Viszlát, kétharmad!

Milyen összefogás kell 2018-ban?

2017. november 07. - Viszlát!

A 2018-as választás alapképlete meglehetősen egyszerű. Ha az ellenzék megosztott, akkor a Fidesz nemcsak a pártlistán fog az első helyen befutni, hanem az egyéni választókerületek többségét is el fogja vinni. Ebben az esetben az egyetlen nyitott kérdés a győzelmének mértéke lesz: az, hogy egyszerű többséggel fog-e nyerni, vagy ismét kétharmadot tud szerezni. Az ellenzék pedig, mint látjuk, megosztott. Nem csoda hát, hogy egyre többen felismerik: ellenzéki együttműködés híján nincs esély a Fidesz megállítására, de még a fideszes kétharmad megállítására sem. Az viszont korántsem ennyire egyértelmű, pontosan milyennek is kellene lennie ennek az együttműködésnek. Az ellenzéki összefogásnak ugyanis több változata is elképzelhető; ezek közül vizsgálunk meg most hármat, hogy ezáltal is további érvekkel szolgáljunk az általunk javasolt megoldás mellett.

1. Az ellenzéki pártok összefogása. Ez a legkézenfekvőbb lehetőség, de a realitása igen csekély. A jelek szerint a baloldali-liberális térfélhez sorolt pártok koordinált indulása sem fog megvalósulni, amit jól mutat a Juhász Péter kontra Fekete-Győr András ügy, vagyis hogy az Együtt és a Momentum elnöke várhatóan egymás ellen fog indulni az V. kerületben. De ha létrejönne is az összbaloldali együttműködés, még mindig ott van a Jobbik, amely vidéken egyre inkább megkerülhetetlen, és amelynek nem érdeke a baloldallal való közösködés (ahogy persze a baloldalnak sem a Jobbikkal). Ráadásul a választási matematika a gyakorlatban egyáltalán nem olyan tiszta „tudomány”, mint elméletben: bármennyit hozna is a totális ellenzéki összefogás, egészen biztos, hogy közben jócskán vinne is. Mind a baloldalnak, mind a Jobbiknak vannak olyan szavazói, akiket az ellenkező pólussal való formális együttműködés vagy a passzivitás irányába tolna (inkább a baloldaliakat), vagy akár egyenesen a Fidesz irányába (inkább a jobbikosokat).

2. Egy ellenzéki „összefogás” indulása az ellenzéki pártok helyett. Karácsony Gergely vetette fel elsőként még az előző ciklusban, hogy a Fideszt egy „technikai koalíciónak” kellene legyőznie, amely ezt követően átalakítaná a mostani kormányra szabott közjogi rendszert (majd ezek után új választást tartanának az új szabályok szerint, amelyen a pártok már külön indulnának). Ez a javaslat bizonyos értelemben megelőzte a korát, mert 2014-ben vált teljesen nyilvánvalóvá, mennyire bebetonozza a Fideszt a hatalomba az ellenzék megosztottsága. 2018-hoz közeledve egyre több hasonló javaslat lát napvilágot, amelyek szerint az ellenzéki pártoknak háttérbe kellene vonulniuk: vagy egy választási pártnak kellene átadniuk a helyüket, vagy a jelöltjeik indításáról kellene lemondaniuk, hogy minden választókerületben egy közös „rendszerbontó” jelölt induljon. Elméletben ez logikusan hangzik, de a gyakorlatban nem könnyű elképzelni, hogy azok a pártok, amelyek a koordinált jelöltállításig sem képesek eljutni, miért adnák fel hirtelen önmagukat és a saját érdekeiket az összellenzéki érdek szolgálatában. Ráadásul ezért csak részben hibáztathatók, hiszen gondoljunk bele, mi történne, ha mégsem győz a technikai koalíció. Akkor kik és milyen színekben ülnének 2018-tól a parlamentben, és hogyan folytatnák az ellenzéki munkát? Persze ez a javaslat eleve abból indul ki, hogy Magyarországon az ellenzéki tevékenység ellehetetlenült, de éppen a megvalósulása esetén válhatna könnyen egyfajta önbeteljesítő jóslattá.

3. A választók összefogása. Az általunk tett javaslat, amelyet itt fejtettünk ki részletesebben, abból indul ki, hogy az ellenzéki pártoknak nem érdekük a formális összefogás (és voltaképpen mindegy, hogy ez miért nem érdekük). Egy választáshoz azonban nemcsak pártok kellenek, hanem választók is, és előállhat olyan helyzet, amikor a választók érdeke felülírja a pártok érdekeit. 2018-ban pedig minden korábbinál közelebb vagyunk ahhoz, hogy ilyen helyzet álljon elő. Már csak azért is, mert a jelenlegi választási rendszerben nincs második forduló, így a 2014-es választás tanulságaiból okulva nekünk, választóknak kell megvalósítanunk a magunk „második fordulóját”. Ezért javasoljuk azt, hogy listán mindenki szavazzon arra a pártra, amelyik számára a legszimpatikusabb – vagy a legkevésbé taszító –, egyéniben viszont voksoljon a legerősebb, legesélyesebb ellenzéki jelöltre. Ez a stratégia vezetne a választók összefogásához: minél többen írjuk felül a pártok érdekeit azzal, hogy a helyi fideszes jelölt legyőzése érdekében a legesélyesebb ellenzéki jelöltre szavazunk, annál több körzetet vehetünk vissza a Fidesztől, ezzel érdemben korlátozva annak hatalmát.

