Fideszt? Egyáltalán van-e még demokratikus politikai verseny Magyarországon? Ezekre a kérdésekre az ellenzéki közszereplők és szavazók különböző válaszokat adnak, meggyőződésüktől és vérmérsékletüktől függően. Egy biztos: aki rajtvonalhoz áll a 2018-as választáson, az hallgatólagosan mindkettőt elismeri. Ahogy mi is ebből indulunk ki, amikor azt próbáljuk tudatosítani a választókban, hogyan hasznosulhat legjobban a szavazatuk ebben a rendszerben. A hét eseményeit figyelve azonban nem kerülhetjük meg azt a kérdést, hogyan torzul ma a politikai verseny Magyarországon.

Ha erre keressük a választ, mindenképpen a választási rendszertől kell elindulnunk. A Fidesz–KDNP-kormány az előző ciklusban az aktuális politikai erőviszonyoknak megfelelően a maga javára formálta át a választási rendszert, kedvezőtlen helyzetbe hozva ezzel az ellenzéki pártokat. Ez eleve torzítja a politikai verseny feltételeit, de az is igaz, hogy a 2014-es „főpróbát” követően az ellenzéki pártoknak több mint három évük volt arra, hogy ezeknek a szabályoknak megfelelően készüljenek a 2018-as megméretésre. Bár ez a felkészülés finoman szólva nem bizonyult átütően sikeresnek, még mindig van három hónapunk, hogy felkészítsük a választókat arra, hogyan tudják tudatos és célirányos szavazással korrigálni az egyéni választókerületekben azt, ami a pártoknak nem sikerülhetett.

Ez volt a kiindulási alapunk eddig. A szerdán robbant állami számvevőszéki (ÁSZ) bomba azonban világosan jelezte, hogy a Fidesz nem elégszik meg a neki kedvező választási rendszer nyújtotta versenyelőnnyel, hanem a politikai verseny feltételeinek további torzítására készül. Hogy a megkérdőjelezhető módon kirótt büntetés valóban lenullázná-e anyagilag a Jobbikot, arról nem lehet tudomásunk, az viszont biztos, hogy 600 millió forintot meghaladó összeg nagyon tud hiányozni bármely kampányra készülő ellenzéki párt kasszájából a jelenlegi forráshiányos környezetben. Ráadásul úgy, hogy a Fidesz szinte végtelen mennyiségű forrást tud kampányra fordítani, méghozzá állami eszközökkel, az adófizetők pénzéből, vagyis ezt a végtelenített kampányt az ellenzéki választók is finanszírozzák.

Nyilvánvaló, hogy az ÁSZ-botrány nem csak a Jobbikról szól. A kilátásba helyezett szankció ugyan a legerősebb ellenzéki párt ellen irányul, de a fenyegetés minden ellenzéki – avagy nem kormánypárti – politika szervezetet, szereplőt is érint. Ráadásul ami a pártversenyt illeti, nem tudhatjuk, mi jár a Fidesz vezérkarának fejében. Orbán Viktor sikerét a centrális erőtér garantálja, amely két gyengébb, egymással is versengő politikai tömböt feltételez a Fidesz mellett. A Jobbik drasztikus gyengítésére tett kísérletet egyedül az indokolhatja, hogy a kormánypárti stratégák úgy ítélik meg, a baloldal túlzottan meggyengült, ezért a centrális erőtér felborulhat. De mi van akkor, ha ennek következtében a Jobbik gyengül meg túlságosan? Akkor a baloldalt kell majd valamilyen állami eszközzel hozzágyengíteni?

Látszik, hogy a kormányzati „választási mérnökösködés” hatásai teljességgel kiszámíthatatlanok. Éppen ezért ha valaki elindul ezen az úton, akkor nincs megállás. Mert nemcsak a Jobbik esetleges túlzott gyengülése kíván további beavatkozást, hanem az ezzel ellentétes forgatókönyv is: ha az áldozati szerepbe kényszerült párt megerősödve jön ki ebből a helyzetből, megnyerve a szélesebb ellenzéki közvélemény szimpátiáját (sőt akár visszanyerve az időközben a Fideszhez átvándorolt szavazóinak egy részét is). Akkor vajon mi lesz a következő kormányzati lépés, amely a politikai valóságot hivatott hozzáigazítani a választási rendszerhez, hogy az továbbra is a Fidesznek kedvezzen?

