Viszlát, kétharmad!

Forró ősz, hideg fej

2017. szeptember 13. - Viszlát!

Az igazi csata csak most kezdődik – hangoztatta mindenki a kormányoldalon a külügyminisztertől a Fidelitas militáns Facebook-posztjáig a kvótaperben született európai bírósági ítélet után. Ahogy a kormánypropaganda legtöbb eleméről, úgy erről is elmondható, hogy van ugyan benne némi igazság, csak nem úgy és nem arra igaz, amiről elvileg szól. Hiszen pár nappal később Orbán Viktor a Kossuth Rádióban már óvatosabban fogalmazott, amikor arról beszélt: tudomásul kell vennünk az ítéletet, és együtt kell élnünk vele. A „Brüsszellel” való konfrontáció tehát továbbra is csak a szavak szintjén jelenik majd meg, szigorúan belföldi használatra. A szlogen ennek ellenére érvényben marad: az igazi csata valóban most kezdődik, csakhogy elsősorban azok ellen, akik a Fidesz hatalomban maradását és újabb kétharmados győzelmét veszélyeztetik.

A kormánypárti politikusok már március végén nekiláttak, hogy elültessék a fejekben a „forró ősz” gondolatát. Először Semjén Zsolt beszélt az ekkortól várható brutális és eksztatikus ellenzéki kampányról, majd Kövér László és Lázár János is csatlakozott hozzá, akik szintén sohasem látott durvaságú kampányt, mesterségesen szított polgárháborús hangulatot vizionáltak. Ez a retorika a nyári szünet után ismét felpörgött, s a minap szintet is lépett, amikor Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke a parlament illetékes bizottságának ülésén azt állította, hogy egyes ismert ellenzéki aktivisták tevékenysége – név szerint Vágó Gáboré, Gulyás Mártoné és Schilling Árpádé – konkrét nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Valahol megmosolyogtató, hogy a hét éve regnáló, hatalmas többséggel rendelkező kormányt mindig meg akarja buktatni egy rejtélyes nemzetközi összeesküvés (a jelek szerint kevés sikerrel). Az viszont már jóval kevesebb vidámságra ad okot, hogy a háttérhatalmakkal szövetkező „felforgató elemeket” újabban nevesítik is, méghozzá némi paranoiára könnyen okot adó (szöveg)környezetben.

Akik engednek ennek a paranoiának, azok közül egyre többen jutnak arra a következtetésre, hogy maga a Fidesz készül kormányellenesnek beállított zavargásokat kirobbantani 2017 őszén. Ennek azonban egyelőre semmi jele, és a kormányoldalnak valószínűleg nincs is rá semmi szüksége. A „forró ősz” mantra valóban önbeteljesítő jóslattá válhat, de ennél lényegesen egyszerűbb formában. Azok az ellenzéki szereplők, akik rendszeresen megkapják, hogy ügynökök, hazaárulók, idegen érdekek kiszolgálói, s most már nemzetbiztonsági problémaként szorítják sarokba őket, hajlamosak lehetnek olyan tettekre ragadtatni magukat, amelyekre a Fidesz ujjal mutogathat. Ehhez nem is kell nagyon túltolni az ellenállás biciklijét, hiszen a központilag összehangolt kormánymédia akár egy elhajított festékes flakont is képes ellenzéki agresszióként láttatni.

A harci(as) retorikának és a Németh Szilárdéhoz hasonló lépéseknek azonban nem ez a kizárólagos céljuk. Legalább annyira szolgálják az ingadozó választói rétegek depolitizálását, mint az elszántan kormányellenes aktivisták belekergetését egy-egy kontraproduktív megmozdulásba. Ha a Fidesz folyamatosan egyre magasabbra emeli a tétet, ráadásul az ellenzéki szereplők még hajlandók is tartani azt – márpedig többnyire hajlandók –, akkor a politika egyre inkább a kevesek játékszerévé, a legelkötelezettebbek privát homokozójává válik. Míg a kormány kétmilliós szavazótábora láthatóan vevő az állandó háborúsdira, ahogy a velük szemben álló, jóval szűkebb tábor is a „diktatúra” elleni elszánt küzdelemre, addig a csatazajba belefáradtak inkább kiiratkoznak ebből az egészből. Ezzel pedig – a pártok támogatottságának arányaiból következően – nem csupán az újabb győzelmet biztosítják a Fidesz számára, hanem jó eséllyel az újabb kétharmadot is.

Semmi kétség: ha a kormánypártokon múlik, valóban forró őszre számíthatunk. Ennek pedig egyedüli ellenszere a hideg fej. A mindent eldöntő csata ugyanis nem most lesz, hanem jövő tavasszal a szavazófülkékben. Ott mondhatunk majd ítéletet többek között arról, hogy jó ötlet-e kétharmados felhatalmazást adni egy olyan kormánynak, amely – akár azért, mert komolyan gondolja, akár puszta számításból – kész nemzetbiztonsági kockázatnak minősíteni politikai ellenfelei tevékenységét. 

Jó reggelt, Magyarország! Viszlát, kétharmad!

 

(Fotó: Index - Németh Szilárd elszánt és határozott)

A bejegyzés trackback címe:

https://viszlatketharmad.blog.hu/api/trackback/id/tr6112826180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bolshevik 2017.09.13. 21:57:52

Nagyon egyetértek a posztal bár nem nagyon értem! A lényeg hogy forró ősz legyen mert az a rosz orbánnak!

Bolshevik 2017.09.13. 21:59:37

Mondjuk szeptemberben még lehet elég foró de novemberben néha már havazik szóval nem nagyon értem ezt nyilván már márciusban is lehetet tudni nem csoda hogy ezt nyilatkozták? Mindegy a lényeg hogy veszen orbán!

Bolshevik 2017.09.13. 22:00:44

bár lehet roszul tudom az isibe még csak most vettük a hónapokat de szerintem az orbáni rendszer miat roszul tanítoták!
süti beállítások módosítása