Az utóbbi javaslat kétségtelen előnye, hogy nem vár el többet a pártoktól, mint amennyit azok nyújtani képesek. Azt remélni, hogy az MSZP, a DK, az Együtt, a PM, a Jobbik, az LMP és a Momentum egyszerre mond le a saját érdekeiről, hogy önként betagozódjon a Nagy Ellenzéki Együttműködésbe, egészen irreális várakozás; ennyi erővel azt is remélhetjük, hogy a Fidesz egyszer csak önként lemond a hatalmáról, és összpárti egyeztetésekbe kezd az új választási rendszerről. Persze a remény hal meg utoljára, de amennyiben a Nagy Ellenzéki Együttműködés mégsem valósul meg – sőt még csak az összellenzéki koordinált jelöltállítás sem –, arra az esetre sem árt, ha van biztos stratégiánk. Ha pedig az egyéni körzetekben egynél több ellenzéki jelölt lesz, akkor választóként csak akkor tudunk biztosra menni, ha közülük a legesélyesebbre adjuk a szavazatunkat.

Ellenvetésként felmerülhet azonban, hogy a javaslatunk túl sokat vár el a választóktól. Egyrészt azt, hogy tegyék félre az ellenérzéseiket bizonyos pártokkal szemben; másrészt azt, hogy többé-kevésbé megbízható tudással rendelkezzenek arról, kik a legesélyesebb helyi jelöltek. Mindkét felvetés jogos, de a probléma nem kezelhetetlen. Biztosan vannak olyan választók, akik nem lennének képesek az MSZP, a DK vagy éppen a Jobbik jelöltjére átszavazni. De a stratégia működéséhez nincs szükség arra, hogy minden egyes választó így járjon el. Természetesen minél többen voksolunk eszerint 2018-ban, annál nagyobb az esély egy-egy választókerület átbillentésére. 2014-ben kiderült, hogy minden szavazat számít, hiszen pár száz vagy akár pár tucat voks is dönthet egy körzet sorsáról. De mindebből az is következik, hogy egy-egy szorosabb körzetben akár pár száz vagy pár tucat tudatos szavazó is képes lehet átfordítani az eredményt az ellenzék javára.  

Ami a másik ellenvetést illeti: valóban nem könnyű megmondani, kik lesznek az esélyesebb ellenzéki jelöltek, különösen úgy, hogy még a jelöltek névsorát sem ismerjük. Ha az utóbbi véglegessé válik, akkor a dolgunk is könnyebb lesz valamivel. Lesznek majd ugyanis olyan körzetek, ahol ez nagy biztonsággal megmondható. Mint a veszprémi és a tapolcai időközi választás is megmutatta, a választók képesek igen jól érzékelni, hogy ki az erősebb helyi jelölt. Persze lesznek olyan körzetek is, ahol ez nem lesz ennyire egyértelmű; ilyen lehet például a már említett V. kerület, ahogy lesznek olyan vidéki körzetek is, ahol fej fej mellett áll majd a baloldal és a Jobbik. Hogyan segíthetünk érdemben azoknak, akik ezekben a körzetekben tennének a Fidesz túlhatalma ellen?

A válasz egyszerű: erősebbé kell válnunk. A közösségi médiában zajló építkezésünk után el kell jutnunk a mainstream médiába, hogy minél több szó essen a taktikai szavazásról mint az ellenzéki összefogás egyik lehetséges módjáról. Minél többeket be kell vonnunk ebbe a párbeszéde, hogy minél több információnk lehessen az egyes körzetek erőviszonyairól. Meg kell győznünk a Fidesztől független szakértőket, politikai elemzőket, hogy ez lesz a 2018-as választás egyik legfontosabb kérdése, ezért nem engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy ne foglalkozzanak vele. El kell érnünk, hogy megkerülhetetlenné váljon a kérdés: kik azok a jelöltek, akikre a nem kormánypárti választóknak a 106 választókerületben érdemes szavazniuk?

Ez nem kis feladat, közösen azonban ezt is elérhetjük. Ahogy csak közösen tehetünk az ellen, hogy 2018-ban megint mindent vigyen a Fidesz. Jó reggelt, Magyarország! Viszlát, kétharmad!

 

(Fotó: Index - baloldali-liberális politikusok az Agorán: ez az összefogás kevés lesz)

 

Ha szívesen segítenéd a munkánkat, itt olvashatsz bővebben arról, hogyan tudod ezt megtenni. A Facebook-oldalunkat pedig itt tudod követni.