A Viszlát Kétharmad Mozgalom ma is abból indul ki, hogy van demokratikus politikai verseny Magyarországon. Amíg az egyéni választókerületekben rajthoz állhatnak ellenzéki jelöltek, és amíg több ellenzéki jelölt áll rajthoz választókerületenként, addig mi a taktikai szavazást fogjuk minden eszközzel népszerűsíteni, mert ez tűnik az egyetlen megoldásnak az ellenzék megosztottságára. De közben minden fórumon arra is fel fogjuk hívni a figyelmet, mennyire káros a kormányzat által megkezdett választási mérnökösködés, amely végletesen eltorzíthatja a hazai politikai verseny amúgy is torz feltételrendszerét. Ezért adtuk ki tegnapi közleményünket, melynek szövege lentebb is olvasható, és ezért erősítjük meg ezúton is: ha másban nem is, ebben partnerei vagyunk minden olyan szervezetnek, amely nem a hallgatást választja ebben a roppant súlyos ügyben.

Jó reggelt, Magyarország! Viszlát, kétharmad!

***

A VISZLÁT KÉTHARMAD MOZGALOM KÖZLEMÉNYE:

ELÍTÉLJÜK A POLITIKAI VERSENY ÁLLAMI KORLÁTOZÁSÁT

A Fidesz–KDNP-kormány az előző ciklusban önkényesen, az aktuális politikai erőviszonyoknak megfelelően alakította át a választási rendszert, kedvezőtlen helyzetbe hozva ezzel az ellenzéki pártokat. Mostanra egyértelművé vált, hogy a kormányzat nem éri be a számára kedvező választási rendszerrel, hanem a politikai verseny feltételeinek további torzítására készül.

A legnagyobb ellenzéki párt 600 millió forintot meghaladó büntetéssel való fenyegetése minden más nem kormánypárti szervezet számára is fenyegetést jelent, megvalósulása esetén pedig súlyosan korlátozná a választási versenyt. Különösen cinikus lépésnek tartjuk, hogy a Fidesz olyasmiért szankcionálná a Jobbikot, amit a sajtóhírek szerint ellenzéki pártként maga is rendszeresen gyakorolt. Mindezt ráadásul olyan állami szervek politikai eszközként való felhasználásával teszi, mint az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

Az ÁSZ-botrány ismét napvilágra hozta azt is, mennyire egyenlőtlen feltételekkel indulnak a kormányzó és az ellenzéki pártok abban a versenyben, amelynek célja, hogy eljuttassák üzeneteiket a választókhoz. Roppant károsnak tartjuk, hogy a Fidesz évek óta állami eszközökkel, az adófizetők pénzét nem kímélve folytat pártpropagandát, és várhatóan ugyanezt fogja tenni a választási kampány időszakában is. Ez szintén olyan torzítása a politikai versenynek, amellyel szemben minden felelősségteljes szervezetnek fel kell emelnie a szavát.

A Viszlát Kétharmad Mozgalom elítéli a politikai verseny állami korlátozásának minden formáját. Elsődleges feladatunknak ennek ellenére továbbra is azt tarjuk, hogy amíg lesznek ellenzéki jelöltek az egyéni választókerületekben, és amíg nem egyetlen ellenzéki jelölt lesz választókerületenként, addig mindent megtegyünk azért, hogy tudatosítsuk a kormánnyal elégedetlen választókban, miként hasznosulhat legjobban a szavazatuk a jelenlegi rendszerben.

Budapest, 2017. december 7.