A bejegyzés trackback címe:

https://viszlatketharmad.blog.hu/api/trackback/id/tr4813197871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

William Kidd 2017.11.07. 17:45:25

En a ballibet nem huzom be az tuti, Orbant pepitaban, az elkurokat minek hoznam vissza? Azokat mar jol ismerjuk a 8 evbol. Ha a ballibesek nem finnyasak es behuzzak a Jobbikot, hat tegyenek egy probat. Ok meg patyolattisztak a kormanyzas szempontjabol, persze sejtheto mi lesz beloluk, de ne rakjunk rajuk mar elore a stigmat.

nemecsekerno_007 2017.11.07. 17:59:59

Én már nem tudom, nem is nagyon érdekel.

- Mi lesz a magas adókkal?
- Mi lesz a nyugdíjrendszer visszásságaival?
- Mikor vonják be a magánbiztosítókat az eü. rendszerbe?

Mindenki elméleteket gyárt, szerintem ráhagyják a Fidesz kormányra, hogy ezeket a fájdalmas reformokat végigvigyék. Amihez kell legalább 3 ciklusz egymás után, de lehet, hogy 4 is. Az ellenzék meg közben nyomni fogja majd a demokrácia, jogállam mantrát ahogy szokták mert ők is tisztában vannak vele, hogy végre le kell építeni a szocializmus maradékát is.

Ezzel a társadalommal ezt lehet csinálni.

Bafana 2017.11.07. 18:03:35

Tényleg nagy a tét. Ha Orbán most veszít, szerintem végleg eltűnik a politikai életből. Vagyis aki ezt szeretné, az befogja az orrát, vagy örömtáncol közben, de a Jobbikra szavaz. Sokan okádva fordulnának el Vonáéktól, ha bármi kis közeledést látnának a szimpatizánsai a balfaszok felé. Ráadásul ez még a fiatal demokratáknál (hi hi hi) is óriási mozgósítás lehetne.

6.Lenin 2017.11.07. 18:30:32

Szerintem csak fantázia kérdése, hogy miket képzelünk el 18 tavaszára.
Aztán automatikusan jön a választás másnapja. Mi lenne utána?
Minden hétvégén lennének választások, hogy ne kelljen esetleg a kormányzással senkinek sem foglalkoznia?
Nyerne kétharmaddal a technikai koalíció mindent visszaírnának a 2010 előtti állapotra . Vagy úgy írnának át mindent, hogy utána már csak bizonyos párt nyerhetne? Vagy valóban egyenlőek lennének az esélyek?
Aztán, ha ismét nyerne a Fidesz, a kis pártok meg kiesnének, vagy megint lejátszódna az alkudozás, veled igen, de mégsem ?
Érdekel itt valakit az ország is?
Tuti, hogy még jobban megutálnák a politikát a választók.

kvadrillio 2017.11.07. 18:57:07

W"""
Mészáros Lőrincék világában szinte naponta bejelentenek valamilyen tranzakciót. Sokszor ugyanazt a céget passzolgatják, adják-veszik a különböző érdekeltségek, miközben a világ pénzét kifizetik jogászoknak, tranzakciós szakembereknek. Hogy miért, arra összeszedtünk néhány lehetséges magyarázatot.

Sok különlegessége van annak, ahogy a harmadik Orbán-kormány alatt egy új hazai tőkésosztály épül. Ez az „új hazai tőkésosztály” kitétel ugyan nagy részben egyetlen vállalkozót takar, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármestert, de azért ennyire ne egyszerűsítsük le ezt az írást, vannak természetesen más kedvezményezettjei is ennek a világnak.
Az ismert és leegyszerűsített képlet szerint Mészáros Lőrinc lett az „új Simicska Lajos”,
"""

háhogymegmi ?????? mészaros....mint nemzeti tőkésosztály ???, :O)))))) HÁÁÁÁT ENNÉL NAGYOBB BUNKÓ-PRIMITÍV ÁLLAT MÉG NEM SZÜLETETT MAGYARORSZÁGRAHHH !!!!! LESZAROM AS MILLIÁRDJAIT, DE MÉG MEGKÉNNNNE TANULNI NEKI RENDESEN MAGYARUL BESZÉLNI, VISELKEDNI, MEG GONDOLKODNI IS !!!! EZ A pasas egy kuriózum a bunkók között is !!!!!

kvadrillio 2017.11.07. 19:00:13

2018-ban.....ECCERCSAK HIRTELEN ITTTTEREM......MINT MESÉKBEN...:o).... EGY DÓZSA GYÖRGY ÉS ÉLÉRE ÁLL ENNEK A KIFACSART, MEGALÁZOTT ÉS KIFOSZTOTT MAGYAR NEMZETNEK, MAGYAR NÉPNEK !!!

HA NEM ÍGY LESZ, KIMEGYEK TÜNTETNI ! MUSZÁJJJJJJJJ 4!!!!!!!!!!!!!

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.07. 19:02:03

A fontos: a ballibek a lehetó legkevesebb szavazatot kapják.

Ezért mindenki menjen, csipesszel az orrán, szavazni a Fideszre.

Duplaxiii 2017.11.07. 19:14:55

Mondjuk sok odd nincs erre, nem értem, mi a cél akkor az írással?
EGY minimális esély van:
- Komplett összefogás a jobbikkal és egyéniben mindenhol közös és pártfüggetlen jelöltek, akik helyben ismertek, és a fidesz zsarolására lehet az ööszefogást felhasználni.
- saját listák, de egy közös nyilatkozat, szerződés a szavazók felé, hogy most mindenki tegye félre, mert más a cél!
- szerződés a maximum egy évnyi rendcsinálásra, a hatalmi ágazatok visszaállítására és a jogi elszámoltatás elkezdésére. Ezt a szerződést nyivánosan kell bemutatni a szavazóknak.
Ekkor kb 50-50% az esély, és talán a megmozduló most passzív 60% egy részével, a választási részvétel megnő annyira, hogy a fidesz fix bázisa már kevés...
Ha bejön!!! Ha!!!
Akkor egy év KÖZÖS rendcsinálás és a elszámoltatandók sittre vágása, nem gond ma sem a sok évnyi vizsgálati.
Egy év után új választások, már rendezett viszonyok között, a sitten lévők vagy a vád alatt lévők meg nem indulhatnak.
Csak és kizárólag ekkor van 1%-nyi esély.
Minden más minimum közel 2/3-ad vagy még nagyobb csúti nyerés.
És azzal vége, aki tud induljon, amerre lát...

Duplaxiii 2017.11.07. 19:16:21

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
Nana!
Tudod, mennyire szeretem ezeket, de ha menni kell és csipesszel, akkor a körömből MINDENKI a jobbik!
Mert lehet utálni a ballibákat, de a csútiék maradása még nagyobb kár.

VaradiJanos 2017.11.07. 19:35:18

@kvadrillio: ja, de nemlehet mindenki ojan okos és választékos mint te

vajdasagi 2017.11.07. 20:02:33

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Te mint Putyin trollseregének egyik tagja inkább hagyd, hogy a magyarok szavazzanak. És ne próbálj befolyásolni minket.

vajdasagi 2017.11.07. 20:04:43

@Duplaxiii: Egyetértek - Neked igazad van, csak az ne feledd, hogy birka nem a magyar, hanem az orosz érdekek szószólója. Ezért a neki írt kommented falra hányt borsó.

vajdasagi 2017.11.07. 20:06:56

@VaradiJanos: Nem is kell mindenkinek olyan okosnak lennie, de aki kevésbé okos, az ne szerezzen állami megrendelésekből 100 milliárd forintnyi vagyont. Tudod: ha ezt az irdatlan pénzt elosztották volna arányosan minden magyar állampolgárnak, akkor Te is kaptál volna ebből 10.000 forintot. Hát nem jobb helye lett volna annak a pénznek Nálad, mint a gázszerelőnél?

kvadrillio 2017.11.07. 20:07:17

figyelem ! figyelem ! TESSÉK ! TESSÉK ! HÖLGYEK, URAK ! CSAK LESSÉK ! LESSÉK ! EZ ITT AZ KÖZÉPKOR !!!!! ÚJGAZDAG MINTÁRAH ! NEM A RÉGI, HANEM ÚJ ! ÚJ PRÉDIKÁTORT SZÜLNEK E VILÁGRA ! (Talán mert németh sándor bácsi nyögdyjba megy... ugyehhh :O) )))
itten-e, ez az ÚJ VEZÉRFONAL...., MELY ISTET CÉLOZZA MEG EGY SZIGONY....NYAL...ÉS VETI AZ ERRE ÉHES NÉP ELÉ.......( TALÁN EBBŐL AKAR Ő IS MEGÉLNI....jóóóL !!!! mint Sándolrurunk !!! :O)))

MERT E FÖLDGOLYÓN..., MINDIG ÚJRA ÉS ÚJRA AKAD AKAD EGY FÉLŐRÜLT, AKI VALLÁSI SZEKTÁKAT TERJESZT.......

Orbán Gáspár színpadról gyógyít, térít és nyelveken szól
22555796 1937979179774241 1347006954303657280 o
ra
ra követés
2017.11.06. 12:25

Hosszú riportot közölt a 24.hu a Felház nevű keresztény mozgalom rendezvényeiről, és beszélt a mozgalom vezetőivel, köztük Orbán Gáspárral, a miniszterelnök fiával is.

A másfél hónapos látogatás- és beszélgetéssorozatból kiderül, hogy a mozgalom rendezvényein Orbán Gáspár személyesen is színpadra áll, beszédeket mond, a résztvevők között sétálgat, és ismeretlen nyelven imádkozik értük, miközben rájuk teszi a kezét. Egy ilyen eseményről a lap azt írja:

A teremben többen a padlóra borultak, egy fiatal lány karját a mennyezet felé emelve mosolygott, néha halkan nevetett is. Egy sarokból pedig fel-felszakadó sírás hallatszott.