(Fotó: Index / MTI - egymás mellett, de nem a rajtvonalnál)

Ha figyelemmel kísérnéd vagy segítenéd a munkánkat, kövess bennünket a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://viszlatketharmad.blog.hu/api/trackback/id/tr6613456569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Péter Walter 2017.12.08. 14:24:46

Tegnap este végignéztem a Főmérnököt az Echo TV-ben, mondott egy erőset : a nyilvánosságot nem ő uralja, mert ma már mindenki újságíró. Akkor hát legyen világosság ! Március végén kell megfuttatni az FB-n a 106 legesélyesebb kormányváltó egyéni jelöltet, lehetőleg egy nagy médiahekk kiséretében.

Bolshevik 2017.12.08. 19:31:15

Nem a fidesz propagandagépezetén múlik hogy az ellenzéki pártok egy kanál vízben is megfojtanák egymást, ezt teljesen egyedül hozták össze. Ha meg akkora lenne a szegénység meg az elégedetlenség, akkor nem harminc ember lézengene egy ellenzéki tüntetésen, propaganda ide vagy oda.

Visceroid 2017.12.08. 19:56:28

@Bolshevik: "Ha meg akkora lenne a szegénység meg az elégedetlenség, akkor nem harminc ember lézengene egy ellenzéki tüntetésen, propaganda ide vagy oda. "

Tudom, hogy ez már nagyon régi lejárt lemez, de erre azt mondanám, amit a baloldal 17 éve: mi a búbánatért kell kivinni a politikát az utcára? Az egész ott kezdődött, hogy a Fidesz-huszárok elkezdtek füttyögni még 2000-ben. Utána persze jött őszöd, de az alapkérdés még mindig az, hogy miért kell az utcán politizálni? Nem elég a parlamentben (meg az interneten)?

meszena 2017.12.08. 20:10:03

@Visceroid: Mi történt 2000-ben? 1998-2002 az első Orbán kormány időszaka volt.

ulpius66 2017.12.08. 20:12:48

VISZLÁT, KÉTHARMAD!

HELLÓ, NÉGYÖTÖD!

Helga Beauty Salon. 2017.12.08. 20:12:50

Szar a választási rendszer? Csak nem savanyú a szőlő? :D

dare 2017.12.08. 20:14:11

Ma olvastam, hogy a Jobbik gyűjtést kezdeményezett a szimpatizánsai között.
Még nem tettem ilyet előtte, de most elutaltam én is 10 ezer Ft-ot a számlájukra, mivel annyira tisztességtelennek érzem ezt a lassan egyoldalú küzdelmet, amire már nem tudok (nem lehet) másképpen reagálni.
Nem fog hiányozni a karácsonyi bevásárlásról ez az összeg, a december amúgy is az adakozás szokott lenni a naptáramban. :D
Soha eszembe nem jutott még pénzzel támogatni pártokat, de mivel jelen esetben most sem pártot támogatok vele, hanem az ÁSZ-t, ezért ez a jótékonykodás nemes ügyet és célt szolgál.
Ezzel az összeggel az Állami Számvevőszék felé a rendíthetetlen, kitartó, elkötelezett, szinte már pénzzel ki sem fejezhető hálámat szeretném tolmácsolni.
Nagyon boldog vagyok az ő tevékenységük folyamán letisztult küzdelemnek, a politikai hadszíntér befolyásolása végett. Szinte már tényleg felbecsülhetetlen az a munkabírás és tisztánlátás, ami számunkra nyugalmat okoz, és segít nekünk a helyes döntés meghozatalában a pár hónap múlva esedékes választáson.
Köszönjük, köszönjük, köszönük....
Így kell kinéznie egy tisztességes küzdelemnek, ha mi magunktól nem veszük ezt észre, jó tudni hogy van egy ilyen őrangyal, aki figyel minden részletkérdésre.
Ja, és ha megkapják a pénzt, akkor az én részemet kivéve azt nyugodtan a hajukra kenhetik.

ulpius66 2017.12.08. 20:15:58

Egyebekben meg, nem három hónap, hanem szűk négy hónap van a választásokig!