Egy másik alkalommal Orbán „talpig feketébe öltözve, a telefonjáról jegyzeteket olvasva kezd beszélni, majd gyorsan belemelegszik, a telefon már nem is kell”. Később megkérdezte, ki megy el Istennek követségbe, és arra kérte azokat, akik ezt szeretnék tenni, hogy álljanak fel, és sétáljanak a színpadhoz. Körülbelül kétszázan így is tettek. Ezután ismét Orbán Gáspár következett, és közölte, hogy
Isten azt mondta neki, van egy olyan ember a teremben, akinek lovas balesete volt, és emiatt fáj a jobb térde.

Hosszabb csend után egy lány jelentkezett, hogy neki valóban volt lovas balesete, de a bal térde fáj. Ezután önkéntesek mentek oda a lányhoz, és imádkoztak a térdéért, hogy gyógyuljon meg.

A gyógyítás a Felház része, azt vallják, „jelek, csodák és ördögök kiűzése nélkül csak félevangélium az evangélium”. Orbán Gáspár erre azt mondta az interjúban, hogy nem ők gyógyítanak, hanem Jézus rajtuk keresztül. Van, hogy ez sikerül, van, hogy nem, ez csak Jézuson múlik.

A riportból kiderült emellett, hogy az egész történet 2015 áprilisában kezdődött, öt fiatal indította egy nappaliban, ahol imádkoztak, beszélgettek. Ezután 12 héten át találkoztak, majd jött egy nyári szünet, utána pedig nyilvánosan folytatták. Azóta volt rendezvényük a Körcsarnokban, megtöltötték a MOM Sportot is.

Az amúgy református Orbán Gáspár azt mondta a 24-nek, hogy 22 éves koráig (azaz 2014-ig) vallásos volt, de nem hívő, és úgy érzi, csak azután „merült el az élet valódi értelmében, hogy találkozott Istennel”. Ugandában volt önkénteskedni, ott pedig, mint mondta,

olyan erejével találkoztam az élő Istennek, hogy az egész életemet átadtam Jézusnak.

A Felházban mellette Prekopa Donát és Ember Illés a másik két vezető. Prekopa televíziós műsorkészítést tanult, és dolgozott is a pályán. Ember pedig, ahogy Orbán is, az ELTE jogi karára jár, jövőre végeznek.
Orbán Gáspár, Ember Illés és Prekopa Donát

NABRRRRRRRRR............ez nekem már sokkkkkk !!!! :O)))))

kvadrillio 2017.11.07. 20:09:32

@kvadrillio: ráadásul mostanában kabtam 3 injekciót a jobbtérdembe, amitől elmúlt belőle minden fájdalom...!!!!!....HA TUTTAM VÓNNNNA, HOGY EZ A GÁSPÁRFAZON TUD TÉRDET GYÓGYÍTANI, MEGSPÓROLTAM VOLNA 85 EZRET OKOSBAHHH...:o)))))))

kvadrillio 2017.11.07. 20:16:22

Einstein: a vallás gyerekes és primitív

InfoRádió / Daily Telegraph

2008.05.14. 05:00
Okosrádió
Meghallgatom Élő adás

Egy most nyilvánosságra került levél, amit Albert Einstein írt egyik barátjának, arról árulkodik, hogy a világhírű fizikus erősen lenézte a vallást - legalábbis élete utolsó éveiben.

Már több éve vitatkoznak azon, hogy vajon mi volt a katolikus neveltetésben részesült, de zsidó magánórákat vevő Albert Einstein valódi véleménye a vallásról. Egyesek szerint hitt Isten létezésében, mások viszont kétségbe vonták ezt. Egy most nyilvánosságra került levél az utóbbi táborba tartozóknak ad igazat.

Az a szó, hogy isten, az emberi gyengeség kifejezése és terméke. A Biblia ugyan tiszteletre méltó, ennek ellenére elég gyerekes primitív legendák gyűjteménye. Semmilyen értelmezés, bármennyire is körmönfont az nem tud változtatni ezen - áll az 1954. január 3-án kelt levélben, amelyet filozófus ismerősének, Eric Gutkindnek írt.

Einstein, aki egy évvel a levél megírása után halt meg 76 évesen, a zsidó vallást sem kímélte. Azt állította, hogy a zsidó nép semmi esetre sem isten kiválasztottja. Számomra a zsidó vallás a többihez hasonlóan a leggyerekesebb babonák megtestesülése. A zsidó emberek, akiknek közösségéhez én is tartozom, nem rendelkeznek más tulajdonságokkal, mint más emberek - állítja a relativitás elméletét kidolgozó Nobel-díjas tudós.

A több évtizedig magántulajdonban lévő levet hamarosan elárverezik, és érte várhatóan 8000 font (közel 3 millió forint) feletti összeget kell kifizetnie az elszánt műgyűjtőnek.

kvadrillio 2017.11.07. 20:16:53

Einstein: a vallás gyerekes és primitív

InfoRádió / Daily Telegraph

2008.05.14. 05:00
Okosrádió
Meghallgatom Élő adás

Egy most nyilvánosságra került levél, amit Albert Einstein írt egyik barátjának, arról árulkodik, hogy a világhírű fizikus erősen lenézte a vallást - legalábbis élete utolsó éveiben.

Már több éve vitatkoznak azon, hogy vajon mi volt a katolikus neveltetésben részesült, de zsidó magánórákat vevő Albert Einstein valódi véleménye a vallásról. Egyesek szerint hitt Isten létezésében, mások viszont kétségbe vonták ezt. Egy most nyilvánosságra került levél az utóbbi táborba tartozóknak ad igazat.

Az a szó, hogy isten, az emberi gyengeség kifejezése és terméke. A Biblia ugyan tiszteletre méltó, ennek ellenére elég gyerekes primitív legendák gyűjteménye. Semmilyen értelmezés, bármennyire is körmönfont az nem tud változtatni ezen - áll az 1954. január 3-án kelt levélben, amelyet filozófus ismerősének, Eric Gutkindnek írt.

Einstein, aki egy évvel a levél megírása után halt meg 76 évesen, a zsidó vallást sem kímélte. Azt állította, hogy a zsidó nép semmi esetre sem isten kiválasztottja. Számomra a zsidó vallás a többihez hasonlóan a leggyerekesebb babonák megtestesülése. A zsidó emberek, akiknek közösségéhez én is tartozom, nem rendelkeznek más tulajdonságokkal, mint más emberek - állítja a relativitás elméletét kidolgozó Nobel-díjas tudós.

A több évtizedig magántulajdonban lévő levet hamarosan elárverezik, és érte várhatóan 8000 font (közel 3 millió forint) feletti összeget kell kifizetnie az elszánt műgyűjtőnek.

ulpius66 2017.11.07. 20:21:59

Viszlát!

Hát tényleg kurva jó olvasgatni naponta az elméleti okfejtésedet a kétharmadról......

Írhatnál végre arról is valamit, hogy miért is szavazzon bárki is a balfaszokra!
(mán azon kívül, hogy NE LEGYEN A FIDESZNEK KÉTHARMAD......ami azért mán egy kicsit uncsi...)

kvadrillio 2017.11.07. 20:22:24

Gáspár azt mondta a 24-nek, hogy 22 éves koráig (azaz 2014-ig) vallásos volt, de nem hívő, és úgy érzi, csak azután „merült el az élet valódi értelmében, hogy találkozott Istennel”. Ugandában.....

ahhha.....Ugandában..., mer máshol nem jött vele szembe mi ??? csakis Ugandában..., AHOL MINGGYÁÁÁ VETT IS A CSÓRÓ UGANDAIAKTÓL 100 KG ARANYAT, EZÜSTÖT...CSAKMER ÓCSÓN ATTÁK ! :ol),...HOGY LEGYEN MIBÚL ELINDULNI A PRÉDIKÁTORI ÁLLÁSBAN...UGYE...:o))))))))))))))))))))))))))))))))

transzbaeső meg mindig akad, ebben az orbán bácsi által manipulált lerohasztott társadalomban.....

ulpius66 2017.11.07. 20:24:12

@vajdasagi:

Vajda Ági!

Apropó!

Mit szólsz ahhoz, hogy a gyurcsányi haverod meg akarja vonni a határon kívül élő magyar állampolgárok szavazati jogát?

vajdasagi 2017.11.07. 20:28:42

@kvadrillio: Szerintem az Orbán Gáspárt hagyjuk ki a dologból. Megtalálta Istent: hurrá.

Azt akarnád inkább, hogy ő is lopjon? Ilyen körülmények között én tiszteletre méltónak látom, amit ő tesz. Hagyjuk ki.

vajdasagi 2017.11.07. 20:32:07

@ulpius66: Vegyes érzelmeim vannak a határon kívüliek szavazati jogáról. Én határon belül vagyok, tehát engem nem érint. A szüleimnek fontos, hogy magyar állampolgárok, és tudják, hogy ezt Orbánnak köszönhetik. És sem ők, sem én nem bocsátottunk meg a túlmozgásos gyurcsány nevű pojácának.

Remélem, ez válasz a kérdésedre. De akkor én is hadd kérdezzek: nem érzed tűrhetetlennek, hogy a most hatalmon lévő bűnbanda ennyit lop, és közben lezülleszti az országot? Nem kéne hataloba juttatni a Jobbikot és remélni, hogy ők kevesebbet lopnak majd?

ulpius66 2017.11.07. 20:40:46

@vajdasagi:

Vajda Ági!

Köszönöm őszinte válaszod!

Az én válaszom: nem érzem tűrhetetlennek!

SŐT!

Az egész családom, rokonságom, haverom, munkatársaim, ivócimboráim is A FIDESZRE FOGNAK SZAVAZNI!

NEKÜNK TÖK MEGFELEL A FIDESZ!!!

ulpius66 2017.11.07. 20:46:11

A ballibsiket (baloldaliakat+liberálisokat+zsidókat) ÚTÁLOM, a migráncsokat ÚTÁLOM, a liberál-fasiszta SoroSS-elvtársat ÚTÁLOM, az egész Brüsszeli bürokráciát ÚTÁLOM...STB, STB.......