A választások 2018. április 8. (vasárnap) lesznek!
(.. és én már most tudom, kire fogok szavazni...... amiről természetesen a ballibsiknek fingjuk sincs, hogy kire is fognak szavazni 4 hónap múlva....)

dare 2017.12.08. 20:17:14

@Helga Beauty Salon: Nem a választási rendszer rossz, hanem az erőtér közepén pöffeszkedő hatalom, akik nem hagyják tisztességes küzdelemben megmérettetni magukat.

ulpius66 2017.12.08. 20:18:21

@dare:

Te is ezt a mocskos csaló, törvényszegő, hazaáruló bandát támogatod?

Mért baj az, ha betartatják velük a törvényeket? Ők törvényen felettiek?

ulpius66 2017.12.08. 20:19:46

@dare:

Aztán meséljél mán!

Neked millen választási rendszer tetszene?
(az nem jó megoldás, hogy olyan, amiben csak a ballibsik szavazhatnának....)

ulpius66 2017.12.08. 20:22:22

Dara!

Gondolom a Kádár-rendszer választási szisztémája tetszett?

OTT CSAK EGY JELÖLT VOLT MINDIG!

NEM VOLT GOND A VÁLASZTÁSSAL!
(ugye párt-választásról meg nem is beszélhetünk, mert csak az MSZMP volt... gondolom ez a szisztéma tetszene.... és persze tik határoznátok meg, hogy ki legyen az az egy jelölt....)

meszena 2017.12.08. 20:22:55

@ulpius66: A választási rendszerünk lényegében csak annyit változott, hogy egyfordulós lett.

dare 2017.12.08. 20:23:12

@ulpius66: Nem jó módszert választott a Fidesz.
Az Mszp is lökhetett volna 2010-ben névtelen feljelentést pártfinanszírozás miatt feléjük, ami miatt a Fidesz nagyon nagy perpatvart csinált volna.
Ha nekik lehetett, akkor a Jobbiknak miért nem?
És a személy ugyanaz.

dare 2017.12.08. 20:24:10

@ulpius66: Az túl nagy demokrácia, azt nehezen viselném. :D

dare 2017.12.08. 20:26:52

@ulpius66: Nézd úgy a helyzetet, hogy te mit tennél akkor, ha azzal a párttal tennék ezt meg, akire szavazni szeretnél.
Na nem most, ez az összeg a Fidesznek zsebpénz.
De volt idő, amikor hasonló cipőben egyensúlyoztak, mint a Jobbik.

ulpius66 2017.12.08. 20:31:48

Dara!

Annyi a különbség, hogy én törvénytisztelő, és bűnüldöző állampolgár vagyok!
(ezért mentem rendőrnek......)

Míg te a törvénysértést támogatod!

Hajrá! Senki se tarcsa be a törvényeket!!! EZ A JÖVŐ!!!!!!

ulpius66 2017.12.08. 20:37:13

Dara!

Te tudod mán kire fogol savazni 4 hónap múlva?

2017.12.08. 20:37:50

@ulpius66: "hogy én törvénytisztelő, és bűnüldöző állampolgár vagyok!"

Közismert fideszes troll vagy, nem állampolgár.

"ezért mentem rendőrnek"

Ezért virágzik a fideszbűnözés. Köszönjük szépen, baromarcú.

dare 2017.12.08. 20:38:18

@ulpius66:
Ulpa!

Ha ez számodra törvénysértés, akkor neked is utalok egy kis pénzt.
Szeretem a törvénytisztelő, törvényt betartó, és a törvényt betartató állampolgárokat.
Hajrá.
Mindenki tartsa be a törvényeket, EZ LEGYEN A JÖVŐ!!!!

dare 2017.12.08. 20:42:06

@ulpius66: Aha.
Egyéniben például pont a Jobbikra szeretnék, mivel csak ők az esélyesek a korrupt zsarnok ellen.