Az én érzéseimet a Fidesz képezi le!

Mért szavaznék másra?

kvadrillio 2017.11.07. 20:58:28

merőőőőőő.....A "KIVÁLASZTOTT" FŐBÍRÓNŐ ?????
HÁÁÁÁÁT.....RÚGJA MÁR PICSÁN VALAKI EZT A BUGYIS HÜLYE SZÁJER-HANDŐÓTÜNDOIKE ZSIDÓKURVÁT ! MER KURVÁRA IRRITÁL MÁR A JELENLÉTE SOKAKAT !!!!!

Nem engedték el Baló műsorába a Handó Tündét kritizáló bírót
Th.B.
Th.B. követés
2017.11.07. 08:11

A Hvg.hu egy birtokába került levél alapján azt írja, hogy Handó Tünde kérésére munkáltatója nem engedte el Szepesházi Péter bírót az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorának hétfői adásába, ahol a magyar bíróságok volt a téma.
Handó Tünde
Handó Tünde
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A Budai Központi Kerületi Bíróság polgári bírája az elmúlt időben több interjúban bírálta az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnökét. Három hete például azt mondta róla, hogy

Handó Tünde nagyon tehetséges ember, bíró, vezető, de az a centralizáció és önkény, amit megvalósított, minden erényét, és kezdeti eredményét lerombolta.

A Hvg.hu úgy tudja, hogy Handó Tünde levélben kereste meg a bíró munkáltatóját, Fazekas Sándort, a Fővárosi Törvényszék elnökét azzal, hogy Szepesházi ne szerepeljen a műsorban. Fazekas pedig nem engedélyezte szereplést arra hivatkozva, hogy a bíró nyilatkozata a bíróság hivatalos álláspontjának tűnhetne.

A Magyarul Balóval hétfői adásában a műsorvezető név nélkül utalt arra, hogy meghívtak egy, az OBH-t sűrűn kritizáló bírót, aki elfogadta a meghívást, de tudomásuk szerint nem sokkal az adás előtt az OBH megtalálta az illető főnökét, akivel letiltatták a szereplését. Baló közölte azt is, az OBH képviselőjét is meghívták a műsorba, de hiába. A beszélgetőasztalhoz végül Ravasz László nyugalmazott címzetes táblabíró és Székely G. Gábor, a nagykanizsai járásbíróság volt bírája ült le, a műsort itt lehet megnézni.

MIJAFASZ VAN EBBEN AZ ORSZÁGBAN ??? ZSIDÓ URALOM ????? ZSIDÓ ZÁRT LAKÓTELEPEK ????? ZSIDÓ VÁLLALKOZÓK SEREGE ????? ZSIDÓ TANÁCSADÓK A PARLAMENTBEN, AKIK ADJÁK A NÉPNYÚZÓ TIPPJEIKET ????? LEGYEN MÁÁÁ REND VÉGRE, OCCT EZEK MIND MENNYENEK HAZA JERUZSÁLEMBE A SAJÁT ORSZÁGUKBA USZULNI MEG DIRIGÁLNI !!! MER ELŐBB-UTÓBB PICSÁNRÚGJA ŐKET A KIZSÁKMÁNYOLT MAGYAR NÉP ! JEWS GO HOME !!!!!

kvadrillio 2017.11.07. 21:00:54

JAHHH....ÉS ÉJJJJEN....A MUNNNKÁSPÁRT !!!!! HAJRÁÁÁÁ !!! RÁJUK SAVAZOK !e!! :o)

A TÖKÖM TELE EZEKKEL A TOLVAJ, ÁFACSALÓ, OFFSHOROZÓ, ADÓPARADICSOMOKBA MILLIÁRDOKAT KILOPÓ SZEMÉT ÉLŐLÉNYEKKEL !

naivugyfel 2017.11.07. 21:23:09

@Duplaxiii: lenne itt azért még egy feltehetőleg sokkal jobb megoldás, ez- még - nem ismert, de ha jó a gondolat, érdemes lenne széles körben megismertetni. Külön e-mail ment, tied a döntés:-)

naivugyfel 2017.11.07. 21:26:05

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
mint duplaxiii-nak is írtam, lenne itt azért még egy feltehetőleg sokkal jobb megoldás, ez- még - nem ismert, de ha jó a gondolat, érdemes lenne széles körben megismertetni. Külön e-mail ment már kb. két napja, tied a döntés:-)

naivugyfel 2017.11.07. 21:27:56

@6.Lenin: igen, még lennének itt egypáran, akiket érdekel az ország is :-) De a pártok - nem, azok annyira nem érdekelnek... jó okkal... :-)

6.Lenin 2017.11.07. 21:43:32

@naivugyfel:

Az ország sokakat érdekelheti-sokféle okból-kifosztandó , leigázható terület stb.
Az országot a polgáraival együtt értem. Akik elég soxinű, sokféle érdekkel megáldott, és sokféle képességgel sújtott emberek is egyben (a képesség teher is egyben. Nem minde1, ki mire használja).

Ktinka 35 2017.11.08. 02:23:36

A Jobbik, az LMP, a Momentum, és a Közös Ország Mozgalom vitaestje az összefogás lehetőségeiről.
Ha a választók a pártjaikat sem tudják befolyásolni, a szavazást hogy fogják tudni?

www.youtube.com/watch?v=WMeI8o94uEc

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.08. 06:15:30

@vajdasagi:

Te mint a nyugati trollsereg tagja ne pofázz bele mások dolgába.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.08. 06:20:28

@Duplaxiii:

A Jobbik instabil, s egyedül nem képes kormányozni.

Ha összeáll a ballibekkel, az ő programjukat fogja képviselni, Ez esetben inkább szavazz a ballibekre, ők hitelesebben képviselik aballib eszméket.

Ha meg a Fidesszel áll össze, az ő programjukat fogja képviselni, Ez esetben inkább szavazz a Fideszre, ők hitelesebben képviselik azt.

vajdasagi 2017.11.08. 10:16:58

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Mostanára mindenki tudja, hogy te putyin fizetett embere vagy. És mint ilyen, egy másik ország érdekeit képviseled. Veled szemben nekem ez a hazám és a nemzetem. És természetesen ingyen kommentelek. A meggyőződésemet mondom, nem pedig az érdekeimet. Úgyhogy köztünk hatalmas szakadék tátong.

vajdasagi 2017.11.08. 10:21:32

@ulpius66: Én is köszönöm a Te válaszodat. Arra, hogy Nektek megfelel a Fidesz, majd kb. 20 év múlva gondolj vissza: attól tartok, hogy addigra a Haza végérvényesen leszakad és szegénységbe süllyed. És ezt a mostani banda megakadályozhatta volna, de nekik fontosabb volt a saját meggazdagodásuk, mint a haza sorsa. Akinek ez TÖK MEGFELEL az vagy nem lát tovább az orránál, vagy a saját kicsiny és ideiglenes hasznát lesi. Nagyon meg fogjuk ezt szívni Te is meg én is. Sajnos.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.08. 10:27:41

@vajdasagi:

Mostanára mindenki tudja, hogy te Soros fizetett embere vagy. És mint ilyen, nem Magyarország érdekeit képviseled. Veled szemben nekem ez a hazám és a nemzetem. És természetesen ingyen kommentelek. A meggyőződésemet mondom, nem pedig az érdekeimet. Úgyhogy köztünk hatalmas szakadék tátong.

vajdasagi 2017.11.08. 14:26:49

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Érdekes védekezési kisérlet volt. Csakhogy én itt élek Magyarországon, te meg valószínűleg Péterváron. Igaz, te régen azt mondtad, hogy Szófiában élsz. Ez is valószínűleg hazugság volt.

vajdasagi 2017.11.08. 21:03:09

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: nem mondod? Pedig én azt hittem, hogy "Soros emberei" mindenfelé vannak: Macedóniában, Ukrajnában és még egy csomó országban. Azt mondod, hogy csak minket támadnak?

Látod a gazdád, putyin emberei nemcsak egy országra koncentrálnak, hanem nagyon sok helyen tevékenykednek. Igaz, most már tudjuk, hogy a központi épületetek SzentPéterváron van. Te is onnan kommentelsz?

vajdasagi 2017.11.08. 22:11:34

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Nekem nincs gazdám, semmilyen értelemben. De hát ezt te nem értheted: téged Putyin fizet azért, hogy az ő érdekeit képviseld. Talán nem is ismersz olyat, akinek nincs gazdája. Sőt még ez az életérzés is ismeretlen lehet a számodra. Te szegény...

api99 2017.11.13. 00:56:04

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
"A Jobbik instabil, s egyedül nem képes kormányozni. Ha összeáll a ballibekkel, az ő programjukat fogja képviselni, Ez esetben inkább szavazz a ballibekre, ők hitelesebben képviselik aballib eszméket. Ha meg a Fidesszel áll össze, az ő programjukat fogja képviselni, Ez esetben inkább szavazz a Fideszre, ők hitelesebben képviselik azt."

Minden szavad hazugság.
Hol láttad, hallottad bármikor is, hogy a jobbik valaki más véleményét mondta, képviselte?
A jobbiknak van egyedül koherens programja minden választásra.
2010ben a választók biankót írtak alá a fidesznek. Mert amit csináltak, az sehol sem volt leírva. ti: a hatalom bebetonozásán dolgoztak az első években. csak aztán vették a fáradtságot, hogy foglalkozzanak az országgal is (és az nem mentség a fityesznek, hogy az előttük lévők egész végig nem foglalkoztak az országgal) - A fidesz, amit az országért tett, jórészt abból csipegetett, amit a jobbik hirdetett meg, sajátjuk nem volt.

Biztos vagyok benne, hogy kellő időben most is nyilvános lesz a program.
Olvassátok el a többiekével együtt.

api99 2017.11.13. 00:57:35

@ulpius66:
mert a fidesz mindezt csak szóban teszi - aljas, önös érdekből
süti beállítások módosítása