2017.12.08. 20:52:18

Soha nem szimpatizáltam a Jobbik politikai vonalával és embereivel. Ettől függetlenül anyagilag és erkölcsileg is fogom támogatni ezt a pártot, amennyire tőlem telik. Az ellenségem ellensége a barátom alapon. Azért teszem ezt, mert nem szeretem a fideszes bűnözők módszereit (megtenni bármit, hogy ne kelljen kiállni az ellenféllel szemtől szembe, hanem előtte lehetőleg hátulról megkéselni). Ugyanaz a módszer, amit a román kézilabdázóval szemben alkalmaztak, még csak színre is megegyezik a dolog. A vajdáért mindent megteszünk alapon...
Tévedés ne essen: ha Fletó pártjával tenné ugyenezt Putyin embere, akkor is ezt mondanám és tenném. Azt hiszem, ideje lenne kitakarítani a fideszes gazembereket Magyarországról.

dare 2017.12.08. 20:57:57

@Tarlós elvtárs kutyaszaros városa: Ugyanezt gondolom.
Ilyen szituban Gyurcsány pártját is támogatnám, pedig aztán ő számomra........

Ad Dio 2017.12.08. 21:03:54

Az a baj, hogy az ellenzék gyengeségének nem a Fidesz az oka, hanem saját maga.

Scott Tenorman Must Die 2017.12.08. 21:07:18

hááát, inkább az ellenzék matekozik éjjel-nappal

Scott Tenorman Must Die 2017.12.08. 21:08:14

@Visceroid: taxisblokád meg nem is volt (tudom, az más, az demokratikus volt és nem náci)

Tisztességes Természettudomány 2017.12.08. 21:24:25

Fejezze be az ellenzék a "választási mérnökösködést"! Az egész összefogásosdi arról szól, hogy valódi értékek mentén való együttműködést helyett az orbánellesség nagy ernyője alatt összefog fasiszta és kommunista

DFK 2017.12.08. 21:39:03

Hát aki itt mérnökösködik, az a homályos átláthatatlan megegyezésekre törekvő ellenzék.
Három és fél éve ismertek a szabályok, aki képes volt rá, felkészült. Aki nem képes erre, az nem alkalmas a politikára.

dare 2017.12.08. 21:41:02

@Tisztességes Természettudomány: Csak az ellenzék fele mérnökösködik, a másik felét csak szeretnénk ha belátóbbak lennének egymással a jelöltállításnál.

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2017.12.08. 22:45:29

"... ami a pártversenyt illeti, nem tudhatjuk, mi jár a Fidesz vezérkarának fejében."

Gondolom arra megy ki a játék, hogy nyomást gyakoroljanak a Ballikra, miközben hergelni fogják a Balóné-Toró féle vonalat, hogy felrobbanjon az egész. Ha az utóbbiak nyíltan fellázadnak a Fidesz segítene nekik, ahogy tud. Ha át tudják venni a pártot a resurgent Jobbikkal biztosan nem állna szóba a baloldal semmilyen szinten. Ezzel kiiktathatják azt a veszélyt, hogy a Jobbik esetleg túl erős lesz a baloldalon is.

Vagy csak fel akarják vásároltatni Símacskával az egész Ballikot, hogy az már túl sok legyen a párt szimpatizánsainak.

Visceroid 2017.12.09. 09:13:29

@meszena: "Mi történt 2000-ben? "

Aha, persze, játsszátok csak a hülyét, tegyetek úgy, mintha nem akkor kezdődött volna az utcán tüntetősdi. Akkor jött a "polgári Magyarország", meg a kokárda, meg az ingyen vonat. El is bukta a választást Orsós, ment is Grazba egyből. És 2006-ot is simán elbukta volna, ha nincs őszöd!

Scott Tenorman Must Die 2017.12.09. 09:19:17

@Visceroid: hallod, te nagyon tökkelütött vagy. 2006-ban se nyert ovi. öszöd a választások utáni balhé. hány éves vagy??

Visceroid 2017.12.09. 13:24:25

@Scott Tenorman Must Die: Szorry, igaz, mondjuk az önkormányzatikat akkor már végignyerte. 2010-re értettem egyébként.

Scott Tenorman Must Die 2017.12.09. 14:36:16

@Visceroid: ok, de nem 2000-ben kezdődött az élet.

meszena 2017.12.11. 21:44:45

@Visceroid: Ja, úgy :)
Minden ballib mantrát mégsem ismerhetek :)
süti beállítások módosítása